Pomôžte mi so spánkom, už som na dne.
Asi ma poznáte s tým, že tu neustále vypisujem o tom, ako krpec nechce spať. Pre tých čo nevedia, základné info:
Chlapček Danielko, 13,5 mesiaca, zdravý, šťastný, nič mu neni. Zubov má cca 7, 8, 9. Stále dojčený + normálna strava. Sám ešte nechodí, ani nerozpráva, iba bľaboce a spája slabiky.
So spaním sme mali problémy v podstate od narodenia, ale toto, čo vystrája posledné 4 dni, to nemá období. Momentálne je v takom období, že spáva 1, alebo 2 razy cez deň, podľa toho, kedy ráno vstane. Ak vstane o šiestej, spi dva razy. Okolo desiatej a okolo tretej. Ak vstane ráno o osmej, spí raz, zhruba od pol jednej poobede. Večer ho dávame spať medzi 20:00-21:00 podľa toho, kedy vstane poobede (ak vstane o piatej, tak ho dávam o deviatej, ak vstane o druhej po jednom spánku, tak ho dávame o osmej). Nejaké to mrnčanie a revanie, o tom nejdem ani hovoriť, bo zbytočne.
Doteraz mal obdobie, že prvý spánok cez deň, či už to bolo o desiatej, alebo o dvanastej, zaspal doma, po kojení mamke na kolenách. Druhý spánok ho potom musím brať kočiarom/autom, aby sa mu láskavo uračilo zaspať. Lenže teraz posledné 4 dni už nezaspí ani cez deň doma, a večer už vôbec nie. Večer je urevaný, unavený, očká veľke asi ako veverička pi*u, červené, no proste zaspatý jak hovado. Okupkame ho, stále neuveriteľne jačí, mamka mu dá prso, spapa prso, 5 minút jej leží na kolenách, očka ledva klipkajú, už už to vyzerá, že ide vstať, zrazu otvorí oči do široka, otočí sa na bruško a už lieta po posteli, schádza dole z postele, sedí, váľa sa, chichoce sa. Upozorňujem, že hocikedy je predtým aj 7 hodín hore. Postupne to prechádza do plaču až jačania, takže mu dám čapicu a ideme spať do auta. Lenže ja cez deň robím a nemôžem s ním furt kade-tade lietať jak si mladý pán zmyslí.
No a aby toho nebolo málo, posledné 4 dni vstane o polnoci, alebo o tretej ráno, postaví sa v postielke a skače, chechtá sa, proste ako keby mal ráno. Toto je neskutočné, potom ho nasilu držím v detskom kresielku v obývačke, aby mamka mohla aspoň trošku spať, on tam 5-10 minút pojačí a potom zaspí. Tak či tak sa budú tieto 4 posledné dni zhruba každých 40 minút, takže sme za noc minimálne 10 krát hore (nepreháňam), predtým pospal aspoň dve tri hodiny, takže sme boli hore tak 5 krát. Dostáva prso, ale nie na ukľudnenie, on normálne papa, 5 minút. Lebo viem, že sú deti čo sa prisajú na prso, pocuckajú 5 sekund a spia ďalej, lenže toto neni jeho prípad. On normalne v noci dlho papa.
No a samozrejme prestávame to už dávať psychicky aj fyzicky, sme nevyspatí, ja začínam robiť o šiestej, takže minule som spal od pol jednej do tretej a potom mlady panko zaspal až o 5:17 a ja o 5:45 budík, takže radosť žiť. Chodíme jak zombíci, neustále sme nasratí a vrieskame po všetkých, ja už hrešim tak, že samotní lucifer by sa mal čo učiť, potom je žena nasrata že hrešim, tak ale čo sa dá robiť? Mám začať drogovať, alebo ja už neviem...
A Plz, nepíšte mi tu dristy o tom, že on z toho vyrastie, ja viem, že vyrastie, ale rád by som sa vyspal aspoň trošku dovtedy, kým začne rozmýšľať a rozprávať a uvedomovať si svoju existenciu a robiť rozhodnutia.
