Priebeh vyšetrenia u alergológa a na ORL

hama007
21. okt 2021

Ahojte mamičky

Obraciam sa na Vás, skúsené, ktoré ste už boli so svojimi malými deťmi u alergológa a ORL? Ako prebiehalo vyšetrenie? Ako to zvládli vaše deti?
Nás to pravdepodobne čaká. Dcéra (3r.) má od septembra, odkedy nastúpila do škôlky, zadné sople, ktoré nevytekajú. Brala už aj antibiotika (v septembri), ktoré síce zabrali, ale hneď s nástupom do kolektívu detí sople opäť začali. Nemá ani horúčku, nekašle, nemá zapálené hrdlo. Dcéra okrem toho, že sa jej ťažšie dýcha
absolutne nevyzerá choro. Energie má na rozdávanie. Dokonca aj to dýchanie je také zvláštne lebo nosom sa vie nadýchnuť bez zachrapčania a čisto, akonáhle vydýchne tak to niekde v zadu chrapčí. Kde sú tie sople, čo šarapatia neviem. Nos prestrekujem nosným sprejom - Vincentkou, už brala aj Nasivin, Sinulan (sprej do nosa na prírodnej báze), Sinupret na zriedenie hlienu, Mucosolvan Junior, Calcium chloratum. V noci máme vonnu lampu s morskou vodou, ktorá sa vyparuje, vlhký uterák na radiátore, vankúše pod madracom, aby mala vyvysenu hlavku.
Snažím sa jej nos stále nejako zvlhčiť, hlavne morskou vodou či už physiomer, Vincenta. Vyfúkať nos je zbytočné lebo sama vie, že nič nevychádza. Odsávačku odsajeme akurát tu morskú vodu čo jej striekneme, aj to je boj, viac sa zasopli od plaču. Čiže opäť nič.
Celkovo som zúfalá. O to je to horšie, že rada chodí do škôlky a detičky jej veľmi chýbajú.
3 dni je v škôlke a potom týždeň a pol doma.
Uvidím čo mi na to povie pediatrička, ale tie vyšetrenia by boli na mieste, ak by ich dcéra absolvovala.
Ku alergo chcem ísť lebo máme v rodine alergie. No a ORL kvôli mandliam lebo mám taký pocit, že toto bude tá príčina chrapčania pri dýchaní. Na podporu imunity jej dávam rakytnikovy sirup s betaglukánom, vit. C a vit. D. Aj bekomplex občas.
Ďakujem za každú odpoveď.

vikusjk
22. okt 2021

@hama007 na ORL sme boli na usnom, cize to ti moc nepomozem, ale u alergologicky viem ze jej napichala rucky tymi latkami na zistenie alergii, myslim, ze do kazdej rucky po 10 vpichov a tak sme na chodbe cakali, kym sa to ukaze. Vysli jej tam nejake byliny a pes a macka, co si chcela este potvrdit rozborom krvi, tak sme potom boli este raz na krv. Ostatne kontroly prebiehali uz len ako konzultacia a potom som tam prestala chodit.

hama007
autor
22. okt 2021

@vikusjk nejako takto som si to predstavovala. Dcéra ako zvládla, že jej pichali do rúčky? Celkovo návštevu lekára?

vikusjk
22. okt 2021

@hama007 tak musela, plakala, ale tak co narobis. Vydrzala a bolo. Len keby som vedela vopred, ze aj tak sa na to vyprdnem, tak by som to s nou uz neabsolvovala. Ja som totiz presvedcena, ze moja dcera mala problemy z ineho dovodu, nie z dovodu alergie. Ale to je ina kava.

dzina007
22. okt 2021

vysetrenie na krcnom zvladli chalani v tom veku v pohode. mladsi mal dokonca dva rok ked mu vyberali nosovu mandlu. Nieje to nejake hrozne vysetrenie to zakladne pozrie to hrdielka do nosteka do uska.
Alergo ono ani neboli to napicanie lebo ono je to skor len take podrazdenie rozskrabkanie rucicky a nakvapkanie kvapiek. skor tazsie bolo udrzat 20 minu ci kolko syna na rukach aby s tymi rucickami nic nerobil a sedel aby si to nezotrel
tak ale tam sme pouzili rozpravky na maobile a nejako zahovorili.

verizienka
22. okt 2021

@dzina007 ahoj, ako sa vyberá ta mandľa? Tiež teraz toto riešim, sople žiadne a ťažko dýcha. Tiež slinta ale že strašne odkedy bola pred mesiacom chorá.

marlent
22. okt 2021

Ahoj, moj bol aj na orl aj na alergo.
Nanorl to bola uplna basen, dala som si ho na kolena mudr. Bol veeeeeeelmi prijemny.pozrel mu takym zelezom do nosteka do ucha do pusy so zrkadielkami, zistil zvacsene mandle dal lieky... no po chvilu to bolo opat to iste...
Tak druhe kolo alergologia tam ho mudr vysetrila popocuvala prehmatala a urobila mu tie vcelicky...je to menrj prijemna mudr ale ma velmi sikovnu sedtricku takze to pichanie vceliciek bolo hotove asi za 10 sekund poplakal a bolo dobre...
Moj mava sople neustaly kolotoc priesvitny sopel prejdendo kaslu vylieci sa o tyzden zas.
Mandle sa mu prejavovali tak ze dychal ustami a chrapal a mal taky nepokojny spanok...spal a za zavretymi dverami som pocula ako dycha...
Dali nam sirupy a spreje do nosa.

dzina007
22. okt 2021

@verizienka no ak ide o zvacsenu mandlu tak najprv skusaju spreje do nosa ci sa nezmensi. Ak nie a dohodne sa zakrok - my sme sli na endoskopicku Shaverovu metodu. Robi sa v narkoze ale je to inak rychle. Rano sme prisli do medicentra, maleho uspali (doteraz spomina ze fukal do balona) bol ani nie hodku na sale a bol spat so mnou na izbe. Po zobudeni sme tam pobudli asi 2 hodinky a sli domov. Doma kludovy rezim kasovite jedla vela fukania a cistenia s morskou vodou a do 10 dni vsetko zahojene.
Starsi syn odkedy mu vzali v 4 rokoch mandlu prestal chrapat, nemal vzdy plny nos a ani nevie co su antibiotika - mal atb odvtedy len raz ked mu rok na to zmensili krcne mandle /nie rezanim ale rfitt metodou/
Mladsiemu brali nosovu mandlu ked mal ani nie 2,5 roka ale z inych zdravotnych dovodov - tak tam tazko porovnat kedze ju vybrali skor ako nastupil do skolky takze nebyval chory.

verizienka
22. okt 2021

@dzina007 ďakujem. Tak uvidíme ako dopadneme nakoniec my, ci to bude ta mandľa ci nie. Mala má tiež 2.5 roka a tiez ma to chrapanie a dýchanie ústami.

hama007
autor
22. okt 2021

Ďakujem za odpovede. Dnes sme boli u pediatričky. Okrem špecialistov, ktoré som tu spominala nadhodila, či si dcéra nevopchala niečo do nosa. Nemá vo zvyku robiť také blbosti, ale človek nikdy nevie. Lebo, že všetko má pekné priechodné, až na to chrapčanie. V pondelok ideme na výter z nosa a obvolám alergo a ORL, kde by nás vedeli vyšetriť v priebehu 2 dní. Som veeeeľmi zvedavá kde je problém.