icon

Príznaky mononukleózy

1mina
4. jan 2023

Prosim Vas ake priznaky mononukleozy mali vase deti ? Mali napriklad aj zahnisane oci ? Pripadne mononukleozu aj inu bakteriu sucastne ?

Strana
z2
scorpionflower1
11. aug 2023

@1mina ano, to hemofil robi, sposobuje zapal ucha velmi casto. Nasej ale nesposobil. Biseptol je podla labakov v BA jedine ATB na co hemofil momentalne reaguje. Vsetci pediatri v Dubravke v BA ho predpisuju na hemofila. Mojej ten Biseptol zabral, ale ja som ju znova nakazila a potom jej to uplne preslo samo a to mala strasne zelene sople a CRP 40. Najhorsie je, ked sa nedaju tie sople vyfukat, ze zatekaju, lebo to aj v noci nespime, to je hnus a to aj vtedy na to ucho tlaci.
Kazdy 3. skolkar ma zvacsenu nosnu mandlu, aj moja ma trochu, mne nas ORL vravel, ze keby vezme vyter kazdemu skolkarovi v kazdom jednom by bola nejaka bakteria - praveze cielom je, aby nerobili tie bakterie problemy, to, ze jej nic nie je a roznasa to je este dobry pripad.
Nas ORL je taky, ze kym mala nechrape, nema nosovu rec, nema zapaly ucha, nema permanentny kasel, tak vyberat netreba.
Toto co ma teraz ma cudne, ona to ma od stredy, takze teraz 3. den, snad ju to uz bude prechadzat, uz ju ani neprehana, ale teplotu ma stale okolo 38, potom klesne, potom vyskoci... Dr. povedala, ze to je nejaka viroza. CRP ma 14, takze je to virus, ale aky netusim, lebo okrem tej teploty a slabej hnacky jej nic nie je. Uz mi napadlo, ci nema ruky-nohy-usta alebo mononukleozu, ale nema ani nalez v hrdle ani vyrazku.

1mina
autor
11. aug 2023

@scorpionflower1 Ja som sla praveze tiez k ORL o ktorom viem podla okolia ze mandle tak lahko vyberat nechce, praveze vyslovene znama aj chcela dat vybrat, on nedovolil, tak sla k inemu a ten poslal. Takze naoztaj som hladala takeho ktory neposiela deti radom, ale moja mala uz dost problemy, ma pernametne zvacsenu mandlu kvoli alergii (aj chorobam ale to tiez ORL hovoril ze kvoli chorobam by to neriesil( ale jej to tlaci na uska a ma z toho zhorseny sluch. Na poslednom merani jej uz na oboch usiach vysla tazka nedoslychavost plus ma za obidvoma bubienkami tejaku tekutinu. Takze jej budu pritom riesit aj uska. Tiez som hrozne nechcela vebyerat mandle, ale uz mi hovoril doktor ze ak to nebudem riesit tak jej to poskodi sluch natrvalo.... No ten hemofil mam pocit ze su ho plne skolky, lebo mohja to vkuse nosila z tej skolky. Ale ked ma vas este len par dni teplotu, uvidite, snad to zachvilku prejde. Pokial viem odbery na mononukleozu riesia vacsinou az tak po nejakom case, mne nasa dr hovorila ze sa to ani neukaze v krvi hned na zaciatku ochorenia, lebo malemu tak brali na dva razy.

scorpionflower1
11. aug 2023

@1mina Ked uz ma takto uska chytene, tak to urcite treba dat vybrat. Nasa mala tympanometriu na Acko obe usi, to keby ma take problemy, tak aj ja letim, ibaze tu v BA (neviem odkial ste) je cakacia doba najmenej 2-3 mesiace.na vybratie. Znama mala syna, co mal zvacsenu mandlu na 3 stupen, dr. ho nechcel poslat na operaciu, skusil mu dat kortikoidy, ale nakoniec maly dostal tiez zapal ucha, tak isli na operaciu z BA az do Liptovskeho Mikulasa.
No nasa je chora casto. Ked chodi do skolky, tak to je amen, tam vydrzi tyzden a je vybavena. Aj tato viroza je vysledok jednej navstevy detskeho kutika. Ja neviem co to je za pliagu, ona ma furt len teplotu, nic ine. Vraj nema ani mandle zapalene ani nic ine dr. nevidi, len sa jej sem-tam nos zapcha, bez sopla a mala hnacku, uz ani tu nema, ale teplota jej vyskakuje stale az cez 38. Ale u nej je to viac-menej bezny stav, ona pri tych chorobach mava teplotu aj 4-5 dni kludne, pri covide strasne bola zahuhnana a teploty jej vyskakovali 10 dni a to aj tak, ze nemala 48 hodin a potom zas nemala, potom 20 hodin nemala a potom zas 39.

