Prvé príznaky autizmu u 2-ročného dieťaťa
Ahojte, je tu nejaká mamicka ktorá ma dieta s touto diagnózou? Viete mi povedať,aké boli prvé príznaky, čo ste si všimli na vašich deťoch ?
Moja dcérka bude mať koncom marca 2 roky, ale nerozpráva.. mama povie len sem tam a iba také svoje veci, Gaga baba nie.. nič viac
S druhými deťmi vychádza dobre, neukazuje mi síce toto a tamto, ale keď chce čítať donesie knižku, keď chce ísť von donesie topánky, keď je hladná donesie si tanierik..
Žiaľ ale nevie zatiaľ jednu činnosť robiť dlhšie, často sa mi hádže o zem, stáva sa ze si búcha aj hlavu o zem..
Termín u neurologicky máme o 2 týždne ale dovtedy by som chcela vedieť aspoň nejaké základy.. keď som robila dotazník na neurológii o autizme, nevyšlo ze by mala také priznaky,ale v tom teste boli dosť blbé otazky
Ale deti .maju aj obdobue vzdoru..
@barka1 no mňa nenapadol vôbec, mne to povedal obvodná lekárka, keď som prišla za nou ze maká z ničoho nič začala veľmi zle spávať:/
Povedala,máva* preklep
Aha...tak snad ta tu ukludnia.
2 rocne dieta sa dokaze sustredit na jednu cinnost asi tak 15 minut, nevidim v tvojom popise nic autisticke.
ked bola babatko a vzala si ju na ruky a usmiala sa na nu, usmiala sa na teba? reagovala? alebo pozerala niekam cez teba? robila niekedy nejake stereotypne pohyby rukami ci telom? rozumie, ked jej nieco povies?
Horší očný kontakt, horšie porozumenie, nezdieľal pozornosť... Ale každý autista je iný. Skús aplikáciu ASdetect, je to v slovenčine.
@heln očný kontakt somnou drží vždy, úplne vždy, ale nie vždy mi reaguje na meno, niekedy musím raznejsie a hlasnejšie povedať, ale keď jej poviem prosím ta pod sem, tak zas ide hneď.. keď bola ešte veľmi veľmi malička,vtedy sme tam to vyzeralo,akoby nás nevidela ale potom to prešlo.. mam pocit ze niečo rozumie,zároveň ale niečo nie.. nechodí mi so slovami toto chcem, toto chcem..ona len skôr donesie knižku, keď chce aby sme čítali,alebo donesie ceruzku a papier.. pohyby také nerobí žiadne, začala som nedávno sem tam krútiť, ale len keď idú pesničky, dupoce pri tom takže podľa mňa to berie ako pohyb na melódiu.. rozumie papat,piť, lazkat, spinkat, nie áno.. ale sem tam vidím ze nevie co presne od nej chcem..
Mňa by autizmus ani nenapadol, len lekárka povedala ze radšej skúsiť ísť na vyšetrenie a všetko včas podchytiť
Chápem obavy. Ale podľa tvojho opisu to sedí aj na normálne dvojročné dieťa. Náš predné keď mal 2 roky hádzal sa o zem, kričal, nerozprával, len ukazoval, na meno tiež reagoval ako sa mu chcelo a ako uznal za vhodné :D ... Dieťa v tomto veku dlho pri jednej aktivite nevydrží.
Ja som mala tiež pochybnosti pri našom, ale dnes je z neho absolútne zdravý a až veľmi chytrý chlapček :D ... Rozprávať začal v dva a pol roku, hádzať na zem sa tiež prestal asi za 3 mesiace, postupne celkovo vzdor sa omnoho viac znížil.... Takže podla mňa vaše dieťatko spadá zatiaľ do štandardného dieťaťa. Ale teda uvidíš, čo povie neurologicka.
Ale teda čo ej dôležité sledovať - má očný kontakt? Prejavuje emócie? Rozumie ti? Vie sa hrať na "akoze"? Myslím tým, že pod akože papať. Alebo akože budem lekárkou a ošetrovať. Má nejaké monotónne pravidelne pohyby?
Môže to niečo byť, nemusí. Doktorka nie som, ale z popisu mi to príde ako normálne dvojročné dieťa.
Poznám chlapčeka, ktorý mal tri roky a vedel tri slová, mama, baba, tata. Autista nebol. Chodili k logopedicke a keď som toho chlapčeka videla o pol roka, neverila som. Také slová co mi rozprával, súvetia.. No iné dieťa.
Buchanie hlavy - niekto sa o zem hádže, moje dieťa sa napr skrisbe. Keď mu niečo zákazem, tak tak trhne rukov akoby sa chcel poškrabat. Obdobie vzdoru proste.
A čo sa týka toho, že nevydrží... Moje dieťa vydrží pri jednej činnosti na krúžku kam chodíme 20 minút (mam to odstopovsne 🤣) maximálne. A aj to je taka činnosť, čo doma bežné nerobí, je pri tom mokrý, špinavý, takže sa v tom výživa 🤣 ale doma ho nič nebaví viac ako 10 minút.
Určite k dr chod, ale skus sa ukludnit. Podľa mňa máš zdravé dieťa 🙂
Bud to bude recova dysfazia, alebo jednoducho musite pockat kym nastupi rec, toto deti robia v tomto veku, ked uz maju taku fazu vzdoru a zaroven neni nabehnuta rec. Casto aj hryzu, alebo hadzu veci a pod. Podla mna bude v poriadku. Horsie je ked mas dieta, co ma nadpriemerny recovy prejav v tomto veku a total odmieta komunikaciu s detmi a cudzimi, odmieta jedlo, pitie, vsetko musi mat iba v jednom prevedeni, toho by som sa bala viac ( to bol nas pripad) a za cca pol roka bolo z neho uplne normalne dieta. A doteraz uz je normalny.
@tinka_1807 no takéto akože sa hrať nevie.. ona vie také, ze dat cumlík do úst pokiaľ place napríklad jeden jej malý kamarát co k nám chodí, alebo mu dá tyčinku keď povie mňam ale inak nie :/
Nemusí ísť i autizmus, ale objednala by som sa pre istotu k psychologičke, ktorá má skúsenosť s autistami. Neurológ diagnostiku autizmu nerobí, niektorí sa k tomu vedia trochu vyjadriť, ale nie je to pravidlo.
@skaja_111 no syn ano, ja v detstve tiez, hovori ako dospely clovek , pouziva zlozite very od zaciatku s takymi spojeniami ako “ mimochodom, vynimocne, nepravdepodobne “, hovoril tam o temach ako vesmir pred ucitelkami. Ja som bola podobna, ale muz tiez a ten je NT zjavne. Ale dodnes ja ndchapem urcite veci ako nejake vtipy, alebo beriem veci doslovne. Toto bol sok pre muza, myslel, ze to je mojou nemcinou vtedy, ale nebolo.
Ako ste dopadli

Buď v klude. Moj brat hovoril od 3 rokov. Buchanie hlavy o zem? Tiez to robil. Obdobie vzdoru ako vyšité... A nie, nie je autista.
A ty si neurolog, ze dokážeš správne vyhodnotit vhodnost otazok o autizme? Ako ta vobec autizmus napadol?
Dufam, ze sa ti sem ozvu matky autistickych deti, aby si sa ukludnila....