icon

Pandémia a psychika deti

medea2003
22. feb 2021

Ahojte, prosím Vás, ktoré máte doma druhostupniara alebo stredoškoláka, ako znáša celé toto, čo sa deje? Veď oni s krátkou pauzou sú už od minulej jari doma. Vidíte na nich a ich správaní zmeny? Zaujímajú ich ešte ich koníčky? Či aj u vás sa už len zatvárajú do izieb a čušia tam celé dni....

Strana
z2
pininka1
22. feb 2021

Ano vidim zmeny, skoro nevychadza z domu, do toho si zlomil ruku a uz to bolo nacisto len sedenie doma. Musime ho doslova vyhanat. Nezaujima ho uz nic, ani kamarati. Vidim ze ho absolutne nic nevie nadchnut. Je mi to velmi luto.

leuchtturm
22. feb 2021

moj siestak rozumie, preco zijeme s tak masivnymi obmedzeniami. Nechodit do školy a učit sa z domu mu plne vyhovuje, pripada mu to este lepsie ako keby sa mal kazdy den a za kazdeho pocasia trepat do skoly. So svojimi kamosmi komunikuje cez internet, ma svojho jedneho kamarata, s ktorym chodi na cyklotury po okoli (samozrejme, ked to pocasie dovoli). Neviem, ci to ma suvis s koronou, ale ked je castejsie vo svojej izbe, uz dva tyzdne si udrziava poriadok, lebo zistil, ze v bordeli sa fungovat neda. Alebo mi dava siahodlhe kazne o dolezitosti ist volit 😂

suzitok
22. feb 2021

Ja mam stredoškoláka, doobeda ma vyucovanie, popoludní robime všetko tak ako predtym...kontakt s kamaratmi mu samozrejme chyba, ale chape situaciu a vie, ze musime teraz zit izolovane...zeby mal nejake traumy, alebo psychické problémy som nepostrehla...

terezka1947
22. feb 2021

Myslim,ze zacina paralelne s touto pandemiou ina....pc a mobil pandemia😔

katulienkax
22. feb 2021

no kazdemu vyhovuje nieco ine, to je taka otazka, napriklad ja napisem za dceru tretiacku, ze sa chce stretavat s kamoskou osobne v druzine, vzdy tam spolu nieco zaujimave robia. A nevyhovuje to ani mne lebo mam kvoli tej skole online dvojnasobok roboty s dcerou a pritom musim robit robotu aj do prace subezne. Takze nie absolutne mi to nevyhovuje a co ma najviac se .....rie je ze vacsina deti je pocas pracovnej doby rodicov so starymi rodicmi tak ano takym to fakt vyhovuje ... Moji rodicia su daleko cez okres a je ten priblbbly zakaz, tak ano je to spravodlive ze ti co maju v meste mozu a my nemozme k starym rodicom ?☹☹
A aj deti vidia tu nespravodlivost ze vela deti je u starych rodicov a ja im hovorim ano dakujte matovicovi ze nemozte vidiet starych rodicov

tasticka59
22. feb 2021

neterka ma dobre a zle dni :( chybaju jej kamarati a jej konicky, chodila tancovat 3x do tyzna a tym ze bola v pohybe mala aj lepsiu naladu, teraz vidim ze ju vela veci nebavi no hlavne jej chyba socializacia :(

suzitok
22. feb 2021

@katulienkax inak pri mensich deťoch je to fakt zložité..ja mam aj 5 rocneho predškolaka a nerozumie tomu, prečo nejde do škôlky, prečo nejdeme k babke, na výlet, na ihrisko..
A takisto ta práca, je to aj pre mňa komplikované doobeda, popoludní uz ide s bratom na dvor, tak rychlo dobieham zameskane...

pribinak
22. feb 2021

Syn je piatak, naposledy bol v škole na konci septembra. Doma sa nudí, chyba mu škola, kamosi, krúžky. Sem tam ide s kamošmi von, ale to je malo
Veľa sedí za PC, to ideálne nie je.
Chcel by aby už šiel do školy. U nás je to komplikovane aj tým, že aj ja aj muž sme dlho v práci, takze niekedy je celé dni sám.