scorpionflower1
11. aug 2023

@1mina a mal vas syn nakoniec monoukleozu? Ja som mala, ked som bola mala ako moja dcera (4 roky) a doteraz si to pamätam ako ma zavreli na infekcne, bol to velmi zly zazitok. Ale pri mononukleoze hnačka tusim nebyva, aspon o tom neviem. Ja si len pamätam, ze som mala velke uzliny, pobolievalo ma brucho a bola som strašne unavená. Moja dcéra nie je, tá by tancovala hned teraz, keby som jej dovolila, nevie ani za toho pána ležať chvílu.

1mina
autor
11. aug 2023

@scorpionflower1 mal aj on aj dcera, dcera to zvladla vtedy celkom fajn akoze nejaky tyzden a pol mala horucky co uz mala atb a nrchapala som, a potom jej po atb ostala mierne zvysena len tak 37,3 , 37.4 a hnisvae hrdlo tak sme sli na krv. Syn je mladsi ten ma 2 roky, ten to znasal ovela horsie, tiez uz sme skoro skoncili v nrmocnici, dr mu dala podmienku posledne dva dni a posiela ho lebo bol uz vysuseny, nechcel poriadne jest pit, uplne o nicom a potom sa zrovna druhy den uz spametal.ked uz som balila tasku pomaly. No an nasa vecne nosi vsetko mozne zo skolky 🤦 clovek pomaly trpne stale co zas pride dalsie.... No u nas praveze ja som sa strasne chcela vyhnut tomu vyberaniu mandli, tak som doktora ukecala aby nam dal na mesiac kortikoidy tiez, a ked sme sa vratili na kontrolu mala uz na oboch usiach tympanometriu hroznu predtym len na jednom 🤦 tak si sama sebe nadavala ze som spekulovala. Veru aj my cakame dlho, 3.5 mesiaca az v septembri pojde a objednavali sme v maji.

scorpionflower1
11. aug 2023

@1mina No pekne, mononukleoza vyzera skôr ako angina tusim. No moja teraz v hrdle nic nemala, ani uzliny zvacsene, tak snad to je len nejaka zvlastna viroza, ktora prejde.
My sme tak boli s covidom. Nasa sice jedla, pila normalne, bola vitalna, ale mala desat dni teploty a uz som myslela, ze idem na infekcne na Kramare, lebo nasa dr. ju nechcela osobne vysetrit a ja som sa bala, lebo to strasne dlho trvalo, bola strasne zahuhnana, uplne z nosa rozpravala a zacala zle pocut. Ja sa bojim, ze teraz ked pojde opäť do škôlky a zas chyti covid co zas bude.
Tak to si nemohla vediet s tymi kortikoidmi, tu to takto bezne riesia, ze najprv daju kortikoidy vzdy. Kamoskin mal tiez uz problem s usami, dosla s nim na Kramare do statnej nemocnice, kde ich poslal ich ORL, ze sa idu mandle vyberat a na Kramaroch im povedali, ze najprv kortikoidy, nie hned vyberat. Nakoniec bol uz tiez hluchy, tak mu to vybrali, ale chorlavy je stale rovnako chudak. S usami uz ok, ale choroby ho stale trapia casto a dlho.
To aj ja sa stale bojim, ked mojej vystupi teplota, ze co to zas ma, co budem musiet riesit ako dlho to bude trvat, ci neskoncim niekde v nemocnici s nou s vaznou chorobou. Ta skolka je v tomto peklo, to je taky rezervoar vseliakych bacilov, virusov a parazitov, ze dovidenia.

scorpionflower1
11. aug 2023

@1mina prosim ta, preco ti dali na mononukleozu antibiotika? Vsak to spôsobuje EBV virus, tie ATB jej pravdepodobne vôbec nepomohli.

