Krátkozrakosť u detičiek

pjana
15. apr 2021

Ahojte, moja dcérka videla do 7 rokov úplne normálne, žiadne problémy nemala. Prvýkrát sme zistili problém zo zrakom - krátkozrakosť v jej 7 rokoch a začínali sme na dioptrii -1,25. V 9 rokoch má už dioptrie na jednom oku -2,5, na druhom -2. Chodíme na vyšetrenie očí do Uvey a dr. jej predpísala kvapkanie atropínu do očí (je to v štádiu testovania, ževraj by to malo spomaliť rasť oka). Máte niekto skúsenosť s kvapkaním Atropínu? Vždy keď sa pýtame, tak sa len zatvári, že je to v poriadku, nerastie jej to rýchlo, že sa zbytočne o to veľa zaujímame. Myslela som, že sme si vybrali dobrú očnú ambulanciu, ale teraz už neviem. Kam chodíte vy so svojimi krátkozrakými deťmi? Je niečo, čo by jej mohlo pomôcť? Napr. cvičenie, úprava stravy? Budem vďačná za vaše skúsenosti s krátkozrakosťou u detí.

lasskonka
15. apr 2021

@pjana urcite skuste navstivit neoviziu. Za mna a priatela najlepsia starostlivost o oci

ladybug138
15. apr 2021

@pjana s atropinom skusenost nemam...nosim okuliare od cca 15 rokov, ale horsie som videla uz skor...ak su minusove hodnoty, tak aspon co ja viem, tak sa to nedokaze zlepsit, iba zhorsit, max spomalit...viem, ze plusove dioptrie sa vedia dat do poriadku aj same...ja to neriesim, raz za cas idem na premeranie a chystam aa na operaciu az budelepsia situacia a covidom

laurika554
17. máj 2022

@pjana ahoj, ako ste na tom? pouzivate tie kvapky? nam ich dr. prave spominala, lebo nam kratkozrakost rychlo rastie, tiez sa neviem rozhodnut, ci su ok, alebo nie

pjana
autor
17. máj 2022

Ahoj, používame ich pretože oni sa nemôžu len tak vysadiť. V podstate ani neviem ako sa môžu vysadiť, dr. sa mi k tomu nevedela vyjadriť. Postupne znižujeme intenzitu ich používania pol roka sme ich dávali raz za 2 dni, teraz ich dávame raz za 3 dni. Sama neviem, či je to dobré, ale nie som presvedčená o ich užívaní. Predsa atropín je jed a podľa mňa je jedno v akej koncentrácii. My sme skôr prešli na batesovú metódu, pani ktorá s tým robí, vydala dve knižky. Tie som si najskôr prečítala a raz sme u nej boli na sedení. Všetko čo robím konzultujem s očnou lekárkou, ktorá viac menej nemá výhrady. Len moja dcéra je už v pubertálnom veku, tak všetko je to v mojej réžii, sama nespraví takmer nič.

laurika554
17. máj 2022

a na akych ste momentalne dpt? my sme tu batesovu metodu cvicili skoro rok a teraz po premerani o 1 dioptriu sa nam zrak zhorsil. tak asi mu to velmi nepomohlo. Dr. nam tiez chce dat tie kvapky. a vidite nejaky vysledok po tych kvapkach?

laurika554
17. máj 2022

nam dr povedala ze kvapky sa pouzivaju 2 roky a potom je pauza

laurikagab
24. feb 2023

@pjana ahoj, prosim ta, pomahaju vam tie kvapky? Dnes som si ich pytala predpisat dcere 8 r..ona ma uz -4 dioptrie, jej sa zvysuju kazde 4 mesiace!!! Chceme vyskusat, ci nieco pomaha☹️

