icon

Pozitívny lepok u štvorročného syna

kukulienka83
28. mar 2021

Dobrý večer, malemu 4r. brala kožná krv lebo ma ekzém a zistili mu pozitívny lepok, vajcia a hit na hrane. Kožná len povedala vyhýbajte sa tomu. Ale akého dr treba navštíviť, ktorý to vyšetrí ozaj, vysvetlí či je to také vážne a čo treba vylúčiť zo stravy. Ďakujem

adula12
28. mar 2021

treba ist na gastroskopiu a imunologiu. to nejde o to, ze vyhybajte sa tomu. lepok je skoro vsade, preto treba ist na gastro zistit ci ma celiakiu, ci "len" alergiu, popripade intoleranciu. ci len na urcite obilniny, ci na vsetky... imunolog mu zas zisti blizsie hit, popripade skrizene reakcie.

kukulienka83
autor
28. mar 2021

@adula12 aha... takže treba navštíviť aj gastro aj alergoimunologiu, a všade mu budú brať krv? Toho sa dosť obávam keďže má NKS. Ale ďakujem pekne za odpoveď

majamat
28. mar 2021

a teda zatial lepok nevysadzat. ak by bol s lepkom problem, dieta to zakryje.

majamat
28. mar 2021

@kukulienka83 zacnite asi gastrom. ak by to bola celiakia, treba na nu prist. pri celiakii sa v tele netvoria enzymy a preto moze sa moze vyskytovat sucasne aj ina alergia, ci intolerancia. po zregenerovani creva to moze vymiznut.

a z tej krvi co vyslo, co konkretne vysetrovala? existuju intolerancie, alergie a celiakia. kazde sa vysetruje inymi odbermi krvi.

kukulienka83
autor
28. mar 2021

@majamat no dala mu vyšetriť potravinové intolerancie a tam vyšlo že lepok a vajcia pozitívne a zvýšená hit ale ešte na hrane. Ale nikam nas nenasmerovala, iba že doma sa vyhýbajte lepku a priamo vajciam, jed ich zje výnimočne inde nič sa nedeje. Čo sa týka tej hit, tak on nič také extra neje, možno sem tam trochu kečupu ... Preto by som to chcela prebrať s odborníkom. Lebo aj ten ekzém sa nezlepšuje.

cajchana
28. mar 2021

Ja by som asi tiez sla pre istotu na gastro aby teda povedali presne ake vazne to je, ci to je len nejaka mierna intolerancia alebo je to vaznejsie. Tam uz nech potom povedia aku prisnu dietu treba nasadit a ak by mal byt problem, tak radsej nech na to pridu skor. Mozno bude stacit ak niektore potraviny vysadi na nejaky cas a potom sa to zlepsi. Napriklad kamaratka to tak mala s hit, ze par rokov dodrziavala dietu a prakticky je to zmizlo po par rokoch

majamat
29. mar 2021

@kukulienka83 a alergiu na lepok niekto vysetroval, alebo celiakiu? to su zavaznejsie Dg. a teda bolo by dobre potvrdit,a lebo vylucit tieto Dg. ked sa vyluci lepok zo stravy, tak sa na to uz neda prist, musel by sa znovu nasadit,