icon

Problém so stolicou u 8 ročnej dcérky

mita30
18. máj 2017

Potrebujem poradit, dcerka ma nejaky problem so stolicou. Idu jej len male bobceky. Chodi vela krat za den lebo sa nemoze riadne vyprazdnit. Neviete cim to moze byt. Vody vypije vela a skusala som aj probiotika. Dakujeem za kazdu radu

dominika6
18. máj 2017

@mita30 to nieje len o vode..je to o strave.. a nie len raz ale pravidelne..
ľahké jedlá,polievky,ovocie,zeleninu,jogurty..
žiadne ťažké mastné,vyprážané jedlá a chleba..

simsalabim
18. máj 2017

@mita30 mojej dcere pomaha ovsena kasa - uvarim vo vode, nie v mlieku, a dochutim ovocim ( popuceny banan, granko alebo jahody+ med a pod.) Jedava ju kazdy druhy den na ranajky a je to jedina vec, ktora jej upravila stolicu. Nepomohli slivky, probiotika, ovocne stavy, acidko, a pod.

maria_g
18. máj 2017

Moze byt za tym aj potravinova intolerancia...skusila by som gastro vysetrenie.

mita30
autor
18. máj 2017

Zienky dakujem vyskusam uz som sa bala ze je to nieco zle
@maria_g inak aj nad tym som rozmyslala na mliecne vyrobky ci nema, ale to by mala stale ci?

simca06022011
18. máj 2017

Vlaknina jej chyba, treba pridat, tie "objemne veci". Cokoladu na cas mozete skusit vylucit, "veci co zapekaju" tiez... Ak to neprejde mozete sa opytat u lekarky, ale intolerancia alebo alergia vacsinou ide s hnackami. Aspon s mojej skusenosti. Ona uz je velka, takze to treba dlhodobejsie a ptom pri tom aj ostat.

mita30
autor
18. máj 2017

@simca06022011
Skusim jej dat vlocky do polievky. Predpokladam ze vskola na obedy maju stravu dobru a potom sa jej snazim jablcka proste zeleninu a ovocie. Ja samej sebe som musela nieco spravit mala som to iste. U mna to je uz ok, len pre zmenu ona. Bacil alebo nieco take to nemoze byt. Ked obe sme to mali?

nankab
18. máj 2017

Pridávam nejaké typy z homeopatie:

Zápcha
Dávkovanie: u všetkých liekov riedenie 9 CH, 2x denne 1 dávku roztoku do zlepšenia
NUX VOMICA - pouţitie: tuhá stolica, dieťa plače keď tlačí, stolica odchádza v malom mnoţstve

BRYONIA - pouţitie: stolice nie je niekoľko dní, suché sliznice, tuhá, suchá stolica

OPIUM - pouţitie: zápcha u novorodenca, stolica vyzerá ako ovčie výkaly, pokiaľ matka uţívala mnoţstvo anestetík pri pôrode

SILICEA - pouţitie: problémy s vyprázdňovaním konečníka, čiastočne vypudená stolica sa vracia dovnútra

MAGNESIA MURIATICA – zápcha so suchou, bobkovitou stolicou. Nadúvanie.

HEPAR SULFUR - pouţitie: nadúvanie, dieťa nemá silu vytlačiť aj mäkkú stolicu

CHELIDONIUM MAJUS - pouţitie: ţltý jazyk, ţltačka, nadúvanie, stolica je tuhá, svetlé farby, bobkovitá ako ovčia

simca06022011
18. máj 2017

napr: https://primar.sme.sk/c/5090487/pri-lenivom-cre... google je toho plny...
obe podla vsetkeho mate rovnaky zivotny styl, aspon podobny, takze nemusi to byt prave bacil... obed je len jedno mini jedlo v dni... ranajky, obed.. podla mna vlocky do polievky nebudu stacit, skuste aspon ovsene/pohankove/spaldove vlocky na ranajky, s ovocim, bez ovocia, u nas napr. v klude aj s mliekom idu.. aby to malo nejaky objem, a pohyb pomaha ak pojde o lenive crevo 🙂 ak by to nepreslo iste bys om skocila k lekarke, ale halvne pre istotu, nech sa nieco nepodceni, zase sa nemusis stresovat.. 🙂

