Plač, keď položím dieťa na chrbát

8baska9
17. dec 2023

Ahojte, môj syn má 3 mesiace a 12 dní. Od malička sa mu nepáči keď ho položím na chrbát. Väčšinou vždy začne plakať ale nebolo to také hrozné ale videla som že to není v poriadku, na poslednej poradni som sa pýtala doktorky že čím to môže byť a povedala že asi ho ťaží bruško keďže ho má väčšie a aktuálne váži 9 Kilo. Vždy keď ho položím na chrbát začne plakať a hneď sa otočí na bruško a už je spokojný. Lenže za posledné 3 dni hrozne plače ked ho položím na chrbát, nedá sa ho ani prebaliť. Doteraz sa mu vždy páčilo v sedačke lenže teraz tam tiež strašne plače a strašne sa vykrúca do boku, najradšej by vyskočil z nej.. prosím nemáte niekto podobnú skúsenosť? Ešte ma napadlo či to nemôže byť tým že sme mali pred týždňom prvé očkovanie ale to si moc nemyslím keďže to má od malička len doteraz to bolo celkom v pohode a zrazu strašne plače na chrbáte. Ďakujem

vilma7
17. dec 2023

3 mesiace a 9 kg je snáď preklep!!! Koľko má cm a s akou hmotnosťou sa narodilo?
Možno plače len preto, lebo nechce ležať na podložke, ale byť napr na rukách.

deti95060810
17. dec 2023

@vilma7 myslím podobne...to by sa narodil asi ako 6 - 7 kg...

selest
17. dec 2023

Nema skryty reflux? Mojho starsieho palila zaha pri lezani na chrbte lebo sa mu vracalo zo zaludka, nemusi zvracat..Tiez neznasal tu polohu.

8baska9
autor
17. dec 2023

@vilma7 nie nieje to preklep, narodil sa s váhou 3720, zo začiatku priberal pol kila za týždeň, doktora sa tiež čudovala ale papá každé dve hodiny
Nenosíme ho skoro vôbec takže není na to ani naučený tak si myslím že pre to neplače

8baska9
autor
17. dec 2023

@selest je to možné, riešila som to aj s doktorov ale povedala že to môže byť aj tým že tak veľa papá a potom tak grcká . Ale už nevracia skoro vôbec, len teraz keď sa vždy otočí na bruško a je napapaný tak samozrejme že grcká. Ale ďakujem

danka728
17. dec 2023

No moja susedka mala zas s dcérkou takyto problém … a zistili že ma problém s obličkou, a tým ako ležala na chrbáte tak ju to veľmi bolelo 🤷🏻‍♀️

anjelicek26
17. dec 2023

9 Kil v troch mesiacoch a krmenie kazde dve hodiny... Omg... Miesa v bruchu stale natravene a cerstve mlieko a preto grcka.. Reflux a prejedanie na zajanania palenia zahy,to iste uprednostnostnovanie vzpriamenej polohy. Pytaj sa na Gastro. A prestan ho prosim prekrmovat.

8baska9
autor
17. dec 2023

@anjelicek26 doktorka to neriešila že tak priberá že keď mu chutí nech papá tak som to neriešila ani ja. Dneska som sa snažila celý deň obmedzovať v papaní , vidím to aj na prsníkoch že ich mám úplne naliaté čo doteraz som stým problém nemala takže určite jedol dneska o dosť menej ako posledné dni a ani to nepomohlo. Tak si myslím že tým to nemôže byť. Ale ďakujem za radu

noami12
17. dec 2023

@8baska9 moja dcéra to mala, nevedela som vôbec čo s ňou, až som ju položila na paplón do takej vyvysenej polohy ( náhodou) tak prestala. Hneď som sa zacudovala, odvtedy som ju tak dávala a bola úplne spokojná až mi aj celú noc v 2tyzdnoch prespala. Nakoniec jej bol potvrdený reflux, takže ona plakala lebo ju palila zaha keď ležala na chrbatiku rovno. To isté ma teraz aj môj pol ročný od narodenia.
Dávam do vyvysenej polohy a je kľud. Kúpila som antirefluxne podložky 🙂

8baska9
autor
17. dec 2023

@danka728 ojooj.. ďakujem

lalala94
17. dec 2023

No ja neviem, ale 9kg v TROCH MESIACOCH? Veď moja 16-mesačná dcéra váži 9,5kg. To priberanie pediatrička nerieši? Toto nie je ok.

