icon

Psychologický a emočný problém s udržaním stolice dieťaťa

28. júl 2026

Ahojte. Máme už nejaký čas taký problém, že dcéra (takmer 5 ročná) občas neudrží stolicu. Väčšinou to nie je “plná dávka” a potom ju normálne posadim na záchod. Deje sa to najmä v škôlke, hanbí sa vypýtať. Mám pocit, že je to psychicky problém, a nie fyzicky. Čoskoro k nej pribudne súrodenec. Premýšľala som, či to nemôže byť tiež nejaká reakcia na stres. Občas sa jej to ale stane aj doma, ale to skôr ojedinele. Deje sa to aj niekoľko krát do týždňa. Potom je obdobie, že aj 2 týždne nič. Mám zvážiť psychológa, alebo ako by ste postupovali ? Máte nejakú skúsenosť ?

anonym_47892e
28. júl 2026

je to už veľké decko na aby sa posr@la tak často

anonym_01ab61
28. júl 2026
@anonym_47892e

je to už veľké decko na aby sa posr@la tak často

@anonym_47892e to je primitivny komentar, je ti to jasne?

anonym_cdb5fe
28. júl 2026

Už dávno ste mali byt u psychológa keď máš dojem že je to na báze psychicky
Načo čakáš? Kým sa jej začnú deti smiať?

anonym_3cb426
28. júl 2026

poznam take pripady, treba zistit pricinu, v jednom pripade bola pricina privelmi tuha stolica a ta zvysna voda akoby sama vytekala mimovolne( uplne laicky pisem) a pomohol lekar, ktory nasadil liecbu prasok, ktory stolicu trosku zmakcil a problem zmizol, v dalsom pripade psychika kde dieta potrebu vylucne sa balo vykonavat inde ako doma...
Zial poznam aj pripad kde matka ktora pracuje na vysokej pozicii na dceru vrieska za to a dcera sa boji kontroluje ju a problem pretrvava
skor to riesit cez pediatra a ist asi vylucovacou metodou

anonym_01ab61
28. júl 2026

@anonym_autor vysvetlovat a stale vysvetlovat, ze sa nema bat vypytat sa na zachod. Mozno by to stalo aj za debatu s ucitelkami, aby jej venovali viac pozornosti. Ale psycholog by tiez mohol vypatrat, kde je dovod a potom budete pracovat. Mozno zisti viac ako sa dozviete od nej.

januska12323
28. júl 2026

Máš jasnú príčinu, hanbí sa vypýtať. Treba zo odbúrať a vysvetľovať, že na záchod chodí každý, sú na to aj knižky.

anonym_bc8ba5
28. júl 2026

@anonym_autor stačí ak má dieťa raz tvrdú stolicu a bolestivé vyprázdňovanie, vtedy zadržiava zo strachu z bolesti. Treba dozerať na stravu, pravidelné vyprazdnovanie, chce to veľa trpezlivosti, vysvetľovania...

anonym_47892e
28. júl 2026
@anonym_01ab61

@anonym_47892e to je primitivny komentar, je ti to jasne?

@anonym_01ab61 čo je na tom normálne keď 5ročné sa poserie

autor
28. júl 2026
@anonym_bc8ba5

@anonym_autor stačí ak má dieťa raz tvrdú stolicu a bolestivé vyprázdňovanie, vtedy zadržiava zo strachu z bolesti. Treba dozerať na stravu, pravidelné vyprazdnovanie, chce to veľa trpezlivosti, vysvetľovania...

@anonym_47892e a riešenie ? Či len si rýpnuť? Ja píšem niekde, že to je normálne ? Mame problém, a hľadám riešenie, tak sa pýtam, či niekto nemá podobnú skúsenosť.. takisto nie je nič normálne na tom písať hlúpe komentáre, keď neviem k danej problematike nič pomôcť 🤷🏻‍♀️ ako čo mám dcére povedať, že vieš čo, neposieraj sa? Alebo ?
@anonym_cdb5fe pretože som čakala, či to neprejde, pretože už mala aj take obdobie, že vôbec.. a jednak je to tu aj dosť náročné zohnať dobrého detského psychológa .. + ja som na rizikovom tehotenstve, nemohla by som s ňou ani chodiť na tie sedenia..
@anonym_3cb426 ďakujem za normálny komentár
@anonym_01ab61 vysvetľujeme neustále .. a učiteľky má práve teraz každý deň skoro inú, keďže letná prevádzka škôlky, aj často v inej triede je..
@januska12323 opakujeme jej to každý deň 🙂
@anonym_bc8ba5 práve si nemyslim, že je to tento problém, to by mala doma pravidelne taký problém .. ona to má fakt skôr v takých situáciách, kedy sú veľké zmeny, nejaký stres.. pripadne keď bola veľmi zaujatá hrou ..

euka210
28. júl 2026

@anonym_autor nechaj ju doma teraz v lete, ked je stale ina ucitelka. Pockaj ako bude od septembra, skus spolupracu s ucitelkami. Ak nebude zlepsenie, tak skus psychologicku.
Po mimo toho jej daj pocit istoty, buduj jej sebadoveru.

martina2109
2. sep 2026

@anonym_autor máme rovnaký problém. Podarilo sa vyriešiť?

autor
3. sep 2026
@martina2109

@anonym_autor máme rovnaký problém. Podarilo sa vyriešiť?

@martina2109 ako zostala doma zo škôlky, úplne žiadny problém, takže zrejme stres zo škôlky, uvidíme, ako to bude teraz pokračovať

martina2109
3. sep 2026
@anonym_autor

@martina2109 ako zostala doma zo škôlky, úplne žiadny problém, takže zrejme stres zo škôlky, uvidíme, ako to bude teraz pokračovať

@anonym_autor u nás tiež doma sa stali nehodu počas prázdnin ale občas. Nastúpil do školky a zasa.

autor
3. sep 2026
@martina2109

@anonym_autor u nás tiež doma sa stali nehodu počas prázdnin ale občas. Nastúpil do školky a zasa.

@martina2109 ja už zvažujem potom psychológa 🙂 ak by sa nám to vrátilo

martina2109
3. sep 2026
@anonym_autor

@martina2109 ja už zvažujem potom psychológa 🙂 ak by sa nám to vrátilo

@anonym_autor ano my ideme teraz v septembri.

autor
3. sep 2026
@martina2109

@anonym_autor ano my ideme teraz v septembri.

@martina2109 držím palce, aby ste to vyriešili