icon

Problémy s bruškom u štvormesačného bábätka - nič nepomáha

nevenka
2. jan 2016

Ahojte, uz si naozaj neviem rady. Toto je moje druhe babo, takze na nespanie a nerezim som zvyknuta, no ako sa dcerka narodila, vsetko bolo ukazkove. Papala kazde 3-4 hodinky, potom spinkala. Ako sme zacali druhy mesiac, prestala pukat a kakat, len velmi tazko a s bolestami. Stale sa puci, vrti, zlosti, ked nespi, tak je nervna. Vyskusali sme vsetky rady na koliku a nic nam nezabralo. Este aj na speci vysetreniach sme boli, na gastre nas odbili, ze jej nic nie je. Problemy su nieze nie lepsie, ale sa este zhorsuju. Ma len nejaku bakteriu v crievkach, ze vraj moze sposobovat problemy, ale nie je premnozena a mame davat probiotika. Vyskusali sme uz viacero druhov a nic. Kazdy den musime pouzit rurku. Nehovorim o tom, ze dcerka nema ziadny rezim, papa kazdu chvilku (kojim), lebo naraz sa kvoli krcom nevie dojest, absolutne s detmi nemozem chodit von, lebo neviem, kedy zase bude chciet jest, kedy zacne mat krce, a v tych mrazoch ju hocikedy z kocika vybrat nemozem. Ked je hore, tak je vacsinu casu nervozna a zlosti sa. Ci jem suche rozky alebo normalne vsetko, nema to vplyv ☹...syncek z toho normalne vyrastol a bolo, on mal zase ine problemy zo zaciatku. Len mi je divne, ze sa to nelepsi, mame uz 4 mesiace a zo zaciatku to kojenie bolo super. Uz sme si presli aj laktacnou krizou, co odmietala papat, kvoli bolestiam. Poradte, kam este ist na vysetrenia...neradte mi kvapky typu espumisan a spol., totalne o nicom, Coliprev nula bodov...rascovy cajik chvilku pomahal aspon na pukanie. Ale zo zaciatku vsetko akoby na chvilku zabralo, potom uz nie. Ja uz ani nemam chut jej to davat, ked to nepomaha...☹...dakujem este za nejake typy...

majba
2. jan 2016

panecky. je to nafigu. ale aspon fenistil by mozno zabral. a to lekari akoze chcu dieta 3 roky trapit a potom mu urobia nejake alergologicke testy? nejake cudne. mna by uz takto neodbili.
nasa tiez ked bola mala mrncala. nevedela este tak vycibrene rycat ako to vie teraz. nespala hryzla si ruky, ochkala.. proste to nebolo dobre. daco bolo zle. asi by som si najskor nasla novu pediatricku, ktora ma zaujem riesit nespave a nespokojne dietatko a potom by som sa dozadovala nejakych odbornych vysetreni. ved lekari su na to aby liecili a nenechavali tak male deticky trapit sa.
ved my sme doma boli uz zufaly.
drzim palce nech sa to poriesi k dobremu.

nevenka
autor
2. jan 2016

@majba ano, ochkanie, hryzenie, vsetko hryzie, aj hracky, ale nie tak kludne zo zvedavosti, zurivo, kope nohami, cela je doskriabana, strhava sa...ked je chvilku dobre, tak zaspi aj bez cumla a spi aj 5 hodin, ale to je coraz zriedkavejsie...a neviem jej nastavit ziadny rezim, ani len v jedeni tym padom...

Ja som sla do Kosic v nadeji, ze spravia vsetky testy, aj krv zobrali, tu nam doktorka ani len krvny obraz nedala vysetrit, nic...tam aspon to...ale uz sa mi to nechce absolvovat zase, celu cestu tam, to je hruuza...

Dakujeme, dufame, ze najdeme nejakeho ochotneho pediatra tu...

koriblik
2. jan 2016

No my sme nemali taketo problemy, klopklopklop, ale neskusali ste pit caj na kojenie, od f.leros a velmi dobry je aj Roibos caj. Je bez kofeinu a velmi dobry na travenie. Ja ho pijem stale, nevedela som ze je dobry na travenie, a veru sme nemali problem. Drzim palce

nevenka
autor
2. jan 2016

@koriblik

vsetko, co obsahuje fenikel, problem len zhorsuje, dokonca som mala More Milk Plus na tvorbu mlieka a po nom brutalne stavy, aj to obsahuje fenikel. Ale ten roibos som veru davno nepila, skusim aj to...len problem tu asi bude vaznejsi, ked uz tie bezne veci nestacia...dakujem za typ...

