icon

Párky na obed v škôlke

scila
1. jún 2017

Ahojte. Syn mi nastupuje od septembra do škôlky podla miesta trvalého pobytu, a v tejto škôlke sú v obedoch bežne zaradené párky ako súčasť obedov. V prívarkoch, v polievkach, v šťave spolu s mäsom...Bežne aj dvakrát do týždňa. Pre mňa sú párky synonymom niečoho nezdravého. Občas mávajú aj údené a slaninu. Je toto bežné aj v iných škôlkach? Som z toho poriadne znechutená ☹

rawmamka
18. jan 2019

@mogaa Myslím, že väčšina škôlok varí relatívne zdravo a aj väčšina rodičov je spokojných, nátierky sú zdravé a je samozrejmé, že veľa sa odvíja od ceny, aj keď v rukách to má vedúca jedálne a kuchárky ako napokon samotné jedlo vyzerá, chutí a najmä aké zdravotné benefity pre dieťa má. Už je na SK pár takých lastovičiek (napr. v Bratislave, Štiavnici,...), kde varia za klasickú stravnú jednotku ako všade inde a pritom zdravo a chutne, deti chodia na dupľu 🙂.. U mojej najmladšej dcérky v škôlke chcela nová pani učiteľka napríklad presadiť ako pitný režim počas dňa sirupovú vodu namiesto čistej vody a tiež odmeňovanie detí za každodenné aktivity sladkosťami, čo sme jej rázne všetci rodičia stopli. Ona si to predstavovala tak, že každý rodič doniesie jednu sirupovú fľašu a nejaké balenie sladkostí (cukríky, lízatká, keksíky,...), ona to uskladní kdesi v kabinete a z toho bude každý deň pripravovať pitný režim v triede a "odmeny", keď sa zásoby minú, otočí sa znova kolo sirup + balík sladkostí..... rozum sa nám zastavoval nad jej myslením 🙄.

scila
autor
18. jan 2019

@mogaa Nemyslim si, ze cena zodpoveda kvalite, alebo ze nieco drahsie musi byt kvalitnejsie. V tej skolke, kvoli ktorej tato diskusia vznikla, zacali davat pred nedavnom k jedlam pravidelne kazdy tyzden ochutene mlieko - karamelove, vanilkove, cokoladove, jahodove - pricom "obycajne " mlieko je urcite zdravsia a aj lacnejsia alternativa. A ako som tu uz davno pisala, nevidim dovod, preco by mali mat zdravu stravu len deti v sukromnych skolkach, len preto, ze ich rodicia su bohatsi, a deti "chudobnejsich" v statnych skolkach maju doplacat na veduce jedalni, ktorym evidentne chyba potrebne vzdelanie a vseobecny prehlad. Lebo aj na Sk su statne skolky so sikovnymi veducimi a kucharkami, ktore su dokazom, ze sa da varit tak, aby sa detom nenicilo zdravie aj za tie peniaze.
Nie kazdy rodic moze zobrat dieta pred obedom domov preto, ze tam zle varia. To by v robote tazko preslo....

scila
autor
18. jan 2019

@katren nie, zial este stale citam rano v skolke jedalnicek, na rozdiel od mnohych inych rodicov. ved je jednoduchsie problemy nevidiet - je to pohodlnejsie. mozno keby sa pozreli, tiez by sa zacudovali nad ranajkovou kombinaciou "sunkova pomazanka s mliekom", hlavne ked poobede je k lekvarovemu chlebu caj, kde by sa to mlieko urcite hodilo lepsie.

scila
autor
18. jan 2019

@ema234 Dovolim si tvrdit, ze ked si bola ty mala, nebolo v nasich obchodoch tolko "bordelu" ako v dnesnej dobe, kedy mnohe retazce ponukaju potraviny, ktore svojim obsahom len tesne splnaju limity (niekedy aj nesplnaju - polske jablka ci sampiony s niekolkonasobne prekrocenymi limitmi pesticidov, parky prifarbovane farbivom s chrobakov atd.). Mozno by ti nezaskodilo pozriet si obcas nejaky dokument - aby si zistila, ako sa zmenili potraviny za poslednych 20-30 rokov. Alebo si treba obcas precitat zlozenie vyrobkov. To ze pribinacek moze obsahovat stopy ryb je fascinujuce...(pre tych co ho nekupuju ako napr. ja)

maciatkolulu
19. jan 2019

@scila ale no tak,už jentrochuncez riešiť,či suniovy chlebíček a mliecko,alebo lekvarovy a čajovej😂😂😂😂🤣niektorí majú radi aj ten suniovy s mliekom a niekto mlieko nevypije a pritom ho platí😃takze trochu súdnosti a menej premotivovanosti🤣

caroline_
19. jan 2019

@ostorha na jednej strane máš pravdu, ale ak viem ze nemám financie zabezpečiť deťom taky základ ako je zdravá strava, tak si ich ani nerobím... Absolútna nezodpovednosť...