marcellka32
22. feb 2021

Máme dvoch na druhom stupni, po online škole majú svoj limit na mobil 2 hodiny a keď si ho minu, tak sa im mobil zablokuje, nechcem podporovať hranie sa celý deň na mobile či Pc..potom mi pomôžu s domácimi prácami, vyvenčiť psa, čítať si knihu, ideme na nákup, hráme stolové hry, alebo ideme do lesa

miriam11
22. feb 2021

@pribinak ja mam dcérku, chodíme s mužom domov okolo 17.00 hod. Je sama...

pribinak
22. feb 2021

@miriam11 Hm, ja až po 20.00 syn je rad keď prídeme, nevadí mu ani keď mu vynádam, že za cely deň si nenašiel
čas vyložiť umývačku
Hovorí, že už má dojem že aj pes vie rozprávať

jumama
22. feb 2021

Moja je piatacka, stretava sa s jednou kamoskou, idu spolu do lesa na prechadzku. Len ju pustia max na hodinu a aj to nie kazdy den. Na spoluziakov vsetkych akoby zanevrela, predtym sa stretavala vonku aj s nimi. Viem, ze teraz sa nesmie, ale ani si nezavolaju, nenapisu. Viem, ze v niektorych skolach maju cele vyucko, nasa maju len dve 25 min hodiny denne, co je malicko. Zacala aspon viac citat, dokonca aj knihy v cestine jej nevadia. Mame psika, takze chodi vencit cez den, ale inak nic moc. Hra na PC alebo filmy. S nami ist so psom na vylet, to je pre nu utrpenie, uz zacina pubertalniet a brala by to ako nutne zlo, povinnost. Ked ju presvedcime, nakoniec je rada, ale to sa nam podari raz za tyzden, dva. Chvilku ked mrzlo, chodili sa s muzom korculovat na jazero, ale to tak dva tri dni, potom sa to roztopilo. Este hrava na klavir, tak to ju celkom bavi, prehra si aj par krat denne skladby, co vie, ale uz mesiac nechce nacvicovat novu, co dostala od pani uc. Tam si mohli vybrat, ci chcu online hodiny, alebo iba vzdy posleme nahravku. A potom ucka posle tutorial nahravku. Ja si myslim, ze im ta socializacia velmi chyba. Viem, ze niektori spoluziaci sa maju odstahovat a niektori sa hlasis na 8 rocne gymka. Uvitala by som, ak by sa nejako viac spajali, aby s imi pani ucitelka triedna robila nejake hodiny, rozpravali sa, no to nikoho nenapadne. Triedna je dokonca jazykarka a ma len polku triedy, druhu skupinu ma druha ucka. Moja dcera teda s triednou za ten cas ani nic nemala, ani by ju hadam nepoznala ucka, ved tak malo boli v skole.. toto mi je nesmierne luto. Vazila som si, ak sa predtym ucky zaujimali dohlbky a poznali deti.

martinenka886
22. feb 2021

Je to velky problem, uz toproste trva moc dlho a tie deti su uz tak znudene zo vsetkeho, ze poznam mnoho pripadov, ked uz ani o priatelov a chodenie von nestoja. Velmi zle to znasaju

hettinka
22. feb 2021

Máme doma 2 teenagerov, 13 a 19 rokov. Navonok sú akože v pohode, ale ja vidím, že to vôbec nie je dobré. Prišli o krúžky, aktivity, športové vyžitie, kamarátov. Školu maju dištančne, tam sa učivo preberá, aj im to ide, ale už ich to absolútne nebaví. Dcera je na VŠ, mala isté plány, predstavy, ako sa osamostatní, spozná nováých ludí, nájde si brigádu ... a miesto toho sedí cele dni v izbe a pozerá do PC. Už z toho majú obaja zdravotné problémy, nielen psychické, ale aj fyzické. A to sa im venujeme, vymýšľame aktivity, aj von ideme ako rodina, nie sú doma sami.