koriblik
2. jan 2016

@nevenka drzim palce nech to nie je nic vazne a nech to cim skor pominie.

simsalabim
3. jan 2016

@nevenka pravdupovediac neviem, ako tie testy robili. Kolegyna je babka toho chlapca a oni ziju v Holandsku, kde je jeho otec lekar (nie je Slovak). On mu tie testy urobil sam, lebo skusali vselico a toto jedine mu vychadzalo, ze by mohlo sposobovat problemy.
Inak moja skusenost s lekarmi je taka, ze ak im povies priamo, ake vysetrenie si zelas, skoro vzdy ho urobia. Niekedy to ofrflaju, ale spravia ho. Skus sa priamo pytat na gastro.... je mi luto, ze sa trapite.

nevenka
autor
3. jan 2016

@simsalabim ahoj, dakujem, listok na gastro mame, boli sme v BB, ale skusime este Zvolen a budem sa priamo na to pytat. Ten lekar v KE s tym nema problem, asi z krvi sa to robi, len skoda, ze to hned nespravil. Pripadne aj ine intolerancie, ked manzel ma aj potravinove alergie. Ale ak by mala alergiu na bkm, tak sa aj vyhadze, opuchne...lebo ha teda mliecne jem...

Potom este prichadza do uvahy tie kvasinky v zaludku alebo ten enterokok, co mala po porode zisteny - lenze to je podla doktorov stary nalez a asi sa ta bakteria proste vypari?! 🙄

Dakujem vam vsetkym za typy a podporu...

macka84
Autor odpoveď zmazal
macka84
Autor odpoveď zmazal
mirkaaa80
3. jan 2016

@macka84 aj surovu papriku 🙂

macka84
Autor odpoveď zmazal
nevenka
autor
3. jan 2016

@macka84

no bez diagnozy sa mi nechce prestat dojcit, moze sa lahko stat, ze naspat prsnik nebude chciet ☹...ak ma dieta problem s laktozou, tak to musi mat bezlaktozove mlieko alebo tie kvapky s enzymom laktaza, co aj mame...aj kamoska, co mala laktozovu intoleranciu, mohla urcite mnozstvo mliecnych vyrobkov, samozrejme si vtedy dala radsej enzymy...ak ma problem s kravskou bielkovinou, tak pomoze, ked ja prestanem vsetko mliecne, to by musela umele bez kravskej bielkoviny a bez receptu to aj dost stoji, takze vysetrit to chcem dat urcite. Nemozem predsa hadat, to je strasne!

Strazit jedalnicek, ok - do urcitej miery si ho strazim, ale syna som dojcila do 16 mesiacov a postupne som jedla vsetko, som za to, ze postupne imunizovat treba cez materske mlieko, nemozem jest iba tie suche rozky a potom pridu prikrmy, ze mrkva a brokolica sa ako medzi prvymi zavadza! A potom to telicko ako zareaguje? Ved ma 4 mesiace a niektore deti uz su prikrmovane od 4 mesiacov. Tak to su mi zahady toto...

Ovocie bez supky som jedla, skoro teda nejedla a nic to nerobilo...☹

A ta dojciaca mamka ma z coho mat vyzivu? Rady, ze jest vela zeleniny a ovocia, nic nafukujuce...to si protireci...ja som z toho chora! Zemiaky mozu nafukovat tiez, ryza tiez...a co ked budem jest len tie rozky a ona ma intoleranciu lepku? Ved sa clovek zblaznit moze...mna zaraza, ze doktori nie su ochotni vysetrit nic, cele halo sa robi okolo umelych mliek, aby nejake babu sadlo a ked zena dojci, tak ma vydrzat! A pomaly len cistu vodu pit! Poznam zenu, co 3 dni bola len o vode a starych rozkoch a problem bol tak ci tak...a nakoniec malo dievcatko premnozene bakterie, po prelieceni jej nie je nic...

