Pomôžte mi so spánkom, už som na dne.
Asi ma poznáte s tým, že tu neustále vypisujem o tom, ako krpec nechce spať. Pre tých čo nevedia, základné info:
Chlapček Danielko, 13,5 mesiaca, zdravý, šťastný, nič mu neni. Zubov má cca 7, 8, 9. Stále dojčený + normálna strava. Sám ešte nechodí, ani nerozpráva, iba bľaboce a spája slabiky.
So spaním sme mali problémy v podstate od narodenia, ale toto, čo vystrája posledné 4 dni, to nemá období. Momentálne je v takom období, že spáva 1, alebo 2 razy cez deň, podľa toho, kedy ráno vstane. Ak vstane o šiestej, spi dva razy. Okolo desiatej a okolo tretej. Ak vstane ráno o osmej, spí raz, zhruba od pol jednej poobede. Večer ho dávame spať medzi 20:00-21:00 podľa toho, kedy vstane poobede (ak vstane o piatej, tak ho dávam o deviatej, ak vstane o druhej po jednom spánku, tak ho dávame o osmej). Nejaké to mrnčanie a revanie, o tom nejdem ani hovoriť, bo zbytočne.
Doteraz mal obdobie, že prvý spánok cez deň, či už to bolo o desiatej, alebo o dvanastej, zaspal doma, po kojení mamke na kolenách. Druhý spánok ho potom musím brať kočiarom/autom, aby sa mu láskavo uračilo zaspať. Lenže teraz posledné 4 dni už nezaspí ani cez deň doma, a večer už vôbec nie. Večer je urevaný, unavený, očká veľke asi ako veverička pi*u, červené, no proste zaspatý jak hovado. Okupkame ho, stále neuveriteľne jačí, mamka mu dá prso, spapa prso, 5 minút jej leží na kolenách, očka ledva klipkajú, už už to vyzerá, že ide vstať, zrazu otvorí oči do široka, otočí sa na bruško a už lieta po posteli, schádza dole z postele, sedí, váľa sa, chichoce sa. Upozorňujem, že hocikedy je predtým aj 7 hodín hore. Postupne to prechádza do plaču až jačania, takže mu dám čapicu a ideme spať do auta. Lenže ja cez deň robím a nemôžem s ním furt kade-tade lietať jak si mladý pán zmyslí.
No a aby toho nebolo málo, posledné 4 dni vstane o polnoci, alebo o tretej ráno, postaví sa v postielke a skače, chechtá sa, proste ako keby mal ráno. Toto je neskutočné, potom ho nasilu držím v detskom kresielku v obývačke, aby mamka mohla aspoň trošku spať, on tam 5-10 minút pojačí a potom zaspí. Tak či tak sa budú tieto 4 posledné dni zhruba každých 40 minút, takže sme za noc minimálne 10 krát hore (nepreháňam), predtým pospal aspoň dve tri hodiny, takže sme boli hore tak 5 krát. Dostáva prso, ale nie na ukľudnenie, on normálne papa, 5 minút. Lebo viem, že sú deti čo sa prisajú na prso, pocuckajú 5 sekund a spia ďalej, lenže toto neni jeho prípad. On normalne v noci dlho papa.
No a samozrejme prestávame to už dávať psychicky aj fyzicky, sme nevyspatí, ja začínam robiť o šiestej, takže minule som spal od pol jednej do tretej a potom mlady panko zaspal až o 5:17 a ja o 5:45 budík, takže radosť žiť. Chodíme jak zombíci, neustále sme nasratí a vrieskame po všetkých, ja už hrešim tak, že samotní lucifer by sa mal čo učiť, potom je žena nasrata že hrešim, tak ale čo sa dá robiť? Mám začať drogovať, alebo ja už neviem...
A Plz, nepíšte mi tu dristy o tom, že on z toho vyrastie, ja viem, že vyrastie, ale rád by som sa vyspal aspoň trošku dovtedy, kým začne rozmýšľať a rozprávať a uvedomovať si svoju existenciu a robiť rozhodnutia.
Keby normálne spal, taký by bol život krásny... ale keďže nespí je tak na hovno...
Inak také uspavanie dieťaťa na posteli trvá aj hodinu. Aj keď je náš zvyknutý, že sa ide spať, niekedy pri ňom tu hodinu fakt lezime. Netreba si predstavovať, že dieťa zaspí do 15 min. Kdeže. Treba sa na to pripraviť.
