icon

Psychika 6 ročného dieťaťa

pamag1805
7. jan 2021

Dobrý deň, som zena, ktorá trpí depresiami a dlhé roky sa liečim. Mam jednu 6 ročnú dcérku, ktora je veľmi, šikovná, empaticka, veselá, ale ja svojim zbrklym chovanim jej na vývoji nepridávam, žijeme spolu s manželom, snažíme sa pred dcérkou nehadat, aj keď to niekedy nejde, tak sa snažíme aby videla ze aj keď sa pohadame, tak sa ľúbime a vždy sa uzmierime, píšem vam preto, lebo dcérka je veľmi bojazliva co sa týka tmy, hocikedy sa zlakne len keď niečo buchne, vždy som si povedala ze je to normálne detské bánie, až včera, keď sme sa s manželom zľakli ako prežívala film kde dievčatko ochorelo... Dcérka začala panicky plakať, kričať nech to vypneme, celá sa triasla, až ju napinalo na zvracanie... Prosím nenájde sa tu nejaká psychologička ktorá by mi trosku poradila usmernila? Ďakujem krásne za všetky komentáre, prosím len neodsudzujte... Neviem bojím sa aby som niečo nezanedbala a aby netrpela dcérka drpkami..

pamag1805
autor
7. jan 2021

@pamag1805 ako som hovorila ze hej nepridávam svojim zbrklym chovanim., čo sa týka aj Silvestra veľmi som ju vylakala hláškou že ohňostroj nás môže aj zabiť keď sme blízko neho. A chúďatko to hrozne zle znášala...

ivangeline
7. jan 2021

Tak to, čo vidí doma sa určite odrazí... Ja som tiez totálna zdepkovana troska. 🤣 Moja mama bola taká istá... Proste sa to odrazí na správaní druhého. Ale inak neviem poradiť. 😁

nikpa
7. jan 2021

@pamag1805 skús tu
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
Je tu aj poradňa detského psychológa ale je momentálne uzatvorená, nevies položil otázku, asi má toho veľa.
Inak pri jej veku treba dávať pozor film s akym obsahom jej dovolíte sledovať. Predsa je ešte malá, jej hlavka nemusi obsah vediet dobre spravovať.

sapetka
7. jan 2021

@pamag1805 mozno treba lepsie vyberat filmy ktore dietatu pustat a tiez vazit slova.. ohnostroj moze zabit? Preco radsej nevolit ine slova troskj primeranejsie obzvlast ked vies aka je bojazliva a citliva../

pamag1805
autor
7. jan 2021

@ivangeline ako mama ta deptala svojim chovanim? Toho sa bojím ze si nenájdeme k sebe vzťah, a chúďatko ju úplne zdeptam...

pamag1805
autor
7. jan 2021

@sapetka snažíme sa všetko čo chce pozerať tak pozerať s nou a jej to vysvetľovať...

ivangeline
7. jan 2021

@pamag1805 silné slová, rýchle zmeny nálad, apatia, krik, nechuť sa mi venovať, malo pochopenia, že som dieťa a neviem perfektne robiť veci a ani nemusím vedieť, láska podmienená.. ale k tej depke ..úzkostlivosť, apatia, krikh, zmeny nálad, bezrežimovosť..

pamag1805
autor
7. jan 2021

@nikpa dakujem

drzaopica
7. jan 2021

@pamag1805
@pamag1805 vcerajsi film urcite nebol vhodny pre 6 r citlive dieta.Fakt je jeden, ze uzkostlive citlive mamy maju take iste deti.Ty a tvoje nazory, spravanie su pre nu velmi dolezite, tak davaj pozor co a ako jej podas.Co ty povies ona berie ako 100% pravdu.Ked jej povies, ze na bicykli moze tak spadnut, ze sa zabije ci zlomi ruku uz pojde so strachom a nebude chciet sportovat.
Deti byvaju vylakane z toho co rodicia.Kopiruje tvoje spravanie, ak budes hystericka a zo vsetkeho robit stres a dramu bude taka ista su to naucene vzorce spravania🙂ohnostroj treba povedat, ze moze byt nebezpecny, ale robime ho pre radost a ma ho obsluhovat dospely, ktory vie ako na to.Nespravit z toho strasiaka, lebo dievcatko sa bude bat vsetkeho aj vlastneho tiena
Je dobre, ze sa nad tym zamyslas ty tvoris prve roky najdolezitejsich je prvych 7-8 r. nazory na vsetko na stravu, co je spravne nespravne...a je to uloha aj pre teba, ze budes vyrovnana, lebo chces, aby dcera bola sebavedoma a verila si.Si empaticka, takze to pojde🙂Moja mama dost nevhodne volila slova tiez je bojazlivejsi typ a dost ma tym poznacila.