majba
3. jan 2016

no s tym jedlom je to blbost. ja som bola tyzdne sa starych rozkoch a vode, len aby nam dcera prestala plakat, co ju bolelo brusko a aj tak to nepomohlo, vysadili sme aj D vitamin, nepomohlo. nakoniec sme uz zo zufalstva zacali davat nutrilon, prestala som kojit a aj tak nepomohlo.
pomohlo nam az to, ze sme boli na gastre, vysetrila nas Dr. dostali sme lieky a za 5 dni sa brusko prestalo nafukovat, prestala mala plakat, zacala lepsie jest, zacala sa nam usmievat, nefnuka, nemusime ju nonstop nosit na rukach, lepsie spi. dokonca zacala nam spavat 2x na den po 40 minut. predtym cez den nespala. zaspavala az o plnoci, furt sa budila a vstavala o piatej rano. teraz sa tiez budi ale spi aj osem hodin v noci.
podla mna to treba vysetrit u lekara, takeho, ktroy ma zaujem a nebude hovorit, ze to treba vydrzat. male deticky sa podla mna nemaju takto trapit.
take dohady, ze cibulu nie, supku nie, a caj taky alebo onaky, a kvapky take a ked nie take tak ine, ved to je skusania a testovania tak na rok.
@nevenka

kaja73
3. jan 2016

@nevenka pises ze papa kazdu chvilku lebo sa nevie dojest....ale prave toto moze byt pricina..vypje len tzv predne mlieko ktore je plne lakozy..ta nafukuje a tucne mlieko sa k nej aniv nedostane...neviem ako to prelomit...ale toto moze byt pricina..vela lakotozy a malo tuku...neviem mozno by som zacala prikrovat aby sa predlzili pauzy medzi kojenim....zacat dakou cuketou,neskor zemiakom...vsetko tyzden testovat a ist na to pomalicky...UM by som nedavala.

kaja73
3. jan 2016

@nevenka a este.. ja som si tym presla s oboma synmi..starsi z toho proste vyrastol --po cca 7-8m sa to uplne vytratilo....ale z mladsieho sa vyklul potravinovy alergik..mliecna bielkovina.. no zo zaciatku mu vadilo aj velmi vela inych veci....aj na brusko aj na ekzem...tak drzim palce nech ste ako nas prvy syn...ze proste z toho vyrastiete.

nevenka
autor
3. jan 2016

@kaja73

ja som to tiez uz mala na mysli, aj sme to riesili, ked sa jej to zacalo zhorsovat! Ona casto papala preto, ze jej buble v zaludku, akoby sa jej tam bublinky zbierali a prosto viac do nej nedostanem na jedenkrat. Teraz to skusam. Odsal som rano mlieko a dala z flase - prvych 40 ml s kvapkami Coliprev a deckom, vypila na 2x, s prestavkou na grgnutie a dalsich 60 ml ledva na 7! prestavok na grgnutie a to mame antikolikovu flasu! a stale nspokojna, manzel ju nosil v nosici, potom ostala nervna a zaspala v kociku za vydatneho hojdania az ju hadzalo na 30 min., reku prebalim a uz by mohla aj papat. No tak prosim, plienka skoro sucha a z prsnika zase potahala trosku, tak ze dokrmim flasou. A zase ro iste bublanie, vypluvanie cumla. Kope nohami a trosku sa jej podarilo puknut, vtedy sa odpoji z prsa, a nic...inokedy, ked je relat. dobre, napije sa, grgne a ok - to je prevazne v noci...

Podl mna, ak zacnem prikrmovat, tak to zhorsim, ten traviaci system nie je zrely a v poriadku...ked nevie stravit materske mlieko, tak prikrm este asi tiez nie...

Ked bola novorodenec a bolo dobre, tak mi uz v porodnici vypila 60 ml a spala 4 hodiny, potom sa zase napila a spala dalsie 3...ja viem, uz spat nemusi tolko, ale ona proste cele dni je nespokojna a vidno, ze sa krci a ze to je z nafuknutia a v tom brusku jej to buble...

kaja73
3. jan 2016

@nevenka tazko radit,ale ja osobne by som prikrmy skusila...laktoza ak je ona problem tak by si jej prisun znizila a zaroven neodstavila od kojenia...starsiemu synovi prave po zavedeni prikrmov problemy postupne presli....ale ako pisem tazko radit...ale ked nic nezabera tak treba skusit nieco nove asi..trviaci trakt ak mu vadi laktoza moze v pohode travit cuketu,zemiaky....ale tiez moze mat mala reflux a preto nechce viac papat..ide jej to proste hore pri krmeni...skus ju drzta takmer kolmo pri papani ,alebo dat pred papanim zahustovadlo-myslim nutriton sa to vola...

