icon

Prepláca poisťovňa RTG vyšetrenie u detí?

5. sep 2025

Ahojte mamičky, prosím je platba za RTG bežná? Syna zubárka poslala na RTG, keďže ona nemá v ambulancii dala nám výmenný lístok ku inej detskej zubárke , platila som 15 eur. Preplatí to poisťovňa v rámci benefitu na zubné ošetrenia?

domka222
5. sep 2025

Aj ja si platím za rtg. Všeobecná má na zuby jedine dentálnu.

anonym_b6906e
5. sep 2025

@anonym_autor pokiaľ ma pamäť neklame, zubný rtg sa platil odvzdy aj deti, akurát menej.

anonym_5a9b31
5. sep 2025

my sme boli v nemocnici na RTG a platila som 5 Eur za CDčko (Dôvera)

kaca222
5. sep 2025

Áno je a nie nepreplatí

anonym_b319d1
5. sep 2025

@anonym_autor ja chodím k dr, ktorá ten rtg má, je nová moderná lekárka, za rtg, na šťatsie, neplatím pri preventívke ani ja, ani deti.

patka06
5. sep 2025

Platba za zubné RTG je bežná a 15 Eur je super cena

blumie
5. sep 2025

my chodime k sukromnej zubarke, RTG ma a za dieta platim 20Eur.

ivanakal
5. sep 2025

Zubarka mojich deti nema rtg, tak nas poslala k inemu, a tam som za 1 dieta platila 25 eur.. par rokov dozadu som bola inde a tiez som tam platila cca 18.

lenkakoc444
5. sep 2025

@anonym_autor u nas je to tak, ze v ramci preventivky ak sa robi neplatime za syna. Ak sa robi mimo (kvoli urazu alebo tak) platime tiez 15e

memma
5. sep 2025

@anonym_autor ja som bola s dcérou v utorok a neplatila som nič. Minulý rok som bola s mladšou a tiež som neplatila. Obe majú doveru

renka30
5. sep 2025

Bezne pri preventivke platim za RTG, aj za deti.

ivka21
5. sep 2025

Tiez platíme za RTG pri preventívke

union_zp
AMBASÁDORKA
5. sep 2025

Dobrý deň,
naša platná legislatíva určuje, že výkon D52 (intraorálna snímka) a D54 (OPG) patria medzi plne hradené výkony. Jedná sa o výkon zosnímkovania na fólie pomocou klasického rtg zariadenia na rádiologickom pracovisku. Ako sa verejne vyjadril prezident Slovenskej komory zubných lekárov, dnes sa používa k rtg prístroju RVG software, ktorý je drahší ako samotný rtg prístroj. Na základe toho je možné snímky vidieť v počítači, kopírovať na CD, upravovať všetky potrebné parametre, aby bol snímok čo najpresnejší, snímok merať, navrhovať implantáty a podobne. Tento software umožňuje digitalizáciu žiarenia, čím sa výrazne zmenšili dávky röntgenového žiarenia na pacienta, a preto môžu byť rtg prístroje aj v ambulanciách. Náklady na tento software nie sú pokryté z verejného zdravotného poistenia, nakoľko ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nedalo podnet na zmenu platnej legislatívy a nové štandardy. Za nadštandardný software je oprávnenie pýtať doplatok, rovnako ako za napálenie CD či iné nadštandardné analýzy.
K otázke oprávnenosti výšky doplatkov sa má právo vyjadrovať iba úrad samosprávneho kraja, odbor zdravotníctva.
Zdravotná poisťovňa hradí rtg výkony všetkým, ktorí splnili podmienky zazmluvnenia, teda dodali podklady z úradu radiačnej ochrany a z úradu verejného zdravia, že ich prístroj neprekračuje hodnoty povoleného žiarenia. Vami hradená suma u zmluvného poskytovateľa je len doplatkom za použitý nadštandard k úhrade zo strany zdravotnej poisťovne.
Je dobré si ale uvedomiť, že čo sa týka rtg snímok, existujú guideline, ktoré určujú ako často je potrebné snímky robiť z hľadiska preventívnej i forenznej medicíny. Mnoho nálezov inak ako na rtg nezistíme.