icon

Pomôžte mi so spánkom, už som na dne.

arcticcode
3. okt 2019

Asi ma poznáte s tým, že tu neustále vypisujem o tom, ako krpec nechce spať. Pre tých čo nevedia, základné info:
Chlapček Danielko, 13,5 mesiaca, zdravý, šťastný, nič mu neni. Zubov má cca 7, 8, 9. Stále dojčený + normálna strava. Sám ešte nechodí, ani nerozpráva, iba bľaboce a spája slabiky.

So spaním sme mali problémy v podstate od narodenia, ale toto, čo vystrája posledné 4 dni, to nemá období. Momentálne je v takom období, že spáva 1, alebo 2 razy cez deň, podľa toho, kedy ráno vstane. Ak vstane o šiestej, spi dva razy. Okolo desiatej a okolo tretej. Ak vstane ráno o osmej, spí raz, zhruba od pol jednej poobede. Večer ho dávame spať medzi 20:00-21:00 podľa toho, kedy vstane poobede (ak vstane o piatej, tak ho dávam o deviatej, ak vstane o druhej po jednom spánku, tak ho dávame o osmej). Nejaké to mrnčanie a revanie, o tom nejdem ani hovoriť, bo zbytočne.

Doteraz mal obdobie, že prvý spánok cez deň, či už to bolo o desiatej, alebo o dvanastej, zaspal doma, po kojení mamke na kolenách. Druhý spánok ho potom musím brať kočiarom/autom, aby sa mu láskavo uračilo zaspať. Lenže teraz posledné 4 dni už nezaspí ani cez deň doma, a večer už vôbec nie. Večer je urevaný, unavený, očká veľke asi ako veverička pi*u, červené, no proste zaspatý jak hovado. Okupkame ho, stále neuveriteľne jačí, mamka mu dá prso, spapa prso, 5 minút jej leží na kolenách, očka ledva klipkajú, už už to vyzerá, že ide vstať, zrazu otvorí oči do široka, otočí sa na bruško a už lieta po posteli, schádza dole z postele, sedí, váľa sa, chichoce sa. Upozorňujem, že hocikedy je predtým aj 7 hodín hore. Postupne to prechádza do plaču až jačania, takže mu dám čapicu a ideme spať do auta. Lenže ja cez deň robím a nemôžem s ním furt kade-tade lietať jak si mladý pán zmyslí.

No a aby toho nebolo málo, posledné 4 dni vstane o polnoci, alebo o tretej ráno, postaví sa v postielke a skače, chechtá sa, proste ako keby mal ráno. Toto je neskutočné, potom ho nasilu držím v detskom kresielku v obývačke, aby mamka mohla aspoň trošku spať, on tam 5-10 minút pojačí a potom zaspí. Tak či tak sa budú tieto 4 posledné dni zhruba každých 40 minút, takže sme za noc minimálne 10 krát hore (nepreháňam), predtým pospal aspoň dve tri hodiny, takže sme boli hore tak 5 krát. Dostáva prso, ale nie na ukľudnenie, on normálne papa, 5 minút. Lebo viem, že sú deti čo sa prisajú na prso, pocuckajú 5 sekund a spia ďalej, lenže toto neni jeho prípad. On normalne v noci dlho papa.

No a samozrejme prestávame to už dávať psychicky aj fyzicky, sme nevyspatí, ja začínam robiť o šiestej, takže minule som spal od pol jednej do tretej a potom mlady panko zaspal až o 5:17 a ja o 5:45 budík, takže radosť žiť. Chodíme jak zombíci, neustále sme nasratí a vrieskame po všetkých, ja už hrešim tak, že samotní lucifer by sa mal čo učiť, potom je žena nasrata že hrešim, tak ale čo sa dá robiť? Mám začať drogovať, alebo ja už neviem...

A Plz, nepíšte mi tu dristy o tom, že on z toho vyrastie, ja viem, že vyrastie, ale rád by som sa vyspal aspoň trošku dovtedy, kým začne rozmýšľať a rozprávať a uvedomovať si svoju existenciu a robiť rozhodnutia.

