Psychický blok pri kakaní
Ahojte maminky, prosim o pomoc, ak to niektora poznate... Moj mladsi syncek bude mat tri rocky. cca rok krasne funguje bez plienky, ale zlom nastal asi pred mesiacom, isli sme na chatu a tam ani za svet nikde kakat, ani serblik, ani zachod :( bola to cista katastrofa, vydrzal aj tri dni bez kakania, potom som ho chytila vonku na travicke do podrepu a tak navela sa vykakal. Predtym doma aj 3x denne chodil pekne sam na serblik. Myslela som, ze sa mu len tam nieco nepaci, ale vratili sme sa domov a hysteria okolo kakania pokracuje. Uz si fakt neviem rady :( skusali sme po dobrotky, po zlotky, za odmenu, za bodiky... nic nefunguje.
prosim o akykolvek tip ak ste zazili nieco podobne, dakujem
@yanielka dakujem, ja dufam, ze to coskoro zvladneme
ahojte. Tak moja mala ma 2 roky aj 3 mesiaca a uz pol roka sa trapime aj my :( naozaj aj my sme pred polrokom odlozili plienky, ale do plienky ona nekaka od 8mes. vzdy len do nocnika, takze nemam pocit ze to zacalo odplienkovanim :( my sme napr. uz vybrali asi 3 tie duphalac-y a nic. Proste blok ... koniec :( kakame na 4-5 den s placom a mojim naliehanim a kricanim, ale ako citam toto asi nema vyznam :((( neboli ste niektore na gastre ako prebieha take vysetrenie pri takychto malych detoch prip. co poradili?? Tiez ma to stve, organizovat zivot tak aby ked jej dam sirup, boli sme vzdy doma atd atd .... tiez mam pocit ze uz to trva nejak pridlho :(((( uf ... kolko asi trva take obdobie?? :( kedy si deti zacinaju uvedomovat ze treba kakat ked sa im chce, nie ked uz je na male? :((((
@zuzulienka31 ale probiotiká ti málokedy pomôžu pri bloku... skoč za malého doktorkou, povedz jej o tom a vypýtaj si na predpis ten Duphalac, keď už žiadne iné prírodné cesty nefungujú... nepreženie ho, je to proste len sirup, v podstate samý cukor a slúži na zriedenie stolice, teda aby ho to nebolelo, keď tlačí, resp. keď to naňho ide, aby sa bez problémov vykakal... lebo aj z toho to môže mať, že raz zadržal niekoľko dní, a potom ho to raz bolelo, zapamätal si to a možno aj preto nechce... a ak to aj nie je preto, tak ten Duphalac aspoň trošku uzdraví tie poupchávané črevá atď. ... ale je len na predpis, jedine v Čechách ho kúpiš v lekárni bez predpisu... vyskúšaj 😉 želám všetko dobré 🙂
@patrisha2801 ahoj, máme to tu tak asi všetky ☹ je to zvláštne, ale jediné, čo pomôže, je, že budeš trpezlivá, nebudeš o tom denne hovoriť, nesmieš byť kvôli tomu nervózna a dávať jej najavo, ako veľmi ti na tom záleží, aby sa vykakala... treba dbať na dobrú životosprávu, aby papala veľa vlákniny a každý jeden bobek zrejme treba vychváliť do nebies 😖 😀 je to ťažké tak, ako na našu psychiku, tak o to ťažšie na psychiku dieťaťa... 😒
@klemberka no on praveze nikdy nema tvrdu stolicu, takze boliet ho to neboli, lebo aj ked si "sprtne" do slipkov, tak to je makke, ale v piatok mam ist k pediatricke so starsim, tak sa skusim s nou poradit, ze co robit.
Inak tuto noc chudak zo sna vykrikoval: "nechcem kakat" no az mi slzy tiekli :(
@zuzulienka31 chúďatko malé ☹ neuveríš, ale keď sme my boli presne v tom najhoršom období, tiež sa mi malý raz zobudil v noci s plačom, že nechce kakať... takže nielen nás to trápi, ale aj ich... ☹ treba im dať čas... hlavne to stále nepripomínať... ja som sa takto zaťala, že mu o tom nepoviem ani slovo cez deň, iba mu stále podsúvam nejaké jabĺčka, stále mu nosím vodu, aby sa napil a tak... a pomohlo to... už sa vypýta aj sám a nebojí sa toľko toho... akurát, keď ide niekedy cikať, tak sem-tam povie, že on nechce kakať, to jediné mu také zostalo, snáď nám ten blok čoskoro celý zmizne... a ja mu len vždy na to poviem, že neboj sa, nemusíš kakať, keď nechceš a on sa upokojí... len o mesiac ideme na 2 týždne na Slovensko, tak som zvedavá, čo to s ním zas spraví 😔
Vidím, že týmto si prešli viacerí. My tiež. Trvalo dlho, kým to malého prešlo. skúšali sme slivkový kompót, marhuľový kompót, rady doktorky, nič nepomáhalo. Prešlo určité obdobie a problém prešiel. Asi to je psychikou.
@klemberka no ja som si tiez povedala, ze to nebudem pred nim vobec spominat. Dnes je sice treti den, co vobec nekakal, ale nebudem na neho tlacit, necham to tak, sam zisti, ze to inak nejde...
