Predčasná puberta u detí. Ako postupovať?
Ahojte samozrejme hneď to budem riešiť ako sa vráti dcéra z prázdnin u babky. V júni mala 8 rokov. Včera som si všimla ze je zacali smrdiet pazusky za pubertalnym potom. Prsníky ma jemne zväčšené ale nič extrémne len proste už vidno ze to nie je dieťa s plochou hrudou ale ze také čerešničky tam ma. V piatok ideme k lekárke ale mama ma dosť vystrašila ze môže ísť o predčasnu pubertu. Ťažko porovnať s dievčatami v jej veku keď moja je chudsia a menšia už od maternice a staršia dcéra začala s týmto v 11r nie v 8. Bojím sa. Čo ju čaká? Aká liečba alebo aký postup? Nechcem nič zanedbať. Ochlpenie pubertalne ešte našťastie nemá (podpazie alebo genitálie) našťastie ani menštruáciu. No som nepokojná. Prosím poraďte z vlastnej skúsenosti (nie z AI alebo Google). Ďakujem
Myslím si, že zbytočná panika. Doktorka jej naberie krv a zmera ju
Ak nema ochlpenie, bude to este v norme podla mna, ale za vysetrenie nic nedate. My sme sa stale pytali doktorky, stale nas ukludnovala. Ze tieto znaky su este ok. Okolo 9 rokov, ked nasa mala, tak jej zacalo rast ochlpenie "dole", ale ze naozaj riadne, pribrala a zvacsili sa jej este viac prsia, narastla. A vytvarovala sa jej postava. Aktualne meria 154 cm, v septembri bude mat 11 rokov a od maja ma manstruaciu. Za posledne 2 mesiace jej zacali hrubnut chlpy na nohach, uz cakam, kedy pride s napadom oholit to. Antiperspirant musi pouzivat asi pol roka. Najprv sme skusali deodoranty, ale to nefungovalo, lebo jej vadilo, aka je mokra a velmi to smrdelo. Takze ideme - klasika Rexona.
Od doktorky mam, ze takto to postupne zacina a od 9 rokov sa uz ani nepozastavovala na tom, ze uz sa to od 9 rokov nepovazuje za predcasnu pubertu.
Ja som rocnik 83 a tiez som menzes dostala ako 11 rocna. Tak to beriem tak nejak normalne.
@anonym_autor zbytočna panika, ukludni sa. K lekarke zbehni ale nestresovala by som. Ved sa nič iné okrem zapáchajuceho potu a náznaku na hrudníku nedeje. Dnes je to u dievčat v jej veku už bežné. Keď sme boli malé my, nie. Preto dnešné matky hned stresuju.
@anonym_autor zbytočna panika, ukludni sa. K lekarke zbehni ale nestresovala by som. Ved sa nič iné okrem zapáchajuceho potu a náznaku na hrudníku nedeje. Dnes je to u dievčat v jej veku už bežné. Keď sme boli malé my, nie. Preto dnešné matky hned stresuju.
@anonym_92992d ono sa to ale všetko dedí ako aj píše anonym nad tebou, takže to bolo kedysi aj teraz, len kedysi neboli sociálne siete, takže sa o tom nevedelo a hlavne nehovorilo

mojej začalo ochlpenie na pohlaví. Boli sme u lekárky, spravili testy ktoré ukázali že puberta ešte nezačala.
Menzes dostala vo veku 12,5 r.