Keby normálne spal, taký by bol život krásny... ale keďže nespí je tak na hovno...

Strana
z3
deedol
3. okt 2019

mne sa praveze paci, ze to riesis aj ty ako tato🙂
no a k veci.
skus rozpisat, ako vyzera vas den - jedlo, spanie, aktivity, telka/tablet, hocico ine, co ti napadne, ze by mohlo suvisiet so spankom.
moj ma 17m, tak mam este v cerstvej pamati, ako to bolo pred 3-4m. tiez nespavec od 4m, ale teda na vasho sa nechyta. mozeme skusit porovnat tie ich rezimy🙂
moj spal v tom veku (a je to tak doteraz) cca od 20 do 5.30-6.30 rano a cez den 1x vacsinou len 1h20min, obcas potiahol aj dlhsie, ale skor vynimocne. zaspaval medzi 12.00-12.30 a budil sa okolo 13.30-14.00.
co sa tyka jedla, sice je chudy, ale jest musi furt. rano mlieko (um), potom ranajky (chlieb, zelenina), desiata (ovocie), obed (v 13m este iba zeleninovo-masovy, teraz uz ma polievku a po spanku druhe), olovrant (jogurt alebo ovocie), vecera (kasa, husta polievka, zeleninovo-obilninove nieco) a mlieko (um). neviem, dokedy by zena chcela kojit, ale moze skusit odstavit aspon v noci (skratka nedat).
co sa tyka uspavania, moj maly teraz cez obed vymysla, tak ho niekedy aj nasilu uspim (a potom spi dve hodiny, cize to ocividne potrebuje, len sa vzpiera). cez den funguje nejaka pokojna aktivita (citanie, spievanie), zatemnena izba, hladkanie, drzanie v postielke/posteli. vecer ritual - kupanie, kniha, mlieko, umyt zuby, uspavanka a spat v uplne tmavej izbe. kazdy vecer presne takto a v tomto poradi. pomojkame sa, presuniem ho do postielky, dam mu ruku na chrbat a cakam. ked vstava, tak ho bud jemne potlacim naspat, alebo nanovo ulozim. niekedy 2-3x, niekedy 30x. vzdy mu poviem, ze teraz sa spi. niekedy to trva 15min, vacsinou tak 30min, mali sme aj zly vecer, ked sa to skoncilo tym, ze nevedel zaspat a hodinu prereval. nastastie to je vynimka, nie pravidlo.
dalsie info: doobeda vonku 2h, poobede vonku 2h (este kym sa da🙂) a ziadna telka ani tablet (ty si tusim pisal, ze obcas kuka, tak hlavne by nemal pred spanim)
drzte sa a napis, ako to mate vy, mozno na nieco prideme.

maris5
3. okt 2019

@arcticcode necitala som vsetko, ale neskusali ste citat vecer? Zobrat nejaku knihu, volat ho nech sa pozrie na obrazok a citat a citat a snad sa zapocuva a zaspi bez pretacania na brucho a pod.

majka4848
3. okt 2019

@arcticcode ja by som skúsila babku alebo nejakého rodinného príslušníka ho na take 2-3 hodky postrážiť. Vy si oddýchnite a keď vy budete v pohode bude aj dieťa 🙂 keď ste vy na prášky on to z vás vycítil a na ten truc bude taký :D po prípade nejakú opatrovateľku, 2-3 x týždenne, uvidíte čo to spraví. Po takom odpočinku sa aj vy aj on budete k sebe inak správať 🙂

mooonika1975
3. okt 2019

Dieťa rýchlo vycíti vašu bezmocnosť, a ste v r...i. 😁😁😁 určite ho treba unaviť, či už stvornozkovanim, prekrúcanie, čímkoľvek. Keď dieťatko spi cez obed, treba si pospať, to platí pre manželku, keďže ty si v práci 😉. A postupne prejsť na jedno spanie, stále v približne rovnaký čas, urcite nemá vstať poobede neskôr ako o 2. Potom večer dlhšie zaspáva.
Tým, že koji, tak môže byť to budenie, zažila som to, vydržala som polroka, budil sa kazdu polhodinu, v noci, cez deň nespaval, niekedy 5 minút za celý deň. To len že nie ste v tom sami.
Skúste mu spraviť zaspavaci rituál. Pustite mu keď ho uložíte relaxačnú hudbu. Pre dieťatka. Používam v škôlke. Po čase si deti zvykli.

