Párky na obed v škôlke
Ahojte. Syn mi nastupuje od septembra do škôlky podla miesta trvalého pobytu, a v tejto škôlke sú v obedoch bežne zaradené párky ako súčasť obedov. V prívarkoch, v polievkach, v šťave spolu s mäsom...Bežne aj dvakrát do týždňa. Pre mňa sú párky synonymom niečoho nezdravého. Občas mávajú aj údené a slaninu. Je toto bežné aj v iných škôlkach? Som z toho poriadne znechutená ☹
@scila ked je dieta chore tak to chapem, ale to uz musi mat nieco v sebe, ja mam dvoch synov varim pestru stravu, sladkosti a blbosti typu chipsy a mc donald u mna nehrozi, maximalne cez leto ked ideme autom z dovolenky tak sa zastavime do mc donaldu 🙂 maso tak isto sa snazim kupovat len v masiarstve, rajciny kupujem slovenske kamenicany, kvalitne syry, cestoviny atd atd. Takze ja nemyslim, ze moja strava je nezdrava. Deti sa mi musia stravovat v jedalni pretoze mladsi chodi do skolky a starsi aby mal obed, ale kazdy den maju vecer teplu veceru, vikendy varime nestravujeme sa mimo domu. Parky nekupujem vobec, radsej kupim kvalitnu domacu klobasu. Takze neviem kde robim chybu podla Teba. Napisem nazor na skolske jedalne a uz aj ja musim varit podla nich, moja strava sa so skolskou jedalnou neda porovnat, o tom svedci vynalozene mnozstvo financii , ktore vynalozim na kvalitnu stravu a nie aby som kupovala nejake lacne nekvalitne potraviny. Moj syn sportuje, mladsi zacne tiez onedlho a su zdravy, bez ekzemov, alergii a inych veci.
@rawmamka lenze tt mas asi vela casu a penazi,ked mozes si zhanat.vsetko domace.. Ja ked sa da,mam a zozeniem,ale je to o tom,ze mama mi donesie od kamaratky.. Minule kolegyna.. ponukala domace maso..vzala. Takze som odkazana an tie obchody..nez obeham.skolky a dojdeme.somov,je viac ako 5hodin..
@ema234 ale ja nereagujem na to, co varis doma ale na tvoj prvy prispevok, v ktorom si sa vyjadrila, ze podla tebe deti dostavaju normalne jedlo a ze len mamicky su rozmaznane a ze ak chce niekto luxus, ma dat dieta do luxusnej skolky pre rozmaznancov a ze deti maju jest vsetko. A v poslednom prispevku zas pises, aky doraz davas na kvalitne jedlo. Tu doma ano, v dnesnych skolkach je to podla vsetkeho inak.
Staci si precitat par prispevkov a ano, podla nich v niektorych skolkach deti dostavaju NORMALNE jedlo, ale aby som bola rozmazmana za to, ze "nasa" skolka taka ocividne neni??? Zato, ze som chcela vediet, ci je to inde rovnake, ci aj ine deti dostanu ako napr. tu 12.5. Polievka krupova s udenym masom a ako druhe Cestoviny s tvarohom a slaninou?
25.5. Privarok sosovicovy, parky varene chlieb
29.5. Polievka sosovicova s parkom
Toto je podla tebe NORMALNA strava pre 3 rocne deti a ja som ROZMAZNANA a ked mi toto vadi tak chcem LUXUS???
Ja nie som ani rozmaznana ani luxusna. Dovolim si tvrdit, ze som NORMALNA. Na rozdiel od tej stravy. A to fakt netusim, co maju na ranajky a olovranty. A odkial vlastne beru suroviny, kedze o zdravom stravovani o tom asi moc nevedia. Pan Boh nam pomahaj...
@scila Ahoj, ďakujem a nebanuj, že si vôbec založila túto diskusiu 😉, veď o tom diskusia má byť - že sa stretnú rôzne pohľady na jednu tému. Druhá vec je aká je úroveň komunikácie jednotlivých prispievateteľov a či vôbec niektorí/é vedia o čom je reč 😀 ........ Pre mňa je podstatné, že aspoň niektorí rodičia vedia akým spôsobom a akým "tlakom" na vedúce ŠJ, resp. argumentami zabezpečiť normálnu zdravú kvalitnú stravu pre svoje deti v jedálňach MŠ či ZŠ.