ostorha
19. jan 2019

@caroline_ Absolutne netusim na ktory z mojich prispevkov reagujes,ja svoje dieta viem zabezpecit po vsetkych strankach nie len stravovacej.

beky1813
19. jan 2019

@caroline_ to myslis vazne? Neprehanaj to s tou stravou. Ako nemat dieta kvoli tomu, ze nie je zdrava strava v skolke je odveci

scila
autor
19. jan 2019

Dve fotky vytvorov z jedalne, kedze stravu si mozu od nich kupit aj obyvatelia obce. To pre tie maminy, co su presvedcene, ze skolkarska jedalen musi mat automaticky sikovne a schopne kucharky a ze sa nemam starat do ludi, ktori pripravuju jedlo aj pre moje dieta...

caroline_
19. jan 2019

@scila prosím ta ved co je na tom, aj ony také jedli a nič im nie je, no nie? 😁 Nebuď rozmaznana 😁

maciatkolulu
19. jan 2019

@caroline_ ja neviem,ale keď sa vám nepáči,voila sú aj iné možnosti.... Iba upozornujem,že za hranicami sa napríklad platí v škole,štátnej oveľa viac a nie každá škôlka má stravu top. Koľko platíte v škôlke? Viete koľko sa platí v Rakúsku? Ale opäť máte možnosti až až, autorka to snáď vie,keďže už ubehlo viac času a riešila to aj inak ako fotením nepodarkov,to fakt každý deň majú takúto stravu? To si tam fakt nechala ďalšie deti,dieťa? Veď môžeš ich mať aj doma a poskytnúť im top stravu🤣🤣🤣🤣mne sa zdá už fakt moc rýpať sa v Tom,či mliečko,či čajík ku čomu.....
@scila

beky1813
19. jan 2019

@scila a co si vlastne podnikla odvtedy, co si zalozila diskusiu? Dala si deti inam?

beky1813
Autor odpoveď zmazal
scila
autor
19. jan 2019

@maciatkolulu Ja nepotrebujem vediet aku stravu maju v Rakusku, neutekam zo Slovenska niekam, kde sa zije lepsie, snazim sa v ramci svojich moznosti, aby bolo Slovensko lepsie, zdravsie, zelenšie. Ale ked vezmene do uvahy, ze v Rakusku vysoke percento potravin produkuju na domacich farmickach (ktore ludom nezhabali tak ako v minulosti u nas pri vytvarani JRD), ze sa tam pestuje vela biopotravin (zemiaky cibula, mrkva atd.) , krore ostavaju v Rakusku, kedze keby ich vyvazali, prisli by o prispevky, ktore na ich pestovanie dostavaju) a ich obchody niesu roky zaplavovane vyrobkami nizsej kvality "pre vychodny blok" ako je tomu u nas, tak pochybujem, ze su na tom kvalitou stravy horsie.
A nie, nemam moznosti az az. Aj pri zmene trvaleho pobytu by nebolo iste, ci mi syna do skolky vezmu a ktovie, ako sa vari tam, kedze clovek nikdy nevie.
A nie, nedala som tam dalsie dieta, pojde tam za par mesiacov a jeho stravu budem musiet riesit specificky, kedze sice uz vyrastol z alergie na BKM,ale mnohe druhy ovocia (maliny, broskyne atd. ) mu sposobuju ekzem na celom tele.
A dalsie nie - nemozem ho nechat doma - mam doma babo a kto ma tri deti vie, ze skombinovat tri spankove rezimy a vsetky aktivity (ak clovek nebyva v obrovskom dome) je nemozne, a vzdy je spiace dieta budene surodencami. A 5 rokov je naozaj vek, kedy uz dieta potrebuje kolektiv.
A sorry ale sunka a mieko, paradajka a mlieko...no nevidim dovod trapit detske zaludky takymi kombinaciami.