@arcticcode takže, prvé čo poznamenám, sú ah horšie spiace deti, ako to naše 😀nezúfaj :=) ste na tom relatívne super z môjho hľadiska. My sme sa prechádzali v zime o pol 2hej v dedine aby sme uspali dcérku. Okolo 3ej zaspala, prišli sme hore, položila som ju na posteľ, bola hore. Neskôr som skákala na fit lopte, pri tom kojila, zas zaspala, položila som ju na posteľ, bola hore. Denne som preskakala na fit lopte aj 5h s nou v náručí. Podotýkam, že toto cele netrvalo 4 dni ako u vás ale 9 mesiacov. Dokonca boli 2 týždne keď zaspávala az ráno o 5ej 🤣a muž chodil do prace o pol 6ej takže nič nespal. A ja som bola s malou celý deň sama. Dala som to. Ale viem o com píšeš, je to brutal, veľa ľudí by určite skončilo na liekoch. My sme to nejak prežili, ani neviem ako. Teraz je to už relatívne super. V noci vstáva dcérka len 5x 😄 z vlastnej skúsenosti viem, že ti môže radiť každý co chce, na toto neexistuje liek ani zaručená metóda, len to nejako vydržať aby sa človek nezblaznil. Inak viem, že existuje liek, ktorý môžeš podať tak malému dieťaťu aby ste sa všetci aspoň jednu noc vyspali, predpisuje ho ale neurológ. A nato musíš mat výmenný lístok od pediatra. Tzn ze pediater musí byť ochotný, lebo väčšina pediatrov ti na tento spanok povie ze je to normálne a spýta sa ta ci vám ma niekto pomôcť cez deň aby ste to nejak prežili. Naš bol ochotný, ale my sme to nevyužili.
Skúste striktnejšie riešenia, už je dosť veľký. Zabudnite na ch***viny ako vozeň e autom. Nastavte mu režim, zobuďte ho o 7tej jemne, napr s mliekom, na obed spat, príďte ide sa spat, zatiahnuť, mama s ním zakahne do postele a spí. Zobudiť o také 2,5 hodiny (?) A von nech ide, hrať sa atď... Večer zatiahnuť, KK d, okúpať, jesť a drichmst rovnako, žiadne zliezanie a lozenie, ľahnúť a spat. Postieľku nemá že z nej nevylezie? Mojkaca do postele nechce?... Poreve si a zaspí, postypnevdi zvykne... Inak sú deti čo takto vymýšľajú ale tento systém mne fungoval vždy na malú... Skúšala ako ročná, skusala ako 3 ročná... A skúšala aj teraz ako školáčka..
Ja by som to zhrnula, nech to tu už nečítam, aj iné mi treba robiť 😄
-dajte sa do kľudu rodičia, mate krásne zdravé dieťa, vychutnajte si ho, ale nwzblaznite sa
-nastavte mu režim, 1 spánok cez deň, už je veľký a vykazuje potrebu len 1 spánku. Poobede zobudiť najneskôr o druhej, spinkať nech ide cca o 12:00.Forma uspavania podľa mňa nie je dôležitá, ja som za nosič cez deň, len to musí byť maminka v kľude, zapnúť nejakú uspavanku a pohojdavat sa s krpcom.
-večer som za rituál. Stlmenie svetlá, stíšiť hlasy, okúpať, prečítať knižku a spinkať. Ukludnit malého, hladkať po hlavičke a nech je úplná tma.
Och a zabudla som. To odstavenie od kojenia zvážiť. Psychika maminky je dôležitejšia. Aj malý bude kľudnejší, keď bude mať spokojnejší maminku. Držte sa.
@1gabriela13 U nás to trvá 13 mesiacov, len posledné 4 dni sú už fakt na slučku. 🙂 Aj ja som s ním chodil pri -20 som trepal 10kg ťažké vajco 100metrov k lidlu. Čo sa týka liekov, asi kúpim z ebaya rajsky plyn. Alebo chloroform, či iné radosti :D Ale dám ho asi sebe a decko nech skáče aj po hlave :D
@luba41 My s nim zaspavame obidvaja. Mamka chce, ja chcem, lenže chlapček nechce.
@jaja23 Aby sme toho nemali náhodou ešte málo, mamku o dvanástej seklo, takže z nosiča nič. Je rada, že žije.
