icon

Prvý rok v škôlke: Zlepší sa detská imunita?

10. dec 2024

Je tu este nejaka mamicka,ktorej dieta vydrzi cca tyzden v skolke a je zasa chore?je to bezne?mam pocit,ze tie sirupy na imunitu su len marketingovy tah,a ze moje dieta je furt jedine z triedy tak casto chore ....zlepsi sa to niekedy?ci po cele 3r v skolke bude stale chory?

Inak otuzujeme,chodime von za kazdeho pocasia,papa ovocie aj zeleninu a nic z toho nezabera

queen_el
12. dec 2024

Náš malý chodi do školky od septembra, raz bol doma tyždeň a 1-2x par dni s kašlom, ale nosi domov bacile jedna radosť, my s manželom sa striedame kto je práve chorý a on nič (no teraz to chytil aj on druhykrat; ale iba kašlik soplik). Asi iba vyčkat no.

alenka1986
12. dec 2024

Starsej sa to zlepsilo az v skole, mladsia co od nej vsetko chytala uz ako babo, je casto chora tiez

jabuducanevesta
12. dec 2024

Nám pomohli po škôlke striekať si do nosa morskú soľ nech bacily nejdú do tela ale von...a menej sladkého jest

rivini
12. dec 2024

U nas bol prvy rok katastrofa: tyzden v skolke, dva tyzdne choroba…teraz mam pocit, ze syn si tymi virusmi vybudoval imunitu. Soplik sa obcas vyskytne, ale nejake vazne choroby uz nie. Ale chodim s nim kazdy den na cerstvy vzduch aspon na 1,5 hodiny, dbam na vyvazenu stravu. Sirupy nekupujem, su to vyhodene peniaze. Doplnam mu ale v zime D-cko a davam rybi tuk (omega 3)

1romca1
12. dec 2024

Ahoj, u nás to bolo to isté týždeň v škole a potom dva tri týždne doma, v podstate od októbra bola malá skoro nonstop doma, ale kúpili sme inhalator lebo sme tiež už nevedeli čo dávať keď nič nezaberalo, mala inhaluje každé ráno pred školkou vincentku a teda aj poobede keď dôjde domov a nechápem prečo sme to nekúpili hneď v septembri.. hovorím odkedy máme inhalator je svätý pokoj a mala chodí pekne do škôlky a je svätý pokoj 🙌 takže skúste investovať do toho a uvidíte, ja verím že nám pomohlo zrovna toto 👌

ivec16
12. dec 2024

tak ja mam doma 10, 5 a 1 rocne dieta… vydrzia asi 2. tyzdne, treti tyzden uz to zacina… stvrty vrcholi… liecia sa vacsinou tyzden… opat 2-3 tyzdne vydrzia a taky kolotoc vratabe toho 10 rocneho takze nemyslim
ze sa to nejak zlepsi…

evivb
12. dec 2024

Mne syn od septembra teraz bol chory na 2 tyzdne a este stale trva ranny vlhky kasel, a prechladol na vianocnych trhoch, nie v skolke..... 🙄 inak, davam mu iba C, D, probiotika a omegu 3 od vegetology. 🙏 zeleninu a ovocie nemusi. 🙄 ATB este nemal. Ma 3,5r. Sladkosti nedavam. Mozno 1x za 2-3 tyzdne.

lenka_vi1
12. dec 2024

Zlepší keď bude mať 6 rokov.

aceris
12. dec 2024

Zalezi od dietata. Starsi syn skolka 2-5dni a 3tyzdne doma...nastupil do skoly a stale max 4-5dni a minimalne 2tyzdne doma...do skoly ho posielam so soplom, lebo by tam ani nikdy nesiel. Mladsia si preskakala vsetky choroby co priniesol. Mala by chodit do skolky ale ju so soplom nedam, takze kym ona vyzdravie, on prinesie nieco nove zo skoly, tak je furt doma🤦