kaja73
3. jan 2016

a este ma napadlo..skus na tyzden vynecha D vitamin..vraj moze robit niektorym detom krce..a tyzden bez neho jej nijako neublizi
@nevenka

mirkaaa80
3. jan 2016

@nevenka no este ma napadlo, e mala moze aj zlu techniku papania, proste glga alebo vdychuje pri papanj vela vzduchu. Pri tych prikrmoch to nemusi byt horsie, prave naopak, mozno naozaj nieco co sa tyka toho mlieka jej vadi, a ked zavedies prikrmy, znizis pocet dojceni co by mohlo pomoct. Ale vynechaj potraviny,ktore mozu naduvat, teda ziadnu brokolicu,tekvicu,papriku,karfiol. Ja som malemu dala tekvicu a 3 dni mi plakal,uz som chcela ist k dr. az ma kamaratka upozornila ze to bude asi ta tekvica a bola. Takze my sme dlho boli na mrkve, zemiakoch,ryzi, pohanke.....no a mrkva s ryzou zase zapekala, tak sme museli davat tu riedenu slivkovu stavu + rurka. No iste je, ze to prejde, len nikto nevie kedy 😉

majba
3. jan 2016

@nevenka s tym castym papanim po malych davkach sme mali aj my problem. a aj to malo sa jej vracalo do krku a casto aj vsetko vyvratila. preto nam odporucali antirefluxny nutrilon. vracat akotak prestala. ale brusko ju bolelo stale. Dr. pripustila, ze prave toto zahustovane mlieko nas stav zhorsovalo. po sone nam povedala, ze sa jej mliecko prelievalo z dvanastornika naspat do zaludka, tym jej zle travilo, a v zaludku a jej pravdepodobne mnozili kvasinky. nevylucila ani zapal zaludka. Vzhladom k tomu, ze my sme mali dlhodobo zvysenu teplotu. inak na gastre sme boli az ked mala nasa 8 mesiacov. dovtedy nam vsetci hovorili, ze to musime len vydrzat, ze to same prejde. a hovorili nam rozne priklady, ake dieta malo ako dlho koliky...

Ja som zacala prikrmovat od ukonceneho 4. mesiaca a horsie to s bruskom nebolo. mozno skor lepsie.

nevenka
autor
3. jan 2016

@majba dakujem, vyskusame este ist znova na gastro, nech urobia vsetky potrebne vysetrenia, ak nie, skusim este vymenit pediatricku, alebo aspon konzultovat s inou...ja sa prikrmom nebranim, ale som nazoru, ze cisto kojene dieta staci prikrmovat po 6. mesiaci alebo ked javi zaujem o jedlo. Synceka som zacala po 6. mesiaci, rozpapal sa mi az v cca 10 mesiacoch a nic mu nechybalo, mlieko stale bol top, prestala som kojit v 16 mesiacoch, lebo som vplyvom tehotenstva prisla o mlieko. V pohode si zvykol na kravske, ale nepije mi ziadne mlieko, len kase zje. Doktorka netrvala na umelom, ze v pohode takto. Tak som dufala, ze vysetrenia aspon porobi...a nechudla ti dcerka? Lebo nasa pribera ukazkovo, tak to nechcu riesit...

macka84
Autor odpoveď zmazal
majba
3. jan 2016

ja som chcela nasu kojit dlho, ale pre ten celodenny plac a v noci sa nam dusila ako sa jej mlieko vracalo do ust, tak som mesiacov kojila len cez den a v noci nutrilon AR. prikrmy som zaviedla v nadeji, ze bude lepsie. aj pediatricka odporucala. ale nepomohlo to. a s prikrmami mi zacala odmietat sa prisat. ani za nic. inak sme skusili vsetky kvapky proti kolike, pupik a vsetky dostupne probiotika. Vsetko to bolo bezozmeny.
na gastre nas tiez nenuti pit mlieko. odporucala nam na nas problem len ryzove. ale mame este kupeny bezlaktozovy nutrilon, tak ten tak sporadicky davam a ked ho minieme potom uz len ryzove.
nasa priberala tiez ukazkovo. preto nam nasa Dr. stale hovorila, ze ved vam prosperuje, ze mame vydrzat, ze je v poriadku a nic jej nie je. nechcela nas nikam poslat. ze netreba, lebo vraj z toho vyrastie.
@nevenka