v_alika12
3. okt 2019

Skuste mu urobit rezim. Dlhodobo. Vecer chodit spat v rovnaky cas, cez den staci 1 spanok. Nepustat tv, cas travit vonku na maximum. Aby sa unavil. Na noc dat UM alebo nieco hustejsie na zasytenie. Ty sa daj do kludu, matka nech vstava v noci (sme na MD aj pre toto). Cez den nech spi s malym. Oddychne si. Mam 13 m. Teraz mu idu ocne zuby, tiez to mame trosku pestrejsie. Drzim palce

tinkatinus
3. okt 2019

@arcticcode Pozri knihu Každé dieťa môže dobre spať. Pri prvom mi pomohla. Aspoň ako tak.

kinga181
3. okt 2019

Moja malá mi toto robieva už piaty mesiac o druhej ráno sa zobudí na mlieko a chytí druhý dych začne si ale búchať chrbát o postieľku smeje sa alebo si tam rozpráva a to robí do piatej rana. Boli sme u 3Dr a všetci sa zhodli ,že je to kôli zubom.Len ja už som na pokraji zúfalstva ,lebo som nevyspata...

relaxx11
3. okt 2019

@majka4848 písal že nemajú peniaze. prečo im radis opatrovanie? keď je to služba za ktorú sa štandardne platí? babka je ok, ale nespomínal že by prichádzala do úvahy. dôvod nevieme.

hnedoocko0909
4. okt 2019

@arcticcode ahoj, rady Ti tu už dali...
Ak môžem povzbudiť, že to môže byť aj horšie 😩
Náš syn keď mal okolo 1,5 roka mal obdobie, že zaspal večer okolo 19-20:00. Cez deň niekedy spal raz, niekedy vôbec.
A po cca 2-3 hodinách sa zobudil a čulý, čiperny, že haloooo, ja mám "deň", poďme sa hrať 😰
Bol hore aj 4,5,6 hodín. Nad ránom zaspal a okolo 7-8h už bol zas hore a my KO.
Toto trvalo 2 mesiace. Už sme boli aj u psychológa, že čo to môže byť.
Nikto nevedel. Ako prišlo, tak odišlo. Ale poviem Ti, že nič horšie som nezažila. Už som bola tak vyčerpaná, že som nevládala cez deň normálne fungovať. No des.
Každopádne teraz má skoro 4 roky a tiež má občas nápady, že ho dáme spať o 20-tej a mladý zaspí až okolo 23-tej. A musíme byť pri ňom v izbe.
A potom ráno nechce vstať do škôlky.
Každopádne, držím Vám palce nech to čím skôr prejde a určite sa snaž spať v inej izbe ak sa dá,chodíš do práce a treba si oddýchnuť.
Všetko dobré želám a pevné nervy 😉

erickatt
4. okt 2019

@arcticcode zrušiť auto, zrusit nočné kreslo.. spí sa v spálni a hotovo!! V noci byt ticho, ani slovo, je noc tak len mlčať!. Ty chod spat vedla do izby bo tá jeb....a budes vymaľovane, mamina nech ho dá raz spinkat na obed a ide s nim. ALE ŽIADNE V AUTE!! poreve, pochopí. A presne ako píšu baby. Skúsiť nastaviť tvrdí časový rezim. Aj cez víkendy... Kúpeľ, kasa , dobrú noc....