@siska53 Prosím ťa, prečítaj si poriadne diskusiu, nájdeš v nej moje príspevky, v ktorých som myslím, že dosť obšírne vysvetlila ako sa DÁ nájsť čas a peniaze na normálne kvalitné lokálne suroviny. Nehnevaj sa, ale nemám čas 😀, rozpisovať to tu ešte raz extra len pre teba 🙂 . Pekný deň ti prajem.
@rawmamka precitala som.si to este rax - opat.. Nie kazdy moze mat zivnost,kope penazi a casu na to.. Ja nesoferujem..nez obeham skolky a prideme domov,je pol siestej.. A neviem si naozaj predstavit,ako v rychto otrasnych zapchach este beham mimo BA nieco zhanat,aj keby som bola sofer.. Mozem ist tak.akurat cez vikend na trh.. Obas som.vyuzivala Susedsky samozber stylom..mami,pani v Petrzalke ponuka to a to..mozes ist po to,mozem.to u nej objednat? Aj to len kym som bola este doma (muz si nezelal,aby som.chodievala s detmi dopravou a uprimne,cestovanie ma.dost otravuje tak ci tak).
Co vieme.zohnat domace,mame,co nie,smer najblizi.obchod. A kupujem.podla obsahu penazenky..mame horsie obdobie..nuz,tak nud eobycko cukor a obycjo muka..ked to prejde,opat budem.kupovat zdravsie verzie..
Ale suhlasim,ze parky a casto,resp.udeniny malym.detom.nepatria,resp.v minimalnom.mnozstve. Nastasie to v nasich skolach nie je.. Mna stvu tie slsdke obedy,nas maly to ani nelubi (presne ako ja). A vrcholom akoze pestreho jedalnicka je tofu ci bulgur. Aj ked moje deti to lubia,su na to zvyknute.. No co uz,amarant,pseno ci pohanku im teda spravim.doma ja..lebo to v skolke nedostanu..a ani surovu nastruhanu cviklu,vzdy maju len tie s nalevom.. Neva,doma.im.spravim.taku tu nasu..
Ale je zas pravda ,ze kopec deti na mnohe jedla.ani nie je naucenych..
My sme.isli prikladom,ale.nenutili sme.ich a sami si teraz beru nakrajanu zeleninu na tanier.. Lenze.. Potom.mi mala.oznami,ze ona chce 7days,lebo jej kamaratka si to nosi do skolky.. No tak smola.. Ak.nema nejaku poruchu,ma jest to,co ostatne deti.. Uz som.sa chcela ozvat,ze to co ma.znamenat,aky je to priklad,preco to v skolke dovolia,len mala.mi oznamila,ze uz si to nenosi a viac to ani nepytala,tak som.to nechala tak..
Ale.len by s takym.opat zacala,uz oslovim.ucitelku..
Baby, ked sme tu uz riesili tie regionalne potraviny atd. dokaze mi prosim Vas niekto vysvetlit udaje na fotke? Ma to logiku? Lebo mne to pripada ako poriadny odrb. Vzdy som si hovorila, ze Domäsko, co predava mäso v Tescu a ma vsade obrovske napisy, ze predava slovenske, a prave z tejto hydinarne, ma az pofiderne nizke ceny, aby to bola pravda a mäso tam kupujem akurat ak tak nasim psom obcas, no ale toto ma dostalo. Ze odviezt nase ubohe kurcata na smrt do PL, potom ich doviezt spät a predavat za smiesnu cenu v porovnani s inymi... no nechapem z toho. Kukala som dnes na to jak puk.
