icon

Prekonajte stres s alergickým dieťaťom - rady a tipy

24. máj 2024

Ahojte, pisem anonymne, prepacte, snad to nebude vadit. Maminy, co mate deti so silnejsimi pelovymi alergiami a a potravinovymi, plus histamin, ako to zvladate, co detom varite?
Syn ma potvrdene mam pocit takmer vsetko z krvi (jelsa, lieska, breza, dub, ambrozia, palina, skorocel, timotejka, tomka vonava, reznacka, raz a toto vsetko hodnoty okolo 40-70 zvacsa)... Potraviny ma potvrdene (mlieko, vajcia - aj ked sa to o dost uz zlepsilo, psenicu, paradajku, jablko, vsetky orechy, zemiaky, ryzu, zeler, mrkvu, marhulu, kiwi, soju, raznu muku,,, najvyssie hodnoty okolo 60 ma orechy ostatne nizsie zvacsa do 10-20)Niektore veci z toho konzumuje, nakolko je aj slaby jedak a jedava dookola to iste. Jedáva aj ryzu aj zemiaky obcas a jedla z psenice. Mlieko, vajcia ma v obmedzenom mnozstve len v jedle v skole, doma mlieko nepouzivam vobec a vajcia napr jedno, dve do celeho kolaca, ziadne prazenicky a podobne.
Ja to uz psychicky nejako nezvladam, tato jar je uplne neskutocna, najskor mal syn (6 rocny) ekzem po tele z jelse a liesky potom z brezy flaky po tvari, potom mu uz aj jedlo niekedy robilo problem (ked mu nafukala breza do tvare v skole) ... ma upchaty nos celkovo extremne citlivu tvar aj na slnko, berie aerius, allergodil do nosa, livostin do oci. Budem mat aj konzultaciu s jednou pani, mala by nam pomoct urobit jedalnicek. Avsak uz som niekedy psychicky v koncoch, bojim sa o neho, ked mu cervenie tvar a podobne, mam pocit, ze nemoze jest nic pri tom zozname. Zeleninu a ovocie odmieta uplne. 🫥
Nepoznate nejake bezpecne potraviny ktore nevytvaraju alergie?
Dakujem

livostin do oci.

Strana
z2
autor
24. máj 2024

@tairyx a nas ma 6 rokov, alergiami trpi uz tak od 2.5 roka, ked som si to zacala vsimat, ze mal stale upchaty nos v sezone. A tiez ma pozitivne asi vsetky pelove alergie teda napr topol nie ale dost je toho vyse 10 urcite (lieska, breza, jelsa, dub, ambrozia, skorocel, palina, timotejka, tomka, reznacka, raz...)

tairyx
24. máj 2024

Viem ake trapenie prezivate, zvlast ked sa mu tie alergie krizia, u nas potravinova alergia nie je, aspon teda o tom neviem, co som si vsimla ked bol mladsi nemohol bylinkovy caj, po tom mu bolo vzdy od dost horsie, med, bazovy sirup... ale vekom a tym ze obcas a pravidelne som mu davala aj ten med aj bylinkovy caj aj bazovy sirup sa asi telo prisposobilo... alergie ma aj na zvierata, ale mame doma 8 rokov yorkshira a teda ked mu robili testy, na psa mu alergia nevysla.. to sme uz 4 roky psa mali... cize ci je to tym, ze je denne v kontakte so psom- netusim. Inak na ostatne ma, na perie, na macku ukrutnu alergiu, predtym nemohol ani pohladit, teraz uz moze... aj ked je to zriedka co je v styku s mackou.
Myslim ze musite toto vydrzat verim ze si zufala, ale zlepsi sa to, verim tomu.. vychadzam z nasej skusenosti.

simsalabim
24. máj 2024

Ja som uzivala individualne miesany Staloral 3 roky - vtedy sa dalo navolit, ze 10% lieska, 20% breza a tak, ja som tam mala este palinu a v najvacsom pomere ambroziu . Potom vraj zavod vo Francuzsku prebrali Americania a toto individualne miesanie zatrhli, vraj kvoli moznej kontaminacii. Toto mi neskutocne pomohlo hlavne na brezu, zmiernilo priznaky na palinu a ambroziu. Staloral sa potom niekolko rokov nevyrabal a teraz ho vyrabaju fixny, neda sa nastavit pomer a pocet alergenov. Tento novy Staloral tolerujem iba tu 1-2 kvapky, zrejme kvoli vyssej koncentracii alergenu. A ano, uz nemusim inhalator na astmu, oci mi nepuchnu a nemam ich ako kralik… mudim uzivat antihistaminika, kvapky do oci aj sprej do nosa, ale je to obrovske zlepsenie.

autor
24. máj 2024

@simsalabim takze tebe sa pridruzila aj astma k tomu?