vendulka80
4. okt 2019

Na jednej strane kojite do aleluja, maly si spravil z mamy chodiaci cumel a na druhej strane to zaklincujete prazenicou. Mozno bude pes zakopaný v tej “normálnej strave”. Ano, dieta by uz malo pohnať vsetky chute ale predsa ma takmer 14 mesiacov a nemusi jest vsetko ako dospelák. Zrusit vozenie v aute, kojenie, dat stravu primeranú veku.

ludmilusik
4. okt 2019

Ahoj ja keď som dávala synov spať do postieľky robili obaja presne to čo vás. Prestala som s tým. Mala som kočík v byte čo má bezpečnostné popruhy. Pekne som ho položila, zapla ho tam aby nevstaval, neotacal sa..., Prikryla som ho tensou dekou a dala k nemu nejakú hračku alebo niečo s čím sa kus zabavil, aby som odputala pozornosť že leží. Najlepsie niečo čo ho zaujme, nieco nové, nezvyčajné, nie to čo už dobre pozna. A jemne som s ním triasla, vozila ho. Chvíľu bojoval, potom mnaucal, a nakoniec zaspal (nemal pomoci). Niekedy aj polhodina čo zaspal. Vždy som uspavala v ten istý čas. A potom si na to zvykol. Prajem všetko dobré.

jonnie
4. okt 2019

pouvazuj...ci malemu nepúšťate TV alebo mobil...ma to vplyv na nerv.sustavu.
Zrejme mu staci jeden spanok denne....necitaj rady-kazde dieta i dospely je individualita.
Strava... ma aj v noci nekake jedlo? Teda koji sa...ale mozno mu je malo.....mozno treba flasu mlieka, aby ho s plnym bruskom odvalilo nabok.
Uspavat v tme...ziadne somariny svietiaceho a blikotajuceho typu. Este aj zatemnovacie zavesy som kvoli tomu kupila.
Preskakala som si tym...ale fakt som ho kazdy vecer kupala, a spat...aby mal ritual...a vstaval i tak hocikedy...o 4h rano sme sa pravidelne hrali...
Urcite by som neuspavala v aute..ak tak...cez den pekne von za kazdeho pocasia a ziafne vozenie v kociku..zrejme za rucku vie chodit...takze pekne krasne dlhaaa prechadzka na vybitie energie...vef tu z prazenice a chlebika musi niekde vydat...
A prestan v hlavd riesit jeho rezim...bo sa zblaznis...nedajboze porovnavat s inym dietatom..

v_alika12
4. okt 2019

@relaxx11 radi opatrovanie od rod prislusnika. Moja sestra bola chora. Silny atopicky ekzem a astma. Mama 7 rokov nespala. Dieta iba plakalo. Aj suseda sa zlutovala a chodila v noci sestru vozit po ulici, aby si mama hodinku pospala. Nie vsetko stoji €

relaxx11
4. okt 2019

@v_alika12 bolo by skvelé Keby aj oni mali okolo seba niekoho kto by vedel takto pomôcť, ale určite by som na ich mieste vyskúšala tie rady ktoré sú na tejto stránke c 3

luba41
4. okt 2019

sú dvaja dospelí na jedno malé úplne normálne dieťa..panebože snád to aj sami vedia zvládnut bez cudzej fyzickej pomoci?..sa mi zdá, že matka ako keby "neexistovala" v tejto domacnosti..

