icon

Pomoc pre 6-ročnú dcéru s vysokým železom a mykoplazmami

22. apr 2024

Dobrý deň viete mi pomôcť ako sa dá vytlačiť z tela železo ? Povedala že to nie je akútne no ona ma dlho takúto hodnotu železa , je bezmliecna takze pije Neocate, jedine toto skúsim vysadiť lebo inak ma normálnu stravu ….je vkuse chorá ma vybratú aj nosnú mandľu - nepomohlo

marhulka13
22. apr 2024

Toto teraz zistili aj mojej dcére. Mame ísť na opakovaný odber, lebo hodnoty železa mala trojnásobne vysoke

e1i
22. apr 2024

Neposielali krv aj na genetiku? V rodine zistili hereditarnu hemochromatozu takto ale uz u dospeleho chalan

autor
22. apr 2024

@marhulka13 a kedy máte kontrolné odber ? Napísali by ste mi prosím ako to dopadlo ? My mame ísť v máji

marhulka13
22. apr 2024

Aj my v máji, no neviem presne kolkeho, mam to doma v kalendári. Zatiaľ máme obmedziť stravu obsahujúcu železo. A paradoxne jej ho chcela nasadiť lebo dcére nechuti jest, je veľmi chudá a bledá, tak myslela ze z nedostatku zeleza

mmoni89
22. apr 2024

Moj syn ma hemochromatozu ,tiez mal zvysene zelezo

mmoni89
22. apr 2024

A vytlacit sa neda,jedine upravit stravou,prijimat menej zeleza alebo pottaviny ktore blokuju prijem zeleza.u dospelych sa to riesi darovanim krvi,u deti sa to nedA

e1i
22. apr 2024

@mmoni89 aj tomuto chalanovi kazali obmedzit aj maso...

autor
22. apr 2024

@mmoni89 môžem prosím vedieť aké ma hodnoty železa ? Čiže sa to nelieči nijak ? Čítala som že moze z toho vzniknúť cukrovka budem vám vďačná ak mi napíšete bližšie

autor
22. apr 2024

@marhulka13 u nás presne to iste je bleda a chudá ….. u nás ideme ešte na odber celiakie

autor
22. apr 2024

@e1i vraj to nie je akútne

mmoni89
22. apr 2024

No nie,teda bezna liecba ina nieje.ono ak je to vazny stav u deti tak sa to asi riesi aj inak,ale v beznej liecbe iba takto.Ono tam je podstatne zasobne zelezo-feritin a saturacia.Ta hodnota zeleza ktora je na beznom krvom obraze moze byt klamliva,zelezo moze byt zvysene len ma zaklade nejakeho ineho faktora iba docastne.manzel isiel raz na kontrolu a mal ovela horsie vysledky ako predtym a tp mal upravenu sttavu ale v ramci-zdravsieho zivotneho stylu sa nalieval zihlavovym cajom a to mu zelezo este zvysilo😅sym mal tusim 36 tu hodnotu zeleza ked nas poslali na vysetrenie,nepamatam presne ,mal vtedy 4roky teraz ma 8.Ale potom.uz ten Feritin a Saturaciu mal nizku
.Robili mu teda genetiku .kontrola kazde dva roky

mmoni89
22. apr 2024

Ono neviem ci bude problem az tak v tom mlieko.To .a presne aj moj syn ze je bezmliecny -prave to ze vapnik blokuje vsttebavanie zeleza,preto ludia co maju zvysene zelezo by malo pocas jedla prijimat nejaky vapnik-ako je napr.spenat s mliekom..to je len priklad ale chapes co chcem povedat
Manzel takto napriklad je casto k jedlu kusok syra..Syn zial ma tuto nevyhodu.Nedavas dlhodobo vitamin C?lebo to prave ovpluvnuje vstrebavanie zeleza.tiez mal napriklad ine vysledky hned rano na lacno.ako robene napriklad o 12tej

e1i
22. apr 2024

Akutne ako akutne. Geneticke vysetrenie by vylucilo danu dg a vedeli by ste ze to je len stravou. Lebo ak by sa dg potvrdila,moze byt jej nasledkom viacero problemov neskor. Jemu ked na to dosli tak doporucovali genetiku aj rodicom a surodencom na potvrdenie/vylucenie hereditarnej hemochromatozy.

mmoni89
22. apr 2024

Ako pise @e1i tak prvy krat ked doktorka videla tie vysledky nejak nereagovala ze ved v pohode ,ale bolo to zrovna v case ze to riesil aj manzel a ked mu prisla diagnoza tak hned som ziadala vysetrenie ,uz som vedela ze to nieje,,neakutne,,.Samozrejme tak aj bolo .takze tiez by som pokial to ma.dlhodobo ziadala vysetrenie na hematologii.ono to nieje sranda z dlhodobeho hladiska.Ja som.si presla teda fazou zufalstva a placu ked sa to synovi potvrdilo.Ale na druhu stranu som rada ze to vieme od detstva a budem ho tak viest v zivote aby teda sa dozil az staroby 😀verim v to

e1i
22. apr 2024

@mmoni89 tento znamy je sledovany na hematologii tiez. Po vysledku z genetiky kam to tusim gastro posielala mu dala vymenny na hemato a chodi tam.

mmoni89
22. apr 2024

@e1i ano jasne,no u nas to zas bolo ze prvy krat zistene na gastro zvysene ,potom si to kontrolovala po nejakom case detska lekarka a ta nas potom poslala na hamatologiu.Tam uz bude stale kontrolovany ,na gastro chodime tiez.

autor
22. apr 2024

@mmoni89 a neskúšala ste že jednoducho dáte výživový doplnok vápnika ? Čiže nie je žiadna liečba iba sledovanie ?

mmoni89
23. apr 2024

Nie,ajked aj to je moznost ,neviem do akej miery ale.No my sa snazime fakt obmedzit to zelezo v strave ,potom uz mal vysledky opakovane v poriadku.Liecba ina u deti nieje

autor
23. apr 2024

@mmoni89 a mohla by si mi prosím napísať čo nejete? Alebo ako vyzerá vás deň v súvislosti s jedlom ? Veľmi by som to potrebovala

mmoni89
23. apr 2024

Tak co vyslovene sa u nas neje je hovadzie maso,cervene maso obsahuje najviac zeleza,ale aj morcacie..Vacsinou jeme kuracie maso.Potom aj ryby su dobry zdroj zeleza,vajicka.Z rastlinnej formy sa zelezo vstrebava horsie ale tak brokolica,spenat,zemiaky,hrach ,sosovica,cicer,fazula,tofu,orechy,celozrnne poyraviny,ovsene vlocky..to su take veci co treba s mierou.No a potom napriklad pozor aj ma citrusy tie prave obsahuju vela C a zlepsuju vsttebavanie zeleza.ak ribezle napriklad.papriky,jahody,paradajky

autor
23. apr 2024

@mmoni89 hmmm tak vidím že robím všetko naopak, keďže sme v minulosti mali baktériu campylobaktera jeme len morčacie (kuracie sme vylúčili) ….dnes mame na obed šťuku so zemiakmi a brokolicou ….a ráno som im odstavila čerstvú pomarancovu stavu 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

autor
23. apr 2024

A ešte včera na večeru mala vajíčko 😁

mmoni89
23. apr 2024

😀

mmoni89
23. apr 2024

A aku mala dcerka vlastne hodnotu?

autor
23. apr 2024

@mmoni89 …30 …norma je do 21,5 a vy ?