Podozrenie na autizmus u 15-mesačného dieťaťa
Maminky ahojte, chcem sa spýtať mám 15 mesačného chlapčeka ktorý už chodí popri nábytku aj sa prechyti, takže motorika je spomalená ale stále v norme . Len skôr ma obcas zaráža jeho správanie v zmysle že asi od 10-11 mes stále ma jednotvárne hry ako hádzanie guľanie hračiek, občasne točenie koliesok na autíčku, občasne otváranie a zatváranie dverí, čo sa týka reči okrem mama len obcas blabota, spanok máva dobrý, taktiež jedenie … rad sa vozí v aute a kociku, ale posledné týždeň akonáhle sme mimo domu ( okrem prechádzky ) všade sa nejak zlosti či v kociku na nákupe, obcas aj v aute…. Najšťastnejší je doma… od bábätka nebol nejaký mojkavy tulivy, to mu pretrváva viac menej doteraz, … preferuje hru osamote a je spokojný … mne sa to mamičky nejak posledné mesiace nepozdáva , pôrod bol bez problémov apgar skóre 9/10 takže v norme všetko,… tehotenstvo tiež v poriadku … čo si mamičky myslite , príde ešte zlom? Alebo je podľa vás niečo mimo normy ?Prospelo by mu ísť do kolektívu ako jasličky ? Ďakujem🙏😊🩵
všetko je norme okrem tých koliesok ktoré točí na autíčku.
Skús mu dať autíčko. čo spaví? Hrá sa s autom, alebo rovno prevráti autíčko a točí s kolieskami? to druhé robia autisti.
Dieťa má 15 mesiacov ... prečo hľadáš hneď diagnózu? ... moja dcéra - žiadne bábiky od mala, len autá, garáže, kladivo ... kupovali sme autíčka ... hodiny trávila tým, že ich všetky otáčala na strechu a točila kolieska ... dnes má 10 rokov, je najlepšou žiačkou v triede ... proste nechajte tie deti sa normálne vyvíjať ... ak bude mať diagnózu, neskôr sa iste zistí.
co ocakavas od 15m dietata?? presne to co opisujes je nrmalne spravanie dietata. ak by islo o autizmus v tomto veku tak by tam bol aj vyrazne zaostavenie v hrubej motorike, pretoze by sa zacalo prejavovt mentalne postihnutie. v tomto veku urcit PAS je schopny len odbornik aj to ma dieta pridruzenu dg. mentalne postihnutie. takze nevymyslaj je normalny zdravy robi to co rocne deti
Autisticke spektrum je veľmi široké a pestré. Nie je na škodu premýšľať aj o tomto, ale robiť závery v 15 mesiacoch asi pohode doma nepomôže. Moja dcéra mala dosť podobné prejavy, odmalička som tušila, že by sa na spektre umiestnila bližšie k stredu než naša druhá dcéra. Vždy som to mala niekde vzadu v hlave a stále je trochu "iná", ale skvelá, sú tam špecifiká v sociálnej oblasti, ale chodí na 8ročné gymnázium a zvláda svet v rámci znesiteľných hraníc. Musela som sama upraviť premýšľanie o tom, ako sa správa "normálne dieťa", zároveň som nechcela nič prehliadnuť alebo podceniť. Ja by som sa na Vašom mieste prihlásila do nejakých skupín pre autistické mamičky. Asi Vám nepomôže, že Vás na diaľku niekto odbije s tým, že je všetko OK, ani ak by Vás vystrašil. Len sa trochu zorientovať, nehrotiť, nestresovať, pretože je pravda, že na všetky vyšetrenia sa čaká neskutočne dlho. A včasná intervencia a správna práca s dieťaťom môže veľmi pomôcť.
K toceniu koliesok. Hra sa aj klasicky s autickami a iba niekedy sa sustredi na kolesa? Kolesami tocia aj neautisti. Ved skumaju svet, objavuju nove a su fascinovani novym. Skor ide o to, ze ci je popri skumani aj klasicka hra. Ako je na tom s ocnym ko taktom a ukazovanim prstom? Ako si vypyta jest, pit? Hra hry akoze - kocky v miske su zelenina a miesa polievku a pod. Alebo neexistuje, aby predstieral nejaku hru? Totiz niektore autisticke prejavy maju aj neauti deti. Trva to chvilu a vyrastu z toho.
