Pretrvávajúce bolesti u trojmesačného bábätka
Ahojte, už som úplne zúfalá, mala ma 3m a koliky sa ako keby zhoršili. Už dva týždne pekne kakala , prdkala , nepouzivali sme rúrku. No z nicoho nič sa to začalo opäť zhoršovať, večerný ale často krát aj cez deň neutisitelny plac, manžel, čo je flegmatik už chcel pár krát ísť do nemocnice , keďže mala plakala tak až sa zachadzala, museli sme 5x na ňu fúkať aby sa nadýchla aj.
Je plne kojená, na stravu si dávam brutálny pozor, pretože keď som jedla v miere normálne , problémy boli strašne, aj keď teraz to je tak isto hrozné. Už aj na prsníku sa mi jeduje, ale mlieko mám , cítim ako sa mi prsia nalievajú, mala pije, hltá, po jedení neplače od hladu. V podstate kojenie vyzerá - pije 5-8 min z prsníka, potom sa začne hnevať, jedovat, naťahuje bradavku, odpojí sa ale v momente hľadá, pripojí sa natiahne bradavku a odpojí sa a dookola mna to už boli. Večer je to problém lebo zaspi iba na prsníku. Čiže uspavanie nám trva pár hodín niekedy. Zaspi nakoniec buď po rúrke , alebo po neskutočnom “boji” kedy podľa mna už odpadne od únavy. Cez deň sa ju snažíme uspavat pravidelne po hodine/ hodine a pól, neraz to uspavanie ale trva aj dve hodiny, a spi pól hodinu. Sem tam cez deň zaspi aj na prsníku bez hnevania sa. Večer ako som spomínala je to už neskutočný rev, brucho nafúknuté ako balón, krúti sa mece, keď pouzijeme rúrku, vyjde z nej neskutočne množstvo plynov a hovienok. Sama sa vykaka raz za týždeň ? Predtým kakala 2x denne sama . Nič sa nezmenilo. Ani strava ani nič. Podnety sa snažíme minimalizovať. Prepína sa do luku, či na podložke do hora alebo toci do boku. Čo sa týka pretáčania na bruško keď sa snaží pretočiť tak to nerobí do luku. Reflux vraj mame v poriadku, bežný detsky - babatkovsky. Negrcka. Cez deň ju dávam odgrgnut, keď nezaspi na prsníku. Niekedy sa hráme a z nicoho nič začne strašný plac. Utíši sa po dlhom skúšaní kadečoho. Tak isto v noci sa zobudí a spustí taký šialený plac ako keby sme jej nohy ruky trhali. Niekedy zaspi po prechadzani sa na rukách ale zrazu ju strhne a sme opäť kde sme boli. Ja už rozmýšľam že dám UM, či jej moje mlieko nerobí zle, keďže mám gastritidu, a už aj mna boli brucho netuším ani z čoho keďže jem diétne. Mrkva, zemiaky, ryža, cestoviny, korenie žiadne , sol minimum, vývary , petržlen, surová zelenina ani ovocie žiadne (spomenuté iba rozvarene) . Žiadne mliečne výrobky, pecivo iba na druhý deň, sem tam nejaká sladkost. Ryžové mlieko. Už začínam byt apaticka, samozrejme o malú sa vždy postarám ako treba, keď sa smeje sa teším, ale niekedy už sa premaham a nemam ani sil s ňou rozprávať pri prebalovani napr. Muž už je na nervy brutálne čo vravím on je flegmatik normálne. Každý plac čo je vidím ako už má hrôzu v očiach. Skúsili sme všetky možné kvapky po pár dňoch , na chvíľku pomohlo no už nepomáha nič. Laktačná u nás bola, s ďalšou som komunikovala po telefóne keďže je korona, no prestala sa aj ozývať radšej lebo nám nevedela poradiť. Ak to niekto dočítal až sem , ďakujem, prosím čo mame robiť 😭 na gastro sme chodili, doktorka povedala preckat, a ešte sme objednaný na neurologiu .
@midoriraion kolegynin vnuk mal podobne problemy, ako opisujes. Jeho otec je lekar, napadla ho laktozova intolerancia, hoci u babatiek nie casta. Syna si otestoval a tak bolo. Po zavedeni bezlaktozoveho mlieka dieta zrazu ako vymenene. Mozno by to stalo za pokus.
@midoriraion Je mi luto ze mas taketo trapenie.
Nemam skusenost ale z tvojho prispevku ma napadlo ze ako vies ze nie je hladna? Ak pije len 5-8 minut a potom zacne strajkovat, mozno sa nenapije dost a je hladna a preto nechce zaspat. Pribera pekne? Ma dostatok mokrych plienok a bledy moc?