autor
24. máj 2024

@tairyx to je inak zaujimave, ze ste nemali ziadne potraviny, ze ako to ma kazdy inak. Tie zvierata mame aj my vraj kon a potom pri koznych testoch mu vysiel aj pes, z krvi nie, ale doma zvierata nemame.
Chvalabohu nema aspon tie roztoce, jedine trochu na plesne.
Ono to nie je uplne kazdodenne trápenie ale kedze uz od januara je to take tazsie, tak potom sa to nakopi uz. V podstate zo skoly vymeskal len 3 dni od decembra, jeden den len kvoli alergii, co mu breza v skole nafukala na dvore do tvare. A doma ma tazsie chvilky obcas, take návaly trosku flaky a podobne. V noci spi uz lepsie ako marec, april, tak asi uz len vydrzat, ale budeme to urcite dalej riesit, mozno iny alergolog, aby som to vedela lepsie prekonzultovat, nie za 10minut.

simsalabim
24. máj 2024

Autorka - v sezone som sa dusila, nemohla riadne dychat, mala som znizenu plucnu kapacitu, v noci som sa sla ukaslat k smrti. Bez inhalatora to neslo. Vraj astma. Ale posledne 2 roky uz tieto prejavy nemam.

autor
24. máj 2024

@simsalabim to je super, ze uz to preslo, urcite tie kvapky pomohli.

tairyx
25. máj 2024

Moj ma aj roztoce ... vystriedali sme tiez alergologicky 3 a nic.. zlepsenie prislo vekom.. ale urcite to skuste

sofoori
17. mar 2025

@simsalabim dobry vecer, synovi boli nedavno doiagnostikovane viacere alergie - k potravinovym (arasid) pribudla soja. A pelove - nizsia intenzita na tomku, reznacku, raz a dub (do 5), stredna na timotejku a liesku (okolo 10) a vyssia na brezu, jelsu (trosku nad 20). Roztoc mucny je na 1,83. Plus atopik povedzme ze od narodenia. No a je to pre mna uplne nova tema, v ktorej sa potrebujem zorientovat. Imunologicka z fleku nasadila sprej Nasonex (kortikoid), desenzibilizacnu liecbu nateraz zavrhla, pretoze nema klinicke priznaky alergie. Syn ma 7r a ide dlhodobo z infektu do infektu. Tyzden zdravy, 2 doma a takto dokola. Casto virus, niekedy bakteria, niekedy asi aj oboje a v januari sme boli aj v nemocnici a bronchialnym stavom - piskanie na prieduskach, znizena saturacia. Z Nioxu je zatial vysledok stredne zvysena hladina oxidu dusnateho, co signalizuje alergiu, spirometriu nedokazal dobre nafukat, bol 4 dni po 10-dnoch atb liecby. Napriek tomu vyhodnotena predbezne ako "krivka typicka pre astmatika". Dostal este Spirabel podla potreby a Vividrine ako barierovy sprej do nosa. Od plucnej dostal Flixotide (kortiko inhalacne) dlhodobo. A vlastne neviem co si mam teraz pocat s tymto stavom, ci nasadit ten Nasonex na 3 mesiace ako odporucila, hoci sa tych steroidov hrozne obavam. Ale obavam sa aj prepuknutia astmy. Neviem co mam robit, ci sa to da riesit aj inou cestou, alebo naozaj uz len na kortiko liecbe bude. Obavam sa, ze z toho kolotoca kortikoidov nie je cesta von, ze po vysadeni bdudeme tam kde sme boli 😞 Aka je vasa skusenost?

simsalabim
18. mar 2025

@sofoori ja by som skusila desenzibilizaciu. To moze vyrazne pomoct. Kvapky su lepsie ako tbl, lebo si viest menit davkovanie. A lokalne kortikoidy na zmiernenie priznakov urcite, ved ho nenechas trapit?

tairyx
18. mar 2025

@sofoori moj ma na timotejku, liesku, brezu hodnoty 100... je bez kortikoidov, obcas avamys do nosa ale to iba raz rocne, vekom sa to trosku zlepsuje. Ked bol mensi avamys bol dennodenna rutina rano vecer.. bez toho sa nedalo prezit.. desenzibilaziciu nedaval, mal grazax, to bol uplne hotovy, v tom case kvapky neboli dostupne.. jeden rok vybral injekcie, na dalsi rok uz tiez neboli dostupne, ci to nieco spravilo neviem.. ma 14 a je na tom podstatne lepsie aj ked tbl berie ako sa mu zachce... ja by som dala ten nasonex ak je na tom zle, ulavi sa mu. Nemusi to znamenat, ze ho bude do seba pchat vecne.

simsalabim
18. mar 2025

@tairyx moja akergo je vyslovene proti tymto tbl. (Ako grazax), lebo sa neda upravit davkovanie. Ja mam kvapky Staloral - davkovanie je 8kv. Tolko dom nezniesla ani nahodou. Prve dva roky liecby som zniesla iba 1 kvapku, koncom druheho roka uz 2. V tejto sezone uvidim. Mne velmi zmiernil priznaky, napriek nizkej davke.

tairyx
18. mar 2025

@simsalabim ano prečítala som si spätne diskusiu😊 uvidíme keď pôjdeme k doktorke, sa spýtam na tie kvapky.

