Príznaky ADHD v ranom detstve
Ahojte ženy chcem sa opýtať tých z vás, ktoré máte dieťa s diagnózou ADHD. Keď sa obzriete pár rokov dozadu aké boli vaše deti keď boli maličké? Povedzme tak od 1-3 rokov. Bolo to na nich už nejako vidieť? Samozrejme v tomto veku to ešte človek ničomu nepripisuje ale keď už o tej diagnóze viete a pozriete sa na to spätne videli ste nejaký rozdiel medzi vaším a ostatnými deťmi?
Ano bolo to vidiet uz od babatka, striedanie aktivit po par sekundach, neudrzal pozoznost, problemy so zaspavanim, problem uposluchnut atd. Uz od babatka bol vkuse v pohybe, nie ako bezne dieta ale ozaj vkuse
@selest presne takto sa prejavuje aj moje dieťa a ja skrátka vidím že je niečo inak. Každý to tak bagatelizuje že deti bývaju neposedné a podobne ale toto je naozaj extrémne a ešte som to nevidela na dieťati
Ano bolo to vidiet uz od babatka, striedanie aktivit po par sekundach, neudrzal pozoznost, problemy so zaspavanim, problem uposluchnut atd. Uz od babatka bol vkuse v pohybe, nie ako bezne dieta ale ozaj vkuse
@selest prosím ta v akom veku určili diagnózu? Ja idem s dcérou (bude mať 5 rokov) v septembri do CPP lebo aj učiteľky v škôlke hovoria ze sa správa trosku inak ako iné deti a naša pedi to tiež odporučila ešte pred nástupom do školy aby sme vedeli na com sme.
Od babatka, vlastne už v bruchu kopal jak najaty. Ano, deti sú neposedne, ale adhd je naozaj neprehliadnutelne. Bol dráždivý, urevany, velmi rýchlo sa začal nudiť, neustále vyžadoval niečo nové, neposedel ani pri jedle ani pri prebalovani, senzoricka precitlivelost, nesustredenost, roztrzitost, málo spal, v jednom kuse rozprával, slabší pud sebazáchovy.
Od babatka, vlastne už v bruchu kopal jak najaty. Ano, deti sú neposedne, ale adhd je naozaj neprehliadnutelne. Bol dráždivý, urevany, velmi rýchlo sa začal nudiť, neustále vyžadoval niečo nové, neposedel ani pri jedle ani pri prebalovani, senzoricka precitlivelost, nesustredenost, roztrzitost, málo spal, v jednom kuse rozprával, slabší pud sebazáchovy.
@miriamzba áno klasika prebalovanie hrôza, jedenie hrôza, uspavanie hrôza. Keď ma zle dní naozaj je to na nevydržanie reve, kričí, hádže so sebou s vecami aj úplne bezdôvodne, neustále pobehuje s ničím sa nezahrá a som z toho nesmierne vystavena lebo sa cítim nonstop ako na ihlách, každý môj nejaký zlý pohyb alebo čokoľvek ho dokáže vyhodiť z miery najmä pri uspavani ktoré už trvá niekedy aj 2 hod. Ak náhodou s niečím suchnem alebo sa inak pohnem tak koniec. Niekedy ma aj svetlé chvíle že sa zahra napríklad v pieskovisku ale tiež to po chvíľke skončí vyhadzovanim piesku do vzduchu. Bojím sa aj do obchodu so sebou zobrať nedá sa dostriehnut jednému človeku
@aurinia toto tiež sedí, mám niekedy pocit že chce naschvál robiť buď zle alebo všetko inak ako sa mu povie. A nepomáha nič na to môžem dohovárať, kričať, po peknom po zlom proste nič nefunguje
Ďalšia vec je že celý deň je v pohybe človek by čakal nejakú tú únavu ale príde 8 hodín večer a aj keď unavený vypadá nedá sa nijako uspať ja niekedy ani nemám šancu začať uspavat lebo už sa berie z postele preč. Keď nedovolím odísť chytí hysak. Poskakuje a lozi po posteli a rozpráva kľudne ďalšie dve hodiny. Aj aj vidím že tá únava tam je ale proste rozptýli sa aj vlastnými rukami. Koľkokrát po celom dni vonku ešte skáče do desiatej, pol jedenástej na gauči a behá po byte
Môj syn bol taký nikto mi nepovedal že ma Adhd majú to asi všetky deti bol neposedný a ukludnil sa postupne po 10 roku života proste sme ho volali Simi sem Simi tam volal sa Simon a u najmladšej mi to Lekarka povedala v roku a to až taká akčná ako on zďaleka nebola a proste sa dá s tím žiť aj e to v pohode ken sú deti akčnejšie rýchlejšie neposedné výmyselníci ale určite je to lepšie ako keby sedeli na jednom mieste a boli By urevani
Môj syn bol taký nikto mi nepovedal že ma Adhd majú to asi všetky deti bol neposedný a ukludnil sa postupne po 10 roku života proste sme ho volali Simi sem Simi tam volal sa Simon a u najmladšej mi to Lekarka povedala v roku a to až taká akčná ako on zďaleka nebola a proste sa dá s tím žiť aj e to v pohode ken sú deti akčnejšie rýchlejšie neposedné výmyselníci ale určite je to lepšie ako keby sedeli na jednom mieste a boli By urevani
@andrejka1974 no určite to nemajú všetky deti.