pjana
autor
25. feb 2023

@laurikagab Ahoj, ťažko povedať či pomáhajú alebo nie, pretože to nemám ako porovnať so situáciou keby sme nekvapkali. Ja osobne som neni vôbec rada, že sme s nimi začali, keby sa môžem znovu rozhodnúť, nešla by som do toho. Mne to pripadá skôr ako nejaký výskum, do ktorého potrebovali dosť vzoriek. Momentálne, že sú na trhu nejaké špeciálne okuliare alebo šošovky, ktoré by mali pomáhať, no na Slovensku ešte nie sú preplácané. V jednej optike mi povedali, že možno do leta, by to mohlo prejsť schvalovaním. Ale v okolitých krajinách sa dajú zakúpiť. Čiže keby som sa mala teraz rozhodnúť, či dávať atropín alebo zakúpiť okuliare so špeciálnymi sklami, idem do okuliarov.

laurikagab
25. feb 2023

@pjana dakujem, a ten atropin sa musi stale kvapkat? nemozete ho vysadit ? JA som si ho sama poziadala ten atropin, lebo som o tom citala..este som ho nevytiahla z lekarne. Tvojej dcere sa nejak ustalili dioptrie?

laurika554
1. mar 2023

@laurikagab
ahoj chcem sa opytat, odkedy nosi tvoja dcerka okuliare? pisala si, ze sa jej zvysuju dpt kazde 4 mesiace, o kolko sa jej zvysuju?

vulka
1. mar 2023

@pjana Syn začal nosiť okuliare asi v druhej triede.Najskôr dajaké -2. Teraz ako 15ročný už -3. My to vôbec neriešime. Všetci v rodine máme okuliare, tak berieme normálne, že ich má aj on.
Kukla som popis toho Atropínu a osobne by som to decku vôbec nedala.

pjana
autor
1. mar 2023

@vulka u každého je to inak. Tvoj syn to ma úplne v pohode, tiež by som to neriešila.

pjana
autor
1. mar 2023

@laurikagab nám lekárka povedala že sa musí kvapkat stále, lebo nastane zhoršenie. Neviem či len straší, lebo nás potrebujú do stastiky kvôli výskumu alebo je to naozaj pravda. Ale na začiatku nás na to neupozornila. Dioptrie sa jej zvyšujú raz za pol roka až rok.

pjana
autor
1. mar 2023

@laurikagab my máme atropin 0,01 ale viem, že sú už aj silnejšie.

laurika554
2. mar 2023

@vulka no vies je rozdiel ked sa zrak zhorsi o 1 dpt za par rokov a je rozdiel ked sa zhorsi o 1 dpt za jeden rok

vulka
2. mar 2023

@laurika554 Asi som to nenapísla celkom správne. On na tie trojky skočil o cca 1,5 roka. A odvtedy sa mu to tak nezhoršuje. Ale samozrejme, každé dieťa je individuálne. A teraz má dcérka aké dioptrie?

laurika554
2. mar 2023

o dcerke pisala laurikagab, moj chlapec bude mat 8 rokov a ma uz cez 5 dpt. Okuliare nosi 3. rok , zacinal na -3. Takze mna to teda dost trapi. Nevadi mi ze nosi okuliare, aj ja nosim, ale skor ma trapi to rychle zhorsovanie. Ja mam momentalne -5 dpt. On je male dieta a ma to uz takto.

maxitaxi
20. apr 2023

@pjana Nam dnes dal doktor dal na vyber specialne okliare alebo atropin kvapky. Dcera ma 5 rokov a dnes dostala dioptrie - 1,25. Nevies nahodou ci tie okuliare uz poistovne nepreplacaju? Zatial sme sa rozhodli pre okuliare. Dakujem

dadka1005
15. aug 2023

Môj syn má 6 dioptrie, atropin začal kvapkat pred pol rokom a dioptrie sa mu konečne nezvýšili. Ja som spokojná, doktorka vravevela, že v 15 rokoch sa zrak ustáľuje a potom postupne kvapky vysadí.