@siska53 Ahoj, neviem ti inak poradiť, ale ja mám živnosť a vďaka tomu mám viac času, resp. mám flexibilný pracovný čas a peniaze podľa toho koľko a akých zákazok dostanem., ale zadarmo určite nič nedostanem 🙂 - možno tak od susedovcov králikov 😀 . Ak si nevieš inak poradiť s prácou, tak hold musíš robiť v presne stanovenom čase a za mzdu podľa pracovnej zmluvy, s tým ja žiaľ nič neurobím... Ak nemáš vodičák, tiež nevidím dôvod, prečo si ho nespraviť a byť tak viacej nezávislá, samostatná, najmä, keď ťa cestovanie otravuje a manžel ti cestovanie MHD-čkou nedovolí 🙄 ... V okolí BA je kopec malých farmárov/gazdov, u ktorých sa cez víkend dá nakúpiť veľa potravín a zároveň si spraviť s deckami malý výlet. Naozaj, možností máš veľa, len si treba najskôr pozisťovať info, prezistiť ceny, možnosti atď., potom otestovať jednotlivé gazdovstvá, sady, .. a následne si vytvoriť väzby - dokonca sa dá s jednotlivými lokálnymi pestovateľmi, chovateľmi dohodnúť a nachystajú ti tvoju objednávku do debničiek, pre ktoré si už len prídeš alebo keď oni chodia do BA, tak ti to donesú na nejaké miesto, ktoré vyhovuje obom stranám. Myslím, že vždy sa dá nájsť cesta a spôsob ako z toho von, ako zlepšiť svoju situáciu, ale to je už na každej z nás ako si to zariadi a či podnikne niečo preto, aby sa mala lepšie. Ja som pred rokmi vyradila zo svojej slovnej zásoby slovíčko NEDÁ SA a odvtedy sa mi žije oveľa oveľa lepšie 🙂.
@scila Podozrivo nízka cena aj u mňa vždy vyvoláva otázniky, zmysel nedáva ani to, že na porážku kurence vozia do Poľska a potom zmrazené späť, pokiaľ viem, platy v Poľsku sú veľmi podobné tým na severe Slovenska, takže v lacnejšej pracovnej sile to nebude a ak k tomu prirátame náklady na transport kureniec tam a späť, tak už vôbec nie.... Jednoznačne nekupovať alebo mailom osloviť výrobcu, nech ti vysvetlí prečo zvolil tento spôsob "výroby", ak neodpovie alebo odpovie vyhýbavo, nelogicky, tak možno by sa zišiel podnet na http://www.svssr.sk/ .... Ak to vysvetlí rozumne, tak daj vedieť ako záhada dopadla 🙂 .
@lorela Ahoj, ja mám svoj okruh dodávateľov, malých gazdov v okolí Nitry, Nových Zámkov, žijem v tomto regióne. O bratislavských viem z počutia - od kamarátov, bývalých spolužiakov atď. s ktorými sa občasne stretávam. Ak by mal niekto z nich spracovaný zoznam, rada ti ho posuniem 🙂 . Ak by ti pomohlo aspoň toto, tak určite tiež neobanuješ https://www.freshmarket.sk/zoznam-prevadzok/trh... . Okrem stabilných trhovníkov je tam aj množstvo príležitostných, treba vyskúšať a keď bude chutiť, tak si vypýtať priamy kontakt - potom sa už dá dohodnúť nižšia cena či pravidelný odber mimo predajného miesta. Existujú aj http://www.debnickari.sk/ , ale tie ceny sa mne osobne zdajú značne prehnané + množstvo surovín je z Rakúska, čím sa nepodporuje náš slovenský trh. Neviem, či si počula o pánovi Šlínskom, ten pracuje systémom agrokruhov a už má svojich nasledovníkov, ktorí pestujú zeleninu/ovocie každý pre svoj okruh zákazníkov, len kapacitne je to obmedzené, mali by však garantovať ceny ako v obchodoch pritom ide o zeleninu pestovanú bez chémie. Skús si zistiť , či je nejaké voľné miesto spotrebiteľa http://www.farmlandia.sk/. Ešte mi napadlo, že od nás z Nitry dodávajú do BA svoje super jabĺčka a výrobky z nich, či hrušky a iné ovocie aj Ivka a Gabo z ekosadu Lívia, sú to úžasní ľudia s veľkým vzťahom k pôde a zvieratám, majú cez 50 hektárov vlastnej pôdy http://www.sadlivia.sk/, len ich ovocie sa rozchytá behom pár dní max.pár týždňov od zberu, tak si daj na jeseň pozor, aby sa ti ušlo 😉 . Alebo odporúčam pani Janku Kováčovú z Komoče, na papriku (mletú, chilli, údenú,..) a najmä na slovenský cesnak tam chodí už teraz kvantum ľudí z Bratislavy, dokonca som tam stretla aj Jardu Žideka 😀 .
