icon

Pomohlo vám cvičenie pri hypertonickom syndróme dieťaťa?

29. aug 2026

Ahojte, nasla som tu par tem ohladom hypertonie u babatiek, chcem vsak zalozit novu temu, moj syncek ma skoro 4 mesiacky, a ma svalovy hypertonus celeho tela, velmi casto pocas dna sa puci, akoby stale tlacil, je placlivy, a denny spanok ma kratky, 30 min, cez noc spi tak 3-4 hodiny, krmenie a zase spi, prepina sa mi do luku a na brusku mu hlavicka ide do lava, aj preferuje tu stranu, na rehabky sme uz objednani, len je to psychicky pre mna velmi narocne, bojim sa o neho velmi, su tu mamicky co mali tuto diagnozu a cvicenim sa to upravilo? Chcem mu velmi pomoct

anonym_8103a2
29. aug 2026

Normálne to rozcvicite. Takých deti či majú slabší alebo príliš tuhý svalovy tonus je kopec. Koniec paniky

anonym_31632a
29. aug 2026

Na drvivú väčšinu sa upraví okolo roka
Hlavne veľa kľudu, aj ty aj bábätko
Dôležité pre hypertonicke deti 🙂
A veľmi málo spí, skús ešte pokojnejší režim
Často pomáha biely šum na spánok

tinka_1807
29. aug 2026

@anonym_autor Môj mal hypertonus v končatinách a hypotonus na brušku a chrbáte, tiež sa prepínal do luku. Spánok bol tiež problém. Cvičiť vojtovku sme začali cca 3-4 mesiac. A asi to pomohlo, potom sa pekne rozhýbal. Ešte veľmi pomáhajú aj masáže, napríklad večer pred kúpanim, to veľmi dieťa uvoľňuje. Ale teda veľa energie mu zostalo do dnes :D Momentoane ma 4 roky, je to zdravý šikovný chlapec plný energie :D A mám pocit, že ten hypertonus si trochu preniesol aj do povahy, je trochu výbušný a prudký. Ale inak naozaj šikovný a taká strela energie. Takže odporúčam začať cvičiť čo najskôr + tie masáže a verím, že čoskoro tiež budeš mať malého šikovného šibala ;)

autor
29. aug 2026
@tinka_1807

@anonym_autor Môj mal hypertonus v končatinách a hypotonus na brušku a chrbáte, tiež sa prepínal do luku. Spánok bol tiež problém. Cvičiť vojtovku sme začali cca 3-4 mesiac. A asi to pomohlo, potom sa pekne rozhýbal. Ešte veľmi pomáhajú aj masáže, napríklad večer pred kúpanim, to veľmi dieťa uvoľňuje. Ale teda veľa energie mu zostalo do dnes :D Momentoane ma 4 roky, je to zdravý šikovný chlapec plný energie :D A mám pocit, že ten hypertonus si trochu preniesol aj do povahy, je trochu výbušný a prudký. Ale inak naozaj šikovný a taká strela energie. Takže odporúčam začať cvičiť čo najskôr + tie masáže a verím, že čoskoro tiež budeš mať malého šikovného šibala ;)

@tinka_1807 dobry vecer, a prosim masaze ake? mohli by ste mi dat nejaky tip?

michaela329
29. aug 2026

@anonym_autor my sme tiež chodili na fyzio, kvôli slabšiemu brušku - naozaj to pomohlo, nie je sa čoho báť.

autor
29. aug 2026
@michaela329

@anonym_autor my sme tiež chodili na fyzio, kvôli slabšiemu brušku - naozaj to pomohlo, nie je sa čoho báť.

@michaela329 a neplakalo vam babatko? pri tom cbiceni? moj maly je dost drazdivy a bojim sa ze po cviceni bude este horsi

anonym_31632a
29. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ja som jemne masirovala svaly,ruky, nohy,šlapy a ako ťa napadne🙂s citom
A hocikedy,tak ako dieťa toleruje
Fyzio ti ukáže
Malý to najprv nemal rád ale zvykol si poooostupne a mu to pomohlo tiež

anonym_31632a
29. aug 2026
@anonym_autor

@michaela329 a neplakalo vam babatko? pri tom cbiceni? moj maly je dost drazdivy a bojim sa ze po cviceni bude este horsi

@anonym_autor a k tejto otázke tiež zareagujem,existuje aj bobath koncept,nie len Vojta
A nie pre každé je vhodnejšie vojta a nie pre každé bobath

michaela329
29. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nie, bol občas priečny, ale určite ho to nebolelo, aby plakal.

tinka_1807
Dnes o 07:35
@anonym_autor

@anonym_autor Masáže si skúste vygooglit, na YouTube je veľa návodov, v zásade len masírovať telíčko, nohy, rúčky, ideálne večer po kúpaní. Je možné, že najskôr to nebude chcieť, ale časom by si mal zvyknúť.
Náš pri vojtovke plakal, nebolo mu to asi príjemne, ale fyzioterapeut minprwsnw vysvetlil o co ide, on cvičil aj s deťmi s DMO a vysvetľoval mi, že to tie deti neboli, len je to nepríjemne. Ale výsledky sú naozaj cenné a čím skôr sa začne cvičiť tam lepši výsledok je moznw dosiahnuť, lebo mladší mozog sa lepšie “štartuje”. Akurát to treba naozaj presne cvičiť.