V 15 mesiacoch kazde dieta toci kolesami na auticku. Ale je rozdiel ked ho to na par minut zabavi alebo ked to bude robit polhodinu.
Z toho co si napisala mi to pride ako normalne spravanie na 15 mesacne dieta.
Ved co od neho chces…co su to jednotvarne hry? Ved to dieta spoznava svet. Dieta v takom veku odkotula loptu, postavi vezu z par kociek ale skor ju bude burat, bude sa hrat s nejakou vkladackou, prekladat a vykladat veci z nejakej nadoby.
15 mesacne dieta nerozprava..max napodobnuje zvieratka a vie vselijake ukazovacky.
A tie deti ktore vedia viac su VYNIMKA.
Ved jasne ze dieta je viac spokojne doma v domacom kludnom prostredi ako napr niekde v nakupnom voziku.
Aky kolektiv ake jaslicky 🙈 co preboha chces od toho dietata aby robil…to dieta este len zacina chapat ze nie je na svete len mama a on. Ze kolektiv…batola sa fakt este nepotrebuje socializovat s ostatnymi batolatami 😁
Skús mu dať autíčko. čo spaví? Hrá sa s autom, alebo rovno prevráti autíčko a točí s kolieskami? to druhé robia autisti.
@anonym_dc81e6 aj to točenie koliesok je úplne v norme.
Môže a nemusí to byť autizmus. Ako je už napísané, dôležitý je očný kontakt a reakcia na meno. Ukazuje prstom?
@maminka2306 ako to suvisi s autizmom? ved ma iba 15 mesiacov.
Očný kontakt udrží , nie dlho ale udrží, ukazovať prstom nevie ale obcas sa mu podarí zatlieskať, hru “ akože “ zatiaľ neovláda , skôr ma rad pohyb, naháňanie po štyroch, šteklenie a podobne srandicky , na meno reaguje viac menej vždy, obcas len nie keď je niečím zaujatý . A rad likviduje napr poskladam penové puzle a do 5 minút ich nakomplet rozoberie. Autíčko vie aj posúvať si po izbe nielen točiť koliesko
@maminka2306 normálne správanie , veď má 15 mesiacov.....točenie koliesok nie je diagnoza, je to normálne že sa hrá s tým čo ho zaujíma....našej v rom veku stačilo dť krabičku a niečo bolo vo vnútri, v kuse otvorila vybrala, zavrela, otvorila vložila, zavrela🙂pravidelne vonku zbierala kamienky alebo paličky a ukladala si ich vedľa seba🙂to boli naj hračky🙂točenie koliesok je ok, hlavne do 2 rokov.....čo sa týka reči, tiež ničnezvyčajné, vela detí začne neskôr až okolo 2-3rokov.....
Očný kontakt udrží , nie dlho ale udrží, ukazovať prstom nevie ale obcas sa mu podarí zatlieskať, hru “ akože “ zatiaľ neovláda , skôr ma rad pohyb, naháňanie po štyroch, šteklenie a podobne srandicky , na meno reaguje viac menej vždy, obcas len nie keď je niečím zaujatý . A rad likviduje napr poskladam penové puzle a do 5 minút ich nakomplet rozoberie. Autíčko vie aj posúvať si po izbe nielen točiť koliesko
@maminka2306 skrining autizmu M-CHAT --- testy su od 18 mesiacov... takze sa ukludni, a o 3 mesiace si ten skriningovy dotaznik vypln. Ak ti vyjde v strednom pasme, to znamena, ze o nejaku dobu ten test mas zopakovat (o pol roka?). Ak ti vyjde vysoke skore --- stale je to iba skrinig, avsak to uz znamena ze mas zobrat dieta k psychiatrovi - do specialneho centra na diagnostiku.