@arcticcode a keď chodíš do práce, prečo nedohodnete nejaké pravidlá s manželkou a nevstava iba ona k nemu, či už v určitu hodinu alebo nejak na striedačku. Veď dojčí ona... Môj chlap spal v obývačke, keď bolo urevane noci kvôli chorobám, neviem ako by ráno sadol do auta keby vstával 10x.. my sme mali dohodu že malej nosil fľašu ráno pred 6tou, lebo ja vstávať ráno proste neviem ... Ale v noci to bolo na mne ( no oproti vám lahoda - neporovnateľné lebo nebola dcéra dojčenia). Ty sa napr postaras, keď prides z práce a pomôžeš
@arcticcode nemáte v okolí nejakú službu baby care co by sa dala využiť? A vy by ste sa raz za čas vyspali. Tzn ze vám niekto dieťa v noci postrazi aj doma napr a mamina k nemu pribehne len ak ho treba nakojit. Skúste. Inak moja segra bola veľmi zlý spáč, predtým sa s tým nebabrali, otec jej spravil makový vývar ci co to je a celý boli nateseni že sa vyspali 😅segre nikdy nič nebolo z toho, ešte aj 2 výšky skončila 🤣ale ja osobne som sa to bála vyskúšať lebo musíš vedieť koľko presne aby si dieťa nepredavkoval, no otec chemik potravinar sa v tom vyznal.
@arcticcode tak si večer v posteli pri uspávaní otvorte flašu vína, dajte si 2x po 2 deci / dietatu nie/ a hned sa budete pozerat na uspávanie a vystrájanie inak..😀
Asi nebude kazdy suhlasit s mojim nazorom, ale... na kieho frasa sa ty tolko angazujes v celom tomto projekte "dieta"? Chapem, ze mas nejaku vnutornu motivaciu pomoct zene alebo jednoducho chces byt toho sucastou, ale toto vsetko - uspavanie, kupanie, vstavanie po nociach - je uloha pre matku, zenu. Tu nejde o diskriminaciu, ale o jednoduchu biologiu. Vy chlapi nie ste evolucne prisposobeni na dlhodobu zataz, na nedostatok spanku/jedla/oddychu. Vasa sila je v schopnosti v urcitom bode vyvinut velku energiu, ale pri dlhodobej zatazi kolabujete. Rovnako je to aj s mojim muzom. Hned na nom vidim, ak malo spal, jedol alebo nemal svoj futbal... konecna. Ak ma vsetko zakladne naplnene, je kludny a cuduj sa svete, potom som kludna aj ja. To je tvoja uloha v tomto celom: chvalit zenu, ocenovat ju, doslova blahorecit za to, aka je skvela matka(lebo ziadna z nas sa tak neciti a chceme to pocut) ze vstava k tomu prckovi. Nie tam maleho brat mame, ked sa vlastne este stale citi jej sucastou a potrebuje IBA ju a vozit ho po meste v aute... to uz vacsiu blbost robili len moji znami, co si doma nainstalovali kladkostroj, aby dieta mohli po nociach na striedacku dvihat hore dole v autosedacke, inak nespalo. U vas to je cele na hlavu. Ty odmietas rolu muza-zivitela, pchas sa matke do kompetencii, (cudujes sa, ze je besna potom), sam si zniceny, lebo vsak ako inak a este to zvalujes cele na decko, co ma z toho celeho v hlave prdel. Moja rada pre teba: chod sa vyspat, nechaj mamu a dieta, nech maju kobecne moznost sa zosuladit a daj sj pohov, aby si mohol v klude doniest domov toho mamuta, teda zarabat peniaze.neboj, zena to zvladne, na vsetku fyzicku aj psychicku vybavu. Ja som mala pri druhom decku tiez parkrat celne stretnutie s kuchynskym stolom,ale nezlozilo ma to. Kazda zenska vydrzi ist dni a dni a dni s minimom spanku, na rozdiel od chlapa. Howk, drzim palce
My sa velmi trapime so spanim 2 rocnej dcerky tiez od zaciatku a je to stale tazke. Takze ta nepotesim. Ja nedam dopustit na satku, v ktorej vacsinou zaspava, ale ani ta nam niekedy nepomoze. Ja som uz tiez na prasky skusili sme vsetko. Zakladna poucka - cim viac je dieta unavene, tym horsie bude spat. Takze nevynechat spanok a zamakat aby zaspal - tancovanie v satke.
@arcticcode tak zhrnieme. Su deti co proste nespia. Nic nepomaha a je to o drzku. Moja rocna uz cez den nespala vobec. Neda sa to dieta donutit velmi dobre to poznam. To su tie typy co dospia v puberte. Vyclente financie a kazdy den nech pride pomoc co ditko vezme na 2,3 hodinky mimo a mamka alebo obaja sa vyspite. Inak svet bude vyzerat. U nas boli na nervy este aj susedia, stuple do usi si museli kupit co revalo v noci. Kto take nezazil si nevie predstavit. Ked vsetko vyskusate a nic nepomaha, musite sa vnutorne nastavit ze proste tak to bude. Dieta nebude spat. A hlavne si uvedomit, ze nie je to vasa chyba. Su deti proste take netabulkove. Este pripadne vysetrit pediater, gastro ci nema reflux, neuro ci je vsetko ok. To dieta za to nemoze ze,sa v noci zobudi, nerobi to naschval.