ahojte som veduca v skolskej jedalni varime pre skolku skolu aj dospelych a dochodcov ..... co sa tyka parkov su povolene v polievke kelovej - kupujem len bezlepkove s najvyssi podielom masa, mame na to normy, co sa tyka toho, ze by deti jedli na desiatu parky tak to je zakazane tak isto ako slanina.....u nas sa snazime predovsetkym robit natierky doplnene cerstvou zeleninkou spaldove chlebiky rozky, viazrne, lanove, tekvicove striedame pestrost, razo do tyzdna maju sladke bud krupicovu kasu alebo vianocku s maslom 82 percentnym
voda : k obedu sirupova, ovocny dzus, citronada, stolova cista voda ochutena pomarancom alebo iba cista voda , sem tam k obedu caj s citronom, minuly rok sme davali cistu vodu a ochutili sme melonom podrtenym
pitny rezim v skolke - pani ucitelky davaju cistu vodu, deti maju svoje hrnceky alebo ked sa hraju vonku tak maju kazdy svoju flasticku a v nej obycajnu vodu
@katjuscha123 Wau co ine dodat si skvela a zasa dalsi priklad ze to ide.Kiez
by takto vyzerali vsetky stravovacie zariadenia.
baby nielen ja, ale mame vybornu pani kucharku uz je sice starsia o 3 roky pojde do dochodku, ale vari same dobre veci, a nove receptury tak isto robime ....... miesto klasickych palaciniek mame napriklad spaldulienky to je v norma v skolskom stravovani cisto zo spaldovej muky s tvarohom a brusnicami 🙂 je to vynikajuca obmena obycajnych palaciniek s lekvarom, snazime sa vselijako robime aj bulgur aj kuskus ci pohankovu ryzum, robime super hraskove pyre k lososovi na bylinkach ci sumcekovi africkemu, chovanemu u nas ked sa chce tak sa to da....... ale je to aj o tych financiach ........
@rawmamka tu nejde o mhd,to uz chodime, ja mam z jazdenia priam.panicky strach,take vodicak odkladam..a na pracu sa nestaxujem,bavi ma..
Zail,mame situaciu,kedy aj tie vikendy travime skor len tu,chodim avokre pomahat s leziacim svokrom a ju zas psychicky rozpltykit vnucatami..
Oni maju zahradu,no kedze mrtvica aa stala jemu tam,tak tam odmietaju chodit,prosto trauma,cize uz ani to,co sme si dopestovali sami,nemame..nezazlievam.im to.. A cez tie vikendy to tiez nie je nejaka slava,ked sme tam chodili,ta cesta tam a spat a obiehat niekolko dedin..
Ako ono je to super asi,ale z hladiska casu radsej budem s detmi vonku sportovat alebo sa s nim doma hrat.
A v masiarstce mam cloveka,co mi vzdy dobre poradi.
Nie kazdy ma moznst ako ty. A ja fakt nie dom clovek,ktory by kvol zelenine obiehal x km.maximalne tak na trh.
@rawmamka Dakujeme 🙂 Ja byvam cca 30 km od BA viem, ze cim viac na zapad, tym viac chemie. Je to sposobene velkou "osvetou" pana Matlaka, pana Hricovskeho ci Floraservisu. Kedze uz daky ten patek "dovolenkujem" doma s deckami neviem ci aj teraz, ale este par rokov dozadu napr. zahradkari v Ivanke pri Dunaji dostavali kazdy mesiac do e- mailu floraservisacke aktuality, co, kedy a cim striekat. A verte mi, ze aj striekali a aj sypali Mesurol proti slimakom adusu. Aj ked mnohych som presvedcila, nech radsej zapustia pohare s pivom a tak chytaju slimaky, väcsina sa zubami - nechtami drzala svojej chemie. A aj v inych pripadoch (biela textilia na cibulku miesto postrekov proti minerke atd.) A ked sa prestal vyrabat Diazinon, pozerali na mna ako na zosobnene zlo, ze si urcite len vymyslam. A to ho vyradili, lebo sa zistilo, ze je karcinogenny. A dochodcovia motykou okopavajuci mrkvu? Kdeze. Nastriekali tam herbicid Stomp. A na cintorine okolo hrobu Kaput. Vdaka tomu, co som roky videla na vlastne oci uz nenakupujem na trznici, lebo ludom neverim. Aj ked teda minuly rok som na Šamorinskej trznici kupovala tekvicu, na panovi bolo vidno, ze to nema z Metra, ale z domu, a mal aj jablcka. Pytam sa ho automaticky: "Tie jablka su striekane, ze?" Pozrel na mna a ze "Nieeee. Len trochu".
