Pásový opar u 11-ročného
Ahojte. Môj 11 ročný mi hovoril, že spadol v piatok zo stoličky a trochu boli ho na boku. Mal tam len malý červený fľak. Sprchuje sa sám. Na nič sa mi nesťažoval.
Dnes som mu vošla do izby pri prezliekani a pozerám, že žiadne udretie o stoličku, že veď to je pásový opar.
Doma mám 10 mes dieťa, ktoré kiahne neprekonalo. A ešte jedno v predškolskom veku, ktore prekonalo.
Pred 2 mes sme mali doma aj kovid. Takže imunita zrejme oslabená u všetkých.
Do školy ho samozrejme už nedám, hneď som písala triednej.
Ale idú sviatky... Ake opatrenia treba dodržať? Bratovi. Co majú tiež 2 make deti pod 3 roky a nemali kiahne som povedala, aby k nam nešli, že syna necháme doma a na chvíľu sa stretneme u otca.
Je možný prenos na súrodenca 10 mes? Viem, že je to variocela. A mala mi ju nemala. Ale marec skúsenosti?
A čím natierať ranu? Zajtra idem s mladším na poradňu, tak informujem Dr. Len je tiež taja svojska a náladová, tak by som rady aj od tých, ktoré sú tým prešli. Vďaka

Dávajú sa antivirotika a mast
Dávaj mu b vitamíny, zinok, céčko aj ho to boli?
júj, to vie veľmi bolieť. Moja dcéra mala. Ona k tomu aj vracala, takže sme mali od dr. vypísaný lístok na infekčné, ak by sa vracanie opakovalo, našťastie sme nemuseli ísť. Antivirotiká, mastičku na herpes, B vitamín, zinok a C vit. a proti bolesti nurofen.
@luccija
@mimimoje ďakujem vitamíny berieme pravidelne. Teraz som mu dala vyššiu dávku D a C vit.
Hovorí mi, že ho to neboli stále, že v škole ho bolela aj vpredu hruď , ale napr teraz len pri dotyku. Teplotu nema. Už spí v posteli. V hradila som mu nech ma svoj uterák. A poučila ho, aby aspoň týchto par dní nechodil k najmladšej 10 mesačnej. . Vedeli sa spolu tulit a santit. Inak on je chorý sotva raz za rok.. Je piatak. Prvý krát za 5,5 roka som ho teraz popredu ospravedlnila koli zdravotnému stavu 🤷🏻♀️.
Fuuha, ja sa chcem len spytat, ze ci ten 11rocny pred kiahne neprekonal ? Ci mal uz kiahne a teraz dostal pasovy opar ? Nas najmladsi ma teraz kiahnectak sa tiez trosku obavam aby niekto z toho nemal pasovy opar ( my ostatni sms vsetci kiahne prekonali uz davno ako skolkari).
hlavne tie vit B treba. tie sa pouzivaju pri ochoreniach nervov.
mm mal pasovy opar ked mala dcera 4m, vobec to nechytila a neviem, ci ich vobec mala. to uz je skolacka. raz mala par pupakov a boli rozsirene, ale ci to boli kiahne, to netusim.
@silvike mal kiahne presne pred 9 rokmi. Presne takto pred Vianocami, akurát sme stromček zdobili, keď dostal horúčku.. Ale on mal len horúčky asi tri dni a až dve vyrážky.
@silvike a akurát mi píše triedna uč. Ze na prvom stupni majú kiahne rozšírené.
Je mi to ľúto, keď to má takto na sviatky. Minulý rok kovid cez sviatky takže tiež izolácia. teraz toto V rodine kopec malých detí, vo kiahne nemali. Tak od nich budeme mat odstup. A ostatní dospelí snáď môžu v pohode prísť na návštevu, či?