@anonym_dc81e6 točenie koliesok je úplne v norme, robil to aj môj syn na každom autíčku, vydržal pri tom aj pol hodinku a neni autisti - už má 8r
Ahoj, ja nebudem strašiť, ja som s autistami pracovala ako špecka a na svojich deťoch som si (profesionálne deformovaná) všímala najmä takú zdieľanú pozornosť. V zmysle, že dieťa ukáže mame hračku, pozerá sa na mamu, zdieľa s ňou spoločnú radost. Alebo niečo v zmysle "aha mama ako stojím, aha ako sa hrám" pripadne zabucha hračkou o nábytok aby zachytilo pozornosť rodiča. To sú také základné ukazovatele, aj keď teraz ti nikto PAS nestanoví (aj keď v zahraničí už sa veľmi zameriavajú na včasnú diagnostiku, lebo včasná intervencia dokáže zázraky). Akože, môj názor je, že zvyčajne intuícia u maminky funguje. Z celého toho príspevku je podstatná informácia, že tebe sa to nejako nepozdáva. Z mojich skúseností naozaj tie maminy mali dobrú intuíciu.
co ocakavas od 15m dietata?? presne to co opisujes je nrmalne spravanie dietata. ak by islo o autizmus v tomto veku tak by tam bol aj vyrazne zaostavenie v hrubej motorike, pretoze by sa zacalo prejavovt mentalne postihnutie. v tomto veku urcit PAS je schopny len odbornik aj to ma dieta pridruzenu dg. mentalne postihnutie. takze nevymyslaj je normalny zdravy robi to co rocne deti
@anonym_7af76e mentálne postihnutie 🤔 vieš o tom,že veľa autistov je bez mentálneho postihnutia?
@maminka2306 bože, má 15 mesiacov. Vieš, že deti do 3 roky majú autisticke črty? Skoro všetky. Niektoré kričia, niektoré točia kolieska, niektoré majú krík, amok, niektoré sa nechcú obliekať, niektoré sa nevedia na nočník zvyknúť. Každý by bol autista. Hlavne sa ukľudní, neštuduj drísty na googli a uži si dieťa, o chvíľu je veľké a ty prezijes najkrajší vek dieťaťa neopodstatneným strachom. Autizmus až od 3 rokov dávajú diagnózu.
@anonym_dc81e6 točenie koliesok je úplne v norme, robil to aj môj syn na každom autíčku, vydržal pri tom aj pol hodinku a neni autisti - už má 8r
@anonym_18c083 pozri ja to mám od pani čo s takýmito deťmi pracuje. Ona to uvidela na mojom dieťati. Máme PAS.
@maminka2306 bože, má 15 mesiacov. Vieš, že deti do 3 roky majú autisticke črty? Skoro všetky. Niektoré kričia, niektoré točia kolieska, niektoré majú krík, amok, niektoré sa nechcú obliekať, niektoré sa nevedia na nočník zvyknúť. Každý by bol autista. Hlavne sa ukľudní, neštuduj drísty na googli a uži si dieťa, o chvíľu je veľké a ty prezijes najkrajší vek dieťaťa neopodstatneným strachom. Autizmus až od 3 rokov dávajú diagnózu.
@anonym_60b573 to máš pravdu že diagn. zapíšu od 3 r,
ale čím skôr sa pracuje s autistom tým lepšie pre neho a jeho maminku.
Odborníci už vo veku 6m vedia odborníci v zahr, povedať že toto dieťa bude autista.
Na SK sme tak ďaleko neni, tu to vidia až od 12 m. Ak to vieš v roku, prečo ešte čakať 2 roky ktoré môže matka využiť na posunutie dieťaťa?
Zbytočne stráca čas.
@anonym_18c083 pozri ja to mám od pani čo s takýmito deťmi pracuje. Ona to uvidela na mojom dieťati. Máme PAS.
@anonym_dc81e6 Ano, autisti radi tocia kolieskami, ale to neznamena, ze to nerobia aj ostatne deti. Napr. nas syn si urcite obdobie zoradoval auticka a autista nie je. Pri stanoveni PAS nejde o 1 cinnost/prejav. Je to subor prejavov najma v oblasti socialnych interakcii.
@anonym_60b573 Sj na SK uz daju diagnozu aj pred 3. rokom, ak su prejavy zjavne.
