Predškoláčka frfle pri cvičení logopédie

29. júl 2020

Pekný večer žienky. Rada by som sa spýtala na skúsenosti, tých mamičiek, ktoré mali doma predškoláka/predškoláčku, ktorí nevedeli pred nástupom do školy vysloviť "r". Chodíme 4 mesiace na logopédiu, domáce cvičenie je s frflaním a nezáujmom. Bojím sa, aby sa ho dcérka vôbec niekedy naučila. Zatiaľ nevidím ani náznak. Nájde sa mamička, ktorá ma ukľudní, že to mala podobné a dieťa sa nakoniec naučilo?

mmmonika
29. júl 2020

Dobrý logopéd vie, čo má robiť. Nám to trvalo tri roky a vymenila som logopéda. Doma sme trénovali denne. Už ma miestami prepadalo zúfalstvo. Až raz .....rrrrrrr. Dva týždne pred nástupom do prvej triedy. Silno držím palce. Vydrž a príde to.

bjl0803
29. júl 2020

Ahojky my sme mali presne toto isté ..pred nástupom do školy zrazu začala používať r ...popravde myslím si že by sa tak udialo aj bez logopedicky lebo som sa tomu moc nevenovala pár krát sme pocvicili ....každá návšteva logopedicky bola o Tom istom otázky typu aķo sa maaa čo robila cez víkend a tak len aby rozprávala niečo a zakaždým ju logopedicka opravila ....podstate to čo sme robili aj my .... Chodili sme raz do mesiaca ....nakoniec tuším v júly ( minulý rok) sme mali poslednú prehliadku s tým že logopedicka povedala že už viac chodiť nemusíme že je to ok

adamadent
29. júl 2020

Momentálne chodíme s kovid prestávkou asi 8 mes 1xtyzdenne. Mame dohodu že 20 slovíčok denne cestou na prechádzke doma nechce precvičovať... Až teraz začínam vnímať zmenu, začala sa viac snažiť lebo sama počuje že sa jej to R niekedy podarí. Napominam ju ale to až tak nepomáha.

jonnie
29. júl 2020

Neviem k tomu....ale pocula som...ze deti si zacnu to 'R" uvedomovat viac, ked im povieme podobne im znejuce slova-no s inym vyznamom... "lyža-ryža"...

mishkamishka
29. júl 2020

Ahoj, my sme mali podobný problém. K logopedičke sme chodili kvoli r cca rok (predtym trenovala aj ine hlasky). Cvičenie - nechcelo sa jej veľakrát, ale musela. Buď kým sme neprešli určené slovíčka, alebo na mobil presný čas (10 min) a kým nezazvonil, trénovali sme. Už sa jej spolužiaci smiali, že nevie r a plakala, že sa to nikdy nenauči. Nakoniec sa naučila v druhej triede. Keď už cvičenia nepomahali, ukazala nam logopedička, ako si strčiť prst do ust a rozvibrovať nim jazyk. Potom hovoriť dn , ktore sa vďaka tomu vibrovaniu zmeni na drn. Po tomto za par dni vedela drn. Potom to r tak vyrážala v slovách - trrrrrrrrraktor. To časom prešlo. Ale poviem, že to trvalo dlho, kým sme vôbec počuli r a na konci už som bola zúfalá, lebo tie cviky doma (vyslovovanie slov ) samé osebe nestačili.

hettinka
29. júl 2020

Ja som R nevedela do 8 rokov. Mama má tiež vodila na logopediu, doma sme trénovali, veľa si nepamätám, ale viem, že to bola otrava a vôbec to nepomohlo. V 8 rokoch dom sa R naučila sama.

tncka
29. júl 2020

My sme chodili logopedicke 2 a pol roka a bez vysledku. Same cvicenia,chrchlania a vyplazovanie jazyka pred zrkadlom,ziadny vysledok. Zrazu prisla korona,decko ostalo doma a pekne sa sama naucila aj pismenko k aj r. Ma 7rokov,konecne to vie. Aj ked myslim ze nebol problem v tom ze nevie,skor nechcela ako nevedela. Podplacala som ju zo zaciatku,potom vyhrazala zakazom telky a pod.a nic nepomahalo. Jedneho dna proste "nabehla" 🙂 Neboj,nauci sa 🙂

danieli
29. júl 2020

Hladaj sikovnu logopedicku, nasa sledovala jazycek, ucila nas ako ho tvarovat pri roznych hlaskach, presli sme rad radom vsetky pismena, niekedy jazycek zameta niekedy sa stoci, niekedy startuje ako raketa, postupne nas naucila aj to rozvibrovane r, vedeli sme, aj syn vedel, co vlastne ma s tym jazykom robit

ruzasipova
30. júl 2020

Dcera ma 5 rokov (este len bude predskolacka). Cvicime r od decembra 6 dni v tyzdni. Zo zaciatku to bolo par minut DENNE. Dnes par krat za den 3 rychle pokusy. R uz v slovach poznat, ale stale to nie je ono. Nie je otazka, ci dieta chce alebo nechce cvicit. Jasne, ze nechce, ked jej to nejde, tvojou ulohou je ju spravne motivovat.