icon

Pediatrička si nevšimla synovu skoliózu. Ako postupovať?

10. máj 2026

Minulý týždeň bol syn na športovej prehliadke a lekár sa vyjadril , že chrbtica je katastrofa a že máme vyhľadať fyzioterapeuta a dal nám aj kontakt (nie je najlacnejší)
Syn bol pred polrokom na preventívnej prehliadke v 13 a tam nepovedala nič.
Teraz neviem, či na základe správy od športového lekára by mi nemohla vypísať výmenný lístok? Ďakujem

Strana
z2
anonym_0b1731
10. máj 2026

Moze vypisat samozrejme-a na preventivke mojmu synovi prehmatava chrbat aj ho nechava stat chodit a vselico…

anonym_84c3b7
10. máj 2026

@anonym_autor mohla, ja som pediatra musela upozorniť na to že mala nedvíha hlavičku absolútne to nekontrolujú.. prevencia je len o ockovani a nič ich nezaujíma..
na základe správy dá výmenný lístok

anonym_5a7ed9
10. máj 2026

áno mohla si nevšimnúť. Nám dali dvaja lekári popis na ten istý rontgen chrbtice rôzny popis. Kým jeden písal že je tam skolioza, druhý napísal že žiadna skolioza nie je. Tak teraz komu veriť.

anonym_1dc837
10. máj 2026

Chrbtica asi katastrofa nebude. To len pán doktor bol dramaticky
Keby bola katastrofa tak je chalan uboleny, viditeľne zhrbeny, to by si videla aj ty ako laik
Môžeš ísť k neurologovi a ortopédovi a vypocut si ich názor

januska12323
10. máj 2026

@anonym_autor katastrofu by si si všimla aj sama. Pán lekár asi posúva pacientov kamarátovi keď nie je lacný. Povedz synovi nech si vyzlečie tričko a predkloní sa. Má jedno plece vyššie ako druhé? Má viac menej rovnú chrbticu? Výmenný si vypýtať môžeš a v prvom rade by som išla na rtg nech vieš presne.

minesasubu
10. máj 2026

na fyzio možeš isť kam chces
nech ti dá pedi vymenný listok a najdi si niekoho

hradnapani
10. máj 2026

ja len ze ukazte mi jedneho teenagera, ktory ma chrbticu v poriadku. minimalne zle drzanie tela maju snad vsetci, ktori nechodia na fyzio. Aj skolioza je velmi casta, ale zavaznu by si si vsimla. Chod si aj pre druhy nazor, nabuduce si od pediatra mozes vypytat vymenny listok k ortopedovi na zaklade tej sportovej prehliadky.

autor
10. máj 2026

Lopatky mu vyčnievajú to je pravda, ale to súvisí?

ria_sprout
10. máj 2026

Keby to bola katastrofa, sama by si to videla, nie to ešte pediater. Choď k ortopédovi, správnym cvičením skoliozu dokáže zvrátiť. Môjmu synovi smsystem úplne skoliozu zvrátil , avšak musel ju cvičit denne. Ale donut 15r denne cvičiť smsystem keď ho nebaví. 🤷

autor
10. máj 2026
@januska12323

@anonym_autor katastrofu by si si všimla aj sama. Pán lekár asi posúva pacientov kamarátovi keď nie je lacný. Povedz synovi nech si vyzlečie tričko a predkloní sa. Má jedno plece vyššie ako druhé? Má viac menej rovnú chrbticu? Výmenný si vypýtať môžeš a v prvom rade by som išla na rtg nech vieš presne.