A zial, videla som v okoli chovat zvierata, ktore maju stravu a podmienky na urovni velkovyroby, rozhodne o nic lepsie. Takze aj ja budem veeelmi vdacna ak mate niekto overeny typ na "nechemikov" v okoli BA, SC, ci DS. Lebo overenych chemikov poznam habadej ☹
@rawmamka Ďakujem veľmi pekne za tvoju odpoveď! 🙂 Všetko si to pozriem.
Tiež mám svojich "dodávateľov" - jedná sa však o rodinných známych, ktorí nie vždy majú nadprodukciu, ktorú nám môžu predať. Ale v podstate prísun mäsa máme, niektorých mliečnych výrobkov občas a vajec, tiež niektoré druhy zeleniny a jablká vlastné, mrkvu, kaleráb, paradajky a papriky krátko počas leta, ale aj tomu som rada.
Ano,je to bežné aj v iných škôlkach, teda pokiaľ nejde o nejakú súkromnú škôlku so zdravým stravovaním. Žiaľ,stravovanie v zariadeniach ako sú škôlky, školy, nemocnice a pod. má veľmi ďaleko od zdravého stravovania a pred sebou veľmi dlhú cestu, aj keď sa to hádam raz zmení.
Hmm,to je cudne. Ja som v ms taketo stravy nezazila. A aj mama byvaleho bola veduca jedalne v inej ms a nikdy neboli taketo nezdrave jedla. Asi vrchol nezdraveho bola sirupova vofa co obcas mali ale inak fakt nebolo toto. Privarky s vajickom a ak s parkom tak nie kazdy tyzden.. Sporadicky. Slaninku trosku na halusky ...
Ja by som na rodivcovskom toto kludne prekonzultovala ze by sa strava mala zmenit. O par eur , mozno len centov by stacilo pridat a zloziy jedalnickek aj z inych ako slaninovo/parkovych jedal. Da sa to.
@lorela Pozerám, že si zo Senca, to je super, pretože priamo tam je Farmlandia, na ktorú som ti už poslala link a tu je viac o filozofii ich pestovania zeleniny http://connect-network.com/sk/farmlandia-startu... , mne osobne sa tento prístup k prírode páči najviac - nie je dôležité, či má jedlo nálepku BIO a EKO (veľa krát certifikát získajú prapodivným spôsobom rôzne pokútne firmy alebo sú to potraviny z ďalekých krajín alebo za nenormálne ceny...), dôležité je ako sa skutočne pestuje, rešpekt voči prírode, pôde, vode aj samotným rastlinám či živočíchom, je to jednoducho ucelený koncept s dôrazom na vzťah príroda - pestovateľ - spotrebiteľ, aby sa jednoducho vytratila tá anonymita a vybudovali sa vzťahy medzi ľuďmi, tak ako to bolo kedysi a úcta k prírode. U nás v Nitre sa vyrába aj nakvalitnejšia čokoláda na svete http://lyrachocolate.com/ (roky sme v prvej trojke a výrobky z nej, je síce drahšia, ale radšej tri kocky takejto ako celú tabuľky nejakej zmesy, ktorá sa len tvári, že je čokoláda ... My sme boli v tejto mini továrni na čokoládu ako hostia na deň otvorených dverí a deti si samé vyrábali za pomoci umpa lumpov 😀 svoje čoko lízatká, pralinky, mandaly a iné dobrôtky. Majiteľom a hlavným čokolatiérom je Karol Stýblo, veľmi príjemný, skromný muž, v Nitre teraz cez víkend mal svoj predajný stánok počas festivalu chutí, Jahodovej Nitry a more ľudí zabudlo vďaka nemu na Milka čokoládu a jej podobné a preferuje práve túto kvalitnú a najmä fair trade. Po druhé - určite aj ty máš vo svojom okolí ľudí, ktorí niečo chovajú alebo pestujú a je to v súlade s prírodou, tak k nim zabehni a spýtaj sa, či nemajú prebytky, ktoré by si ty rada odkúpila 😉 - môj okruh na 50% tvoria práve takýto mini gazdovia v okruhu do 10 km, susedovci, známy a pod. Suroviny v bio kvalite (chovajú a pestujú to pre svoje deti, vnúčatá, tak dbajú na prirodzenú stravu zvierat a pestujú bez chémie) ma u nich vychádzajú lacnejšie alebo porovnateľne ako v obchode - príklad: slepačie vajíčka - ja ich kupujem len na pečenie, pretože mám svoje domáce prepeličie, ale 1 vajce ma