Možno nie všetky ale teraz sú deti oveľa akčnejšie ako boli pred tím
Možno nie všetky ale teraz sú deti oveľa akčnejšie ako boli pred tím
@andrejka1974 len ja keď vidím svoje dieťa s 10 ďalšími tak to moje urobí asi viac pohybu ako všetky ostatné dokopy
@aurinia z tohto mám strach. Že mi ho vylúčia zo škôlky alebo tak. Objektívne by som to chápala lebo niekedy je to katastrofa ale nemôžem si to dovoliť
Baby ešte sa opýtam. Kedy v akom veku to bol ochotný niekto nejako riešiť a diagnostikovať a zaoberať sa s tým? Ako sa to vôbec lieči? Aj medikamentozne alebo len daky špeciálny behavioralny prístup k tomu dieťaťu?
Môjho som dala na šport syn začal hrávať hokej korčuľovať sa naučil v 2 rokoch hokej začal hrať od 5 rokov a veľa sne bývali vonku takže energiu vybíjal športom
Snad od narodenia, nepokojny, stale si vyzadoval pozornost, aktivity, interakciu bola som na dne, nikdy nesedel nonstop v pohybe vela padov, a na vsetko bola odpoved nie
Snad od narodenia, nepokojny, stale si vyzadoval pozornost, aktivity, interakciu bola som na dne, nikdy nesedel nonstop v pohybe vela padov, a na vsetko bola odpoved nie
@zabka79 zase presne to iste u nás.. hlava oplieskana na stokrát a áno odpovie len keď ponúkneš sladké inak všetko len nie, nechcem a samozrejme s krikom
A to niekto povie ze je to zla vychova 🙄 proste to ideo maliceho babatka
Vsetko co ste tu pisali vsetko sa nam dialo. Ja si napr pamatam ako syn mal 3-4m a ked sa zobudil rano dala som si ho vzdy k sebe na manzelsku postel. A on tam ako zaba aj pol hodinku skakal, ozaj skakal na styroch, a ja som len davala pozor aby nespadol. Neskor sa takto zacal aj uspavat ked sme ho po roku nevladali uz hodiny uspavat skakajuceho na rukach. Tak skakal hodinu vecer po posteli v polospanku. Ak sme ho vyrusili prebral sa a cele zacalo odznova. Bolo to prve dieta, kazdy mi tvrdil ze deti su zive ze co som cakala. Tak som verila ze to je normalka. Kolko som sa natrapila pre reci ako " co si cakala ze je dieta? detom sa treba venovat! Ako to ze sa stazujes ved Katka, Janka aj Terka to zvladali super kazdy den boli hodiny von mali viac deti a zvladali to, ako to ze ta materska nebavi ved to je najkrajsie obdobie, ved ho zober von a on sa unavi a potom bude kludny, len hladas vyhovorky on je uplne bezne dieta to vh rodicia nieste v poriadku atd... potom som mala druhe dieta kt sa chovalo podla ocakavani a pochopila som ze ti ludia to nemysleli zle. Len proste kazdy si mysli ze ma zive dieta a tym padom podla seba posudzuje inych. Niektore skusenosti su neprenosne a ked dvaja hovoria alebo robia to iste, nie je to vzdy to iste. Ked poviem ze moj mladsi syn bez adhd cely den beha je to uplne nieco ine ako ked cely den pobehoval starsi s adhd. U nas dg uzavreli v 3r, a uz v 2.5 roku ked sme to zacali riesit to bolo prve co nam kazdy povedal. Ze si inou dg si niesu isty ale adhd je tam urcite.