Keby normálne spal, taký by bol život krásny... ale keďže nespí je tak na hovno...
@arcticcode skúsila by som jeden spánok denne , určite kým sa prispôsobí režimu to bude chvíľku trvať a bude to boj .
@arcticcode čo Ti napísať?😍môj vstával o o 04 a chcel sa hrať.Jedine ho cez deň dobre unaviť veľa chodiť von, dať dobre jesť, a dať Paralen na zuby môžu to byť zuby.inac je len roztopasny, objavuje svet a Vašu trpezlivosť.Hned by som zrušila vozenie a zaspávanie v aute!
Ja mam z toho, co pises, pocit, ze je hladny. Skuste mu na veceru miesto mliecka dat kasu, alebo nieco hutnejsie, a uvidite po par dnoch ako na to bude reagovat.
Nebude to tým, že prepasnete fázu kedy dieťa môže zaspať? Vôbec neplatí, že čím je decko viac unavené, tak tým lepšie zaspí. Ak človek nezaspím vtedy, keď to telo pýta, ale spánok odloží, tak sa organizmus znova naštartuje. Keď je raz unavený a chce spať, načo ho ešte kúpať a umelo predlžovať bdelosť?
Ja mam pocit ze uz ked je uplakany, ma oci ako pises a potom zrazu chyti druhy dych tak to je jasna znamka preunavenosti. Bolo by vhodne naucit dieta na urcity spankovy rezim a vecer zaviest nejaky pravidelny ritual, aby dieta pochopilo ze je cas spanku. Ja som tiez bojovala presne s tymto istym problemom, syn sa mi budil, pred spanim vymyslal. Tak som zaviedla toto: o 19:00 sýta večera (najlepšie to, čo mal na obed) po večeri sa ide chvilu hrat o 19:45 kúpanie, pozhasinam vsetky mozne svetla a zapnem iba lampicky 20:20 do postele, dam trochu mliecka a o 20:30 v klude spi. V noci sa mi zobudi max 2-3x a to si iba z vody trochu cucne. Prajem pevne nervy 😇 ja som byvala taka vycerpana az som sa triasla od unavy 😦😥
spánok 1x denne, uspávat cez den po ležiačky v posteli - neprekladat, mamka nech spí s ním..večerný spánok posunut ešte na neskor, zrušit tú blbost s autom- uspávat zase po ležiačky aj v noci, , nech spí s vami aj v noci..matka sa vie precitnut skor ako dieta a uspí ho prsníkom bez vstávania, prebudzania a pod..aj nadránom tak..v klude potme ..večer čakat ozaj, ked dieta bude chciet spat..dieta je premotivované, rozbláznené, vela vnemov cez den.., ak ste nevrlí a nervozni, nasraní - dieťa to cíti....večer min hodinu pred spánkom kludový režim, čítanie, rozprávanie, maznanie a pod..žiadna TV ani tablet, mobil ani cez den.., ste na neho dvaja, tak to musíte zladit..s kludom..
@arcticcode ja viem,že ma možno ukameňujete za tuto radu...
viem,ze existuje sirup SEDALIA je to homepaticky sirup pre deti od jedneho roka..len urcite by som sa opytala detskej lekarky aky ma na to nazor ci by ste mohli vyskusat.....
mozno si poviete ze nechcete len v krajnom pripade ale ste uz vycerpani potrebujete sa vyspat....
viem to od mojej kmotry.. chlapec odmala velky nespac.....cele noci preplakal uz boli na "psychiatriu"...toto im konkretne poradil neurolog lebo aj tam boli na vysetreni co uz nevedeli co mu je....im konkretne zabral asi len na chvilu...ale aspon na chvilu...skuste, opytajte sa ..za to nic nedate nic ine ma zatial nenapada...
@arcticcode moja kmotra keď mi rozpravala že o pol 3 ráno sa "motorkovali"po byte bo malý nie a nie spať a len von z postele ako keby mal ráno no boli z toho na neeervy....
