icon

Prečo dieťa kašle len pri pohybe?

3. mar 2025

Ahojte, chcem sa opýtať, či máte niektorá skúsenosť, že dieťa začne kašlať pri behu, alebo akejkoľvek aktivite. Všímam si, že posledný tyždeň sa to stáva, ale nieje choré. Dnes tiež dvakrát, pri behu zo schodov a pri smiechu. Nikdy pred tým sa to nestalo. Ďakujem

radula17
3. mar 2025

Tiež syn kašlal keď sa viac namáhal, či vybehol po schodoch alebo len vonka pobehol, naprv mali podozrenie na astmu ale nakoniec z toho vykľul reflux, takže nasadili lieky a pomohlo. Inak ešte k tomu pokašlával v noci, takže neviem či je to aj váš prípad.

autor
3. mar 2025

@radula17 v noci nekašle, len vtedy keď behá, asi bude lepšie ísť m lekárke

tinka_1807
4. mar 2025

Môže to byť alergia - už začína postupne jar. A teda pele rozdrazdia sliznicu. Ďalšia možnosť je suchý vzduch vonku - ten tiež nadmerne držadi sliznicu a ta potom reaguje kašľom. Alebo môže byť aj že prechádza dieťa slabým nachladnutím.... Z týždňového kašľa pri športe by som ale nerobila žiadnu vedu.

Mame v rodine astmatikov a kašeľ bol v lete na dennom poriadku. Po každej chorobe rekonvalescencia kasla trvala cca mesiac. Môj syn keď chytil bronchytidu a skončili sme v nemocnici, tka lekári tiež vrvaeli, že mesiac môže trvať kým sa priedušky dajú dokopy. Najviac sa to prejaví práve pri športe, alebo zmene vzduchu (prechod vonku dnu, a naopak). Aj preto často deti dostanú po chorobe od lekára týždeň-dva bez TV. Pretože tie priedušky a hrtan ešte potrebujú čas na zotavenie.

Na vašom mieste skúsim najskôr len inhalovat pokiaľ sa dá každý deň, zvýšiť vitamíny a dať viac kľudu dieťaťu. Ak by sa stav zhoršoval, alebo pretrvával ďalšie dva týždne až vtedy by som to viac riešila.

xxemma
4. mar 2025

Nebol v poslednej dobe nachladnuty ci chory?