Rady pri problémoch s detským zadržiavaním stolice
Ahojte viem, ze je tu vela prispevkov s touto temou ale su uz starsie. Moj syn je od februara "odplienkovany" teda odplienkovany ako odplienkovany chodi cikat pyta sa na nocnik nema problem ani zo zachodom, vycika sa aj tam, ani vonku nemame problem cikat do travicky. Ale kakat nechce,zadrziava aj 3 dni som uz zufala, niekedy mame take dni ze sme doobeda len doma lebo kazdych 10 minut sa mu chce a zadrziava,trasie sa az z toho a z toho ma potom mokre slipky alebo okakany zadok takze prezliekam ho stale. Obcas mu to ide cely den po kuskoch. Stolicu nema tvrdu aj ked zadrzi na tie 3 dni papa vela ovocia aj vela pije. Na von este mame plienku aj ked cikat sa pyta a prideme domov so suchou ale hlavne pre to kako. Ked sa viac otepli chcem uz aj na von bez plienky. Myslim si ze ma psychicky blok z toho ze mal raz tvrdu stolicu a od vtedy sa boji kakat alebo toho pocitu ked mu to ide von. Neviem uz co mam robit som zufala, vsetko som vyskusala. Ten kto to nezazil, nepochopi. Od septembra by mal ist do skolky ale neviem si predstavit ze by ho tam ucitelky kazdu chvilu prezliekali ako ja doma. Snazim sa byt trpezliva ale chce sa mi plakat uz od zufalstva. Prosim tie co mate skusenost dali by ste mi nejaku radu ktora u vas fungovala? Dakujem 🙏 Este doplnim ze v auguste bude mat 3 roky
Ty si v strese, keď ti nekaká 3 dni, moja expertka nekakala 3 týždne!!!!!! Skoro som skončila na psychiatrii. Dieťa úplne v pohodičke, normálne jedlo, hralo sa … a ja som bola na mŕtvicu. Aby sa tu do mňa drahé mamičky nepustili, toto sa dialo pod dozorom pediatričky. Tá mi povedala, že je to samozrejme na mne, ale že ona by s malou na pohotosť nešla. U nej to bol psychický problém a lekárka mi povedala, že si myslí, že keď ju vezmem do nemocky, trauma sa len viac ukotví a budeme s tým bojovať doneknečna. Dćera má 7 rokov a stále ešte kde tu náznak bloku, takže bacha na to. U nás v tej akútnej nekakacaej fáze pomohla brutálna úprava stravy - jedla v podstate len ovocie, zeleninu, celzrnné pečivo … veľa pila a makrogol (forlax) a psychická pohoda. Bola u starých rodičov, tí sa s ňou vkuse jašili, hrali, bazén, leto pohoda … aj kakať začala. Čím viac budeš tlačiť a robiť okolo toho cirkus, bude to horšie. Moje všetky deti s tým po odplienkovaní mali problém, ale vymizlo to samé a relatívne rýchlo. Najmladšia je úplne iný temperament a to bol teda boj … ako píšem, 7 rokov a ešte občas riešime.
Ty si v strese, keď ti nekaká 3 dni, moja expertka nekakala 3 týždne!!!!!! Skoro som skončila na psychiatrii. Dieťa úplne v pohodičke, normálne jedlo, hralo sa … a ja som bola na mŕtvicu. Aby sa tu do mňa drahé mamičky nepustili, toto sa dialo pod dozorom pediatričky. Tá mi povedala, že je to samozrejme na mne, ale že ona by s malou na pohotosť nešla. U nej to bol psychický problém a lekárka mi povedala, že si myslí, že keď ju vezmem do nemocky, trauma sa len viac ukotví a budeme s tým bojovať doneknečna. Dćera má 7 rokov a stále ešte kde tu náznak bloku, takže bacha na to. U nás v tej akútnej nekakacaej fáze pomohla brutálna úprava stravy - jedla v podstate len ovocie, zeleninu, celzrnné pečivo … veľa pila a makrogol (forlax) a psychická pohoda. Bola u starých rodičov, tí sa s ňou vkuse jašili, hrali, bazén, leto pohoda … aj kakať začala. Čím viac budeš tlačiť a robiť okolo toho cirkus, bude to horšie. Moje všetky deti s tým po odplienkovaní mali problém, ale vymizlo to samé a relatívne rýchlo. Najmladšia je úplne iný temperament a to bol teda boj … ako píšem, 7 rokov a ešte občas riešime.