1mina
autor
11. aug 2023

@scorpionflower1 preto mala antibiotika, presne ako pises prisli sme najprv s celym hnisavym hrdlom a horuckami (podoba sa na anginu) takze dostala atb na hnisavu anginu. Vtedy som tam prisla po 4 dnoch co bol vikend a sviatok a mala horucky, hrdlo hrozne, takze by ame ani necakali dalsie 4 dni co trva kym pride vyter z hrdla, mala bola znicena a vyzeralo to na anginu.... No ja som to s timi kortikoidmi chcela skusit, lebo je aj alergicka, aj jedna kamoska mi vravela ze ich to aj zachranilo pred vyberom mandli, ale nasej sa to este viac zhorsilo. Uz bola taka nahluchla ze nepocula ani v zaparkovanom aute ked som sa jej pytala ci ide s nami do obchodu alebo pockame v aute. Teraz ako je doma cez.prazdniny a neni vkuse chora pocuje lepsie, aspon ja mam pocit ale tak zrejme by sa to hned vratilo zas lebo ona s kazdou nadchou hned ostala nahluchla. No inak akoze ja niekedy nechapem ako moze byt v skolke az tolko tich bacilov 😂 moja kamoska to vola ze skolka je petriho miska 🤦😆 ...ja uz tiez len dostane teplotu uz trpnem ze co z toho zas bude a tiez mam katastroficke scenare v hlave ... Nasa doniesla stade vsetko mozne tiez, od grcaciek, hnaciek, mononukleozy, hnisave anginy, sarlach, streptokoky furt cosi 🤦 akurat typicke kiahne sme nemali 😂 zatial

scorpionflower1
12. aug 2023

@1mina Tak ta "pertriho miska" je naozaj priliehavy nazov pre skolku. No moja zatial doniesla anginu (nehnisavu chvalabohu), covid,, hemofila, a este nieco dalsie bakterialne. Ten hemofil bol od maleho suseda, nie zo skolky. Nam staci stretavat sa v uzavretych priestoroch s malymi detmi, ona aj za dve hodiny v detskom kutiku je vybavena.
Inak uz mojej tie teploty presli. Bola to velmi zvlastna viroza, na zaciatku mala zapchaty nos bez sopla, potom dostala teploty, 4x ju prehnalo, necele tri dni mala teploty a bolo po tom. Teraz to mna obchadza, ja teplotu nemam, ale mam traviace tazkosti, je mi divne po kazdom jedle. Doktorka vravela, ze to moze byt z jedla, ale to by sme asi dostali s dcerou naraz, skor vyzera, ze som to dostala od nej.
Ked je mala taka nahluchla, tak to treba isto riesit. Kamoskin bol tiez tak, ze tablet si daval totalne naplne a oni si az tak vsimli, ze je hluchy. No vsak ja sa bojim, co bude buduci rok, lebo mala uz bude viacej v skolke, lebo mam novu robotu. Som zvedava, co vsetko z tade donesie. Urcite nejaky krasny sarlach alebo streptokokovu anginu. Proti kiahnam som ju uz dala zaockovat, lebo to nechcem riskovat, ked je taky chcipak, aby sme sa s tym mesiac neborili.

janulkaa82
9. mar 2025

Ahojte. Viem, ze sa tu píše o mononukleóze kadečo..no mam i ja jednu otazku. Pred 2 dnami sme boli u kamarátky na navsteve a jej dcéra 2rocna bola práve vysypana, mysleli že z jedla. No dnes som s nou volala a ze boli u lekara, z krv.testov jej potvrdili mononukleózu.
Bola som u nich s mojimi 2 dcerami 11a13r. Hrali sa s nou, s hrackami, chytali ju za ruku.
Prisim, Myslite, ze to chytíme aj my?

Prosim take, ze nemali sme chodiť keď mala vysyp a pod.odpovede nepotrebujem, ideme za 4 dni do zahranicia este aj na 2, týždne.

Vopred vam velmi ďakujem 🙏❤️

Strana
z2