icon

Prvé podozrenie na autizmus

1. máj 2022

Ahojte. Chcela by som sa opýtať mamičiek autistickych detičiek, kedy ste dostali prvýkrát podozrenie, že vaše dieťa možno bude na autistickom spektre? Aké staré bolo a čo robilo ze ste dostali take podozrenie? Ďakujem

Strana
z3
ludinka
2. máj 2022

@flafly u mojich oboch deti tretia hexa vakcina spustila chodenie po spickach, a narusila rec. Syn ma ,,len,, vyvojovu disfaziu hoci aj on ma iste crty aspergra, dcera 4 rocna ma tiez trosku problem s recou, ale kedze teraz je vacsina deti v tomto pozadu logopedka ju nechce ani riesit.
Dalsie preockovanie hexou uz nedame

ludinka
2. máj 2022

@flafly a okrem toho spickovania u oboch nastal problem s jedlom, hoci dovtedy vsetky prikrmy sme isli podla tabuliek a krasne papali, po tomto ockovani stratili chut do jedla a niektore jedla uz odvtedy nechceli- hlavne syn odvtedy neje vobec ziadne ovocie ☹
Preto si myslim ze to ockovanie ma vplyv na metabolizmus-travenie a s tym suvisia podla najnovsich studii aj vyvojove poruchy, a zial aj autizmus.
Takze mna nikto nepresvedci ze to ockovanie a autizmus nema istu spojitost, nevravim ze je to priamo z toho, ale ktovie keby tie deti neboli ockovane v case vyvoja ako by natom dnes boli.........

crystal333
2. máj 2022

@pininka1 moja kamarátka tiež má autistu syna , a počas tehotenstva mala cukrovku,možno niečo na Tom bude🤔

pininka1
2. máj 2022

@crystal333 no urcite na tom moze nieco byt. Bola by to az prilis velka nahoda.

mandzula
2. máj 2022

Mám "len" vysokofunkčnú autistku. Prvé prejavy-neustály plač, oneskorenie motorickeho vyvoja, naopak, nadpriemer v oblasti reci, problem so socialnymi kontaktmi, upnutie na rodicov, plac, ked som nechala otvorenu zasuvku, odtiahnutu zaclonu... S ockovanim to nespajam, ockovala by som znova. S jej otcom som sa rozisla, casom po poskladani mozaiky som si na 99 % ista, ze aj on je asperger. Mimochodom, ma syna s dalsou zenou, a je autista.

bejustek
2. máj 2022

v Česko-Slovensku sa povinné očkovanie
proti pravým kiahňam zaviedlo v roku
1919. Posledný prípad pravých kiahní na
území Slovenska bol hlásený v roku 1924.
Od roku 1980 sa očkovať prestalo, keďže
Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila
koniec výskytu tohto ochorenia na celom
svete.
• Nasledovalo očkovanie proti tetanu (1958),
proti záškrtu (1946), proti tuberkulóze (1953).
V roku 1957 sa začalo v ČSR prvé celonárodné
očkovanie na svete proti detskej obrne.
Od roku 1959 sa zaviedlo povinné očkovanie
proti čiernemu kašľu. Očkovať proti osýpkam
sa začalo v roku 1969. Očkovanie proti vírusovej
hepatitíde typu B sa začalo v roku 1998.

Ale tiež v 50-rokoch sa začala​ pšenica šlachtiť a priemyselne spracovávať vo veľkom. Už zrno na siatie je namorené pesticídmi, ktoré sprevádzajú celý cyklus rastu až po dozretie, ktoré je tiež urýchlené pesticídmi. A pesticídy sa viažu na gliadín-čiže lepok. Možno príčina autizmu je komplexná a hlboká. A ešte nás čaká dlhá cesta. A možno sme už prišli na časť skladačky, ktorá obsahuje " priepustné črevo". Možno preto po cielenej diéte a personalizovaných probiotikách vidíme nejaké výsledky...

mija_ja
3. máj 2022

Vratim sa k otazke, lebo o pričine nebola. Mna to napadlo prvy krat asi v 2 rokoch , ale nie kôli tomu žeby neboli priznaky skôr, len to bolo moje prve dieťa a s ostatnymi detmi sme kontakt velmi nemali lebo všade kam sme prišli dostal amok. preto som nemala s čim porovnavat, v tej dobe ani nebolo ešte take povedomie o autizme. Priznaky už od babatka. Veeeelmi uplakane dieta, vadilo mu hadam všetko, extrem ked nastala zmena nejaka okolo kočika, napr prudši zvuk, hlasy, niekto sa myhol okolo, nedalo sa s nim ist do obchodu, do priestoru ktory nepoznal, nemal rad prechod pod lampou lebo svetlo a tma. Ked už bol trošku vačši že vnimal deti, tak par pokusov o navštevu sme absolvovali rovnako s rovnakym vysledkom 20minutovy amok, potom sa ukludnil a už sa hral a bol spokojny. S demi sa nehral, utekal od nich. Nikdy sa nehral štandartne, bavili ho špecificke veci ako klučky a dvere, svetla, kable, stavanie hračiek doradu atd. Velmi ho vždy zaujimali auta, čo ho zaujima nauči sa velmi rychlo a všima si detaly, takže velmi skoro bol expert na auta, len niečo prefrčalo vedel povedat podrobny nazov auta, nielen značku. napr. Podla klučiek atd vedel o aky ide typ atd. Čitat a pisat tlačenym sa naučil sam ked mal 4. Ked mal 5 bavil ho kalendar, tak sa naučil všetky mena kedy su naspamäť. On mal očny kontakt dobry, resp. ma ten opačny protipol že pozera až moc uprene, akoby tak snaži čitat tvare ( povedala to psychologička). Upozornujem ale že každe dieta je ine, a naozaj aj tie priznaky a vek je roznorody. Myslim že čo sledujem, najčastejšie mamičky pridu na to že je niečo inak, ak nema dieta očny kontakt, ak nereaguje na oslovenie, reaguje slabo na hovorene slovo ( u nas to bolo napr. povedala som pod jest a on mi odpovedal svoje , ja že jest a on zas svoje, ako keby sme si išli každy svoju temu, neodpovedal skoro nikdy k veci ), potom odmietanie deti , špecificke hry, niekedy sa rieši oneskorena reč, Často su senzoricky citlive, tak si rodičia možu všimnut že im vadia určite zvuky, textura latky, svetlo... Často maju stravovacie obmedzenia, jedia len určite jedla. Moj syn nezje určitu texturu jedla , je toho vela teraz ma všetko nenapadne. U nas asi uplne prvotne bola ta prehnanan reakcia na vonkajšie podnety, časte amoky, špecificka hra a odmietanie deti. Tieto veci boli asi prve.

