icon

Preventívne predpísanie antibiotík na dovolenku

31. máj 2023

Ak cestujete do zahraničia na dovolenku s malým dieťaťom 2-3 ročným, dávate si pre istotu predpísať aj nejaké širokospektrálne antibiotiká ak by náhodou? lieky od teploty, sirupy od kašľu.. to samozrejme máme vždy pribalené ale napadlo mi či aj tie antibiotiká nie sú dobrý nápad. Vďaka

Strana
z2
kacena4
31. máj 2023

načo tam nefungujú lekári nemocnice v pohotovosti poprípade lekárne??

elanor
31. máj 2023

Nie. A neviem ani na aku vymyslenu diagnozu by to dr. napisala. A tiez nie na kazdy sopel, kasel ci teplotu treba ATB. Casto staci len dostatok caju, vitaminov, vyletat, pripadne ihlalovat/soluxovat a samozrejme sakat a sakat.

lavender94
31. máj 2023

Verím tomu, že s malým dieťaťom nejdete za domorodcami do Afriky, ale do normálnej destinácie, kde sa dostala civilizácia a teda aj lekárske služby. A tiež predpokladám, že sa poistite. Zbytočne budete brať zo sebou niečo, čo na 90% využijete v prípade kedy to ani nie je potrebné. Väčšina soplov, a detských chorôb je vírusového pôvodu. Keby tam náhodou chytí nie o čo by vyzeralo horšie, predpokladám že by ste tak či tak navštívili toho lekára a neexperimentovali na vlastnom dieťati

autor
31. máj 2023

určite fungujú ale určite ti v lekárni nedajú lieky bez predpisu logicky.. a mne to napríklad poradila známa, ktorá je lekárka pretože podľa nej to je samozrejmosťou. len neviem aký názor má nato náš pediater

lavender94
31. máj 2023

Ale nie lekárne. Lekár. Normálne pôjdeš k doktorovi, nie?

poleva
31. máj 2023

Ano mame vzdy...dajte si urcite 🙂

beronsche
31. máj 2023

Sa necudujem, ze na slovensku mame taku vysoku spotrebu atb pri tychto nazoroch..
Najprv preventivne napisat, potom preventivne zobrat..

Nie, neziadam.ziadne preventivne vypisovanie atb. Jedinou vynimkou by bolo, keby idem na opusteny ostrov bez kontaktu s civilizaciou a uplne bez moznosti skratit pobyt...

januska12323
31. máj 2023

Tá známa asi na každý kašlik dáva antibiotika a ani nezistí čo človeku je. Lieky proti hnačke, teplote atď. úplne stačia.

lavender94
31. máj 2023

Ešte teda jedna vec. Ty by si nechcela aby sa na tvoje dieťa pozrel lekár, keď bude choré? To mu dáš len tak antibiotiká a povieš si, že hmmm uvidíme čo to povie.

sense
31. máj 2023

Nie, dokonca v rámci Európy ne brava zo sebou žiadne zásoby liekov max tak 2-3tabletky panadolu a jednu zinkovu mast

letfenixa
31. máj 2023

V živote nám lekár nenapísal antibiotiká do rezervy.

autor
31. máj 2023

@lavender94 sú ochorenia, ktoré sa u niektorých detí opakujú a predstav si, že v niektorých prípadoch to tak funguje, že rodičia s tým už majú skúsenosti a majú doma do rezervy predpísané lieky v prípade, že ich treba podať čo najskôr.. nie až po celodennom čakaní niekde na pohotovosti, kým sa uráči nejaký lekár "pozrieť" na dieťa. Pýtala som sa skôr takýchto matiek nie tých všade boli, všetko vedia a dokopy nemajú v hlave nič. A liečia si komplexy v internetových debatách pretože v realite nedokážu otvoriť ústa.

uhnakova
31. máj 2023

Antibiotika nikdy. Chodime do rezortov, kde normalne ordinuje lekar v niektorom z hotelov, takze keby sa naozaj nieco horsie na nas nalepilo, isla by som k nemu. Beriem Nurofen, lieky na alergiu a lieky na hnacku. A este propolis a dezinfekciu.

uhnakova
31. máj 2023

Tak zase je ine, ak mate opakujuce sa choroby, napr. zapal mocoveho mechura. V takom pripade nie je od veci mat liek stale po ruke.

masinka
31. máj 2023

Tak ale na opakujucu sa chorobu hadam da lekar konkretne lieky a nie sirokospektralne ATB.

beronsche
31. máj 2023

Cize kazdy, komu sa zda zvlastne uvazovat nad preventivnym predpisanim atb, je podla teba plny komplexov a nema nic v hlave?
Velmi zaujimava uvaha...