@arcticcode nechystáš sa na služobku? sám aspon na týžden daleko mimo mesto....prospela by teba aj tvojej rodine...ale naozaj..súhlasím s tým, čo píše
@luthine
@arcticcode a dodnes je to velmi citliva povaha, ale mudra, sikovna, s dobrym srdcom. A cez vikend by spala aj do 12.00☺ a my sme teda skusali fakt vsetko okrem vozenia v aute lebo to sme nemali a lieky som tiez nedavala ziadne.
@arcticcode 13.5mesacne dieťa malo z normálnej stravy az 1vajce a "falatek" chleba? Inak jedáva co? Len mlieko?
@luthine to si tak krásne napísala 👏
Tiež máme živého chlapca, ktorý chce spoznávať svet a nechce spať, aby nedajbože dačo nezmeskal. Ale, muž musí zarábať, tiež robí z domu, takže spal do 3 rokov malého zvlášť v inej miestnosti, aby sa vyspal. Ja som si tie divoké noci odkrútila, bol to masaker, nevravím, ale dostala som s malým cez deň....a robím tak dodnes, krpec má 4 roky, ale stále cez deň spáva, len ho musim "prehovárať" , ale potrebuje to. Sem-tam fakt nevie zaspať, naučila som sa mu prispôsobiť.
Mali sme obdobia, keď som pochodovala vecer aj 1,5 hodiny s malým v nosiči, kým zaspal, aj v aute sme ho o 23:00 vozili, lebo pankovi sa nedalo späť. Bola som už na prášky, ale aspoň muž bol v pohode, aj prachy boli, a keď už som bola vyflusnuta, zobral malého na 2 hodiny von a ja som spala. Nezblaznili sme sa, skúste si to aj vy dajak podeliť.
Môj muž nikdy nemusel vstať k malému, malý spal so mnou, niekedy keď sa prebral, stačilo prso a zaspal, niekedy som sa s ním v noci proste hrala aj 2 hodiny , ale otca sme nechali späť.
Ja som 8 hodín vkuse nespala už cez 4,5 roka, ale zvládam to väčšinou ok. No mám ísť na operáciu v narkoze, tak už sa teším, ako sa vyspím. 😂
Moja rada teda, nechaj viac na ňu, pomáhaj jej, ale tak, aby si nezanedbaval svoju úlohu, a tou je živiť vás. Držím palce!
@luthine áno, toto maximálne súhlasím, že my ženy vydržíme všetko a oveľa viac než muži.
@arcticcode snazite sa mu vnutit nejaky rezim a on ho nerespektuje ... skuste ho zo 3 dni nechat "na divoko" - neuspavat ho nasilu len preto, lebo vy cakate, ze bude/ma spat. ale ukladat ho - cez den aj v noci -ked bude unaveny/budete na nom vidiet, ze uz chce spat. moj chodi spat po 22 - rocny, ked ho uspim skor (ako vcera napr) - tak okrem beznych niekolk&cg prebudeni, co ho uspim prsom - tadaaa - pred 4 sa zobudil a do pol 7 sme cumeli na TV, lebo po hodine marneho uspavania, revu, lebo on sa nudi, chodenia a hojdania som to vzdala .... skratka ked to vas ma takto, tak sa mu snazit prisposobit.
ja by som ho uspavala v manzelskej posteli, ked mu postielka nevyhovuje. (starsi mi normalne zaspal v postielke, mladsi nikdy - prisambohu nikdy!uz ho do nej vlastne ani nedavam, len ked som chora a nechcem v noci na neho dychat bacilovo) . a tiez ako pisali - lepsiu veceru aby nebol hladny.
@gopika ono to vela robi na psychiku ci vobec spis aspon co to. Ak mas istotu ze pospis 2 hodky cez den tak to je jak svetlo na konci tunela. Ale ked nespi ditko ani cez den ani v noci je to ina muzika.
Tam fakt je potrebna pomoc z vonku. Akonahle ju budu mat, vsetko sa skludni. U nas sa ficalo od 6.00 do 22.00. Vseeetko bolo dolezitejsie, zaujimavejsie ako spat. V noci zaspala,ale budila,sa cca po pol hodine vzdy. 😬 Vyskusala by som este model cez tyzden vstava mamka, v piatok a sobotu tato. Kedze v sobotu a v nedelu nejde do prace a moze sa vyspat cez den. alebo iny model ale aby sa ta zena aspon par hodin spala. Lebo z dlhodobeho hladiska sa to odrazi aj na zdravi fyzickom aj dusevnom.