drzaopica
7. jan 2021

@pamag1805 a v tomto veku sa deti bezne boja tmy, a zacinaju si uvedomovat smrt, smrt rodicov je top uzkost deti do 12 r, o vlastne zdravie, fantazia pracuje a nevedia si vela veci este vysvetlit.Ja si pamatam ako dieta, ze som sa velmi bala AIDS mala som asi 9 r , ked sa o tom vsade hovorilo, ci vybuchol Cernobyl a bala som sa co bude aj, ked mi to rodicia vysvetlili aj tak....dnes uz male deti hovoria o corone a smrti je tazka doba aj na detsku psychiku.Vobec by som pred nou nepozerala televizne noviny a pod....ten film jej dovysetluj, ze dopadol dobre dievcatko sa vyzdravelo nech to uzavrie aj tsk by ti nepochopila, ak nie ste veriaci napr a doma nehovorite o Bohu

pamag1805
autor
7. jan 2021

@drzaopica ďakujem za pozvubive slová.. Určite s nou ešte pohovorim a ano, čo sa týka korony tak sa bojí... Ja som typ, že najprv zo mňa vypadnú úplne nevhodné slová a potom nad tým plačem, že čo som povedala, ja to mam tiež z detstva a teraz sa tak chovám a neviem to zmeniť... Detstvo som nemala ideálne a preto mam tie depresie a bojím sa aby nedopadla aj mala tak..

pamag1805
autor
7. jan 2021

@drzaopica
@ivangeline
@sapetka
Ja neviem ci s tým niečo pokazím že by som išla s nou o psychologicke, alebo stačí veľa rozprávania, vysvetľovania, chcem aby bola vyrovnanejsia, neviem ci jej ja pomôžem keď som taka neni...

drzaopica
7. jan 2021

@pamag1805 tak cely zivot na sebe pracujeme a prave si si odpovedala🙂ty tvoris jej pohlad na svet, ludi.Ona Ta ma za svoju oporu, tak musis byt silna a nepodliehat uzkostiam vychovat psychicky odolne sebavedome deti, ktore budu zvladat tento blaznivy rychly svet je na rodicovstve najtazsie nie navarit a ucit sa do skoly, ale toto je dolezite.Ked sa dieta nebude vediet presadit v kolektive, obranit ci prejavit svoj nazor su mu k nicomu dobre znamky a tak to ide cely zivot.A podla mna si v nej videla vystrasenu seba je to bezne.Tiez som najviac nahnevana, ked mi dcera doma za nieco fnuka a neveri si

drzaopica
7. jan 2021

@pamag1805 ak nema nejake nocne mory, pomocovanie, nekuse si nechty ci sa nezajakava co chces riesit?je citliva este ma na to vek, ze je nevyrovnana.Skolou sa zmeni, ine nazory, kamaratstva, ucitelka bude vzor pre vela deti to tak je.Toto je tvoja uloha nie psychologicky🙂 ano jej reakcia, ze ju napinalo bola prehnana, ak to bolo prvy krat este by som prehliadla , ale co si cakala?to dieta je v jej veku bol to velmi nevhodny film poucila si sa.
Ak by mala viac krat take neuroticke prejavy potom by som isla k psychologicke.Ty chodis so sebou?ta by Ti mohla poradit ako posmelovat dieta.Neempaticky tvrdas z nej nikdy nebude

sapetka
7. jan 2021

@pamag1805 neviem ci to je najlepsi sposob. Hranice u vas neexistuju?

pamag1805
autor
7. jan 2021

@drzaopica chodím k psychiatrickr a beriem lieky

pamag1805
autor
7. jan 2021

@drzaopica co som si všimla ze veľa škrípe so zubami v noci, a veľa skáče z minúty na minútu iné témy, není s nou ešte reč o nejakých veciach. Jej kamarátka a spolužiačka je úplne na inej vlne, vie co chce, veľa si pamätá, debata ako s 13 ročnou... S našou sa rozprávam a za hodinu sa jej opýtam o com sme sa zhovárali a ona nevie... Ta jej kamoška pozerala ten film a úplne z prehľadom mi porozprávala dej a vyrovnané o tom hovorila a pritom je to tiež veľmi citlivé dirvcatko.. Neviem kde robím chybu vo výchove...