anavixy
31. máj 2023

Presne ako pises, neviem ak nazor ma na to vas pediater. Ludia to robia, urcite kazdy lekar to robi… ale pacientom to nie kazdy predpise len tak pre istotu. Nedavno o tom pisala jedna pediatricka prispevok (samozrejme v zmysle ze sa to nema robit)… ak chces, musis to len vyskusat ci ti predpise, ale nutne to nie je, samozrejme aj v zahranici ti daju lieky len na predpis, ktory ti vyda lekar napr. na pohotovosti, tak ako ja u nas…

lavender94
31. máj 2023

Aha, keďže sa snažím k ATB pristupovať racionálne, tak si na tebe liečim svoje komexy tým, že som ti normálne poradila. Samozrejme je iné, keď máte opakujúce sa choroby a viete že to potrebujete často. Ale to si v úvode nenapísala, takže som to nemala odkiaľ vediet. Pokiaľ je to tak, doktorka vám ich určite predpíše.

autor
31. máj 2023

@beronsche nie ale ironické poznámky typu, že ideme k domorodcom v Afrike či na ostrov kde nie je civilizácia je trochu mimo k téme kde sa človek pýta niečo úplne iné nie to kde kto cestuje..
k niektorým chorobám sa dávajú atb preventívne pretože prípadná infekcia by stav mohla výrazne zhoršiť.. ale áno, áno ľudia s IQ sekundového lepidla nemajú čas pochopiť niektoré veci.. musia rýchlo vychrliť svoje vysokoodborné znalosti a nezabudnúť prispieť nejakou ironickou poznámkou

poleva
31. máj 2023

Vezmite si, ani nepytajte radu, lebo vas daju pod ciernu zem, radsej mat vsetky lieky ako volat niekde asistencnu sluzbu, kym pride lekar a vysetri vas, atd...zazili sme to tak viem..predpokladam ze idete na dovolenku 🙂 uzite si ju v zdravi 🙂

autor
31. máj 2023

@poleva áno.. asi to bolo naposledy. len som chcela vedieť ako fungujú rodičia v podobných situáciách..
Ďakujem pekne 🙂

juliet86
31. máj 2023

my mavame. aj pre seba aj pre dieta.

lienka.7
31. máj 2023

@autorka blbé komentáre si tu nevšímaj... ja som napr.jedna z tých čo si nosi so sebou ATB. Nakoľko z klímy na letisku sa mi takmer vždy zapália dutiny. Nie raz som ich normalne aj brala. A môžem 2 druhy kvoli alergii. Cize nie, nedala by som v zahraničí vyšetrovať nejakým lekárom, ktorý ma nepozna a nevie co a ako. V zahraničí sú úplne iné lieky.
A inak od mala nosila mama so sebou vsade takmer celú lekárničku. Vždy na dovolenke tým niekoho "zachranovala".

poleva
31. máj 2023

@lienka.7 presne tak , treba mat vsetko 🙂

diewcatqoo
31. máj 2023

Nie, nenosime so sebou preventivne antibiotika. Nasa lekarka by nam antibiotika ani nikdy preventivne nenapisala. Vzdy robi crp a az nasledne na zaklade toho predpisuje atb, ak su potrebne. U nej neplati take, ze atb na kazdy soplik. Nastastie, nemame ziadnu opakujucu sa chorobu (napr. spominany zapal mocaku) a myslim, ze aj keby sme mali, aj tak by nam atb nenapisala preventivne.
Ale inak nosim na dovolenky celu lekarnicku so vsetkymi moznymi liekmi. Vzdy, na kazdej dovolenke mame nejaky zdravotny problem, takze ja som naozaj vybavena na vsetko. Akurat teda tie atb nie, toto nehltame len tak, ale len ked je vazne potreba. A to by sme v surnom pripade zasli k lekarovi v mieste dovolenky.

miniminka
31. máj 2023

Áno vzala by som na dofcu ATB jednoznacne

mogaa
31. máj 2023

@miniminka no neviem či je dobrý nápad dať dieťaťu ATB bez toho aby ho videl lekár.....sama vieš že nie pri každom kašli či viróze ti pediater dá ATB....robí CRP a dieťa vyšetrí...ale ak sa chceš hrať na lekárku, tak si ich daj predpísať....teda ak nájdeš pediatra čo ti ich preventívne predpíše.....

30majka71
31. máj 2023

Tak prečo vám nenapíše na plnú úhradu známa lekárka? A ak máte opakujúce sa problémy, tak predpokladám, že pediater o nich vie, tak snáď zváži či vám ich napísať. Som farmaceut a milujem keď niekto takto príde pýtať do lekárne, lebo, lebo a čo teraz ako s tým. Daj si napísať a nevytváraj rezistenciu, ale to asi my s myslením sekundového lepidla nepochopíme.

alantroj
31. máj 2023

ATB odkladam aj pri chorobe az kym nie je nutne. Ako budes vediet bez crp a inych vysetreni ci ho vobec treba? to nie su vitaminy...

zobaka
31. máj 2023

preventívne predpísane ATB? veď to môže lekár, len na konkrétnu diagnózu, môj by ťa hnal 🙂 radšej zaraď preventívne keď už kapucinku a mysli pozitívne

Strana
z2