Hm. Mozno ma moc energie a malo fyzickeho vyzitia, preto aj cast z toho problemov. Pises ze nechodi. Hladajte pohybove aktivity, ktore ho unavia viac. Nechat vylozit, vysantit. Ceestvy vzduch na max cez den aj 4 krat. Vlastne stale. Viem, ze s nechodicom v tejto zime to asi nebude lahke, ale kym si v praci maminka sa musi obetovat a skusat. Skuste ho dat spat 11 az 2 @ 8_9 vecer. Ano tlacia sa stolicky alebo rezaky. Vecera je dost syta? Skuste v noci ponuknut cajik, pohladkat. Ma dake "chumladlo"? Plysaka, perinku co pomaha zaspavat?
Kupte projektor, mierne hojdavu postielku a preucajte zaspavat tam.
U nas po roku a 5 mesiacov skoncil konecne ten teror. Drzim palce
Ja súhlasím s radou luba41. Tak to nebudem opakovať. Akurát keď je toľko hladný v noci, pravdepodobne malo je cez deň. Plne ta chápem, lebo sme boli podobne zúfalí, tiež mame 15mes dieťa. Nam pomohlo cez deň spat s dieťaťom, a v noci tiež.. Po pár nociach sa upokojila a viem ju už večer preložiť do postieľky. Keď sa začne v noci prebúdzať, rýchlo ju dám knam do postele, kým nie je úplne prebudena a spíme ďalej. Poobedny spánok po 15,00 by som zrušila - keď nám to vyšlo časovo tam ako vám, večer ani bohovi uspat. Takže ak vstane o 6, skúsiť potiahnuť do 11, nech pospi cez obed. A potom večer o pol 7 kúpanie a o 7 spať
@arcticcode môj už spával 1 spánok denne, je jedno kedy vstal. Proste spal 1 x a aj to ho budím, ak spi dlhšie, ako do cca tretej popoludní. Co sa často nestáva. Moja rada + odstaviť od kojenia. Možno ma tu ukamenuju, ale aj vy dvaja so žienkou ste dôležití. Večer môj malý papa okolo pol šiestej normálnu stravu (napr. Roztek s niečím, alebo to, čo mal na obed) pred spaním asi o pol ôsmej vypije ešte asi 220ml mliečka. Uvideli by ste, či by spinkal lepšie. V noci ešte dávam 2x mlieko,ale už iba 120ml. Môj sa tiež začal v tomto veku viac budiť, mrnka si, treba ho častejšie prekladať k nám z postieľky, aby sme sa vyspali. Takže zrejme ma aj také obdobie, ale určite by to nemal byt taky extrém. Držím palce.
Moja sa tiež budila 10krat za noc, aj sa napila z prsa a po odstavení zrazu nemala potrebu piť, začala viac jesť cez deň. Ja som to takto vydržala do 18m, sama sebe sa čudujem. Tiež sme mali cez deň ťažšie obdobie, kým prechádzala z 1 spánku na 2, kým sa to ustalilo, tiež to tak kadejako vychádzalo. Ale moja aspoň nerobila takéto oracie, hoci umrncana bola prirodzene. Ako aj baby písali vyssie, môže byť, že ho príliš neskoro uspavate. Teraz to mám tak, že máme proste rituál, večera, kúpanie a ešte sme cca hodinu v spálni, kde si čítame knižku v posteli, aj to by ešte vystrájala, ale už ju krotime 🙂 už to ide, ale má vyše 2r. Ja by som veru odstavila, po tej mojej skúsenosti. To som pôvodne chcela kojit do 3r 🙂 ale sú deti, ktorým ani to nepomôže a budia sa aj tak. Sucitim s Vami, prajem veľa sily.