mamasrnka1984
12. dec 2024

tak skolka je naloz bacilov podla mna.. ja mam predskolaka a tiez je casto chory.. ale ani sa necudujem.. skolka za prve nie je ciste miesto.. ved deti si po prichode z domu do skolky ani len ruky neumyju, kaslu do priestoru, co pri malych detoch este sa da chapat, vacsi by to uz robit nemali 🙂 dnes pri lekarke som jednu mamicku upozornila, kedze jej syn cca 7 rocny kaslal do celej miestosti, ze by bolo namieste si zakryt usta.. tak mi takmer vynadala a bola velmi neprijemna ... cize pri takychto ludoch je tazke neochoriet.. ja nejako neverim v silu imunity, proste vacsina chorob je zo zlej hygieny a to je kamen urazu celej skolky

evkatk
13. dec 2024

Čím je dieťa mladšie, tým lepšie znáša kolektívne "bacily" . Najlepšie ich znášali 5 - 8 mesační drobci v jasliach. Tí nechoreli, pretože mali ešte dostatok vrodenej imunity, ktorá sa v kolektíve posilňovala. Na to noli kedysi upozornení rodičia pri nástupe detí do jaslí, aby sa rodičia nebáli chorôb. A skutočne. Všetky moje deti nastupovali po 26 - týždňovej MD ako 5 - mesačné a skvelo to znášali. Tak raz, maximálne 2 x do roka mali soplík, ktorý trval max. 3 dni. Dokonca aj kiahne a osýpky, ktoré sa neskôr objavili v škôlke, bývalí skorí jasličkári ich nedostali. A tá, v prvých mesiacoch posilnená imunita na báze vrodenej imunity, ktrorú ešte vtedy mali, je dostatočne silná aj teraz, po 50 - ich rokoch. Ani covid ich nezložil do postele. Deti, ktoré sú dlho doma, postupne strácajú vrodenú imunitu a nová nemá základ, na ktorej by bola budovaná. Deti izolované pred chorobami doma majú veľmi slabú imunitu.Dieťa v kolektíve prejde chorobami a tak si určitú imunitu vytvorí. Niektoré skôr, iné neskôr. No chybu robia tí, čo dieťa zo škôlky vyberú a nechajú dĺho doma. Tie choroby chytia v škole a má to zlý vplyv na školskú dochádzku. Ak je dieťa často chhoré a vymešká maximálne prípustný počet vymeškaných hodín, musí opakovať prvý ročník, alebo od 1. ročníka to má vplyv na výsledky v škole a ťahá sa sním aj do vyšších ročníkov zlý prospech.

ceresnicka111
13. dec 2024

Skus sa opýtať pediatricky na broncho vaxom. Pre mňa je to ako zázrak lebo dcérka prvý rok bola asi mesiac v škôlke co bola stále chorá. Mala časté zápaly priedusiek. Odkedy užívala broncho vaxom tak tento rok od septembra vymeskala len týždeň. Ale ci sa to predpisuje len pre deti s opakovaným zápalmi priedusiek alebo je to na prirodzené posilnenie imunity neviem ale určite sa na to skus opýtať.

autor
13. dec 2024

@ceresnicka111 o tom som pocula ale vraj pri tom su deti chore ked to beru,ci.

ceresnicka111
13. dec 2024

Choré keď to berú? Tak to neviem ako myslíš, akože môže ochorieť v priebeh tých troch mesiacov, berie sa to 10 dní potom 20 dní pauza ale nám to neskutočne pomohlo, ja som bola už zúfalá co dcérka brala stále atb. Ale ak myslíš ze potom je dieťa viac choré tak to určite nie

autor
13. dec 2024

@ceresnicka111 nie myslim tak ze ked to dieta berie ze hned je chore mozno len blbost netusim

ceresnicka111
13. dec 2024

Ale aj tak píšeš ze máš často choré dieťa takže ak ti ochorie počas užívania broncho tak to je asi jedno hlavne ze po troch mesiacoch ako odoberie tú kúru uvidíš výsledky

vyhuelka
13. dec 2024

To je blbosť, bronchowaxom je imunomodulant, keby sposoboval chorobu tak ho nepredpisuju 🙈

00kvetinka00
13. dec 2024

Ja mam opak vás.... dieťa neje ovocie ani zeleninu (napína ju -reflux) maz zeleninové polievky.
Von chodí hlavne zo škôlky.... potom dedo snou je vonku chvíľu keď ide po ňu (ja som.v robote mame hektické obdobie) a neotuzujeme.