mareka49
4. okt 2019

Neviem, co Tato chce vlastne pocut. Mozno je zle, ze robis z domu a tak mame "pomahas" aj v casoch kedy su ine matku same a nakoniec si to lepsie zariadia. Bez urazky. Si pomoc, ale maminka si to asi nevazi, alebo to mozno nevhodne vyuziva. Ty si podrazdeny uz zo dna a tak na vecer nemas nervy. Ozaj mi v tvojich prispevkoch chyba postoj maminky. Ved ona nepracuje, musi sa o trosku viac snazit porozumiet malemu a zosuladit sa s nim a s jeho potrebami. Nie. Nie ste prvi ani posledni. Mas tu sto rad a ak si ich uz ozaj vsetky v klude a postupne skusal, neostava ti len sa zmierit so sitaciou. Rozdelte si noc na dve casti a nechajte sa pospat navzajom po 4_5 hod. Ukludnite sa a hladajte odpoved vo vasom dome. Samo ukaze, co na neho plati, ale chce to trpezlivost. Tu ste uz stratili, tak sa dobite, aby ste mohli zasa skusat dalej.
Skus teda jeden spanok, gel na zuby a polhodinovy ritual pokoja pred samotnym uspavanim.
Nemozes mega nabyte decko rozkokosene stiahnut od hry a cakat ze za 20 min zaspi. Ukaz mu, ze sa blizi cas spania.
Alebo odit na skolenie a mozno budes prekvapeny ako sa mamicka oklepe a mozno sa najde odpoved na vyciny "sama". Nezufaj. Blizi sa to☺

janage
4. okt 2019

@julka828 ja som si tym vsetkym presla. Moje skusenosti hovoria ze pochopi. Len mu to treba spravne podat. Ideme si lazkat, nie spinkat. Neoblecieme do pyzamka. Citame knizku. Nelezis, skaces po posteli? Odchadzam. Ale musi byt to dieta naozaj unavene. Ak je to nespavec, tak by som spanie zrusila. Moje jedno naozaj uz od roka nespalo cez den.

janage
4. okt 2019

@arcticcode a este co velmi pomohlo ukludnit druhe moje bola detska masaz. Urobila som si kurz a masirovali kazdy den. Vyskusala som aj na starsej a aj tam malo to velky uspech. Pritmie, teplo, ticho, jemna hudba. Mozes len cast tela. To aj najvacsich sibalov mam skusenost, ze skludni. Po kupkani, skuste vecer.

candii
4. okt 2019

Prešli sme si tým, prajem len pevné nervy, to prejde, neviem kedy ale prejde. Viem úplne ako sa cítite a nezávidím.

via88
4. okt 2019

@arcticcode ja som maleho v tom veku uspavala tak, ze som lahla do postele, on vedla mna, postel oblozena dekami samoztejme, aby nespadol. Lahla som a spala, on tam okolo mna sa vrtel pretacal bil ma , az ho to prestalo bavit a zaspal. Netrvalo to 5 min ani 10, ale dlshie ale zaspal. Samozrejme pritmue ticho a ignoracia. A davat spat skor nie ked uz je enrvozny ale stale priblizne rovnaky cas kym sa este dostane do stavu jacania z unavy.

jaja23
4. okt 2019

Inak ja by som mužovi nikdy nedala dieťa voziť v aute. Bola taka situácia a povedala som nie. Je to najjednoduchšie riešenie v danú chvíľu, ale dlhodobo to nič nerieši. Malý v aute zaspí, idete na istotu, nikto nemá nervy (hlavne mamka nie, ta zatiaľ oddychuje) ale ze ty si unavený a dieťa sa nenaučí spinkať, to je to hlavne. Treba sa vzchopit a pretrpieť pár noci, hoci aj týždeň, a skusat to s nim doma. Kľudne si pomáhate, ale s rozumom.

uhnakova
4. okt 2019

Ja by som poradila snazit sa dieta unavit - aspon 2 hodiny dopoludnia vonku, nechat stvornozkovat, popoludni detto, mozno aj pridat baby plavanie alebo cvicenie pre najmensich. Dva spanky natvrdo zrusit, sam pises, ze maly nevie zaspat od desiatej do jedenastej, tak naco sa morit s uspavanim? Davajte mu obed o jedenastej a nasledne o pol dvanastej spanok. Zobudit najneskor o druhej. A pekne aktivity az do vecera, o siedmej sytu veceru, potom okupat a o pol osmej ulozit spat. Moj starsi syn zvykol este v posteli stiahnut flasu mlieka a velakrat zaspal pri tom piti. Od tohto zlozvyku sme ho postupne po tretom roku oducili, takze kakavko pije po veceri a nie tesne pred spanim.