@anonym_dc81e6 Ano, autisti radi tocia kolieskami, ale to neznamena, ze to nerobia aj ostatne deti. Napr. nas syn si urcite obdobie zoradoval auticka a autista nie je. Pri stanoveni PAS nejde o 1 cinnost/prejav. Je to subor prejavov najma v oblasti socialnych interakcii.
@zuzanaete keď sme si tým prešli - PAs, mám o tejto téme načítané veľa. Dokonca aj workshop vo Zvolene. A rozhovory s odborníkmi z tejto brandže ktorí diagn. tieto deti ani nehovorím.
@anonym_dc81e6 tak to asi zle povedala alebo si to zle pochopila, lebo najmä chlapcov v určitom veku baví točiť kolesa, a to že má tvoje dieťa pas je ok, u iných to príznak byť nemusí, preto netreba dávať hneď random informáciu (aj keď ju tebe pani povedala).
V tomto veku uz by mal vediet komunikovat prstom.ked nieco chce vediet si to takto vypytat.napriklad mas ho na rukach, deti sa zvyknu natahovat za vecami mimo dosahu,mal by ti vediet ukazat a potom sa na teba pozriet. Taktiez hracky doniest ked ho nieco zaujme.rozumiet zakladne veci,ked mu napriklad pochvalis topanky pozrie sa na ne? Ked ste na prechadzke v kociku, ukaze prstom na nieco a pozrie potom na teba? Ked mu povies daj mi auto da ti?
Ja sa ťa opýtam - ako sa s ním hráš? ukázala si mu, čo sa robí s autíčkami? píšeš, že sa rád hrá sám - čo to znamená? má súrodencov? čo robíš ty, manžel, keď ho posadíš k hračkám? má 15 mesiacov, veľa vecí nevie, musíš mu to ukázať, naučiť ho, ako sa daná vec používa. Aj zdravé deti sa v kolektíve iných hrajú najprv samé, vedľa seba, nie spolu. Pracujem s malými deťmi s autizmom a mnohé majú krásny a funkčný zrakový kontakt, mnohé sa chcú objímať a škrabkať, mnohé ukazujú či so mnou zdieľajú, mnohé točia kolieskami, ale mnohé sa hrajú s autami funkčne, poskladajú si cestu a jazdia po nej. Takto cez pár písmen ti nik nepovie áno, ale ani nie. Skús aplikáciu ASDetect. Tam si vyberieš vekovú kategóriu a pomocou nápovedných videí vyplň dotazník. Ak ti vyjde podozrenie na PAS, kontaktuj blízke Centrum včasnej intervencie a skús sa s nimi poradiť. Nasmerujú ťa ďalej. Ak máš pocit, že niečo nie je v poriadku, začni čo najskôr. Tvojmu dieťatku to len pomôže.
@anonym_7af76e mentálne postihnutie 🤔 vieš o tom,že veľa autistov je bez mentálneho postihnutia?
@anonym_3f6f37 ano viem ale tiez viem ze cim skor sa diagnostikuje v detstve autizmus, čim skor su viditelne znaky autizmus, tym skor sa u dietata prejavi utizmus....
Ahoj, opísala si 3 ročného syna našeho kamaráta a nim nediagnostikovali autizmus (čo sa čuduje lebo on je typický autista podľa mňa, ale asi ešte je to ťažké diagnostikovať na jeho vek). Ak máš ten pocit, tak to sleduj. Snaž sa s ním hrať rôzne hry nabyť iba pri pár. Radšej byť na to pripravená a podchytiť to včas. Alebo nič nerieš. Lebo niekedy tie informácie čo máme k dispozícii nám škodia. PS: 30 rokov dozadu, keď som bola malá tak ja by som mala 100% autizmus a aj adhd 😂 len v tedy to nikto neriešil a rodičia ani nemali k takým info prístup.