Baby ešte sa opýtam. Kedy v akom veku to bol ochotný niekto nejako riešiť a diagnostikovať a zaoberať sa s tým? Ako sa to vôbec lieči? Aj medikamentozne alebo len daky špeciálny behavioralny prístup k tomu dieťaťu?
@ autorka No asi do 5r kým to vôbec niekto bol ochotný riešiť. A niektoré tie reakcie, hlavne v rodine, no ty kokos.... pritom moja susedka v paneláku mi už asi od jeho polroka hovorila že isto má ADHD, bola dochodkyna a celý život robila v jasliach. Ešte som jej najskôr neverila. Ale bola fakt jediná čo mala pochopenie.
@aurinia všetko čo píšeš, do bodky. Aj u nás.
@ autorka No asi do 5r kým to vôbec niekto bol ochotný riešiť. A niektoré tie reakcie, hlavne v rodine, no ty kokos.... pritom moja susedka v paneláku mi už asi od jeho polroka hovorila že isto má ADHD, bola dochodkyna a celý život robila v jasliach. Ešte som jej najskôr neverila. Ale bola fakt jediná čo mala pochopenie.
@aurinia všetko čo píšeš, do bodky. Aj u nás.
@selest
@miriamzba
Presne aj tie reakcie okolia sú nepríjemné veľmi. Každý dokola omiela ako pokazená platna že dieťa musí mať režim a chodiť o tej istej hodine spávať a podobne. Netušia aké ťažké je udržať režim takémuto dieťaťu. Ukladám o tej istej hodine. Niekedy sa stane že naozaj normálne zaspi ale väčšinou sa trápime aj vyše dvoch hodín skákanie po posteli, vyhadzovanie nohami, lozi, behá akonáhle urobím zlý pohyb hneď je to celé v keli. Stačí málo a celý režim je rozhodený. Alebo reči že no deti sú živé a podobne. Len je iné dieťa ktoré si pobeha po byte ako dieťa ktoré len rozlepi oči už začne skákať, sťahovať veci zo stolíka, vyleje vodu kým to stihnem spratat už ju má celú rozmachlenu a stihne sa na nej smyknut vzapati vysype niečo ďalšie, kričí vresti, nedá sa prebaliť, prezliecť a toto ide celý deň od rána do večera že naozaj stále v extrémnej aktivite. To nehovorím o tom aku ma silu proste ja ho musím presvedčiť aby sa dal prebaliť keď nechce tak ho nasilu nevládzem udržať. Môže mať kľudne aktivity celý deň a večer napriek tomu nespí. Mám pocit že už nevládzem...
A to som ani nespomenula že ísť niekde s takýmto dieťaťom - na výlet, do obchodu, na obed, na oslavu, do mesta je fakt utrpenie
Ahojte . Keď to čítam je ti presne aj u nas už od malého bábätka . Teraz s malým behám po vystreniach lebo nechce akosi ani rozprávať . Ale reč napreduje ako tak pomaly .Môj malý neudrží ani pozornosť . Keď nastúpil do škôlky som si myslela, že ho vylúčia lebo učiteľky , že je nezvládnuteľný. Lenže po čase prišli na to ako na neho a sami mi povedali , že on nie je zly , že poslúchne na slovo len veľmi aktívny 🙈 teraz riešim ďalšie veci. Tým , že je taký aký je tak každý že ma adhd alebo poruchu autistického spektra .
Malý je senzoricky vyžadujúce dieťa ešte k tímu . Požiadala som o pomoc v jednom v jednom centre (už sme tam boli raz pedi nás tam poslal či nemá autizmus . Volá sa to vlastná diagnostika autizmu . Lenže tam sme boli a povedali mi hneď , že to nevyzerá na autizmus ale skôr na adhd a senzoricky vyžadujúce dieťa ) .
Teraz ideme znova tam aby som vedela ako mám s ním presne pracovať hlavne na tom aby sa začal sústrediť.
Každej jednej držím palce aby to zvládla .