@yoxinka no ja uz daleko nemam od tej psychiatrie 🤦♀️ je to hrozne naozaj to neprajem nikomu zazit. My ked sme vonku tak hra sa normalne a za chvilku si da hlavu do dlani a tlaci do seba je to hrozny pohlad ho takto vidiet. Vidim ze by sa chcel hrat ale pre to kako sa kazdu chvilu niekam schova alebo stoji ako keby v krci a zadrziava tak ze je z toho cely spoteny 😏 ovocie, zeleninu aj celozrnne pecivo papa vody vypije dost skusim este nasadit ten Forlax a uvidim ci sa nieco zmeni dakujem pekne 🙏
@rebellefleur presne ani on plienky nechce a ked mu ju aj dam a vysvetlim ze kako moze spravit do plienky aj tak zadrziava aj ked tu plienku ma. Toho sa bojim ze nebudu mat trpezlivost s nim lebo ja ho realne prezliekam kazdu chvilu pretoze jemu aj pri tom zadrziavani ujde moc a potom ma mokre slipky. Ja uz som zufala ale aj smutna ze uz neviem ako mu pomoct alebo vysvetlit. Myslim si, ze on je zrely do skolky aj ked mu spomeniem skolku tesi sa, stale ju spomina ale ja neviem co budem robit naozaj ci dat ho do skolky alebo nedat
@anonym_autor my sme ako vravim, skusali vsetko, chvalili, tlieskali, mal aj nieco na zmakcenie stolice (nazov si uz nepamatam), ale aj tak. Jemu moc nikdy neunikol, ale tym, jak uplne vzdy do poslednej chvile tu stolicu zadrziaval, tiez vela x denne sme museli slipy prezliekat. A naozaj, keby sa nepoznam s ucitelkami, pochybujem, ze by ho v skolke nechali a clovek by im to nemohol mat ani za zle, lebo to bolo casovo pre nich urcite narocne. Vdakabohu sme dopadli takto a ako to prislo, tak vplyvom asi kolektivu, po nejakom case preslo. Poradit zial neviem, len drzim palce
@yoxinka no ja uz daleko nemam od tej psychiatrie 🤦♀️ je to hrozne naozaj to neprajem nikomu zazit. My ked sme vonku tak hra sa normalne a za chvilku si da hlavu do dlani a tlaci do seba je to hrozny pohlad ho takto vidiet. Vidim ze by sa chcel hrat ale pre to kako sa kazdu chvilu niekam schova alebo stoji ako keby v krci a zadrziava tak ze je z toho cely spoteny 😏 ovocie, zeleninu aj celozrnne pecivo papa vody vypije dost skusim este nasadit ten Forlax a uvidim ci sa nieco zmeni dakujem pekne 🙏
@anonym_autor
Asi najlepšia rada, ale najťažsie realizovateľná je “daj tomu čas” a “nerieš”. Ja som bola s týmto u dvoch psychologičiek. Viem, ako sa cítiš, viem, čo prežívaš 😔, ale budeš si to musieť sama vybojovať. Ten pohľad na trasúce sa dieťa ja dôverne poznám … Udržuj mu stravu, dávaj mu forlax (zmäkčí stolicu) a nechaj to naňho. Moja dcéra má napríklad absolútnu traumu z čípkov, čo sme jej to furt pchali - teraz to ľutujem, ale robila som ako som vedela. Keď nemá nejakú fakt objektívnu príčinu/zdravotný problém a je to v hlave, platí všetko, čo som napísala vyššie. Veľmi ti držím palce 💪❤️
@anonym_autor
Asi najlepšia rada, ale najťažsie realizovateľná je “daj tomu čas” a “nerieš”. Ja som bola s týmto u dvoch psychologičiek. Viem, ako sa cítiš, viem, čo prežívaš 😔, ale budeš si to musieť sama vybojovať. Ten pohľad na trasúce sa dieťa ja dôverne poznám … Udržuj mu stravu, dávaj mu forlax (zmäkčí stolicu) a nechaj to naňho. Moja dcéra má napríklad absolútnu traumu z čípkov, čo sme jej to furt pchali - teraz to ľutujem, ale robila som ako som vedela. Keď nemá nejakú fakt objektívnu príčinu/zdravotný problém a je to v hlave, platí všetko, čo som napísala vyššie. Veľmi ti držím palce 💪❤️
@yoxinka ja mam uz tiez vyhliadnutu psychologicku ked to bude dlhsie trvat asi to s nou tiez budem konzultovat. Mozem sa spytat co Vam poradila?
@yoxinka ja mam uz tiez vyhliadnutu psychologicku ked to bude dlhsie trvat asi to s nou tiez budem konzultovat. Mozem sa spytat co Vam poradila?
@anonym_autor
No práve to neriešenie a dať tomu čas. Prípadne som bola otvorená terapii hrou, ale to nakoniec nebolo treba. Vysvetlila mi ako v tomto funguje detská hlavička a že každý tlak a stres okolo toho to zhoršuje. Tak mi poradila nejaké opatrenia - viac času s dieťaťom (ale ja som mala v tom čase tri deti), hranie sa špinavých hier (s blatom) a tak.
@anonym_autor
No práve to neriešenie a dať tomu čas. Prípadne som bola otvorená terapii hrou, ale to nakoniec nebolo treba. Vysvetlila mi ako v tomto funguje detská hlavička a že každý tlak a stres okolo toho to zhoršuje. Tak mi poradila nejaké opatrenia - viac času s dieťaťom (ale ja som mala v tom čase tri deti), hranie sa špinavých hier (s blatom) a tak.
@yoxinka dakujem velmi pekne 🙏

@anonym_autor prešli sme s tým pri dcére, bolo to hrozné obdobie. Jediné, čo jej pomohlo bol domáci bazový sirup a ľanové semienka. Držím palce