Tiez by som typovala ze jej tvoje mliecko (alebo nieco v nom) nerobi dobre kedze zacne strajkovat. Raz som tu na konikovi citala o mamicke co pila vela fenikloveho caju a ten sposoboval ze babatko strajkovalo pri kojeni. Pisala si ze tvoj jedalnicek je velmi dietny ale nepises ze co pijes.... alebo ci davas pit aj babatku nieco ine ako mlieko.
Ta plynatost moze byt umocnena aj tym dlhym placom. Zevraj teticky sa nahltaju vzuchu pri placi.
Dufam ze niekto poradi a ze sa vam coskoro ulavi.
@midoriraion tiež mi ako prvé napadli dve veci - skus to UM bezlaktozove, či sa stav nezlepší. Chápem, že toto žiadna laktacna neodporuci, ale na tvojom mieste by mi to za to stalo. Mliečko odsat, odložiť, a miesto neho pár kŕmení UM.
Alebo ta plynatosť, určite to môže byť tým jedovanim sa na prsniku, a môže ju bolesť bruško práve z toho, že sa pri kojeni veľmi nahlta vzduchu. Sama píšeš, že z nej vyjde veľa plynov.
Nam veľmi pomohli kvapky Coliprev. Sú drahšie, ale ohromne pomáhajú. Fungujú na inom princípe ako Espumisan, keď bolo veľmi zle, skombinovala som a bolo po probléme.
Davas probiotiká? Aj tie sú veľmi dôležité, skus.
A zaujíma ma, ako jej ulavujes od prdikov okrem rúrky. Ja som zásadne proti nej, je XY iných spôsobov a sama som bola nastavená tak, že by som ju použila, až keď by to nešlo inak. Vždy sa mi podarilo uľaviť.
Skusas cvicit nožičkami, tlačiť kolienka k brušku? Teply suchý obklad na bruško? Masáž bruška, kľudne aj Pupikom (masážny gél) ?
Nevšimla som si, či dávaš čaj bábätku alebo ho piješ ty, ale veľmi veľa krát práve feniklovy atď tie ktoré sú určené na prdiky, škodia. Aj nášho z fenikloveho ako bábätko bolelo bruško.
nedavas nahodou Vigantol? kamoskina dcera sa po nom dost trapila, ked ho vymenila za inu znacku, tak sa to zlepsilo..
@simsalabim ďakujem, no bezlaktozove jem tak či tak nakoľko ja mám intoleranciu na laktozu a dokonca už nejem ani nič čo obsahuje kravskú bielkovinu , čiže bezlaktozove kravské mlieko a pod. Už len rastlinné
@andreatytler pretože ak ju odpojim nezvykne plakať resp pár min ale ukľudní sa , a neplače hladom. Pýta si normálne niekedy po hodine niekedy neskôr podľa toho ako spi. Priberá krásne 3m a má 6,3 kg 🙂 plienky normálne 6-7 moc priesvitny. Pila som čaje na podporu kojenia, ale aj tie som už vynechala. Pijem vodu, ryžové mlieko. Sem tam kus vinei a hroznovu stavu. Vineu vybublinkovanu 🙂 malej nedávame nič, skúsili sme raz feniklový čaj a raz harmancekovy bolo to peklo . Ďakujem pekne dúfam aj ja
@marzuz89 vidím že som veľa zabudla napisat. Coliprev dávame mesiac a pól. Brala ho aj keď bolo dobre . A berieme naďalej ale už nie je dobre.dávali sme všetko. Samozrejme pár dni aby sme videli či to má efekt. Espumisan aj balonix aj sabsimplex.
S malou cvičíme, teple obklady dávame , masirujeme , nosíme na tigríka . Mame pupik mame saloos uvoľňujúci olej ... Všetko skúšame čo sa dá , no keď je už brucho ako kameň , mala vystretá nejde jej ani ohnúť nohy a ryci tak musi ísť rúrka , nenechám dieta predsa trpieť. A to nám povedala aj na gastre. Radšej uľaviť. Pila som čaj na podporu kojenia už nepijem ani ten, ani rascovú polievku, ani malej nedávame čaj.
@lucka_l nie nedávam dávali sme devit potom jamieson no pri všetkom bolo zle momentlane nedávam žiadne decko
@midoriraion kamoška tiež mala tiež podobné problémy, ale teda od začiatku boli na um, iba plač a plač, nakoniec sa objavila krv v stolici a teda dg laktozova intolerancia a majú špeciálne mlieko na predpis. Už ste toho dosť vyskúšali :( ešte by som možno vaničkovanie skúsila, a tiež prúd vody na bruško. A motivovať dieťa, aby samo aktívne menilo polohy na jeden bok, spät a potom na druhý bok. Držím palce
@midoriraion d-cko musis nejake davat, moze byt z toho problem.
moze jej prekazat laktoza v tvojom mlieku (nie z toho, co zjes, ale ta, co je prirodzene v MM)
skusila by som tiez UM, mozno aj s nastiepenou bielkovinou - nutrilon allergy digestive care je aj s mensim mnozstvom laktozy, aj s nastiepenou BKM. aspon uvidis, co sa bude diat, nemas velmi co stratit :(
drzim palce.
inak hrozno a hroznova stava robila mojmu strasne zle na brucho, musela som uplne vysadit.