@januska12323 on má pravé rameno vyššie ako lavé možno o cm máličko. Zboku keď stojí tak má lopatky za zadkom a taký oblúk ako "(" a keď sa zohne urobí sa hrb

aurora33
10. máj 2026
@anonym_autor

@januska12323 on má pravé rameno vyššie ako lavé možno o cm máličko. Zboku keď stojí tak má lopatky za zadkom a taký oblúk ako "(" a keď sa zohne urobí sa hrb

@anonym_autor au, čiže taká hyperkyfoza? A nemá náhodou vpadnute hrudník?

anonym_767ba6
10. máj 2026

Ahoj,môj syn má 14 a minulý týždeň dostal na chrbticu korzet,musí v ňom byť 2 hod denne, celú noc a ešte cvičiť. Chodíme na ortopédiu dávno, ale posledný polrok veľmi narástol a zhoršilo sa to. Chodí zhrbený. Čaká ho ešte vyšetrenie u rehabilitačného dr a rehabilitácia s fyzioterapeutom. Roky plával, nič nepomohlo. Píšem ti to preto,aby si si nevyčítala,že si ty alebo pediatrička niečo zanedbala. Treba sa k tomu postaviť čelom-poraď sa s pediatričkou, pošle vás k ortopédovi a uvidíš.
Možno len športový lekár chcel dohodiť kšeft fyzioterapeutovi...😉🤷‍♀️

kacena4
10. máj 2026

ak ma jedno rameno vyssie ako druhe a vycnievaju mu lopatky nie je to ok. urcite chod k pediatrovi a smer ortoped (najlepsie taky ktory riesi skoliozu - korzety) zhodnoti stav a zvazi ci netreba predpisat korzet. to ze pred polrokom bol ok neznamena ze sa dieta nemoze zhorist ono to zalezi od toho ako dieta rychlo rastie. ak je moc kriva chrbtica fyzio ta len nauci spravne drzanie tela ale nevylieci skoliozu

anonym_560d77
10. máj 2026
@anonym_84c3b7

@anonym_autor mohla, ja som pediatra musela upozorniť na to že mala nedvíha hlavičku absolútne to nekontrolujú.. prevencia je len o ockovani a nič ich nezaujíma..
na základe správy dá výmenný lístok

@anonym_84c3b7 nie všetci samozrejme 😉 my vypisujeme pred každou poradňou online vývojový dotazník, kde sú presne otázky tohto typu podľa veku dieťaťa.

autor
10. máj 2026

Ďakujem, zoberiem ho k pediatričke, nech mu napíše.

anonym_84c3b7
10. máj 2026
@anonym_560d77

@anonym_84c3b7 nie všetci samozrejme 😉 my vypisujeme pred každou poradňou online vývojový dotazník, kde sú presne otázky tohto typu podľa veku dieťaťa.

@anonym_560d77 ano aj my, lenze Ona ma urobit aj skusku potiahnutim za ruky , to ti dotaznik nenahradi

autor
10. máj 2026

Ona mu chrbticu pozerala na prehliadke v predklone, ale vtedy nič nepovedala, bola som tam s ním.
U športového bol muž a to mali tak nejako hlúpo, že sa tam spoluhráči striedali tak nebol priamo dnu, len si ho zavolal na podpis a povedal mu toto
Syn hovorí, že ten lekár ho tam nechal aj predkláňať, do bokov ho vytáčal, musel sa udržať na jednej nohe a podobne

lindusss2016
10. máj 2026

@anonym_autor nech ti vymenny napise pediater a chod na rehabky, ktore hradi poistovna. Sportovy lekar len mozno dohadzuje ksefty kamosovi

lindusss2016
10. máj 2026
@anonym_autor

Ona mu chrbticu pozerala na prehliadke v predklone, ale vtedy nič nepovedala, bola som tam s ním.
U športového bol muž a to mali tak nejako hlúpo, že sa tam spoluhráči striedali tak nebol priamo dnu, len si ho zavolal na podpis a povedal mu toto
Syn hovorí, že ten lekár ho tam nechal aj predkláňať, do bokov ho vytáčal, musel sa udržať na jednej nohe a podobne

@anonym_autor ak chces, posli mi fotky do spravy (zozadu, zpredu, aj zboku). Samozrejme nebude to velmi relevantne vysetrenie, ale ak je to taka hroza, bude to viditelne aj z fotiek. V kazdom pripade by som isla cestou fyzio a rehabiek, nie ortoped. Korzety a ine pomocky treba, ak uz sa to neda cvicenim upravit, ale inak by som to neriesila.

autor
10. máj 2026
@lindusss2016

@anonym_autor ak chces, posli mi fotky do spravy (zozadu, zpredu, aj zboku). Samozrejme nebude to velmi relevantne vysetrenie, ale ak je to taka hroza, bude to viditelne aj z fotiek. V kazdom pripade by som isla cestou fyzio a rehabiek, nie ortoped. Korzety a ine pomocky treba, ak uz sa to neda cvicenim upravit, ale inak by som to neriesila.