stojí 10 centov, veľkosť zväčša M, sliepky behajú celý deň po dvore, po slnku, pijú vodu, jedia červíky 😀, zrno, zabarený kukuričný šrot, pomleté škrupinky z vlastných vajec a pod. Na noc bývajú spolu v kurníku, bez stresu s pánom kohútom, zabité sú čo najšetrnejším spôsobom.....Určite sú kvalitou nedajú ani len porovnávať s tými chúďatami v klietkach, bez denného svetla, na zmeskách a zabité tak, žeby som to nedopriala ani nepriateľovi, stačí si pozrieť nejaké video z toho ako to prebieha vo veľkochovoch v halách ☹ . Alebo cesnak od pani janky Kováčovej z Komoče stojí 4 eurá za kg, je v bio kvalite, pestovaný v slovenskej pôde, nie kdesi v Číne (btw je drahší a ako tento z Komoče a o jeho kvalite mám silné pochybnosti), pani je veľmi milá, vzdelaná, dá ti kopec receptov a tipov ako cesnak spracovať, uskladniť či niečo zdravé navariť 🙂. Ja tam idem 2x za rok, na jeseň si robím veľkú zásobu, ktorá mi vydrží až do konca mája. A potom v júni je už na predaj mladý cesnak (zelený), ktorý spotrebúvam celé leto a tak pekne dokola. A to tu jedna pani písala čosi o rozmaznanosti a luxuse 😂 .... a druhá tuším o kope peňazí a voľného času ( áno, mám ho akurát, pretože som sa odvážila živiť sa vlastným rozumom, na vlastnú päsť a dokážem si ho zorganizovať k spokojnosti všetkých, a možno aj preto, že napr. TV sa u nás častejšie utiera od prachu ako pozerá 😀). Cestou sa môžete zastaviť pozrieť vodný mlyn v Kolárove (cca 10 minút odtiaľ) http://www.vodnymlyn.sk/, moje deti to tam majú veľmi radi, pečú tam aj výborný maďarský chlebík a ponúknu vás aj kvalitnou maďarskou klobáskou, v tomto sú Maďari predsa len lepší 🙂.
Na tvojom mieste by som v sobotu zašla s deťmi (je tam aj detský kútik) do Fresh Marketu https://www.freshmarket.sk/zoznam-prevadzok/ a okoštovala čo najviac 🙂, čo sa ti bude pozdávať z ovocia, zeleniny, mäsa, mliečnych výrobkov, vajec, zdravých sladkostí,.... - vypýtaj si kontakt, vybuduj vzťah a dojednaj cenu. Bude to síce dlhšie trvať, ale bude to zaujímavé a v budúcnosti už pre teba veľmi jednoduché dostať sa ku kvalitným potravinám. Mne to trvalo zhruba rok, najprácnejšie bolo získavanie informácií a vzdelávanie sa v tomto smere, ktoré nikdy nekončí ❤ . Tých tipov by bolo neúrekom, ale je fajn, ak človek sám prichádza na určité súvislosti a poznatky, o to sú potom cennejšie.
P.S.: Ani som nevedela, že u vás v Senci sa pestuje aloe vera a vyrábajú produkty z nej na liečebné účely https://www.aloemed.sk/, dobre vedieť, určite vyskúšam a ak bude ok, tak zaradím do svojho okruhu 🙂 .
@scila Ja tiež mačky a psy kŕmim barfom (surové mäso, vajíčka), ryby v oleji, zelenina na pare.... granule a podobné "výrobky" nekupujeme. Max. tak, ak psy idú s nami na dovolenku, tak nemecké CanisAlpha, ktoré kupujem od kynológa p.Ferka z BA http://canisalpha.sk/ . K tým kvázi záhradkárom, ktorí by bez chémie nevedeli vypestovať nič, tak tých mi je na jednej strane úprimne ľúto a na druhej strane ma neskutočne vytáčajú svojou hlúposťou a lenivosťou... Mojim vzorom v záhradke je Hanka Sekulová, mám od nej obe knižky a idem podľa nich 🙂, ona napr. slimákov slizniakov vyriešila pomocou indických bežcov (také milé kačky, má ich tuším tri), permakultúra je jedno z mojich hobby záujmov. Môj muž je včelár (pozor nie medár, teda nechová včielky pre svoj biznis a nedokrmuje ich cukrom, jeme len ich nadvýrobu) a je neskutočne smutný z toho, čo za svinstvá poľnohospodári používajú vo veľkom, ako keby po nás už na tejto planéte nemal byť život 😔 . Takých pestovateľov akých hľadáš nájdeš práve v tej Farmlandii.