autor
18. mar 2025

@tairyx aj ja odporúcam tieto kvapky (Staloral), syn ich bral teraz celu jeseň, až do februara to zvladol.. až 2 kvapky... vidim velke zlepsenie stavu, nema take reakcie na jedlo, nekrizi sa mu to, ako predtym a nema taky ekzem. Lebo min rok mal uz v januari lisaje po celom tele. Bral kvapky na brezu.
A k tomy Nasonexu Vam poviem, doktor Jesenak mi tento sprej vyslovene odporucal ze je super, momentalne ho ale synovi netreba, nema take stavy ako predtym
.., ze tie kortikoidy sa ani tak nevstrebavaju, ze tam sa nemam obavat. Ze urcite lepsie ako Allergodill ze to je sprej onicom.

sofoori
19. mar 2025

@simsalabim @tairys ďakujem Vám obom za odpoveď. Ono u nás je práveže ten problém, že ja nepozorujem príznaky sezónnej alergie. Teda tie typické (slzenie, začervenanie očí, kýchanie, výtok z nosa). Je pravdou, že má syn zhoršenú kožu - nie vyslovene taký ten zapálený ekzém, ale suchosť a svrbivosť, prípadne taká drsnejšia koža. Čo by tiež mohol byť príznak. Plus teda ide z choroby do choroby (pľúcne chlamýdie, chrípka B, impetigo, streptokok, stafylokok, ...). Preto mám dilemu, či vôbec Nasonex pomôže. A desenzibilizácia - imunologička mi povedala, že pokiaľ nie sú klinické príznaky, ktoré by sme jednoznačne odsledovali, tak to nemôže nasadiť.

tairyx
19. mar 2025

@sofoori potom možno niečo na imunitu, sú rôzne preparáty, ale teda najlepšie bude vedieť alergologička, v akom stave má imunitu, a či má zmysel niečo na to mu dať

tairyx
19. mar 2025

@sofoori lebo potom naozaj nevidím dôvod dávať nasonex ak nemá opuchnutú sliznicu nosa v dôsledku alergie

simsalabim
19. mar 2025

@tairyx ja si zas myslim, ze to treba skusit. Ta sliznica je vstupnou branou infekcii a moze byt podrazdena, hoci nie spuchnuta a tym padom lahsie podlahne infekcii. O 2-3 mesiace by som to prehodnotila.

sofoori
20. mar 2025

@simsalabim @tairyx no práve tá bunková imunita u neho šlape, s tým problém podľa testov nemal, preto imunologička nikdy nedávala nič na jej podporu (myslím preparáty ako Imunor). Bral Bronchovaxom, to bolo bez efektu, Isoprinosine, tiež som nevidela efekt. On má lokálne oslabenú slizničnú imunitu a teda, s nadsázkou povedané, sa na neho nalepí úplne všetko čo ide okolo. ORL povedala, že terén sliznice je typický pre alergika. S výberom nosnej mandle bola tak 50:50, pretože je už vo veku kedy pomaly dochádza k fyziologickému regresu a teda sama sa začne sťahovať. Čiže preto som ja na vážkach, lebo nemá on typické príznaky sezónnej alergie, na druhej strane tá koža a stále sa opakujúce infekty... Priznám sa, že po tom ako mi od včera po týždni opäť ostal doma na Unifloxe som už Nasonex nasadila a uvidíme, či to prinesie efekt. Ale, keďže má oslabenú slizničnú imunitu, bude to určite prepojené aj s črevom a teda skúsim hľadať súvislosti aj tam.

simsalabim
20. mar 2025

@sofoori ano, sliznica alergika je nachylna na infekcie. Ja som roky pred liecbou trpela opakovanymi zapalni stredneho ucha v case kvitnutia ambrozie a paliny. Iba z toho, ze sliznica bola rozdrazdena alergiou.ORL tiez, ze teren alergika, proste kvoli tomu tie zapaly. A opakovane ATB. Jeden cas som na ORL chodila ako na klavir, denne, aby som uz nebrala xte ATB, vytieral mi sliznicu niecim lokalne…. Pomohli az lieky na alergiu a desenzibilizacia.

sofoori
21. mar 2025

@simsalabim môj syn je okrem neskoršej jari a leta chorý skoro stále. Preto som ja aj dlhodobo mala podozrenie na alergiu na roztoče. Tá však z testov vyšla skoro najslabšia (IgE 1,83). No a imunologička bez klinických príznakov nenasadí desenzibilizačnú liečbu, čomu asi aj rozumiem, pretože by to bolo zrejme naslepo.Čiže vôbec neviem čo robiť. Skúsim možno ešte vyhľadať iného odborníka pre získanie 2. názoru. Nemáte niekoho, koho by ste odporučili?

simsalabim
21. mar 2025

@sofoori z detskych alergo uz neviem poradit nikoho. Skvela bola dr Hrusovska v BA na Sustekovej, s jej nastupkynou sme spokojni neboli, no deti nastastie stihli vyrast. Dr Hrusovska vzdy vravela, ze casto sa stretava s tym, ze klinicke priznaky silne, no krvne testy sa tvaria, ze nic. A ze ona sa vzdy riadi klinickymi priznakmi - co sa mi zda rozumne.

Strana
z2