8baska9
autor
17. dec 2023

@noami12 používala som asi mesiac a pol antirefluxné podušky, mal ju aj v kočíku , len prestal grcať a teraz fakt grcká len keď je po jedení hneď na bruško.. ale vyskušam opäť možno pomôže.

thoughtfulweirdo
17. dec 2023

Žiadne miešanie mlieka prosím 🤦🏼‍♀️ to je skutočne mýtus. Môj syn vydržal bez kojenia tak hodinu v tom veku, dve dal možno v pol roku, ak vôbec vtedy 😅 a nijaké mlieko sa mu skutočne nikdy nikde nemiešalo. Zato takto "vystrajala" prvá dcéra, ktorá jedla raz za 3-4 hodiny. Prečo? Lebo ona mala reflux, syn nie. Vyriešila som to tak, že som ju veľa nosila a do postieľky dala pod matrac klinovy vankúš. Viem, že aj do kočíka to niektorí dávajú, aby bábätku uľavili.

8baska9
autor
17. dec 2023

@lalala94 mne to príde tiež veľa ale keď nemal zatiaľ žiadne problémy som to neriešila, mladší syn má 21 mesiacov a má 13 kilo 🥺

lalala94
17. dec 2023

@8baska9 ja by som toto riešila určite s pediatričkou a pýtala si vyšetrenia. Minule som tu práve čítala tému, kde pár mesačné dieťa malo 15kg a zistili, že má nejakú metabolickú poruchu. Možno to s tým súvisí (teda tvoj problém, ale je možný aj ten reflux, moja dcéra ho mala a pomohla vyvýšená postieľka + klinový vankúš). Ono nevadí, ak je dojčené dieťa "väčšie", ale v troch mesiacoh mať váhu 9kg je fakt veľa, na toto by sa mala pozrieť lekárka. Nechápem, že to nerieši.

noami12
17. dec 2023

@8baska9 môj malý grcka teda stále, jemu nepomohla ani podlozka ani AR mlieko ale zaha môže páliť keď leží rovno aj keď negrcká 🙂 skus a uvidíš.
Inak aj tie každé 2 hodinky môže pýtať papať preto lebo ho páli zaha a potrebuje zapiť tu horkú chuť v ústach. Mne toto robil malý a ja som si myslela ze je hladný stále, že sa nevie dojesť ale dr. mi povedal toto potom som skúsila dat iba tak na zapitie 3 glgy mlieka a stačilo 🙂 a tiež mal viac kg, lebo dosť často jedol, prekrmoval sa. Pritom naozaj mu stačilo iba zapiť tu pachuť. Teraz mal na poslednej poradni 8kg v 5 mesiacoch

aliaray1
17. dec 2023

@8baska9 ahoj dcerka najradsej spavala vypodlozena na boku. Mala som ju vedla seba v hniezde a podlozena bola tak, aby sa jej nic nestalo a v noci bez hniezda, len vypodlozeny chrbatik na boku alebo opreta o mna.

Skusila si uz takuto polohu? Neprelezi sa zaroven tak lahko hlavicka. Zakazdym prebudenim sme ju pretocili na iny bok.

rebrambora
18. dec 2023

Zeny moj mal v troch mesiacoch tiez 9kg a bol (stale je) zdravy ako buk. Nie vsetky deti su podla tabuliek, tu malinky ale problem ma a dost velky. Autorka ved ked si nevies dat rady a vasa pediatricka vam nejake konkretne odporucanie nedala, tak sa skus poradit s nejakym inym lekarom.