Dostáva imunoglukan sem tam viť.c kvapiek.
Od septembra bola malá chorá 1x .... 2x mala sopliky len to ona ma celú zimu lebo ma malú nosnú priehradku tak to neriešim ja ani skolka keď sem tam posmrkava.
Takže len 1x mala ani nevieme co lebo mala 1den horúčku druhý deň bola unavená a potom už nič.

Ma 5r ...... 2x mala antibiotika ..... q spolu bola chorá asi 5x.
Imunitu ma po mne dobrú keby ma po chlapovi leží v postele celú zimu.
Dieťa nosí domov choroby jej nič nieje ani mne a chlap už 4x bol chorý od septembra.

janmik
13. dec 2024

@00kvetinka00 my sme začali chodiť do škôlky minulý rok. V októbri začal byť stále chorý tiež som si vravela že všetky choroby sa na neho nalepia. Tento rok je lepší zatiaľ bol doma len 3 dni pre zvýšenú teplotu. Je to asi individuálne.

maryetta
13. dec 2024

No na to ze ma aj starsich surodencov a popri nich uz ozaj z choroby do choroby. Tak ano. Stale v chorobach pokracuje.
Ale tak-imunita sa buduje. Neviem do kedy. Kazdopadne skolaci to uz zvladaju lepsie.

autor
13. dec 2024

@ceresnicka111 a to moze aj obvodna predpisat?

ceresnicka111
13. dec 2024

Áno

autor
13. dec 2024

@ceresnicka111 vdaka skusim jej navrhnut no ked som citala recenzie tak tam pisali o chorobach uz viem odkiaal to mam

ceresnicka111
13. dec 2024

Napísala som len ze nám to pomohlo neskutocne a keby som mala všetko čítať a veriť všetkému tak sa dodnes motame v chorobách. Asi na každý liek na svete nájdeš aj negatíva 😉

scorpionflower1
13. dec 2024

Moja je v skolke 3. rok, rekord bol 6 tyzdnov. Potom, od polky oktobra, to je system tyzden doma dva tyzdne skolka - kasel, sopel su nasi verni spolocnici stale. Uz mame za sebou ORL, imuno - vsetko ok.

mariazatkova
13. dec 2024

No môj bol tiež stále po týždni chorý. Celé 3 roky. Ale ani som sa nečudovala. Lebo vôbec nerobili ranný filter. Nemali nato čas. Brali všetko a deti s hnisavými očami. Takže asi k tomu toľko

mamasrnka1984
14. dec 2024

@mariazatkova a v skole uz je lepsie?? ak teda uz je v skole..

scorpionflower1
15. dec 2024

@00kvetinka00 toto cele je vec genetiky. Mne dr. Kulich na ORL povedal, ze tieto problemy so soplami v detstve su dedicne, ak ja som bola soplave dieta aj moja dcera bude pravdepodobne soplave dieta. Pohybu ma dostatok - ma tanecnu, 2x denne su vonku zo skolky, rezim ma pravidelny. So stravou to je kvapku biednejsie, ale nic tragicke, ma rada cerstvu zeleninu a ovocie, vahu ma presne ako ma mat. A aj tak ma casto sopel a kasel.
Ked obcas dostane nejaku zaludocnu virozu (tak 2x za rok) tak ma mierne prejavy za par hodin ani nevie, ze nieco mala, anginu mala 1x v zivote, ale kasel sa jej vie tahat aj 2-3 tyzdne.
Poznam deti, ktore dostanu zaludocnu virozu 5-6x za rok a tak zvracaju, ze skoncia v nemocnici, ale zapal hornych dychacich ciest nemavaju vobec. A niektore nemaju vobec nic a ich matky preto nic specialne nerobia.
Je to najma vec predispozicie a stupna vyvoja imunity.

mariazatkova
15. dec 2024

@mamasrnka1984 Áno o niečo je to lepšie. Vydrží aj celý mesiac bez choroby. Cez zimne obdobie je to horšie. Inak sa to da.