Progresívna myopia u 9-ročnej - Atropín

samanthastella
22. feb 2024

Dobrý deň, nájde sa niekto s podobným problémom, skúsenosťami?.... Dcérka 9 rokov.... Min. rok v januári sme zistili že je krátkozraká....A od septembra nosí myosmarty....Predtým klasické sklíčka. Na začiatku mala ĽO -0,75 a PO -1,75.... Momentálne má ĽO - 1,25 a PO 2,75.... aj napriek tým myosmartom sa jej pravé oko zhoršilo za polroka o pol dioptrie.... Tak dnes na kontrole naordinoval kvapkať každý večer atropín 1 kvapku do oboch očí.... Som veľmi zmätená z tých kvapiek a bojím sa ..... Nájde sa niekto , kto má podobný problém s dieťaťom? A ako to riešite? Ďakujem

tanyan
22. feb 2024

Ja idem s našou 9-ročnou na budúci týždeň na kontrolu. Tiež mi spomínala lekárka, že ak bude "veľký" nárast, tak jej predpíše kvapky. Mám pocit, že to dávajú ako na bežiacom páse. Neviem či je to nejaká nová móda alebo prečo to tak vo veľkom predpisujú.

renatka100
22. feb 2024

@samanthastella ja by som ziadne kvapky nedavala, isla by som inemu ocnemu. My sme tiez tak mali tusim aj o 1 dioptriu a tie nove dioptrie som odmietla, to je tiez iba nejaky biznis. Po 2 rokoch sa jej to ustalilo, fakt vyskusajte u ineho ocneho.

terezka1947
22. feb 2024

Pre detských myopov je najdôležitejšie stanoviť presne takú vysokú dpt, akú potrebujú.
Často ich lekári podkorigujú a vzniká falošný pocit rýchleho rastu dpt za krátku dobu.
Kvapky a speci sklá sú výborná pomôcka na spomalenie rastu dpt,ale určite ten rast nezastavia.
Dôležité je však,aby sa upravil aj denný režim deti,čiže Max pobyt na dennom svetle,vonku,obmedziť Pc hry,mobil,zbytočnú prácu na blízko.
Dpt hore ešte pôjdu,ale vždy je lepšie urobiť všetko preto,aby išli hore čo najmenej.

samanthastella
autor
23. feb 2024

@tanyan Ďakujem za postreh .... Držím palce , aby nebol žiadny nárast .... Ja sa tak obávam tých kvapiek , čítala som o nich všeličo možné a strašne ma to desí. A na druhej strane ten progres rýchlosti rastu dioptrií je hrozný .... Som zúfalá, a neviem už ako dcére pomôcť tak som skúsila a dohodli sme stretnutie s pani Matuchovou. Venuje sa Batesovej metóde, ale moc tomu neverím, pretože neviem nájsť žiadnych reálnych ľudí , / resp. detí/ ktorým by to naozaj pomohlo....

samanthastella
autor
23. feb 2024

@renatka100 ďakujem za postreh.... Bola som s dcérou už u 3 lekárov .... A zatiaľ s tým čo sme teraz sme najviac spokojný , ale včera na kontrole ma poriadne zaskočil tými kvapkami ... Nechcel mi dať ani po mojich otázkach žiadne info ... Prišlo mi to akoby to bol nejaký výskum ... Už len to že kvapky mi odovzdala sestrička, príbalový leták žiadny .... Doba použiteľnosti písaná spotrebovať po otvorení do 14 dní! A i napriek tomu kázali vykvapkat celé .... A po mojej otázke prečo je to tak žiadna odpoveď.... Vôbec neviem ako sa stým vyporiadam a čo bude ďalej ....

samanthastella
autor
23. feb 2024

@terezka1947 ďakujem za postreh ... A prosím Vás vy máte konkrétnu skúsenosť s tými kvapkami?....snažíme sa už polroka pomaly aby fakt tie oči nepozerali len do blízka ale i napriek tomu bol nárast o pol dioptrie....

renatka100
23. feb 2024

@samanthastella daj si premerat dioptrie na okuliaroch a urcite ineho ocneho, nenachaj na dcere robit pokusy

terezka1947
23. feb 2024

@samanthastella detské myopicke oko je veľká výzva tejto doby. A nevenuje sa mu veľa detských lekárov tak precízne, bohužiaľ.
Ešte stále prevláda názor,že sa deti podkorigujú,aby oko cvičilo. Ale myopicke oko nemá ako cvičiť,musí mať svoju presnú korekciu,inak nemaju okuliare význam a dpt stúpa už len týmto. Oko stále zaostruje, nevidí. Dokonca deťom lekári radia nosiť okuliare iba na tabuľu,prečo?keď raz dieťa nevidí,musí ich nosiť stále. Darmo je to "iba" -1,0.
Keď má dieťa vyššie mínusky,treba zvážiť nižšie dpt keď sa učí,číta knihy,atď,atď.
Druhým problémom je,že v čase puberty nastsva prudký rast deti,čiže aj oko a dpt to ovplyvní. Dedičná predispozícia,lieky,atď.tiez zohrávajú ulsvoju úlohu.
Preto toto detské oko musí byť naozaj veľmi pozorne sledované očným lekárom.
Kvapky,kontaktné šošovky,myosmarty sú všetko dobrí pomocníci na spomalenie rastu. Ja osobne by som urobila všetko,čo môjmu dieťaťu spomalí rast dpt,každá ušetrená dpt do cca 18-20r.sa ráta.

libusalili27
15. mar 2024

Ja mam podobný problém a neviem čo mam robiť,malá 9 ročná má -0,8 na obe očká a máme brať atropín kvapky každý vecer dlhodobo. viem že to jed . neviem čo mám robiť.