mita30
autor
18. máj 2017

@simca06022011 ved to ze nechcem stresovat a hned utekat ani to podcenit. Troska ma zaskocilo to ze obe a ani jedna sme toto nikdy nemali. Mne pomohlo fakt vela tekutin to som zanedbavala u nej viem na 100 % ze tekutinami to nie je ta vypije za nas troch. 😃 tak idem na tu stravu dik moc

lorela
18. máj 2017

@mita30 Netreba za tým hneď hľadať bacile a iné ochorenia, hoci ste mali zápchu obe. Zápchy bývajú pomerne časté a väčšinou súvisia len so stravou, a teda nevhodnou životosprávou a nedostatkom pohybu. Ak by sa ovšem problém u dcéry opakoval a zhoršoval, samozrejme, treba vyhľadať lekára na odborné vyšetrenie.
A čo sa tej stravy týka, denne by mala jesť 1 kyslomliečny výrobok (lepšie ako probiotiká). Buď biely živý jogurt, alebo kefír, cmar a pod. Alebo bryndzu. Tiež ovsené vločky, strukoviny, zdravé tuky a 3 - 4 porcie ovocia a zeleniny denne.

montemotherone
18. máj 2017

@mita30 prvá bmi napadla voda. Ja osobne to vidím aj na sebe. Neviem čo jej dávaš, ale mala by to byť hlavne čistá voda a občas aj minerálka. Prípadne nárazovo nejaký rehydratačný roztok. Dostať v lekárni. Metabolizmus vody je spätý so správnym množstvom minerálov v tele. Vlákninu hlavne v zelenine nejdem spomínať. So skúsenosti u malých detí v škôlke viem, že "až na prvom mieste" býva stres 😒 resp. Nejaký tlak ktorý pociťuje. Hlavne na to nezameriavaj pozornosť, ten tlak sa ešte zvýši. Do ničoho ju nenahanaj, uprav jej režim tak, aby sa nemusela nikam plašiť, na všetko aby mala dostatok priestoru...

mita30
autor
18. máj 2017

@montemotherone ano ano stres je svi.. dufam ze to u nej neplati je dost velky pedant, takze aj to moze byt mozne. 😮

montemotherone
18. máj 2017

@mita30 ja som dcérku cca v tomto veku naučila používať "debilnicek", nakresliť si rozvrh dňa 🙂 Aby nemusela zaťažovať hlavu zbytočnosťami. Mne to ako dieťaťu veľmi pomohlo uvoľniť sa, urobiť si v hlave poriadok. Ak si to urobíte takou hravou formou, nakresliť si ho, vylepšiť obrázkami... máte aj pekný spoločne strávený čas. Skús vymyslieť nejaké výletíky, a relaxovať spolu... Zoo, príroda... Teraz je na to super čas 😉

mita30
autor
18. máj 2017

@montemotherone to mi robime kazdy vikend sme na vylete aby spoznavala Slovensko a popritom je moje dieta velky zberac geochacing cize kesiek.Len ked si nieco zaumieni tak to musi byt splnene nie na 100% ale 110% - nielen v ulohach. Neviem pokom to ma 😕

montemotherone
18. máj 2017

@mita30 ajaaj, tak to budeš mať ešte ťažké ... Inak trochu mimo, ten geocaching nás láka 😉 musím mať pripojenie na net, alebo appka funguje len na GPS?

joja101
18. máj 2017

mozno by som skusila taky babsky recept so slivkami.. staci aj jej das ja neviem 4 slivky z kompotu.. vie to celkom fajn upravit stolicu a je to prirodny liek.. potom by mohli zafungovat jogurty, mliecne vyrobky.. ahlavne by mala mat kazdy den teplu polievku😉

mita30
autor
18. máj 2017

@joja101 my sme polievkovy nic ine nemusi ale polievka ta musi 😂
@montemotherone ma to msnzel v mobile a myslim ze vzdy je napojeny na net. Ja tomu moc nerozumiem ja s nimi len hladam. Je to inak super. Malej sme dali spravit aj take z dreva co si sama navrhla, aby mala co vkladat na vymenu. A vsade kde ideme so pozrieme kde su tam kesky a lovime uz mame v Chorvatsku, Taliansku , Bulharsku . Skuste to a podstatne ze sme von.