8baska9
autor
18. dec 2023

@noami12 ďakujem a určite vyskúšame 🙂

8baska9
autor
18. dec 2023

@aliaray1 cez deň zaspáva väčšinou na boku, a v noci spáva len na brušku a to pekne spí , s tým problém nemáme

nyphadora
18. dec 2023

@8baska9 okolo trerieho mesiaca sa začina tvorit žaludočna kyselina, pri refluxe veľmi neprijemne.

elmivelmi
18. dec 2023

skus este navstivit fyzioterapeutku moze mat poskracovane svaly,preto tak olace.Moja neter to mala opacne-suvis to malo v svaloch cvicili vojtovku.9kg je tazsi ale niektoree deti priberu hned a potom uz nepriberaju.Moj sused v 6m mal 13kg a od 6m uz nepriberal ale sa tahal.Teraz je to chudy5r chlapec.Sluste tu fyzioterapeutku ja by sim to riesila aby potom z toho nebol spomaleny vyvvyn-aj neter tak zaostavala .

ankare
18. dec 2023

@8baska9 Ak je synček dojčený, je v poriadku, že toľko váži. Stále dojci na požiadanie. Si úžasná maminka, Tvoj synček dostáva to najlepšie, čo môže. ❤️

evickuska
18. dec 2023

@8baska9 naozaj sa to vsetko zmeni mne kym sa nedokazal sam pretacat inak ani ako na brusku spat nechce, teraz si to koriguje sam... dopraj mu to co vyzaduje neboj sa, on si najde svoje ked bude moct 🙈

sss777
18. dec 2023

@8baska9
Vôbec sa netráp tým, že má 9 kg, môj mal toľko tiež, keď mal asi vek tvojho syna. Teraz má 6 mesiacov, 12 kg a 84 cm. A je úplne zdravý a dobre prosperujúci. Jeho tato mal tiež takéto nadštandardné rozmery a taktiež to nebola žiadna porucha, len z neho vyrástol vysoký muž. Čo teda ani zďaleka neberiem ako nevýhodu, vyzerá skvele.
O existencii miešania čerstvého a nastaveného mlieka tiež nič neviem, dojči na požiadanie, tak je to správne.
K tej polohe na chrbáte - tiež by som skúsila fyzioterapeuta, ale rozhodne to spomeň pediatričke, nech si to pozrie a vyšetrí

8baska9
autor
18. dec 2023

@elmivelmi rozmýšľala som aj nad fizio lebo som počula tiež že môže mať niečo s chrbátikom, skúsim a ďakujem

8baska9
autor
18. dec 2023

@ankare ďakujem

anjelicek26
18. dec 2023

@sss777 realne nie je mozne, aby 6 mesacne dieta malo 84cm... aj keby sa narodil 55cm... nema sancu narast 29cm za pol roka... to proste neexistuje... zle meras alebo preklep :( Ked to tak fakt je, sla by som skontrolovat rastove hormony a stitnu zlazu, ziadne "vysoky muz", ale toto je moc... bez srandy...

beata_k
18. dec 2023

Tiez mam dieta, ktore je vahou a vyskou uplne mimo tabuliek. Su deti, ktore pri dobrej vyzive naberaju raketovou rychlostou. Nie kazde je sparatko z ktoreho padaju leginy. A ano, je uplne zdravy.

sss777
18. dec 2023

@anjelicek26
No vidíš, je to možné. Nie je to preklep, ak meriam zle, tak aj jeho pediatrička meria zle. Pri narodení mal 59 cm, v rodine sú aj deti, ktoré mali pri narodení cez 60 cm.
Sama som lekárka, ale ďakujem za rady, kam sa obrátiť.
Jeho otec rástol takýmto tempom do 12 mesiacov, potom sa to tempo spomalilo. Aktuálne má 192 cm, jeho súrodenci podobne, všetci sú zdraví.
Ja si ako lekárka už s takmer s 3 špecializáciami myslím, že pri nejakej poruche regulácie hypotalamus-hypofýza by mal už aj iné problémy.
Nedá mi nespýtať sa- ty máš nejakú relevantnú kvalifikáciu na tieto diagnostické úvahy? Lebo ak si detská endokrinologička, pracujúca na výskume gigantizmu na Mayo Clinic, tak sa rada niečo priučím.