@arcticcode Sedalia sirup, Pediakid pre ľahšie zaspavanie sirup, Detský Hypnox sirup
@arcticcode prepac ale o 6tej vstava a o 22:00-23:00 ide akože spat? Tak male dietatko? Veď to je neskoro, dieťa potrebuje režim
Rezim rezim rezim.
Alebo aj jednu na prdel.
Vase dieta nema hranice. Je to taky vas maly Budha. Uz teraz lutujete vasu vychovu.
Vy velmi dobre viete co mate robit, len cakate na zazrak.
V ziadnom pripade ho nevoz v aute. Akoze dokedy?
O 19:00-20:00 sa uz treba hodit do kludu. Hracky spratat, tv vypnut atd.
Vy dvaja so zenou uz mate zakodovane, ze ide byt zle. Maly to citi a zacina tortura.
Vy ste pani, vy rozkazujete. Vsetko je v hlave - a teraz ta porazi co? 😄😂
Podla mna to zbytocne prezivas. Su deti ktore malo spia. Ale inak myslim ze vela spi cez den. Moja v tom veku spala cez den raz a max dve hodiny. V noci na prsniku (este ze som vedela dojcit a spat naraz :D).
@arcticcode citala som co si pisal aj v diskusii. Takze ked sa zobudi o jednej tak ano kludne moze byt hore aj 7 hodin do vecera. Uz je dost velky takze to vobec nevadi. V ziadnom pripade by som ho uz o 4 nedavala spat potom co od neho chcete ked staci ze len pol hodku zdriemne o 4 on uz o 7 ani 8 spat nepojde. Samozrejme ze sa potom sali chichota atd. Lebo je uz velky a nepotrebuje ist uz po 3 hodinach zase spat... nas ma niekedy tiez este vela energie ked uz by mal vecer spat ale prosto uz ostava v postielke a ma to postupny priebeh najprv vypije mlieko zacne sa salit pisti huci beha po postielke. Nakonec zacne revat tak poreve poteve potom ho manzel da lahnut napije sa ese vody zas sa pomrvi atd to trva niekedy aj hodinu ake nakoniec sa ulozi a zaspi popripade ho este hladkame chvilku po chrbte ale opakujem cely cas je uz v postielke ☺ a este co som postrehla pisal si ze papa dost tak ze zjedol jedno cele vajco s chlebikom neviem ci to je az tak dost. Napisem ti pre predstavu: Nas zje prazenicu s dvoch vajec a rozok. obed maso ryza zemiaky atd. Alebo polievka. Ked ide spat cez den 210ml mlieka. Na olovrant napriklad 200ml kasa. Medzitym este chrumky alebo ovocie a pred spanim o 7 vypije 300ml mlieka. Potom raz v noci pije este 180ml mlieka. Samozrejme nie vzdy je to iste to len priklad.
@arcticcode ja už som ti minule písala aby ste 1 spánok vynechali.
@arcticcode Keď Ti vstáva poobede o 15 čo chces, aby spal o 21, keď ešte nechodí a nemá sa kde extra unavit??podľa mňa veľa spí aj, keď vstáva o 06.pises, že spí o 10 a ešte aj o 15....hodinu by som neuspavala, ak nie je unavený zbytočne sa vynervujete.Daj ho spať cca o 21 ráno vstane a skús ho natiahnuť nech ide spať na obed ..predtým obed, nakojit a ľahnúť.ono sa to celé posunie.asi mu stačí jeden spánok dlhší.Kazdy skúša a vôbec to neber tak, že ste mladí na dieťa to čo je za názor?mas 26 r, ak som dobre niekde čítala...Mne syn poobede dlho spal a tak som niekedy chodila ešte podvečer 17-18 na dlho von.neboj sa na jar už bude chodiť zničíte ho na ihrisku či chodením, dorastu mu zuby a bude to snáď lepšie
Čo jedáva cez deň?
prosimspinkej.cz

@jany149 ja ti ani neviem. Trvalo to týždeň, bolo to hrozne. My sme sa s mužom vtedy dosť hádali a on to videl. Je taky citlivejší. Prekonali sme sa, dali sme sa do kľudu dáko a keď výstraha, ležali sme pri ňom a hľadkali ho. Bol vtedy aj chorlavy, doktorka nám dala fenistil kvapky, že len večer dávať a malý začal spat.