lenka188
8. nov 2023

Ahojte, prosim mate skusenosti s tymi novymi okuliarovymi sosovkami (defokusovymi), ktore by mali spomalit progresiu kratkozrakosti? Ako ich deti znasaju? My sme na tom dost zle, dcerka mala v septembri 4 roky a minuly tyzden jej namerali dioptriu -4,5 po rozkvapkani (pred rozkvapkanom mala -6) 😔 o atropine nam lekarka nehovorila. Predpisala jej tieto okuliarove sosovky a casom budeme zakryvat "zdrave" oko, na ktorom ma "iba" -1,5 dioptrie, nakolko to horsie oko vraj vobec nepouziva.

laurika554
9. nov 2023

@lenka188 odkedy nosite okuliare? ma to od narodenia, alebo sa vam to postupne zhorsuje? moj syn ma tie specialne sosovky. Zatial ich ma len par mesiacov, uvidime, ako to bude dalej

laurika554
9. nov 2023

@dadka1005 kolko rokov ma tvoj syn?

laurikagab
9. nov 2023

@laurika554 ake mate specialne sosovky, tiez na minusky? moja dcera ma 9 a syn 12 a zhorsuje sa to z roka na rok..-6

laurika554
10. nov 2023

ano minusove, jednodnove, MiSight, no zatial nevieme posudit, ci nieco pomahaju, ma ich relativne kratko.

laurika554
10. nov 2023

@laurikagab tiez sa nam rychlo zhorsuju, 1 dpt rocne

laurikagab
10. nov 2023

@laurika554 dakujem, kolko ma syn rokov? odkedy mozu nosit tie sosovky a cena? dakujem

lenka188
11. nov 2023

@laurika554 my ste to zistili iba teraz, neviem, ci to ma od narodenia alebo sa jej to postupne zhorsuje. Nevsimli sme si problem, ona to -4,5 oko uplne vyradila a pouziva iba oko s -1 dioptriou, s ktorym vidi dobre. Nahodou sme na to prisli pri preventivke. Akurat teraz sme davali robit okuliare, mala by tam mat defokusovanu okuliarovu sosovku. Dufam, ze ich bude znasat. Casom hovorila lekarka, ze by mala mat kontaktne sosovky, vraj bude lepsie potom znasat ten velky rozdiel v dioptriach medzi ocami. Ale neviem si predstavit davat 4 rocnej kontaktne sosovky..

lenka188
11. nov 2023

@laurikagab nam lekarka hovorila ze uz mojej 4 rocnej by dala kontaktne sosovky, ale ja si to neviem predstavit. Ale teraz sme davali robit do okuliarov specialne defokusovane skla, ktore by vraj mali spomalit progresiu kratkozrakosti. Zatial ich maju iba vo velmi malo optikach. Su dost drahe, ale kedze dcera ma uz teraz v 4 rokoch -4,5, tak sme isli do toho, nechcem aby skoncila na 2 cifernych dioptriach 😔

laurika554
11. nov 2023

@laurikagab moj syn ma 8 rokov. Nam dr. vravela, ze aj rocne deti mozu nosit kontaktne sosovky, ak rodic zvladne manipulaciu s nimi. Na mesiac stoja cez 40 €. Vraj by ich casom mohla preplacat aj poistovna, ale nakolko sa pouzivaju na SR kratko, zatial nepreplacaju.

laurikagab
15. nov 2023

@lenka188 aj my sme sa dnes informovali o specialbych sklach, dcera sa behom pol roka pokazili oci o -1,5 dioptriu , tiez ma velmi vysoke!!!! kolko vss vysli tie skla? nam dnes povedala lekarka, ze cca 200 eur stoji jedno sklicko a ak sa do polroka zhorsi dioptria, tak to preplati poistovna..nam sa na kazdej kontrole zvysuje dioptria..syn ma 12 a ide to o 1/4 hore kazdu kontrolu, tiez ma vysoke..