Ja si nemyslim, ze vobec aj tie dotazniky predstavuju nejake skutocne hodnotenie, lebo celkovo ta diganoza a mnohe sa prekryvaju priznakmi, cize to moze byt aj prejav osobnosti ako napr ocd a nemusi to byt ani porucha len take povahove rysy…ja som tiez proste vela narovnavala veci a moja mama je zatazena na poriadok a nemyslim si, ze to je akokolvek vadne…a prakticky mi skoro ziadna hra nedavala zmysel, okrem lega.proste ma to nenaplnovalo predvadzat nejake divadielka. Nemala som ziadne intervencie a vsetko som sa naucila sama. Dneska sa to strasne prehana s tym autizmom, kazdy sa citi nedoceneny a uchyluje sa k nejakym ziadostiam o ulavy. Pricom toleranciu v spolocnosti to aj tak nezvysi a je prirodzene byt proste uz raz nejaky. Pride mi to divne nazyvat poruchou ked napr niekto nema rad urcite textury, vsak to doslova chrani telo pred poskodenim ked to cloveka tiahne ku hladkym povrchom, miesto nejakym skrabavym a pod…a takisto preferencia chuti, na tom nie je nic zle.
Ja si nemyslim, ze vobec aj tie dotazniky predstavuju nejake skutocne hodnotenie, lebo celkovo ta diganoza a mnohe sa prekryvaju priznakmi, cize to moze byt aj prejav osobnosti ako napr ocd a nemusi to byt ani porucha len take povahove rysy…ja som tiez proste vela narovnavala veci a moja mama je zatazena na poriadok a nemyslim si, ze to je akokolvek vadne…a prakticky mi skoro ziadna hra nedavala zmysel, okrem lega.proste ma to nenaplnovalo predvadzat nejake divadielka. Nemala som ziadne intervencie a vsetko som sa naucila sama. Dneska sa to strasne prehana s tym autizmom, kazdy sa citi nedoceneny a uchyluje sa k nejakym ziadostiam o ulavy. Pricom toleranciu v spolocnosti to aj tak nezvysi a je prirodzene byt proste uz raz nejaky. Pride mi to divne nazyvat poruchou ked napr niekto nema rad urcite textury, vsak to doslova chrani telo pred poskodenim ked to cloveka tiahne ku hladkym povrchom, miesto nejakym skrabavym a pod…a takisto preferencia chuti, na tom nie je nic zle.
@leidin autizmus je spektrum, čiže súbor viacerých príznakov/ prejavov. Nik nevyhlási dieťa za autistu len preto, že zoraďuje predmety. Alebo len preto, že mu vadí textúra, ako spomínaš. Ide skôr o to, ako tieto veci vyhodnotí náš mozog. Ako vieš danú situáciu spracovať, ako reaguješ, keď sa cítiš v nepohode. Pretože o tom ten autizmus je. Keď ideš do práce a je na križovatke nehoda, ok, vytočí ťa to, lebo musíš čakať, obchádzať, budeš meškať. Ale vieš to spracovať, zavoláš do práce, situáciu ako tak zvládneš. Dieťa s autizmom nie. Stráca svoju stereotypnú istotu, nerozumie čo sa deje, prečo stojíme, prečo ideme inou cestou, kde vlastne ideme. Nevie to (tak rýchlo) spracovať a vyhodnotiť a príde atak. A takto to majú so všetkým. Teba 'hryzie' tričko, ok, dáš ho dole, vezmeš si iné a viac si oblečenie s týmto zložením nekúpiš. Dieťa s autizmon hryzie tričko, ale nevie ako to má odkomunikovať, nevie, čo má urobiť. Nevyzlečie sa, len vrieska. Alebo sa vyzlečie, ale ty nevieš prečo. A dieťa odrazu odmieta všetky tričká rovnakej farby. Autizmus je veľmi zložitá diagnóza a nie je fér ju takto zľahčovať. Preto je jeho diagnostika náročná a často veľmi zdĺhavá. Preto ju stanovujú viacerí odborníci podľa istej postupnosti. Zrejme s ňou nemáš veľa skúseností, keď si to tak jednoducho vyhodnotila.
@anonym_dc81e6 toto je blbost
Vidno ze sa v daje problematike neorientujes

Základné dve otazky:
1. Reaguje na meno?
2. Vie udržať ocny kontakt?