ajusa1004
4. okt 2019

@arcticcode ak som dobre čítala,všade píšeš že sa chechoce ... tak len aby ste vedeli že je to vie byt aj horšie,moja staršia do roka či bol deň či noc pomaly non stop okrem toho keď poslala tak plakala(slabé slovo vrieskala,zanášala sa a modrala) v noci všetci spali (bývame u rodičov) a ja chodila s malou z izby do izby na rukách s revajucou a nepomohlo nič ... priateľ v zahraničí,keď prišiel tak nepomohol lebo vraj nevedel čo keď je stále preč a že pri ňom plače a zanáša sa(to ale robila aj pri mne) teraz už síce v noci spi ale reve stále veľmi veľa ... no a mladší má 11m a v noci síce vstáva len zo 4x ale zaspáva tiež tak že sa vrti a stvrnozkuje a ja ho musím chytať a váľa sa a potom zrazu zaspí a niekedy to trvá dlho ale neviem si predstaviť ho násilu držať na chrbte,potom jasne že sa hnevá ... zaspí aj na brušku ... a treba sa opýtať manželky že keď chodíš do prace,či by si nepomohol napr do 10 a potom šiel spat a ona nech si ľahne cez deň a ty jej večer pomozes čo za ten čas nestihne ...

ivanapetrasova
4. okt 2019

na zaciatok - toto je tak super napisany prispevok ze ti v prvom rade dakujem, zlepsil si mi den stýlom pisania 🙂 A druha vec - viem presne ako sa citite, mam skoro 7 rocneho syna a toto co pises je nasa minulost. Este aj s tou pracou z domu. Moj muz robi z domu. A syn bol presne ako ten vas. vecer ani za svet ist do postele, v posteli si ani za svet nechcel lahnut, ked si lahol tak nechcel ani privriet oko. A ked zaspal tak sa kazdu chvilu budil na prso a okolo 2 rano slavnostne vstal a do piatej frcal. Vsetky rady su pekne, aj som ich poskusala a velmi som sa bavila ked som sa v noci akoze tvarila ze spim a ze neszapnem lebo je noc a ma sa spat.... No co ti poradit... Fakt len preckat, nezameriavat sa na to ze napr o 20.00 v posteli, len sa vystresujete ze uspavate 2 hodiny. My sme vecer chodievali kade tade, v lete von, v zime kludne aj na navstevy do vecera, do postele sme ho dali neskoro, zaspaval kludne aj o 23:00. Mne uz bolo jedno co si kto pomysli. Cez den spaval len raz a okolo 2,5 roka prestal uplne. Nocne niekolkohodinove party vymizli okolo 2 rokov. Prvú noc prespal 3rocny. A teraz ked ma 7 tak spi v pohode celu noc, ale stale vecer protestuje kym sa odtrepe do postele. Lebo jemu sa NIKDY nechce spat. Ale je to milionkrat lepsie ako tie prva 2 roky. To bol masaker. No a mame aj mladsiu dceru - 3 rocnu. V zivote s nou nebol problem so spanim. Vecer lahne a zaspi pocas citania rozpravky, v noci ked sa zacne budit a poviem jej "este je noc, vstaneme az ked bude svetlo" tak sa otoci a zaspi... Ziadne nahanacky po byte, prehovaranie ze spat sa musi. Takze kto ma len take dieta ako je to moje druhe tak verim ze rozdava rady a cuduje sa preco nefunguju... Tiez by som neverila ze su deti na ktore proste nefunguje nic ohladom spania. Keby som nemala syna. takze vam drzim palce a prajem vela sily a trpezlivosti.

janage
4. okt 2019

@ivanapetrasova my sme tak s rocnou, neskor dvojrocnou isli na svadbu, nikto s nou nechcel ostat a aj tak bolo jedno ci nespi doma ci na svadbe. Ale tie pohlady😁 tak tak kto nezazil nepochopi to. A druhe tiez uplne v pohode co sa spania tyka. To mame za odmenu, ze sme to s tymi prvymi prezili😉

ice8
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3