Aha, cize kiahne uz davno prekonal a teraz to chytil ako pasovy opar. Som myslela ze to len skor starsi ludia chytaju tie pasove opary. A ti aj taki skolaci ? Ta faajne, dufam ze nasi to od toho nasho skolkara nechytia :/ prajem skore uzdravenie. Inak kamoske maly mal kiahne ako 3mesacny ! Taze tiez uplne malinke babo. Ale vraj celkom dobre to zvladol.
@silvike no tiež som netušila, že aj deti ho majú. Svokra ho mala, mala bolesti riadne. Myslela som, že len starší.
Ďakujem. Snáď to prebehne rýchlo
Sestra ho mala v približne rovnakom veku a skončila na infekčnom. Nechcem ta strašiť, je to silný zásah na imunitný systém a je otázka času, kedy ho to začne bolieť. Potrebuje lieky, upovedom lekárku. Prajem mu ľahký priebeh choroby 🙂
@silvike ja som mala kiahne 2x raz ako 23 r a potom v 37 r myslela som si, že ich môžem mať iba raz, ale lekárka mi vyviedla z omylu, že môžem ich mať viac x
Do tretice v 42 r pásový opar a veľké bolesti.
Autorka nechcem zavádzať, ale mne sa zdá, že infekčný je ešte pred pluzgiermi nie?netuším zajtra sa opýtaj hlavne b komplex mu dávaj
pasovy opar moze byt po prekonani kiahni a hlavne pri oslabeni imunity. deti trpia casto infekcnymi ochoreniami a vtedy mozu mat oslabenu imunitu, zvlast po kovide sa zrejme vyskytuje aj nedostatok vitaminov.
niektore infekcie vytazia organizmus tak, ze sa spotrebuje vela vitaminov, zrejme k nim patri aj kovid. a mozno je to u vsetkych. vela ludi sa po kovide stazuje na vypadavanie vlasov, co sa tiez moze vyskytovat v dosledku nedostaktu vidaminov, preto si myslim, ze by toto mohol byt dovod.
cize tieto 2 faktory dokopy a takto dostava priestor pasovy opar.
Hej sak toto, ze akurat na sviatky. Presne jak davnejsie moji starsi. Dcera chytila v skolke (4r.) 10.12. Sa vyhadzala. A ked uz bola ona ako tak v poriadku, tak presne na Stedry den 24.12. Sa vyhadzal mladsi ( mal vtedy 2,5r.) Tak v kuse mesiac doma s nimi. A teraz tiez najmladsi presne minuly stvrtok uz prve pupaky som objavila. Taze tiez zasa Vianoce doma. Ku babke aj dedkovi sa prave koli pas.oparu bojim aby daco take nechytili. Ani ku nam ich teda nevolam. Len teda teraz sa uz zacnem bat ze chytia opar aj ti moji uz skolaci. Alebo nebodaj my s muzom🙊 No, dufam ze nas to minie. Ale 2 tyzdne budeme urcite len doma s najmladsim. Snad ns Silvestra uz dame daku navstevu. Tak nech to rychlo prejde. Aj bam aj Vam. ;)
@majamat áno presne. Mne veľmi padajú vlasy, tepy mam vysoke, hoci som aktívne športová ka pred tehotenstvom 6x do týždňa. Teraz sa ta dýcham aj pri rozhovore počas kocikovania so susedou.
A syn mal kovid bez príznakov, ale určite s nim telo muselo bojovať.
Ďakujem za info. Určite nasadí vitamínové bomby aj v podobe stravy teda. Veľa spánku. A ešte sa Dr spýtam na krém, s čím by som mohla natierať
Treba ihneď nasadiť Herpesin tablety na predpis a potiera sa to acyklovirom (mastičky na Herpes). Dcéra mala ako 5-rocna, nie je to sranda. Moja mala veľké bolesti.
@raffaella ďakujem
Držím silno palce, moja malá sa strašne s tým trápila 😕
@luccija to zas prehana. ti cu su na tom dobre k nej nechodia.
ja som po kovide ok, dcera tiez. mm ho ani nechytil. mala som kovid 3x. tradicia v novembri kazdy rok.