Tak uz len aby som to aj ja vklude vydrzala a netlacila na neho ;)
@ufinka tiez si myslim, ze ako to z nicoho nic prislo, tak to musi aj same odist, len to potrebuje cas a hlavne trpezlivost, ktorej zase tak vela ja nemam, ale musim sa to naucit
@zuzulienka31 chce to len cvik, nevybuchnúť 😀 držím palce, nech to čím skôr prejde, snáď aj nám... 😉
@klemberka dakujem, aj ja vam drzim palce 🙂
nech to vsetci zvladneme a zachvilu si napiseme, ze uz mame toto obdobie za sebou ;)
@zuzulienka31 ja som tej trpezlivosti tiez vela nemala, ale bolo mi ho chudacika luto. No nas je taky bojko celkovo.. aj ked sa umyva hlava, uz niekolko rokov vyplakava, neda si vysvetlit, ze mu voda absolutne nemusi natiect do oci i ked ma uz 5 rokov. Ale to je uz ina tema 🙂
nasa mala ma 4,5roka a poviem vam vytrpeli sme si uz svoje.problem s kakanim ma odkedy prestala nosit plienky.boli sme aj na pohotovosti,skusali sme slivky ale tie jest nechcela,probiotika sme davali.a veru nic nezabera doteraz.nejde na wc-ko aj tyzden.ale ked je uz najhorsie tak je u nas porod pol hodinovy a tiez je to na nevydrzanie.aj ked nam je malej luto.vysvetlujeme jej sto krat ze ked sa vykaka bude lepsie,povie vzdy ze ano ked sa uz vykaka ale dojde dalsie kakanie a zase to iste.ked je uz najhorsie tak davam cipku na vykakanie,poviem vam ze to funguje,do pol hodiny ide aj ked nechce.je to vzdy velky boj s cipkou lebo neznasa cipky ale couz.baby treba vydrzat tento velky boj a cakat kedy to deturence prejde 🙂
@zuzulienka31 ak to malej neišlo dali sme jej sušené slivky, ale tvoj mal asi blok za to že bol v inom prostredí a potom mu to už doma neišlo, aj keby chcel, už bol jednoducho zapečený. Ja som jej aj hovorila, keď zdržiavala, že som videla, že sa jej už veľmi chce a nechcela pri hre odísť na WC, tak som jej povedala, že ju bude veľmi bolieť bruško a že keď sa nevykaká teraz, keď sa jej chce, že zajtra to bude ešte horšie a bude ju bolieť ešte aj riťka. Nedala si povedať, alebo jej to potom už nešlo. Tak išla na druhý deň a plakala, že tlačí ide to ťažko, a bolí ju riťka a mala už tvrdé hovienko. Tak odvetedy radšej ide, aby ju to nebolelo. Teraz je leto snažíme sa jej dávať čerstvé ovocie marhule, melón, uhorky...a ide denne.....Proste prišla na to sama, že keď zdržiava, lebo "nemá čas" ísť je to každým dňom horšie...
@kris557 vsak to, ze ti drobci na to musia prist sami :( nikto ich neprinuti.
u nas momentalne ziadny pokrok aj ked jablka a ine ovocie papa na kila... uvidime, dnes sa drzim aby som mu nic nehovorila, snad to pomoze
Baby akoze co mi maly povedal, ze maminka ja sa zajtra vykakam a ty budes stastna 🙂 drobec moj, skoro som sa rozplakala
Taaak dnes sme boli uspesni 🙂 🙂 🙂
Rano ked sme vstali, tak mu povedala, ze nech sa zatial vycika do serblika, lebo ja tiez musim ist na wc a ze obaja naraz tam ist nemozeme. Pustila som mu k tomu rozpravky a znico nic sa sam aj vykakal, bez zbytocneho stresovania. Ked som sa k nemu uz blizila, tak mal usmev na tvari a krical, maminka kakal som 🙂 nemusim hovorit, co to pre mna znamenalo.
Nechcem sa dopredu tesit, lebo jedenkrat nic este nevyriesi. Az bude chodit pravidelne, bez stresu a sam od seba, vtedy to bude vyhra.
Ale kazdopadne som stastna a teraz budem aspon nablizsie tri dni v klude 🙂
@klemberka
@ufinka
@yanielka
Baby dakujem za rady a podporu. Odkedy som sa zacala ovladat a pred malym vobec o kakani nehovorim, tak mam pocit, ze je to lepsie, uz dva dni za sebou sa vykakal rano do serblika, bez "natlaku" a velmi sa z toho tesil, hned mi to krical. Tak som stastna ako blcha. Aj ked viem, ze nie sme definitivne za vodou, ale viem, ze sme na dobrej ceste 🙂
@zuzulienka31 vidíš to! 😉 som rada, že ste takto pokročili, ste určite na dobrej ceste 🙂 nám sa zas stalo, že sa malý vykakal ráno aj večer 😵 ale včera a dnes zas nič 🙄 😀
@klemberka to mate tiez super 🙂 tak drzkam palce aj nadalej 🙂
@barborka2708 dobrý deň,ako to potom skoncilo? mam ten isty problem

@zuzulienka31 my sme sa s tym trapili rok , bolo to desne obdobie. Kazdy den som neriesila v hlave nic ine iba ci sa vykaka alebo nie a nakoniec nam pomohol duphalac lactuloza ale vybrat celu flasku a naozaj tak ako ti radili vobec o tom nerozmyslaj a neries ked aj uvidis , ze treba ale nechce povedz ok pojdes neskor a nemysli na to, lebo sa zblaznis a dieta tiez bude nervozne. Po dobrati blok zmizo este parkrat som na nej videla strach v ociach ale povedala som jej, to nic ak to nepojde tak neskor a odisla som z kupelne a odvtedy mame pokoooooj. drzim palce