Www.lepsispanokbabatiek.sk
K odstaveniu. Obe deti do cca 3 rokov dojcene. Jedno nespac, druhe bez problemov spalo. To prve uz rocne nespalo cez den vooobec. Ficalo od 6 do 22 non stop. V noci 11x hore, 2rocne este tak 3x. Nic nepomohlo, muselo vyrast. Teraz coby pubertak nevie dospat😁Moja jedina rada najst si pomoc cez den. Niekoho kto pojde von na dve tri hodinky s malym a vy zatial spat. Vsetci sa upokojite. Spanok cez den ak je unaveny dala jeden na obed pripadne este moze pomoct, ze NEMUSI spat, ale musi lezat ak chce brblat tak potichucku. Mamka nech lezi s nim. Akonahle zacne vystrajat mamka odchadza z izby.
to su deti a v buducnosti bude dobre, ale kedze to nechces pocut, tak co ti napisat..
na ziadne deti nefunguje navod, niekedy mozes skusit hocco a nepomoze, len vek..
skuste mu zmenit rezim dna na jeden spanok a uvidite, ty kedze chodis do prace spi mimo jeho, zena si moze pospat ked bude maly spat cez den (viem, viem za tento nazor ma tu zeny neznasaju, ale ja si myslim, ze spanok je dolezitejsi ako upratany byt)
Dobre mi tu radíte, lenže má to problém. Ako ho mám uspávať v postielke po ležiačky, keď ešte ho ani nepoložím a on sa už kruti na bruško? A potom stoji v postielke, drží sa zábradlia, 5 minút sa usmieva, rozpráva si a potom začne byť nasratý. O ten samotný spánok mi nejde, teraz napr. sme ho ukladali na trikrát od pol desiatej (keďže vstal o šiestej) až do jedenastej, kedy konečne zaspal a vstal o jednej. Teraz čo? 7 hodin bude hore do osmej, alebo ho ešte o štvrtej mame uspavať, alebo čo?
@arcticcode ja by som ho uz od 13tej neuspala, ale ulozila o 19 na nocny spanok..
postupne sa to poposuva..
Ono sa to ľahko povie, ale ťažšie urobí. Ak ho držím, aby sa nekrutil, ale ostal ležať na chrbte, alebo boku, hlasite protestuje. Ani ležať, ani nič. On proste ležať nebude. Ani keď sa pokakame. A davame mu dosť veľa normalnej stravy, včera mal praženicu z celého jedného vajca a jeden falatek chleba.
@arcticcode citala som tvoj prvý vylev, precitala som aj druhý... Podla mna ste so zenou trochu dost hysterici... Minule si cosi pisal, ze mas prist domov, lebo maly krvaca a pritom to nic nebolo. Takze, nehystercite. Nadych, výdych... Mne pridete, ze ste strasne mladi a nezvladate to. Ale to nie je vycitka. Úplne chápem, ze ste total zniceny na nervy ze maly ani vy nespite. Moja rada, prejdite na umele mlieko, nech si aj mama vydychne. A skuste byt s nim cez den viac v prírode, nech sa tam vybeha, ked vie chodit, ak nie, nech pospi v lese, tam je lepší vzduch. Nastastie moj spal celu noc od 4.mesiaca, inak by som to neprezila ako vy. Asi by som to tiez nedala a zblaznila sa, ale segra mala podobny problém ako vy a proste musela čakať, kym ho to aspon trochu prejde do 3 rokov... Ono citi aj z vas nervy a stres a mozno je tiez vystresovaný... Drzim palce!
@arcticcode mam tri deti, viem ze nic nie je tak ako sa povie 😉
skus nieco zmenit pred spankom, na olovrant nieco.tazsie ale na veceru uz len lahsie jedlo, pred ulozenim kludnu aktivitu, kazdy den rovnaku dodrzovat (napr citanie, hladkanie, postupne ukladanie).. musite sami prist na to, co na neho.plati..
