icon

Poškodené zúbky a dentálna hygiena u 2,5 ročného dieťaťa

jarulik123
10. jún 2020

Ahojte, mate skusenosti s dentalnou hygienou u takto stareho dietatka prosim? Nas syncek si dost ponicil predne horne 4 zubky dudlovanim,nocnym mlieckom a urazmi..a povedali, ze musime na dentwlnu. Ale ja si neviem predstavit, ako si to on necha robit...ked je to este aj bolestive . Povedali nam,ze ved si zvykne..a to v sukromnej klinike! Vdaka.

janickacrazy
10. jún 2020

@jarulik123 skúsenosti nemám a viem, že moj malý by si to v takom veku isto robiť nedal, ani keby som sa postavila na hlavu, my sme to ledva zvládli so 7ročným, tak možno jedine pod narkozou takému malému, ale aj tak neviem, čo sa tým vyrieši, príde mi to veľmi zvláštne, moj malý má 4,5 roka a tiež mal dlho aj cumeľ aj nočné mlieko a zuby má v poriadku

tamara321
10. jún 2020

Moja chodi na dentalnu od 3 rokov...len jej tam skrabka s takym hacikom okolo zubkov a potom takou pastou cisti...ale mi chodime takej detskej zubarke kde sa s nou hraju aj tv tam maju...pekne spoluoracuje s nou

mogaa
10. jún 2020

@jarulik123 v prvom rade dentálna hygiena nebolí, teda nemala by bolieť pokiaľ sa robí správne...treba si pozrieť dentálne hygieny v okolí kde robia zubky aj deťom...

mischelin89
10. jún 2020

Ak ma znicene zuby, nepotrebuje skor osetrenie ako dentalni hygienu? Male deti sa osetruju v premedikacii, to je taky liecik co ich otapi trochu a po zakroku si nan nepamataju. Ja by som sa obzrela po pedostomatologovi. Kvalitnom.

janickacrazy
10. jún 2020

@mogaa no neviem, mna to bolelo viac ako vrtanie zuba a takisto manžel vravel, že jeho to tiež bolelo dosť, aj syn to ledva pretrpel a to sme boli u viacerých dentálnych hygieničiek a všade ma to bolelo

ndrag
Autor odpoveď zmazal
mogaa
10. jún 2020

@janickacrazy tak ja hodím len k jednej súkromnej a tá to normále študovala nemá len ten kurz dentálnej hygieny a u nej v pohode, ani som nevedela že mi niečo robí....pieskovanie bolo trošku nepríjemné ale skôr pre ten piesok čo s ním tie zuby leštila, ale vôbec to u nej nebolelo ...a teda chodia tam rodičia aj s malými deťmi....

janickacrazy
10. jún 2020

@mogaa ja som zatiaľ také šťastie nemala

adamadent
10. jún 2020

dentalna hygiena u deti je hlavne o tom aby sa upravili navyky v starostlivosti o usta dietata, upravit stravovanie, zmenit mikrobialnu floru dietata v ustach vhodnym prostriedkom , pred tym ako sa zacnu zuby osetrovat. U DH by si malo dieta navyknut na prostredie zubnej ambulancie na kreslo atd. Predstava ze na prvej navsteve zoberie dh ultrazvuk a nasilu bude cistit dietatu zubny kamen je mylna. Kamen urazu je v tom ze dieta ide na hygienu uz s problemom so zubami. Na Dh by mali chodit deti preventivne ani nie na osetrenie....

halci
10. jún 2020

Ak ma ponicene zubky, tak treba ist k zubarovi na vysetrenie, idealne k takemu, ktory pracuje s detmi. Zubar vysetri stav chrupu a odporuci dalsi postup. Tak male dieta (2,5r) vacsinou nespolupracuje takze tam je jedina moznost osetrenie celeho chrupu v celkovej anesteze.

kittykat22
10. jún 2020

@jarulik123 dentalna hygiena u malych deti je ina ako u dospelych 🙂 Dentalna hygieniska malemu nebude cistit hromadne zuby - ale bude ucit teba 😀 ako mu spravne vycistit zuby. On otvori pusu, da mu tam modru farbu ktorou zisti, kde su nedostatocne vycistene. Bude mu rozpravat v zrkadle ze zubky aby boli vesele tak ich treba tak a tak ocistit. Bude ho ucit kefkou osmicky, ako spravne drzat kefku. Ty budes mat za ulohu kupovat spravne kefky, naucit sa spravne docistovat ako kefkou tak solo kefkou, a este mozno dostanes medzizubnu kefku 🙂 O 2 mesiace sa prides ukazat ako ti to ide.

mirka2405
10. jún 2020

@jarulik123 ja chodim na dentalnu hygienu so synom od 2 rokov, dentalna hygiena neboli, zubky mu cisti ultrazvukom a specialnou pastou, maly sa dokonca smeje, ze ho to stekli. Je potrebne len najst spravnu dentalnu hygienicku.. dieta si zvykne, lepsie cistit ako vrtat.