@rawmamka Ahoj, neviem, či som správne videla v predošlých príspevkoch, ale vieš prosim doporučiť nejaké "lokálky" v ba ? Do Fresh marketu mám ďaleko ☺ v Petržalke je našťastie trh na zeleninu a ovocie, vajíčka mám od kamoša niekedy, takže to by ma zaujímalo a ešte mäso 😊 keďže syn je alergik, nosí si stravu z domu.
@siska53 Ahoj, aj my máme v blízkej rodine človeka po mozgovej mŕtvici a môj ocino je Parkinsonik, takže dôverne poznám tvoje problémy s kolotočom povinností okolo najbližších...Ja som to vyriešila tak, že raz do týždňa vybehnem pomôcť (býva v inom meste), na zvyšné dni mu pomáhame platiť pani, ktorá sa o neho stará a každý druhý víkend sa snažíme vymyslieť taký program, aby mohol byť s nami aj on. Je to síce niekedy nad ľudské sily, ale dá sa to, má vozíček, keď je lepšie dokáže chodiť o dvoch francúzskych barlách, tak mu na rybačku donesieme také pohodlné kempingové ležadlo a opekáme, grilujeme pri vode, zakaždým niekde inde - decká sú spokojné, ocino tiež.
Každý si to musí zariadiť sám ako najlepšie vie, nám sa to zatiaľ darí k spokojnosti všetkých členov rodiny.
Držím ti palce, aby si našla dosť síl a zvládla to čo najlepšie.
@vintage_lady Ahoj, ja som z Nitry, takže toto je môj rajón 🙂. Nejaké tipy v BA som písala @lorela , ak tam nájdeš niečo zaujímavé pre seba, budem rada. Do Bratislavy chodím zväčša len na návštevy a kvôli práci a to mám zasa stravu zabezpečenú 🙂, v BA som roky žila v Mlynskej doline počas štúdia na UK a vtedy pred rokmi ešte ani zďaleka nebola taká pestrá ponuka lokálnych potravín ako dnes. Našťastie už aj v okolí Nitry a Nových Zámkov je veľa dobrých dodávateľov, aj malých obchodíkov s kvalitnou lokálnou ponukou, napr. tieto Náš dvor http://www.nas-dvor.sk/ sú blízko Divadla Andreja Bagara, myslím, že majú svoju predajňu aj v BA na Krížnej a na Vysokej ul., u nás v Nitre tam predávajú aj mäso a mäsové výrobky od malých chovateľov, všetci musia splniť prísne podmienky a byť stotožnený s filozofiou welfare zvierat. Tvojmu synovi zdravá pestrá strava len prospeje, treba jesť striedmo, s mierou, piť čistú vodu, bylinkové čaje, veľa sa hýbať na vzduchu, otužovať, mať zdravé vzťahy v rodine, vedieť oddychovať a najmä od srdca sa smiať a radovať z každého dňa 🙂 .
Nám so synovou alergiou (on bol alergický na viaceré pele - breza, jelša, lieska, trávy, z potravín na med, orechy, jablká) pomohla jedna lekárka homeopatka z Nitry, výrazne sa mu zlepšil stav, už roky neužíva žiadne lieky + praktizujeme vyššie spomínané veci.
A možno by stálo za to osloviť bylinkára p.Dedíka http://www.dedikadcery.sk/, on napríklad už pred rokmi vyliečil moderátorku Lenku Hriadeľovú z atopického ekzému, predtým ju neúspešne liečil klasický dermatológ. Po veľa rokoch sa jej síce vrátil, ale sama priznala, že zlou životosprávou a znova sa zverila len do jeho rúk, aby jej pomohol.
Dúfam, že si celá rodinka užijete nadchádzajúce leto v plnom zdraví ❤ , teraz je najvhodnejší čas na zmenu - či už otužovanie, či pohyb alebo zdravá strava, držím palce.

@scila Jeej dakujeme krasne a zelam napodobne rodinke vela zdravia a malinkého nech uz ten ekzemik netrapi a drzim palce snad sa bude dat v skolke ohladom stravy nieco poriesit...