Prečo je moja 16-ročná dcéra stále unavená?
Ahojte. Mám 16 ročnú dcéru ktorá sa stále sťažuje na to, že je unavená. Začalo to asi v septembri ale vtedy akurát začala chodiť na strednú školu a prvý krát dochádzala autobusom, tak som si myslela že to je preto ale keď už to pretrváva niekoľko mesiacov tak mi to nepríde v pohode. Každý deň chodí spať o siedmej a ráno vstáva o šiestej. To je 11 hodín spánku a stále jej to je málo, po škole si často ľahne a spí aj 2 hodiny a aj napriek tomu večer úplne v pohode zaspí. Posledný mesiac už ani nechodí na volejbal lebo vraj nevládze.. Škola sa jej páči, má tam veľa kamarátiek, rada tam chodí takže si nemyslím že by si to vymýšľala. Viem že som asi nemala čakať tak dlho ale najprv som si myslela že si musí len zvyknúť na to dochádzanie do školy. Prosím vás, čo by to mohlo byť? Lekárke môžem volať až v pondelok, teraz má dovolenku.
Po tak dlouhé době už by měla mít základní vyšetření u lékaře. Může to být banalita, nedostatek vitamínů, ale i onemocnění. Proč jste nešli dříve na vyšetření, Od septembra dlouhá doba.
Ja som mala presne taketo stavy a bola to znizena stitna zlaza. Haproval mi aj menstruacny cyklus. Prestala som chodit na prednasky, ale isla domov spat. Zaspala som na cvikach. Proste taka unava, ktorej sa absolutne neda vzdorovat.
Podla mna to bude stitna zlaza, znizena cinnost, v puberte sa to casto ukaze, sestra to mala. Treba ist k pediatricke, urobi zakladne odbery a pripradne posle na endokrinologiu. Ale kludne aj anemia moze byt, alebo aj jedno s druhym.
Železo treba dať skontrolovať.
Skontrolovať štítnu
Moja bola tiež stále unavená,zistili jej mykoplazmy.daj jej urobiť krvný obraz a stery z hrdla, nosa.
Aj ja by som bez ďalších informácií tipla štítnu žľazu - ja som mala zvýšenú činnosť, no tá únava bola brutálna… začalo mi to, keď som mala 18 rokov. Pozri si príznaky, či nespĺňa aj niečo ďalšie.
Druhý tip by bola anémia.
U mna toto v puberte bola anemia, nedostatok zeleza.
11 hodín spánku? Nečumí od siedmej vecer do polnoci do mobilu? Zvláštne, že to vypuklo odkedy treba vstávať do školy 🤔
Ja som mala to isté,stala únava a vyčerpanosť,pri ľahkej aktivite som bola zadychana. Šla som v tom období na preventívnu prehliadku a mala som hemoglobín na hodnote 70 a zistili mi aj zníženú funkciu štítnej žľazy. Určite treba zájsť k lekárovi na odber krvi
Treba krvný obraz..môže to byť všetko hore spomenuté . Možno prekonala mononukleózu, mykoplazmy , tam je tá únava dlhodobo .
Môže to byť aj Gilbertov syndróm, teda hyperbilirubenia, aj moj syn ju má, zdedil to po mužovi a býval veľmi unavený, az v puberte mu na to prišli
Si si istá,že nemá žiadne problémy? Mne to pripadá ako depresia.

Krvny obraz je ok?