scila
autor
19. jan 2019

@beky1813 Nemala som ich kam inde dat, kedze patria podla trvaleho bydliska tam, byvame na dedine, nemam na vyber.
A stravu som riesila hned na zapise, kde bola riaditelka a starostka. Potom som bola za veducou, a kedze je tu v ramci dedinskych institucii skoro kazdy s kazdym rodina (starostka je kucharkyna sesternica,), tak kucharka uz bola informovana a hned na mna vyletela, ze varia podla predpisov. Veduca ze skolkari nemaju tak casto parky ako skolaci a dospeli, pre ktorych varia tiez a ze skolkarom tie parky nepridaju vzdy...no ale pri najblizsej prilezitosti boli parky v mäse nahradene sunkou.
Co sa tyka toho podnikania v skolke tak stale nieco riesim (riesime), kedze niesom jedina matka u nas, ktorej zalezi na zdravi deti. Ale tazko dosiahnut uspechy, ked väcsina matiek je rada, ze odlozia deti a radsej nevidia stravu, rozpadavajuce sa ihrisko s uplne hnilimi drevenymi castami a roztrhnutym lanom ci to, ze zabradlie, ktore mohli natriet na zaciatku prazdnin aby za dva mesiace vysmradlo natreli az ked chodili deti do skolky, a ze sa ani poriadne nevetra, lebo sietky dali len na kazdu druhu vetracku. Je to urcite pohodlnejsie problemy nevidiet.. aj ked teda bola som prekvapena, ze mnohi ludia v zivote nepoculi slovicko " formaldehyd".
A je velmi tazko nieci riesit aj preto rodinkarstvo co tu vladne, kedze mnohi si tu mozu robit, palit, stavat, varit hocico, lebo tu zakony neplatia pre vsetkych rovnako.

maciatkolulu
20. jan 2019

@scila prepáč všetko tvoje nie sú smiešne. Mám tri deti abda sa všetko skombinovať a pokiaľ viem píšeme o strave v škôlke a nie celkovo v nejakej republike. Nikto tinnevravu,že sa máš sťahovať do ať,ale hľadať iné možnosti Annie keď roky irituje strava v jednej škôlke. Je to zvláštne. Čo si teda zmenila za tie roky,keď sa o to snazis. Že ťa teraz štve,že maju chlebík s sunkovou pomazánku s mliekom ale no taaaak 🤣🤣🤣🤣. A povedať,že sa nedá skĺbiť tri deti doma😂😂😂😂,že máš doma bábo a dávaš staršie do škôlky kde sa ti na komplet nepáči stravovanie a sťažujem sa,cítiš jedlo🤣🤣🤣🤣no dobre,tak držím palce pri tvojej snahe o lepšie Slovensko.

maciatkolulu
20. jan 2019

@scila pozri ešte trochu z mojej životnej skúsenosti,treba trochu slušnosti a pokory,prísť a slušne komunikovať,požiadať,podať pomocnú ruku.... Prečo sa oteckovia, dedkovia,krstnou,priatelia škôl😂 nezoberú a nejdu opraviť ihrisko svojpomocne? Urobiť brigádu a natrieť plot,lepšie ako polemizovať o formaldehyde.....

kathhii
20. jan 2019

Nie všade sú možnosti vybrať takú śkolku, kde je uplne ideálne zdravé jedlo. Mnohokrát je ćlovek rád, že sa mu podarí śkolku vobec zohnať, alebo nemá peniaze na súkromné śkolky....bohužiaľ v menšich mestách nie je taký výber...

mircalla
20. jan 2019

@scila Dcera je v statnej a parky teda nemavaju. Celkovo jedalnicek ok

uglybetty1234
20. jan 2019

Hladas problemy tam kde nie su! Vadi ti sunkova natierka a k tomu mlieko?! Moja oblubena kombinacia! Alebo chleik vo vajci s horcicou a k tomu kakao. Mnaaam
Stazujes sa na stravu, ale pritom si doma a kludne by si mu mohla to zdrave jedlo pribalit. Asi je pre teba tiez Apohodlnejsie dat dieta do skolky a stazovat sa na stravu, ako si doma zorganizovat tri deti. Suhlasim s tym, ze 5 rocne dieta potrebuje kolektiv, tak ho tam nechaj doobeda a potom zober domov a naje sa doma a nemusi jest tie skolkarske jedy.
V nasej skolke varia super, vzdy si kukam jedalny listok a som nadmieru spokojna. Nejaku parku raz za cas neriesim. Vyvazuju tu inym jedlom. Ked nestihame varime parky aj doma. Som ekzemTik, neubudlo z nikoho.
Este pridam, robila som v anglicku na farme, by si sa cudovala co ide do tych echt zdravych jogurtov a zmrziek atd. Total odpad. A vystudovala som environmentalistiku. Zabudni na bio. Neexistuje