@lindusss2016 ak sa bude dať tak zajtra

lindusss2016
10. máj 2026
@anonym_autor

@lindusss2016 ak sa bude dať tak zajtra

@anonym_autor oki, pokojne odfot. Skus na dennom svetle a nie pod uhlom, ale priamo

anonym_b02eac
10. máj 2026

Ja mam skoliozu, aj moje dcery. Nikoho z nas nic nebolelo a oredsa sme ju od puberty mali. Treba to vcas podchytit, chodit na reha, aj kupelnu liecbu a aktivne cvicit. Nic ine na to nie je. Ak sa velmi zhorsi stav, len operacia. Poznam pripad, ked op pomohla, aj nepomohla a dievca malo hrb.

euka210
10. máj 2026

@anonym_autor sla by som k detskej dr, ze ma vraj skoliozu, ci ano. Ona to vie zistit. Dostali sme vymenny k ortopedovi, ten poslal na Rtg a zhodnotil stav. Poslal na rehabilitaciu, chodi tam 1xrocne.

januska12323
11. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak tam skolioza a iné zakrivenie bude, pediatricka si to mala všimnúť a poslať vás ďalej. Ale neboj sa, stále je dosť mladý a dá sa to dosť napraviť.

autor
11. máj 2026

Dnes sme sa tam stavili, poslala ho na ortopediu ako Dg uviedla Kyphoscoliosis, asymetria pelvis, mierna deformácia hrudníka

lindusss2016
11. máj 2026
@januska12323

@anonym_autor tak tam skolioza a iné zakrivenie bude, pediatricka si to mala všimnúť a poslať vás ďalej. Ale neboj sa, stále je dosť mladý a dá sa to dosť napraviť.

@januska12323 jedno rameno vyssie ako druhe ma takmer kazdy, nemusi to znamenat skololiozu a to, co opisuje, co vidno zboku, bude najskor hyperkyfoza

autor
11. máj 2026

Som jej ukázala správu, že či by sa nedalo, napísať ortopedické vyšetrenie, že sme boli pred polrokom na preventívnej, opravila ma, že pred 9 mesiacmi. Nech prídem so synom. Vytiahla som ho zo školy nech to máme za sebou.
V správe od športového mal výšku , váhu , musel sa merať znovu, cyzliecť a kontrolovala ho od hlavy po päty.

autor
11. máj 2026
@lindusss2016

@januska12323 jedno rameno vyssie ako druhe ma takmer kazdy, nemusi to znamenat skololiozu a to, co opisuje, co vidno zboku, bude najskor hyperkyfoza

@lindusss2016 bolo vudieŕ na tej chrbtici dnes že to nie je rovné, dona neviem prečo som to nespozorovala a aj panvu vidno že nemá v rovine

lindusss2016
11. máj 2026
@anonym_autor

Som jej ukázala správu, že či by sa nedalo, napísať ortopedické vyšetrenie, že sme boli pred polrokom na preventívnej, opravila ma, že pred 9 mesiacmi. Nech prídem so synom. Vytiahla som ho zo školy nech to máme za sebou.
V správe od športového mal výšku , váhu , musel sa merať znovu, cyzliecť a kontrolovala ho od hlavy po päty.

@anonym_autor nepotrebuje ortopedicke vysetrenie, to vidi aj pediater, ak nie ne vsetko ok. Pediatricka moze vypísať ziadanku na rehabilitaciu.

lindusss2016
11. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nepotrebuje ortopedicke vysetrenie, to vidi aj pediater, ak nie ne vsetko ok. Pediatricka moze vypísať ziadanku na rehabilitaciu.

Strana
z2