Podozrenie na ADHD u štvorročného dieťaťa: Rady a skúsenosti
Ahojte, syn bude mať za mesiac 4 roky..od mala je veľmi aktívny, pohyblivý, živý a ukecaný.. posledný pol rok je to s ním ale na nervy, neposlúcha, ale že veľmi moc..pribudol mu brat keď mal 2,5 roka, v tom čase začal chodiť aj do škôlky, najprv sme si mysleli, že začal vystrkovať rožky prave kvôli týmto veľkým zmenam, ale nemám pocit, že by sme ho zanedbávali, že by sme uprednostňovali mladsieho..je to veľmi múdre dieťa, od mala šikovný vo všetkom, pamäť má podľa neuveriteľnú, niekedy si také veci zapamatá, ze sa nestačím diviť, aj si veľa veci dá do súvislosti, takže logicke myslenie má.. ale je neskutočne hyperaktivny, kamkoľvek ideme, nikde neobsedí..lieta, tancuje, vykrikuje hocikde v čakárni, v potravinách mi utečie a behá pomedzi regále..darmo mu poviem, že tam behať nesmie..minule sme vošli do DMky, vzal maly košík, a hovorí, že on pôjde uličkou sprava, a ja mám ísť zľava, a stretneme sa na konci..hovorím že dobre, ale neutekaj, pekne pomaly, dobre? Prikývol, vykročila som, a už počujem kolieska košíka ako fičia cez celú DM raketovou rýchlosťou🤦♀️najsmutnejšie je, že hoci ho vyhreším, nič to nepomôže..skúšali sme všeličo s muzom, nezaberá dohovaranie, vysvetľovanie, sľubovanie odmien, bitka (myslím trocha po zadku), nič..raz som sa nahnevala, lebo zničil ďalšiu hračku, hádže ich, stúpa po nich, neváži si a nedáva si pozor na hracky, a vtedy som už kričala že dosť, beriem ti všetky hracky a začala som ich zbierať do veľkej tašky, že ich dám detičkám, ktoré si ich budú vážiť ..a on mi pomáhal zbierat🤦♀️keď mu dohovaram, vysvetľujem, počúva má možno pol minúty, potom už vidím, že nevnima, že má myslienky úplne inde, niekedy dokonca počas toho ako ja jemu rozprávam, tak ma prerusi niečim úplne odveci, alebo keď ma nechce počúvať, tak mi normálne povie, že "dobre, už ma nechaj na pokoji"..ja neviem, či má tieto výrazy zo škôlky alebo čo..keď od neho chceme základné veci ako pod sa obúvať, pod sa obliecť, pod do vane atď. musíme to zopakovať minimálne 8x, dokonca zvýšiť hlas..ale zistili sme, ze krikom tiež absolútne nič nedosiahneme..ja viem, že aj iné deti neposlúchajú na prvé slovo, vymýšľajú a behaju, ale posledné mesiace sú vycerpavajuce..a keď som si včera prečítala znaky ADHD, tak všetky sedia🤷♀️jediná odlišnosť je možno v tom, že náš syn vie obsedieť aj pri knihe či spoločenskej hre, ale musí mať na to zrovna náladu..vieme hrať cca 20 minút napríklad pexeso, ale sú aj dni, kedy začneme niečo hrať, a robí pritom všetko možné, len sa nevenuje hre..ale na druhej strane úplne naňho sedí, že nerešpektuje pokyny ostatných, podľa mňa neuznáva autority, pre neho nič neznamená, že ja som mama, otec je otec alebo babka je babka..neviem, či je na to ešte malý, alebo bude mať naozaj problém..bojím, sa aby sme neurobili chybu, ktorá by sa odzrkadlila v budúcnosti v jeho vývoji..preto by som len chcela počuť názor niekoho ďalšieho, čo si o tom myslíte..ďakujem
Aký je v škôlke
@pribinak
@sofia1979
Tak úplne presne to neviem zhodnotiť, učiteľky sa nejak nesťažujú, nič nehovoria..akurát raz sa tak vyjadrila jedna, že je najhlučnejsi chlapec🙈on totiz nerozpráva, on stále kričí..miliónkrát za deň ho upozorňujeme aby stíšil hlas, že stojíme vedľa neho, že nemusí tak kričať..keď on chce stále tak veľmi niečo povedať, že zvyšuje a zvyšuje hlasitosť a niekedy sa az zakokce, lebo sa ponáhľa, tak moc chce rozprávať🤷♀️raz sme sa učiteľky aj pýtali, že ako je s ním, či poslúcha, či nieje moc tvrdohlavý a pod. a odpovedala že "je to ešte v norme"..to bolo ale v prvom ročníku, teraz je už druhák..
Ak by bol v škôlke nezvladnutelny tak ako ho popisuješ tak ver tomu že učiteľky by sa na nebo sťažovali a posielali by vás k psychologické
Niektoré deti sú proste hlučne, moja neter jačí ako pavián, sestra ju vzala aj na ušné či nie je hlucha a počuje sa. Podľa vyšetrení počuje, proste len potrebuje jačať, ona aj keď šepká, tak jačí
Veľmi podobné je to u nás, keď som to riešila s učiteľkami prvý rok tiež hovorila že na svoj vek je to ešte v norme, no nedalo mi to, išla som k psychologicke a áno máme diagnózu, keď som s ňou prišla do škôlky zrazu už si to všimli aj oni 😊 ak máš pochybnosti zájdi za psychologičkou a budeš mať jasnejšie

V škôlke ho ucitelka ako zvláda?