sovica
10. jún 2020

@janickacrazy Súhlasím s @mogaa. Dentálna hygiena by nemala bolieť (môže byť trošku nepríjemná, ale nie bolestivá), ak sa robí správne a robí ju šikovná dentálna hygienička. Hľadajte ďalej...

janickacrazy
10. jún 2020

@sovica no asi nám iné neostáva, ale u nás veľký výber nie je, takže jedine do iného mesta asi, neviem už, u nás sú samé sadistky

lenicka777
10. jún 2020

Dentálna hygiena by nemala určite bolieť a byť bolestivá robila som v zubnej ambulancii a robili sme aj takýmto malým deťom ktorým sme pekne vysvetlili co sa bude robiť ukazovali sme im kefkou na modeli ako správne čistiť zubky dostali aj kefku a potom nasledovala kontrola 🙂 žiadne dieťa sme kvôli tomuto neuspavali ani nedávali nejaké oblbovaky

nikpa
10. jún 2020

@jarulik123 mam 2,6 ročného syna ale ten u zubára ani len ústa neotvoril, ako by absolvoval dentalnu hygienu si neviem predstaviť. Jedine, ze by ho držalo 5 ľudí alebo by ho uspali

matapo
11. jún 2020

...kazde dieta je ine, niektor v takom veku spolupracuje pekne, niektore usta ani neotvori. To nie je take zdlhave cistenie, pomaly ze na hodinu jak u dospelych, len si zvolte zubarku kt. to vie aj s detmi. Nasa napr. taketo zubky mliecne neoparvuje len fixuje aby sa kaz nesiril, to robila synovi este ked mal 8 rokov, zub potom o rok aj tak vypadol. Nastastie ziadne z deti nemalo poskodene zuby, a to boli kojene kazdy hodinu v noci do 2,5 roka. Skor ci nerobite chybu niekde inde, prilis vela sladkosti, sladke napoje, nedostatocne umyvanie zubkov,... . Viem ze niektori ludia maju vacsiu predispoziciu na kazenie zubov, ale spravnym cistenim, a vyhybanim sa sladkostiam sa tomu da zabranit, ale predsa len zuby sa nepokazia len tak same od seba a uz vobec nie zo dna na den.

montemotherone
11. jún 2020

@jarulik123 prepáč ale budem teraz sviňa. V prvom rade by som upravila vetu "náš synček si poničil zúbky"... V tomto veku za stav zúbkov zodpovedá hlavne RODIČ! Žiadne sladkosti, sladké vody, sladké pečivká a poctivé čistenie zúbkov... Neviem čo dudloval, ak cumeľ, to ti neporadím, aj preto som ho deťom nadávala 🤷‍♀️ skôr boli vkuse na cicíku. Aj v noci. A zuby majú ukážkové... A nie, nie je to genetika. Len jednoducho dbám na to, aby sa správne stravovali, nemaškrtili. Žiadne sladké vody, či sirupy... Sú naučené na čistú vodu. Chodia pravidelne na prehliadky, malý už od roka, ale 5 na dentálnu hygienu. Ale samozrejme, poriadne zúbky čistíme 🤷‍♀️ A nepapajú "len to čo lúbia", ale učia sa že treba jesť aj veci ktoré nám až tak nechutia, ale sú zdravé...
Genetika, lieky, vnútorné ochorenia... áno deje sa to, ale to je len MIZIVÉ percento. Ide hlavne o starostlivosť 🤷‍♀️

jarulik123
autor
11. jún 2020

@tamara321 a akej chodite prosim?

marguay
11. jún 2020

My chodime od 2 rokov s dcerkou. Nejde o ponicenie zubov ale demineralizaciu, vytvoria sa hnede skvrny a lamu sa. Presne 4 horne ostatne ma super. Ako k tomu doslo neviem, dcera cumel nikdy nemala, pije len cistu vodu, sladke nic kvoli ekzemu neje obcas domaci nesladeny kolac. Hygienik povedal, ze v case prerezavania tych zubov tam dlho posobili kyseliny. Ci uz nedostatocne umyvanie - gumova kefka na prst je nanic ci kysle napr citron atd. Tak preto, mliecna sklovina je velmi jemna a poskodi sa lahko. So stravou to nema nic, u nas je ukazkova a nic z toho. Ked vidim ine deti ako sa pchaju sladkostami a zuby neumyvaju a problem nemaju tak ma to fakt stve. Teraz chodime raz za pol rok na kontrolu, mame gel aby stvrdli tie hnede plochy a zuby co najviac vydrzali, ale korunka a pod u tak maleho dietata sa nerobi, takze zuby sa rozpadaju postupne, pointa je proces co najviac spomalit. U nas to pomohlo dost ostatne ma krasne biele pevne. A spolupracuje v pohode. To nie je vekom, ale povahou ci sa boji ci nie.

tamara321
12. jún 2020

@jarulik123 do hlohovca andel...

kajkus2009
4. dec 2020

@marguay ahoj, prosím vás aký gél používate?

luna116
15. dec 2020

@mirka2405 ku komu na dentálnu hygienu ?

mirka2405
16. dec 2020

@luna116 v BB Dental lady..