tifi2324
7. jan 2021

@pamag1805 ten včerajší film o dievčatku podľa mňa nebol vôbec vhodný na jej vek ja také nepúšťam ani 9rocnemu synovi.....aj ten sa veľmi boji tmy podľa mňa je to v pohode ja som sa až do 13 bála tmy a fakt že veľmi budila som sestru aby šla so mnou na wc čo som sa tak bála a potom to samo odznelo ale keď máte pocit že tam niečo nieje ok navštívte psychológa ten najlepšie zhodnotí či je to v norme ....a ten film také by som ozaj nepúšťala tak melemu dietatu

ivangeline
7. jan 2021

@pamag1805 pomôže už len to, že si to uvedomuješ a snažíš sa byť lepšia. Ja som k psychologické chodila ale to som nevedela, že budem mať jedno dieťa za druhým... 🤣🤣🤣 A nebudem si vedieť spraviť čas na seba, nebudem môcť chodiť vonku medzi ľudí kvôli korone a môj manžel bude mať problém nájsť si stálu prácu. 😁 Proste nemám čas sa dávať do normálu, neviem sa vybalansovať...jedine tak jedlom a výbuchmi. 🤷 Ešte tak cvičenie pomáha...inak nič z toho, čo robím rada a z čoho načerpám energiu, pozitivizmus a spokojnosť, tak robiť nemôžem... 😟

deti95060810
7. jan 2021

film ako opisuješ asi nebol pre deti jej vekovej kategorie a nabudúce bude lepšie keď jej pustiš alebo rozprávku, alebo si budete čítať knihu...

danica2711
7. jan 2021

máš depresie a liečiš sa, uvedomuješ si, že tvoje správanie nevplýva na dcéru dobre, čiže to je niečo pozitívne, s čím sa dá pracovať. Predovšetkým by som sa poradila so svojím psychiatrom, aspoň dúfam, že medikáciu máš od psychiatra, a správne nasadenú. Pozná ťa, tak by ti mal vedieť poradiť aj so správaním sa k dcére. Uznávam, že teraz je to ťažšie...ale pôsobíš inteligentne, chceš to zmeniť, skús aspoň taký jednoduchý autogénny tréning na potlačenie zbrklosti - skôr než niečo povieš, zhlboka sa nadýchni a počítaj aspoň do 10, až potom začni hovoriť. Psychológ to odporučil jednej bývalej kolegyni, ktorá reagovala strašne neuvážene a narobila si tým kopu problémov. Musela to robiť najprv pri akomkoľvek verbálnom prejave, aby si to natrénovala, neskôr už len vo vypätých situáciách - a ono jej to fakt pomohlo. A dcérku v kritickej situácii čo najčastejšie, pritúliť, ukľudniť, strachy pomaly prejdú, bude dobre, uvidíš...

babydesire
7. jan 2021

@pamag1805 asi len nepustat taketo filmy,za prve dramy ci dramaticke sceny niesu vhodne pre deti a za druhe empaticky clovek preziva vsetko dvakrat viac ako ostatny a kedze mate empaticke dieta je to trikrat viac...vesele temy,nedovolit pozerat toto,dnes mame moznost vidiet film hocikedy,stiahnut si ho,nahrat na telke,pc... Tak si ho pozri radsej inokedy bez nej.

babydesire
8. jan 2021

@drzaopica no nie uplne..ja som extra citlivka odjakziva a moja mama ee,, a moje deti?keby sme tu mali ozaj to rozpravkove peklo ani certi by ich nechceli co by sa bali konkurencie 🤣🤣🤣 takze cest vynimkam

babydesire
8. jan 2021

@pamag1805 skus premyslat nez jej nieco povies, a ked uz povies nieco a uvedomis si ze to nebolo spravne tak to zlahci niec pokojnejsim..ako ten ohnostroj.. ked si si uvedomila ze si zle povedala,mala si jej dodat ze a preto aby ho obsluhoval niekto dospely a ked sa pozeras takto z dialky nic sa ti nestane... A tiez by pomohlo keby muz zasiahol ked moze a zlahcovacie slova povedal on..