1x to bolo najhorsie. 2t priznaky - horucky, bolest celeho tel atd. z toho soms a dlhsie zotavovala,a le vtedy to dr neriesili, cize ja som ho prekonala doma s liekmi, ktore som si sama nasadila - Paralen a vitmainy. an po prekonani ma nikto nevidel. ked som prisla do prace, musela som makat a ani enviem ako, bola som zas v starych kolajach, mm ani dcera ho vtedy nechytili. ja som ho chytila az po mesiaci, co som bola v kontakte v praci.
o 5m sme mali v rpaci kovid znovu a to uz som odolala a dokonca vacsina tych, co to prekonali. ked tak pocitam tak odolalo asi 92% prekonanych.
2x mm uz kovid chytil, v robote. mal viac ako 2t priznaky velmi podobne, ako ja rok predtym. no uz presiel rok, tak uz to bolo ine, dr mu dal aspon ATB, leiky na kasel a pod. samozrejme mal aj vitaminy, dcera to tiez chytila. ja spom to tentokrat obicla celkom dobre. par dni bolest hrdla a tyzden vlemi mierna nadcha ( to este nebol omikron ). Ag stale negat, potvrdil PCR. dcera mala teploty asi tyzden, ale nebola taky lazar., ako mm, znasala to lepsie.
3x opat lahky priebeh 3dni bolest hrdla a 5dni slaba nadcha. to vyzeralo skor ako alergia, no bola som v praci v kontakte a teda hned po prvom kontakte o 2dni priznaky,a le test pozitivny az na 4den. mm odolala a dcera mala podobny priebeh,a ko ja,a kurat mala prvy den horucku nad 38°C - len jeden den, potom nic. no ja som mala oslabenu imunitu, lebo mesiac predtym som bola chora a teda asi nejaka crevna viroza s horuckou, bolestou zaludka, slabostou, bolestou klbov a svalov. horsi priebeh ako kovid. ked som nastupila do prace, dost intenzivne som makala 2t, takze som sa ani nestihla zotavit. tak som to chytila hned.
a teda u nas v CSS, sme mali niekolko vln kovidu, po 1 vlne asi mesiac jedna klientka dostala zapal pluc. nikto iny nebol nemal znamky zhorsenej imunity. po 2 kovide asi 3m sme sice mali niekolko zapalov pluc s tazkym a rychlym priebehom, ale teda skor by som povedala, ez v tom malo prsty oslabena imunita po ockovani a nasledne rozsirujuca sa bakterialna infekcia a nie kovid, lebo polovica ludi z tej skupiny prekonala kovid 9m dozadu a druha 3m dozadu, ale zapal pluc mali v rovnakom case. v tejto skupine soce boli 2 neockovania, el teda bakterialna infekcia sa vyskytuje v prvom rade u ludi s oslabenou imunitou z roznych dovodov. ti dvaja mali oslabenu imunitu z inych dovodov. smrtnost na kovid bola v 1 vlne medzi klientami asi 17,5%, v druhej vlne 11,5%, v dalsich vlnach 0%. no smrtnost na zapal pluc + infekcie dych ciest v juli pred rokom bola 44,5%.
preco si myslim, ze za tym nebol kovid? ten casovy usek jednoducho nesedi, po prekonai infekcie je oslabena imunita uplne najviac v obdobi po prekonani, nasledne sa zcaina spamatavat a aj keby sa nedostane do normalu, v obdobi 9m po prekonani uz musela byt na lepsej urovni,a ko po prekonani, rpicom po prekonani netrpeli na ziadne infekcie. vo velkom kolektive je pri infekciach vysoke riziko sirenia a hoci klienti von enchodili,a le personal ano no nikto chory nebyval. zrazu po ockovani ( 3m po 1 davne a 2m po druhej davke ) netypicky priebeh infekcii v obdobi,kedy sa takmer zapaly pluc nevyskytuju. pricom v obdobi, ked sa vyskytuju a navyse boli cerstvo prekonani, ho nemali.

Ahoj, napis mi spravu.