Školy treba otvoriť, včera bolo neskoro. Áno, je to riziko ... ale na druhej strane, sedia doma od oktobra a čísla aj tak idú hore. Takže pes bude asi niekde inde zakopaný.
Deti sedia a trápia sa doma úplne zbytočne, ak velké fabriky fungujú, lockdown je len na papieri, nie je skoro žiadna kontrola, ludia chodia "tajne" po návštevách, majú "tajné" svadby, aj fitká a bary "tajne" fungujú, opilci v skupinách pijú pri výdajných okienkach krčiem a nikto nerieši. A mládež sa tiež stretáva po bytoch a vonku cele partie chodia, veď ak rodič nie je doma a sú doma sami... radšej keby sedeli v nejakom režime v škole a boli pod dozorom. Stúpajú závislosti, aj kriminalita, však dôkazom je prípad z MT, kde si chlapci chceli asi od nudy vyskúšať, aké je to niekho zabiť....

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
snezienka33
Odpoveď bola odstránená
dominka11
22. feb 2021

V nemocniciach pribudaju pripady deti/tinedzerov so sebaposkodzovanim a pod. Urcite tato situacia neprospieva nikomu.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
hettinka
22. feb 2021

@snezienka33 chodenie von s kamarátom odporuje vyhláške o zákaze vychádzania. Ale dcéra tiež párkrát vonku bola s 1 kamoskou, ktorá je tiež len doma a riziko sa blíži teda nule. Neviem, či to pomohlo po psychickej stránke. Oni sú v kontakte, stále si s niekym píše, ale nie je to ten normálny život, aký by mladi ľudia mali viest. A obávam sa, aký toto bude mat vplyv na spoločnosť, vzťahy do budúcna. Moja lamentuje, že takto si ani frajera nenájde... však pravdu má. Kde sa majú teraz decka zoznámiť...

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
snezienka33
Odpoveď bola odstránená
hettinka
22. feb 2021

@snezienka33 má 19 a je veľmi zodpovedná. Oni išli obe po testovaní a obe sú stále len doma. Stretli sa len vonku ešte pred LD v decembri, odvtedy sa už nevideli, len cez net.
Syn naposledy videl kamosov tiež na tréningu ešte minuly rok.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
snezienka33
Odpoveď bola odstránená
rikarika
22. feb 2021

@medea2003 mojim trom pubertiackam to maximalne vyhovuje, vysvetlila som im, ze kto sa bude ucit a vzdelavat, bude mudry a ten kto sa nebude ucit bude sprosty. Dostupnost informacii nebola nikdy v existencii ludstva lepsia ako dnes. Nechapes matiku? Nevadi na youtube je toho kvantum...a konecne zacali citat knihy. Za posledne mesiace maju z mojich deti internetove knihkupectva radost..ovela horsie casy boli v dejinach ludstva, a ten kto chcel byt mudry a vzdelany, nim aj bol.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
matabb73
22. feb 2021

Moja dcéra má 12 a je siedmačka. Ona je úplne v pohode, jej to dokonca takto viac vyhovuje. Je no tom práveže lepšie ako keď chodila do školy. Minulý rok sme stále riešili bolesti brucha a bolo to psychického pôvodu. Ked chodila do školy, bolelo ju, keď bola doma nie. Nesadla si s triedou a ešte jej vadili pubertálni spolužiaci, čo jej robili zle. Toto teraz nemusíme riešiť a je omnoho kľudnejšia. Sem tam ide von s jednou kamarátkou. Čo mi vadí, že sa z nej stáva domased. Predným mala tanečnú, gymnastiku, často sa hýbala. Teraz im ešte aj z telesnej dali písomnú úlohu, čo mi príde choré. Tiez by som bola radšej, kedy sa už vrátime do normálu, ale v tejto situácii mi to ešte nepríde bezpečné.

katulienkax
22. feb 2021

@matabb73 fuha pisomka z telesnej tak to je uz cez ciaru, skor by som dala ulohu nahrajte a poslite mi videjko ako cvicite apod ale pisomka, no zhnusena som. Mala som kolegynu, oni dostavali pisomky z pracovnej vychovy, dnesne deti nevedia ani sit ani nic prakticke ale pisomka z pracovneho je u mna cez ciaru ... a uvcitelka ktora toto praktizuje ma u mna velke minusy, hovori to o jej chorom charaktere

matabb73
22. feb 2021

@katulienkax nie písomka, ale písomná úloha, ale aj tak je to na hlavu. Tiež som vravela, že buď mali nahrať video ako cvičia alebo mohla urobiť hodinu cez zoom. Dosť sedia pri počítači a ešte aj pri tomto má sedieť.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2