icon

Prečo 4-ročná dcéra stále dýcha ústami?

28. júl 2025

4 rocna, cely den ma otvorenu pusinku aj v noci. Kamoska ma vystrasila, ze to mam riesit, moze to byt problem so zvacsenymi mandlami. Mate skusenosti?

13uzivatelka11
28. júl 2025

Však sa jej opýtaj a pripominaj jej nech dýcha ústami 🤷‍♀️ keď ti povie že sa jej nedá a má zapchaty nos tak áno, bude to pravdepodobne mandla, ale to by si mala pocut aj ty.

gab1sol
28. júl 2025

@anonym_autor áno, boli sme na to upozornení logopedičkou. Nosná mandľa išla preč (z iného dôvodu) a nemám pocit, že by sa to zmenilo. Ale za konzultáciu nič nedáš. 😉

anonym_1cdeeb
28. júl 2025

@anonym_autor nasa byvala casto chora ked nastupila do skolky a mala zakazdym upchaty nos. Po kazdej chorobe ju musim upozornovat aby dychala nosom. Ale v spanku dychala stale pekne nosom, iba cez den bol problem

really8
28. júl 2025

@anonym_autor ano aj moj dvojrocky tak. Boli sme na orl. Dostal nejaky sirup, ma tiez mierne zvacsenu mandlu. Zajdi s nou k doktorovi co najskor.

patka06
28. júl 2025

Kamoška má pravdu, treba to riešiť - choďte na ORL vyšetrenie

jaskolka
28. júl 2025

Áno,je to možné kvôli mandli. Ale môže to byť aj zlozvyk. Preto treba ju vyšetriť na ORL a budeš mať jasno.

januska12323
28. júl 2025

Treba to riešiť aj zdravotne aj esteticky. Pediater si nevšimol?

tanyan
28. júl 2025

Pozri si napríklad tu: https://zdravedychanie.sk/deti/zavri-usta-dycha...
Určite to treba riešiť skôr ako sa prejavia dlhodobé či trvalé následky. Skús najskôr overiť či je to len zvyk. Ale ak má problém so zdurenou sliznicou v nose alebo s prepážkou, prípadne s mandľou, tak treba vyriešiť fyzickú príčinu a potom terapiu. Inak sa to prejaví aj na reči, chorobnosti, kvalite spánku...

zuzubb007
28. júl 2025

Áno aj syn dychal v noci s otvorenými ústami, dali sme vybrať mandle a odvtedy absolútny pokoj, je to vo väčšine prípadov súvis s mandlami, nebýva často chorá?

dotka04
28. júl 2025

náš to robí tiež, mandle má v poriadku, ale má oslabené svalstvo úst a tváre, musí cvičiť na posilnenie. Je to naozaj stav na riešenie, vplýva to na reč, vývoj čeľuste, dokonca ak dýcha cez ústa aj v noci, tak môže byť náchylnejšia na vznik zubného kazu atď.

majamat
28. júl 2025

urcite ORL - mozu to byt mandle. ak to nie su, treba to vylucit.

procrastique
28. júl 2025

Ja dýcham v podstate len ústami a je to kvôli krivej nosnej prepážke.
Neriešili to u mňa ked som bola dieťa a neriešila som to ani ako dospelá. Jediný problém je vizuálny, mám podľa mňa kvôli tomu užšiu bradu/sánku.

Mimo toho som nikdy nebola nejak chorá, ani teraz nebývam, nemá to u mňa žiaden vplyv na reč ani žiadne problémy, mimo tých vizuálnych. Ktoré si nik nevšimol mimo mňa a to som to riešila aj na estetických klinikách, že či mi to nevedia trocha prifúknuť kyselinou.

dkethe
28. júl 2025

Odstranenie mandle to nemusi vyriesit, pretoze uz ziskala zlozvyk dychat ustami. cize treba pracovat uz na odstranovani zlozvyku.
Gugli mouthbreathing.
Tiez s tym zapasim u syna. Mandle von, ale navyse je alergik, takze dni v roku ked ma ciste dychanie je malo

sisska96
28. júl 2025

žeby mala upchaty nos? prečo asi

tanyan
28. júl 2025
@procrastique

Ja dýcham v podstate len ústami a je to kvôli krivej nosnej prepážke.
Neriešili to u mňa ked som bola dieťa a neriešila som to ani ako dospelá. Jediný problém je vizuálny, mám podľa mňa kvôli tomu užšiu bradu/sánku.

Mimo toho som nikdy nebola nejak chorá, ani teraz nebývam, nemá to u mňa žiaden vplyv na reč ani žiadne problémy, mimo tých vizuálnych. Ktoré si nik nevšimol mimo mňa a to som to riešila aj na estetických klinikách, že či mi to nevedia trocha prifúknuť kyselinou.

@procrastique Tak to si ešte dobre dopadla. Následky dýchania ústami môžu byť vizuálne aj funkčne oveľa viac rušivé.

procrastique
28. júl 2025
@tanyan

@procrastique Tak to si ešte dobre dopadla. Následky dýchania ústami môžu byť vizuálne aj funkčne oveľa viac rušivé.

@tanyan Ja mám jedine užšiu bradu, resp užšiu tretinu tváre.
Nemám ani predkus/podkus ani krivý nos/zuby nič :D ale aj tú užšiu tvár na spodku si asi len nahováram, nakoľko mi to povedali už traja estetickí lekári.

vreckovka2
28. júl 2025

Urcite dat skontrolovat mandle u ORL. Objednat aj ku logopedovi, moze mat oslabene svalstvo tvare, ust, jazyka. U nas nepomohlo ani vybratie nosnej mandle. Cvicime cviky od logopedicky. Rieste cim skor.