janaahotovo
3. máj 2022

@pininka1 jedna starsia pani psychologicka mi vravela, ze ona si robi taku sukromnu "studiu" o vztahu medzi detmi z umeleho oplodnenia a PAS. Pozoruhete aj Vy taketo nieco? Inak to s tymi dianetickami je zaujimavy postreh!

pininka1
4. máj 2022

@janaahotovo mam ja konkretne jednu mamicku ktora je po umelom a maju autistu ale ma aj ine diagnozy kedze sa narodil predcasne. O inych neviem kedze nie kazdy sa s tymto prizna len tak..

janaahotovo
4. máj 2022

@pininka1 áno, to chápem, tá psychol., čo ju spomínam sa na to špeciálne pýta. Ja myslím, že ešte budeme veľmi prekvapení, keď veda postupne začne odhaľovať dôvody autizmu a podobne. Verím, že to budú veci, ktorým sa bude dať predísť, alebo ich nejakými liekmi upraviť.

matkahelka
4. máj 2022

@pininka1 ja mam vo svojom okoli 3 auti deti, vsetci chlapci (aj statistiky hovoria o vyssom pocte chlapcov) a vsetky 3 matky pocali prirodzene, boli mlade (do 25 rokov) a vyslovene mali zdravy zivotny styl a ziadna nemala diabetes. moj skromny nazor je, ze ak by diabetes ci akakolvek forma umeleho oplodnenia nejako suviseli s autizmom, uz by k tomu urcite boli nejake studie.

pininka1
4. máj 2022

@matkahelka ano suhlasim ze to moze aj nemusi byt, nejaka baba mi tu posielala link na taku studiu. Samozrejme aj my mame vacsinu kde maju zdravi rodicia autistov, ale na jednu skolu mi to pride dost vela priladov s tym diabetom, preto ma to zaujalo.

nerya
4. máj 2022

Nás je prirodzene 😀 ináč som raz zahliadla aj článok, že to môže byť ak matka užívala paracetamol v tehotenstve 🤷 asi stále všetci len tapaju a nemajú dosť údajov na potvrdenie ničoho

jakubrianka
4. máj 2022

@pininka1 fakt je, že spotreba cukru rapídne narástla. Z 2 kg ročne na človeka je to dnes 32 kg/os. Áno diabetes prichádza do úvahy, kto vie ako neurotoxicky pôsobí cukor v prípade neliečenej cukrovky. Kľudne môže oslabovať aj sluznicu čriev... aj keď priepustnosť čreva je vraj len pri jednom type autizmu potvrdená. V každom prípade, toľko postrekov a chémi si žiada svoju daň tiež. Asi tych faktorov bude aj viac.

pininka1
4. máj 2022

@jakubrianka suhlasim,ze je to aj o tej chemii co je teraz v strave a vo vsetkom. My sa likvidujeme sami.

dismonika
8. aug 2022

Ja vidím aj veľkú spojitosť medzi autizmom a celiakiou. Ja sama som celiatička a mám vf autistku. Poznám viac žien celiatičiek, čo majú auti-dieťatko. Cukrovku nemám, ale vraj celiatici sú ohrozená skupina a je aj vyššia pravdepodobnosť, že túcukrovku dostanú skôr ako neceliatici.

zuzkagorka
7. mar 2024

@ludinka a keď ste to spomenuli pediatrovi,ako na to reagoval,že sa to stalo po očkovaní?

ivana7070
17. mar 2024

@kleopatra114 môžem sa opýtať, ja na 3. Mesačnom vidím, ze ma dosť horší očný kontakt,co ste ešte videli okolo 3..4.. Mesiacov.?

vierkaaa85
18. mar 2024

@ivana7070 3 m dieťa ešte poriadne nevidí..

nerya
18. mar 2024

@ivana7070 absolútne nič, trojmesačné je malinké

matkahelka
18. mar 2024

@ivana7070 3 mesacne dieta este nema vacsinou ziaden ocny kontakt, kedze az okolo 3-4 mes.dieta zaostruje a rozlisuje predmety a osoby

drobcek17
19. sep 2024

@flafly dobrý deň, môžem vám napísať správu. Ďakujem

Strana
z3