ema234
20. jan 2019

@scila ano to viem, lenze potom nemozeme ani tvrdit v dnesnej dobe ze je nieco bio, kedze aj poda vsetko je znecistene.

ema234
20. jan 2019

@katren len strava v skole je taka ista ako v skolke ak chodi do tej istej obce, ale to je jedno. 100 ludi 100 chuti. 🙂

ema234
20. jan 2019

@uglybetty1234 presne tak bio neexistuje v obchodoch, preto sa smejem ako niektori ludia nakupuju bio produkty, len preto ze to ma obal bio. Videla som aj dokument. Len vyhodene peniaze.

ema234
20. jan 2019

@maciatkolulu presne tak

ema234
20. jan 2019

@scila tak toto je naozaj hroza, toto nema s normalnou stravou nic spolocne, jest uhliky :(

mogaa
20. jan 2019

@scila píšeš že cena nezodpovedá kvalite.Nič ti nebráni vytvoriť vzorový týždenný jedálny lístok podľa noriem a hlavne za cenu do 2,2 na dieťa, v tom aby bola desiata, obed a aj olovrant....rovnako čo sa týka kvality potravín pri zdravej strave - škôlky, školy, jedálne vyberajú dodávateľa podľa ceny surovín(potravín) , nie podľa kvality...v škôlke nikdy nenájdeš bulgur, kuskus, panenku....relatívne zdravé potraviny, ale v škôlke jednoducho nereálne, pretože automaticky by aj cena za stravu bola vyššia....ty chceš zdravú stravu - strukovinové pomazánky také relatívne sú, ale väčšina rodičov ich nechce lebo deti im to nechcú. Rovnako sú rodičia ktorí chcú ochutené mlieko lebo ich deti normálne nelúbia...a tiež si platia za jedlo ako ty a preto očakávajú že ich dieťa niečo v škôlke zje....ja pevne verím že aj vo vašej škôlke sa nájdu aj zdravé jedlá ale nečakaj len čisto zdravú stravu a to čo je tvoja predstava zdravej stravy....

rawmamka
20. jan 2019

@mogaa Kto chce hľadá spôsoby (ako áno), kto nie hľadá dôvody (prečo nie).... to len na margo toho, že variť sa dá aj za tak "málo" peňazí zdravo a chutne, pričom sa dajú dodržiavať častokrát skostnatené normy a postupy v školskom stravovaní na Slovensku, len to chce správneho človeka na správnom mieste https://zivot.pluska.sk/clanok/35140/ziadna-bie... .

domak2
20. jan 2019

Ako jedna vec je hystercit nad kazdycm eckom, ale navazat sa do niekoho komu zalezi aby sa deti stravovali zdravsie...😑 ja uz sa asi radsej nicomu necudujem.

mogaa
20. jan 2019

Aj keby nešlo o peniaze, tak strava má byť vyvážená. U nás napr. na olovrant je skoro denne celozrnný chlieb s pomazánkou - strukovinová, rybacia, tvarohová....ale bežne je na obed parené buchty, dukátové buchtičky, ryžový nákyp, lečo s klobáskou.....Naopak kolegyňa má dieťa čo chodí do škôlky v Trnave - tam sú obedy relatívne zdravé ale na olovrant sa deťom bežne dáva napolitanka alebo ochutený jogurt alebo koláčik....nikdy sa nedá vyhovieť všetkým....mne sa zdá naozaj prehnané a choré že sa tu mamičky sťažujú že ich dieťa má raz za čas v polievke párok - kelová s párkom sa bežne podáva aj v nemocniciach...

evittam
20. jan 2019

@uglybetty1234 Krásne si to zhrnula. Maximálne súhlasím.
@scila U nas v statnej škôlke varia spickovo. A tebe ked sa nepaci a nemas na iné tak si nechaj dieta doma. Suhlas s tu uz napisanym.