@midoriraion nevylucuj D-cko, to je pre deticky velmi velmi potrebne... my mame so svagrinou rovesnikov- ona koji, nas je na umelom: nas je jedno uzasne decko, napapka sa, klidas velky, jej mala nic, len reve a visi jej na prsniku. Ja fakt neviem, ci je to tym, ale mozno by som skusila aspon dokrmit parkrat, resp.ako baby pisu, nejake odlahcene mliecko, hoci cez cievku.
Viem, ze biomamky ma ukamenuju, lebo materske mlieko je najlepsie, ale mne a ani mojmu malemu to cele nesadlo a nebudem stresovat seba a ani jeho. Este na zaciatku sme skusali davat cez ten cumel, co sa podoba na zensku bradavku, no nechcel jest, vrieskal, uz sme nevedeli co s nim. Prisla moja mama - obycajny gazdovsky rozum- kupila klasicky cumel s velkou dierkou, parada, decko papa ukazkovo, nie je hladny, preto je kludny.
@midoriraion ale TVOJE materske mlieko obsahuje laktozu. Takze tvoje dieta ju prijima. To nema nic spolocne s tym, ze ty pijes bezlaktozove mlieko. Mlieko cicavcov proste laktozu obsahuje, pokial ju umelo neodstranis.Myslela som, ze mas dietatu skusit dat pre babatka bezlaktozove.
@midoriraion fuha, tak to už ste teda skúsili všetko.
Už len to umelé bezlaktozove. A hlavne keď aj ty máš alergiu, môže mať tiež. Ešte skus to, určite 😉
@midoriraion čo znamená táto veta - Reflux vraj mame v poriadku, bežný detsky - babatkovsky. ??
Ak má reflux, bez grckania, ten tichý, tak sa vypína do luku a väčšinou je nespokojná, plače, tak by ju mohla páliť záha. K tým kvapkám Sab Simplex si dávala aj probiotiká? My sme prestali hádam až v 7-8 mesiaci...
inak moj maly mal tiez tichy reflux - skoro vobec negrcal, ale palila ho zaha. nam pomohol gastrotuss sirup.
@simsalabim áno a píšem niekde aj že sme dávali coliprev ktorý stiepi laktozu. Čiže ak by to bolo tým tak by pri colipreve zmizli problémy. Skúšali sme aj drahší colief ktorý má mat rovnaký účinok no nebol dobrý.
@marzuz89 nie alergiu , intoleranciu. Je to dosť rozdiel :/
@angelheart že negrcka prudko, merali jej na gastre prišli sme na lacno, odmerali, nakojila som opäť odmerali toto povedala doktorka, nič nekazala s tým robiť, o žiadnom skrytom nehovorila.
@angelheart áno dávali sme aj probiotika
@midoriraion a ten coliprev ste davali v case kazdeho krmenia? lebo u nas stacilo raz denne vynechat a hned bol problem. az som mala pocit, ze ho tym nalievam, kedze jedol aj 7-8x denne...
@midoriraion ok v poriadku, nazvala som to laicky. ved sa chápeme a podstata je stále v tom istom, že posledná možnosť je vyskúšať to bezlaktozove UM. Podla tvojich reakcií túto možnosť asi neskusis, ale potom už naozaj neviem, čím drobatko pomôcť 🤔
@midoriraion no ja netvrdim, ze je to laktozova intolerancia. Moze vsak kludne byt, ze podane mnozstvo laktazy na stravenie laktozy nestaci - viem sama z vladtnej skusenosti, ze nie na kazde jedlo mi 1tbl laktazanu extra staci. A ako tu uz niekto pise, treba laktazu podat pri kazdom krmeni.
@midoriraion Vidiet ze ste uz vyskusali asi vsetko, okrem toho prechodu na umele mlieko.
Áno kocky pri každom kŕmení som dávala. Dnes nám gastro predpísala um bezlaktozove , ak nepomôže do dvoch dni mame ísť do nemocnice na vyšetrenia 😞
@midoriraion tak drzim palce. Najlepsie by bolo, ak by UM bezlaktozove zabralo 🍀 Potom napis.
@midoriraion Drzim palce.
@midoriraion a nemá reflux??

Ešte dodávam , ockovana nie je zatiaľ.