Prvé príznaky autizmu
Ahojte, chcela by som sa opýtať mamičiek ktoré majú skúsenosti.
Dcéra má 16m, narodená v termíne, apgar 9/10, náročný pôrod, po pôrode umiestnená v inkubátore.
Zatiaľ nerozpráva, naučila sa pekne chodiť avšak začala špičkovať. Je "nervák", hádže sa o zem, kričí až priam škrieka. Točí sa v kruhu, trasie rukami keď sa teší, popri tom aj výska. Nezáujem o knižky, obrázky, hry. Zakrýva si neustále uši aj oči rukami. Za ruku chodiť neexistuje, to je vreskot, uteká kam chce, keď sa jej snažím zmeniť smer tak kričí znova. Veľmi málo a Veľmi zle spí už od narodenia. Môžu to byť prvé príznaky autizmu? Na poradňu ideme až v novembri, no mne sa to nejako nezdá, neviem či to začať riešiť alebo tomu ešte dať čas?
Ďakujem za vaše odpovede.
Nervák, nezáujem o veci, knihy, to mal aj môj syn a je autista. A silných zvukov, hlukov sa nebojí? Zoraďovanie hračiek, vecí... vaša autistka samozrejme nemusí byť, ale mama cíti, ak niečo nie je OK.
Mozu to byt prve priznaky aj nemusia...vela deti ma auti priznaky, ktore potom casom vymiznu..cim zas nechcem zlahcovat situaciu, ale sama som si tym s malym prechadzala...spickovanie, krutenie, neustale zoradovanie predmetov, vyhybanie pohladu, trasenie rukami...oneskoreny vyvoj reci a vela ineho...a nakoniec akonahle nastupila rec, vsetko postupne vymizlo..teraz je z neho sikovny skolkar. 🙂
Na druhej strane zas ukazoval prstom a tak sme sa predtym dorozumievali.
Stiahni si aplikáciu ASDetect - zvolíš si kategóriu podľa veku a pomocou videí si vieš porovnať jednotlivé prejavy správania. Vyhodnotenie ti príde na mail. Vždy môžeš kontaktovať Centrum včasnej intervencie, kde ti poradia, usmernia, čo ďalej. Mnohé prejavy, ktoré si uviedla, sa objavujú u detí s PAS. Ale môže to byť iba vzdor a obdobie 'ja sama', kedy dieťatko skúša naše hranice a začína si presadzovať svoje.
Ahoj ako ste na tom dnes ?

@tanapeta aj oblubena vec. plysovy krto aj v bazene.