Prejavy PAS u detí medzi 18 a 24 mesiacom
Prosím mamičky, ktorých deti sú na spektre o postrehy a rady. Aké veci ste si všimli v tomto období?Na čo si dať pozor.
Ďakujem!
Samozrejme, vela. Uz pred rokom
Tak mam brata s Pas, moja mama si vsimla vela veci uz od zaciatku, a u viacerych som pocula, moj brat tiez - ze strasne plakali oproti mne, druhemu bratovi, to je asi prva taka vec co moze upozornit, ze sa lisi oproti detom zdravym, dalej urcite ocny kontakt, mozno aj nejake znaky hyperaktivity, aj ked asi v tomto obdobi este taketo nie je
Skor si moja mama vsimla znaky ked mal okolo 2 r. a vedela to porovnat s nami
Ja v podstate žiadne, až na to, že sa bála voziť v autobuse kvôli hluku (trolejbus jej ale nevadil). Múdre, šikovné, trpezlivé, empatické, úžasné dievčatko. Dobre spávala, dobre jedla, komunikovala, očný kontakt bez problémov, výborná hrubá aj jemná motorika, veselá, hravá, proste zdravé dieťa. A predsa je na spektre. Až spätne si uvedomujem kopu vecí, ktoré som na nej celé roky nevidela, resp. ktoré sa začali vekom viac vyostrovať. A teda ani náhodou som si ich nespájala s PAS.
Ja v podstate žiadne, až na to, že sa bála voziť v autobuse kvôli hluku (trolejbus jej ale nevadil). Múdre, šikovné, trpezlivé, empatické, úžasné dievčatko. Dobre spávala, dobre jedla, komunikovala, očný kontakt bez problémov, výborná hrubá aj jemná motorika, veselá, hravá, proste zdravé dieťa. A predsa je na spektre. Až spätne si uvedomujem kopu vecí, ktoré som na nej celé roky nevidela, resp. ktoré sa začali vekom viac vyostrovať. A teda ani náhodou som si ich nespájala s PAS.
@ibamy2 prosím, o ktorých veciach hovoríte
Podľa čoho máš podozrenie? Je to rôzne, najlepšie je riešiť to s odborníkom.
@thereisabear znepokojuje má hra na zemi,keď sa hra s autom a pozerá naň zboku, vo sa týka porozumenia máme....ale má cca iba 30 slov a máme momentálne fázu stagnácie....nové slová vždy poviem iba zaciatocnu slabiku....
Očný kontakt má aký? Zdieľa pozornosť? V štýle "aha mami pozri čo mám"? Napodobňuje aktivity? Porozumenie? "Daj babke autíčko", dá?
@autor Vždy si všímala detaily a registrovala aj drobné zmeny (prezutie auta na iné disky, a pod.), zaujímala ju vôňa všetkého možného, ku mojim požiadavkám potrebovala zdôvodnenie / zmysluplnosť, špecifický okruh záujmov (zbieranie voňavých vecí, zbieranie farebných guliciek, kariet pokemon a pod) , nerozumela, prečo niekto klame alebo prečo spolužiaci nie sú ticho, keď chce učiteľ vysvetliť učivo, bola zúfalá z toho, keď niekto nedodržal niečo dohodnuté a nevysvetlil dôvod, veľký cit pre spravodlivosť, často chápala slová doslovne, od malička vymýšľala rôzne slovné novotvary, dlhá výdrž / sústredenie sa pri nejakej činnosti, zvláštny spôsob chôdze, dodnes nemá rada kolektívne športy ani kolektívne práce. Postupom času prišlo zúženie jedál, ktoré jej chutia a to, že sa na tanieri nemajú dotýkať ani zmiešavať, vyššia precitlivenosť na zvuky, svetlá a aj hmatové podnety, zvýšená miera únavy, nepohoda pri sociálnych interakciách, znížená hranica tolerancie voči vyjadrovaniu a správaniu iných, väčšia fixácia na mňa ešte zvýšená v neistom prostredí a nepredvídateľných situáciách. Keď zomrel môj otec, vôbec neplakala (mala 7 rokov), ani na pohrebe, ani potom. Je toho veľa, toto je pár veci, čo mi narýchlo napadli. Pre mňa to bolo vždy zdravé šikovné "dieťa pre začiatočníka" - bez období vzdoru, bez výchovných či vzdelávacích problémov, proste úplne do pohody. Až po 15 rokoch som sa dozvedela, že má problém s očným kontaktom, že prakticky negestikuluje, že nevie čítať emócie druhých a nerozumie ich sarkazmu a irónii, hoci sama je dosť sakrastická, že sa smeje aj vtedy, keď to nie je spoločensky vôbec vhodné, často pri rozprávaní používa neprimeranú hlasitosť, a ze sa u nej vyskytuje echolalia, ale zatiaľ ju vie držať v sebe (opakuje iba v hlave a nie nahlas) . Ona si vraj vždy myslela, že takto to prežívajú všetci.

Podľa čoho máš podozrenie? Je to rôzne, najlepšie je riešiť to s odborníkom.