biela_sova
8. jan 2021

@pamag1805 Ahoj, v rychlosti by som Ti poradila vyhladat detsku psychologicku osamote, bez dcerky. Potrebujes sa naucit, ako spravne komunikovat s dietatom, vzhladom aj na Tvoju diagnozu. Vacsina z nas nje poznacena tazkym detstvom, nakolko nas vychovavala povojnova generacia/deti tej generacie. Casy boli tvrde, ludia sa zotavovali psychicky a materialne z vojny, budovali odznova to, o co prisli. Na sustredenie sa na deti nebol cas. A tak sa dost krute praktiky ohladom vychovy prenasali dalej. S nimi pribudali aj psychicke poruchy rodicov, co mali dalej vychovavat dalsiu generaciu. Hovorim hlavne o bitkach a verbalnom zastrasovani deti na vynutenie "poslusnosti". U starsej generacie si vsimam istu sadickost. Je potrebne pretat tuto vychovnu nit a zmenit postoj.
Je to take surove, povedat ohnostroj nas zabije. Nechod na kraj utesu, spadnes a rozbijes na na 1000 kuskov, budu Ta zbierat zachranari. To som zobrala nahodne vety ako priklad.
Dcerka je uz vo veku, kedy chape koncept straty, provizoria, smrti, nestastnej nahody.
Uz nie je potreba tieto dosledky neustale explicitovat.
V tych situaciach, co som uviedla ako priklad, staci miesto tych surovych viet povedat: Drzme sa daleko od ohnostroja, je velmi nebezpecny.
Nechodme na kraj utesu, bojim sa o nas, opatrne.
Povies jej to iste, ale nie tak traumatizujuco. Pochopi vyznam nebezpecenstva rovnako, obe budete vediet, v com spociva to nebezpecenstvo, ale neprivolas jej do hlavky demony. Nespustis v nej fantaziu a nebude si uz vizualizovat rozlietane casti tela kazde tade (ked uz mam tu fantaziu opisat).
A takto stale.
Musis popracovat na tom, aby si najprv premyslela, potom hovorila.
Toto je Tvoja uloha. Musis pracovat na sebe.
Ona je prijemca toho, co jej komunikujes.
Ak zmenis sposob, zmeni a upokoji sa aj dcerka.
Neboj sa, na zaciatku to ide tazko, ale ked sa naucis tieto frazy (co cim nahradit), uz Ti napadnu ak dalsie frazy aj v inych situaciach.
Ak si na to netrufas sama, kludne naozaj navstiv detsku psychologicku. Inak dobry tip na zmenu komunikacie dava stranka Nevychova.cz.
Presne tak ucia, ako budovat doveru a blizkost s detmi prostrednictvom kominikacie...tak, ze sa vyrovnas s demonmi z Tvojho detstva. Vrelo Ti ju odporucam. Maju aj videa na youtube...prelistuj si to, prihlas sa tam zadarmo. Drzim paste
Toto

simca06022011
8. jan 2021

@pamag1805 Vyberajte programy pre 6 rocne dieta a nebudes musiet riesit taketo amoky. Je to normalne, aj ked mama nema depresiu, ze potom sa boji. A inak vyberat len spravnejsie slová na nebezpecenstvo a nestrasit ju takto brutalnymi hláškami ako ju niečo môže zabiť... Ona nema vek na to, aby si vyberala co bude pozerat a vy ste pozerali s nou, ty musis sledovat, vekovu hranicu programu, vybrat jej to "spravne".

pamag1805
autor
8. jan 2021

@simca06022011
@biela_sova
@babydesire
@babydesire
@babydesire veľmi pekne vám ďakujem žienky, presne je to o mne, dcérka je inteligentná, veselá, empaticka a ja ju úplne kazim... Vďaka za usmernenie a vy hľadám tu detskú psychologickú bez dcérky aby som Sa naučila s nou komunikovať, ja to mam v sebe vryte, nám to po otcovi, ten tiež do mnou jednak zbrklo a ostalo to vo mne a upadla som až do depresii.. Môj muž mi je oporou, ale tiež pozerá že čo dokážem zo seba v sekunde vypustiť a mala pozera že čo hovorím a hneď je na nervy..

biela_sova
8. jan 2021

@pamag1805 Neboj sa a uz dnes vecer pri cajikubsi puat tu Nevychovu. Tam Ta presne naucia tie vety. Na youtube maju take kratke 10min videjka. Pozri hlavne tu cast o vyhorenej mame. Kludne si aj poplac, to je priam ziadane pri hrabani sa vo vlastnych myslienkach...v krivdach v detsve. Pust paru a pomlinky zacni odznova.
To je taka moja rada pre kazdeho z nas, kazdeho rodica. Spytajme sa seba, co s anam na nasom detstve pacili a co nepacilo. To, co sa nam pacilo, na to sa sustredne a znasobme to krat dvomi. A co sa nam nepacilo, to si prezime este raz v hlave a naucme sa, aj vdaka tej Nevychove, ako dat laskavo "prikazy a zakazy". 🙂

pamag1805
autor
8. jan 2021

@biela_sova ďakujem 👌👍😊