@arcticcode a prečo ho pcháš do tej postielky? ved on ju pravdepodobne nenávidí..chce byt s vami..pre neho je postielka ako trest a vy ešte odchádzate od neho...žiadne odchádzanie od dietata ..nech je pri vás, vy pri nom.. cez den ako s ním mama funguje? ..podla mna si vyažduje vela vašej pozornosti a nejako málo sa mu jej dostáva..prečo ho ukladáte o desiatej, ked vstal o šiestej?..ved počkaj do obeda a potom s kludom ukladat, spolu sa hrat na posteli vašej ..ale mama - tá je doležitá pre neho v tomto veku....ty len pomáhaš..mama musí, mama je pred dieta stredobodom stále..a pri uspávaní ju nikto nenahradí v tomto veku..
@lus83 Žena dieťa nechcela pôvodne, ja hej, ale nevedel som, že je to až také ľahké... No to je na inú tíému. Ja mám z toho dôvodu pocit, že sa dieťaťu musím venovať viac ako bežní otcovia, ktorí okrem toho, že chodia do roboty (ja robím z domu) ešte nemaj úproblém nechať ženu doma s tromi vrieskajúcimi deťmi a oni si idú na pivo. Taký ja nie som. A hysteričime ano, lebo nemáme čas sa poriadne ani vysrať (doslova), nemáme prachy, energiu, čas, chuť do života. Proste sme v pi. Niekedy mávam pocit, že celé toto bola jedna veľká chyba a obidvaja by sme boli šťastnejší, keby sa veci vyvinuli uplne inak (nie, nebola tehotna keď sme sa brali). Proste asi by som mal navštiviť odbornu pomoc, alebo čo, lebo toto podľa mňa nie je normalne.
Ale zas na druhej strane, všetko je v pohode, chlapčeka milujem, ženu tiež, všetko by bola idylka, keby normálne zaspával ako človek.
@arcticcode neuspavat uz. Večer kupete? Mate nejaký rituál, kedy vie, že sa ide spať? Môjho voda aj dosť únavy. Skúste od 19:00 ho postupne pripravovať na spánok. Stlmit svetlá, povedať, že hracky idú spinkat, možno ten teply kúpeľ.. V izbe, kde zaspávať mu ukazovať knizocku... Ale tie svetla stlmenie. Bude to boj, ale ja by som radila ľahnúť si k nemu na veľkú posteľ potom, zhasnúť svetlo, nech je tma. Kľudne aj obaja. Ak sa bude hýbať, treba ho vždy uložiť spinkať. Bude robiť cirkus, ale nepolavit. Aj viac dni. Je to hrozne, ak bude aj plakať, ale vydržať.
@luba41 On nezaspi nikde, ani keď s nim ležim na zemi, furt sa kruti na bruško a štvornožkuje. Či s nim spim na gauči v obyvačke, alebo on vo svojej postielke, proste nedame s nim rady
@arcticcode lenze to je normalne, deti take proste byvaju.. hoci na mna nereagujes, nemozem si pomoct, ale myslim, ze to vidis tak, ze to mate nejako horsie ako ini, ale fakt toto je normalne spravanie deti, ide len o to ako sa na to nastavite vy dospeli.. nestresujte..
@arcticcode uspáva matka..v spálni na vašej posteli..či matka nechce uspávat? dieta pri zaspávaní chce ju, nie teba..ležat, nech sa kruti, nech štvornožkuje..on sa ukludní..len nie nasilu, nenahánat..,

@arcticcode maminka nech papa makove slize, buchty na pare s makom, vsetko s makom, snad pospi 🤗prepac ze nemam lepsiu radu, len ti chcem napisat, ze ta uplne chapem, ja mam zatial
len 2,5 tyzdnove babo a tiez mam po otrasnej noci, boli sme takmer nonstop hore, lebo malu posledne dni boli brusko a rano som bola jak vygrcany rezanec 😜, moj partner tiez vstava o 6 a ked ho chudaka vidim ako sa ledva vymoce do prace....som zvedava co ti poradia skusenejsie mamicky, zide sa to aj mne do buducnosti.....vsetkym nevyspatym mamam a otcom kopec energie a aspon par kludnych noci na dobitie bateriek!!