nevenka
autor
3. jan 2016

@macka84

ved ja kludne vysadim, len ak jej vadi laktoza - bude mat problem stale, lebo laktoza je mliecny cukor, ten je v kazdom mlieku, aj materskom, v tom pripade by som musela davat enzym laktazu alebo prejst na bezlaktozove mlieko. Ak jej vadi kravska bielkovina, tak vysadenim mliecnych sa problem vyriesi, ale nemozem tym padom nic kravske, darmo to bude lacto free, to su dva problemy...no mozno budeme ten pripad, ze bude po tatinovi a niektore potraviny nebude moct, no co uz...kamoska kojila a kym kojila, tak ok, akonahle zacali s prikrmami, tak sa jej dcera vyhadzala po vsetkom! Nakoniec po roku zistili, ze ma histaminovu intoleranciu a teda moze jest len specialne suroviny, nic ohrievat, mrazene maso nesmie, musi byt len cerstve, uvarit a zjest...zo zelenin skoro nic, o ocie nula bodov, a kym kojila, nic jej nebolo. Kazdy pripad je iny...urcite skusim vysadit to mliecne, ved jasne, ze sa nic za tyzden nestane...len mna stve ten system, ze kazdy pediater je aj odbornik na psychiatriu a rad stanovi diagnozu matke, ze je precitlivela, hystericka a podobne a odmieta vysetrit dieta...ze aby sme dieta odberom krvi nestresovali. To ich nezaujima, ze dieta je nespokojne, nespave, urevane...vsak toto!

kaja73
3. jan 2016

@nevenka ale ono to nie je len o neochote pediatrov,ale aj o tom, ze vedia ake su tie krvne testy nespolahlive..nam vzdy vysli Ok a predsa maly nemohlo kravsku bielkovinu...zial potr.alergie si zvacsa musi rodic odsledovat sam...presla som si tym,viem o com pisem. Bolo to cista detektivka..lekar nepomohli vobec aj ked sme mali vysetreni spustu...fakt sa na to nespoliehaj...zial-bolo by to jendoduche :krvicka,vysledky a vieme ako na to...zial takto to nefunguje. ☹
Ale laktozu by vam mohli vysetrit..to je pomerne spolahalive..ale zas na to treba pocas cca 4h brat myslim 3 ci 4 krat krv z prsteka...a dieta musi byt 5 ci kolko hodin uplne nalacno..co je dost problem pri babatku co si pyta jest kazdu hodinku..a potom do neho nacpat laktozu a dokola ho napichavat..presli sme 4 krat...dost des pre dieta malinke...boli sme v nemocke vtedy aby sme to zvladli..

macka84
Autor odpoveď zmazal
nevenka
autor
3. jan 2016

@macka84
ako maly nemohol med a vajecny bielok, potom nemoze sezam a mak - opuchne, dusi sa, niekedy sa vyhadze, alergicky je na vsetky pele, roztoce, prach, ma alergicku astmu - berie na to lieky. Najhorsie ma dusenie, cervene oci, nadchu, klasika...ked bol maly, po maku dostal anafylakticky sok a zazrakom to prezil...

macka84
Autor odpoveď zmazal
nevenka
autor
3. jan 2016

@macka84 no ved ja som uz aj tu pisala, ze manzela nechceli ako dvojrocneho testovat...zabehla mu mrkvicka, absolvoval bronchoskopiu a nic sa nenaslo, ale odvtedy mal stale zapaly priedusiek a piskanie pri dychani, tak jeho mama sa zbalila a sla za profesorom do BA, bez slova vysetrili a inak by cakali rok na antibiotikach...ocividne nie vsetci lekari su za cakanie, zvlast, ked to mal po kom zdedit... 😲 😖

nevenka
autor
3. jan 2016

@kaja73 no nasa je vyslovene neochotna, jej sa proste zda zdrava a co ja riesim, ked pribera...tak nech cloveku vysvetlia, co preco naco zaco...koniec koncov trpi len dieta, ktore sa nemoze branit...a mozno fakt ide o premnozenu bakteriu v zaludku, ako som pisala...po narodeni ju tam mala (ocividne z plodovky), ale mne nikto jednoznacne nepovedal, ze je to v poriadku, tvaria sa, ze to vysetrenie ani nebolo a popritom nas z porodnice kvoli tej bakterii nechceli pustit a zvazovali antibiotika. V tom case som bola rada, ze nam ich nedali, lebo syncek ich mal a tiez boli problemy - ale podotykam, ze taketo naozaj nie!!!, a to som si s nim uzila tiez dost...takze uz viem posudit, co je kolika, a co je daco ine...teraz by som mozno ocenila tie antibiotika, keby som to vedela dopredu...ona sa chudatko ani najest nevie v klude, ze by sa nemykala a nestrhavala, niekedy jej nasilu musim hlavku pri prsniku drzat, mali by ste vidiet, ked po 6 hodinach spanku od vycerpania sa hoci hladna nemoze najest, co ma krce... ☹