icon

Rast 11-mesačného dieťaťa

dadak89
28. máj 2025

Zdravím mamičky. Riešili ste niektorá niečo podobné? Malý má rok., boli sme v poradni a všetko v poriadku, aj váha, ale výška že nesedí, že za mesiac len 1cm narástol a to je málo.. Malý má 11mesiacov. Máme prísť na odbery a o mesiac skontrolovať váhu. Ďakujem.

luckajozko21
28. máj 2025

1cm za mesiac malo? To co... ved to je uplne v pohode. A celkovo ako rastie? Ako pribera? Ako sa narodil? Lebo tu je hrozne malo informacii. Je na hranici 3percentilu? alebo je predcasny?

tanyan
28. máj 2025

Každé dieťa má vlastné tempo a netreba zbytočne stresovať. Je fajn, že lekárka má záujem, ale nie všetky deti idú podľa tabuliek. Niekedy má dieťa obdobie bez výrazného rastu a následne urobí rastový skok. A niekedy je tam aj chyba merania. Ako sa vyvíjal rast doteraz?
Napríklad v týchto tabuľkách je jasne napísané, že rastový prírastok v treťom a štvrtom štvrťroku prvého roka je 1 cm. (časť: VÁHOVÉ PRÍRASTKY A RASTOVÁ TABUĽKA DOJČIAT 0-23 MESIACOV)
https://najmama.aktuality.sk/clanok/234366/spra...
U našej sa napríklad striedali obdobia naberania hmoty s obdobím rastu.

evcagabi
28. máj 2025

To by ma teda strasne zaujimalo, kolko ma cm. Nad niektorymi pediatrami fakt zasnem.

dadak89
autor
28. máj 2025
@evcagabi

To by ma teda strasne zaujimalo, kolko ma cm. Nad niektorymi pediatrami fakt zasnem.

@evcagabi 73cm

dadak89
autor
28. máj 2025
@tanyan

Každé dieťa má vlastné tempo a netreba zbytočne stresovať. Je fajn, že lekárka má záujem, ale nie všetky deti idú podľa tabuliek. Niekedy má dieťa obdobie bez výrazného rastu a následne urobí rastový skok. A niekedy je tam aj chyba merania. Ako sa vyvíjal rast doteraz?
Napríklad v týchto tabuľkách je jasne napísané, že rastový prírastok v treťom a štvrtom štvrťroku prvého roka je 1 cm. (časť: VÁHOVÉ PRÍRASTKY A RASTOVÁ TABUĽKA DOJČIAT 0-23 MESIACOV)
https://najmama.aktuality.sk/clanok/234366/spra...
U našej sa napríklad striedali obdobia naberania hmoty s obdobím rastu.

@tanyan Doteraz bolo všetko v poriadku. Minule sa hej váha nezdala a teraz vaha ok ale výška..

tanyan
28. máj 2025
@dadak89

@tanyan Doteraz bolo všetko v poriadku. Minule sa hej váha nezdala a teraz vaha ok ale výška..

@dadak89 Aj teraz je všetko v poriadku. Alebo má doktorka dôvod byť prehnane starostlivá? Napríklad kvôli rodinnej anamnéze...

dadak89
autor
28. máj 2025
@tanyan

@dadak89 Aj teraz je všetko v poriadku. Alebo má doktorka dôvod byť prehnane starostlivá? Napríklad kvôli rodinnej anamnéze...

@tanyan práveže toto mám 4té dieťa a ešte som sa s tým nestretla..pri tomto 4tom je táto pani dr nová, lebo stará pani dr išla do dôchodku.. táto dr sa mi zdá že má školu a nie prax, tak ide podľa tabuliek..ja mam výšku 158 a muž 189cm ale že aj tak sa jej to nezdá. Ako nehovorím, keď treba nemám problém nech sa niečo nezanedbá, ale aj tak si myslím že problém nebude a zdá sa mi to zbytočné. Malý má vsetko ok, aj vyvinový dotazník zakaždým vypisujeme, tak aj podľa toho je všetko primerane veku, tak sa mi ani nezdá žeby mal problem s vývinom..skôr ako bolo vyššie spomenuté že rast je prirastok na váhe a ide do výšky dieťatko alebo naopak, a veru každé je iné a aj každé inak rastie, viem to podľa starších..normalne uvažujem o zmene lekára, neviem, možno som citlivejšia a moc to riešim, ale mám taky pocit z toho divný.

dadak89
autor
28. máj 2025
@luckajozko21

1cm za mesiac malo? To co... ved to je uplne v pohode. A celkovo ako rastie? Ako pribera? Ako sa narodil? Lebo tu je hrozne malo informacii. Je na hranici 3percentilu? alebo je predcasny?

dadak89
autor
28. máj 2025
@dadak89

@dadak89 narodil sa v júni a pôrodna váha bola 3890g, 52cm

lussy1810
28. máj 2025

@dadak89 tak je malicky no ja mam 9mesacnu a 71 cm a podla mojho doktora je tabulkove dieta ale tvoj nemusi byt nutne tabulkove dieta. Ved si pozri tabulky priblizneho rastu a ked ti rastie ale iba svojim tempom tak neries. Doktory su niektory prehnany. Ak ti dieta napr uz chodi stoji stvornozkuje blaboce alebo uz vie par slov tak by som vysku az tak neriesila pokial bude rast dalej. Odbery ako take by som u doktorky dala urobit pre jej a aj tvoj pokoj

tanyan
28. máj 2025

A aké odbery by vlastne chcela robiť? Čo by chcela skúmať?
Ak je dôvodom naozaj len jej striktná "viera" v orientačné tabuľky výšky a váhy, tak jej povedz, že odbery urobíte až v prípade výraznej odchýlky po ďalšej kontrole.

dadak89
autor
28. máj 2025
@tanyan

A aké odbery by vlastne chcela robiť? Čo by chcela skúmať?
Ak je dôvodom naozaj len jej striktná "viera" v orientačné tabuľky výšky a váhy, tak jej povedz, že odbery urobíte až v prípade výraznej odchýlky po ďalšej kontrole.

@lussy1810 prãeže je velmiśkovný, štvornožkuje už pár mesiacov, aj sa postaví a aj chodí s chodítkom, popri nábytku alebo aj za ruku...hraje sa-vkladá tvary napriklad, blaboce, sem tam sa mu aj nejake slova podaria, komunikuje, proste primerane na svoj vek. Tak nemyslím že by bol problem vo vyvine, mozno bude menši po mne, alebo len ma take obdobie teraz.
@tanyan predpokladán źe odbery krvne na rastový hormón. Som z toho nesvoja, na jednej strane suhlasim pre svoj pokoj a aj pre jej, i ked myslim že je to zbytočné, nechcem ho tahať po odberoch ale zas chcem mat istotu, že aj ked to bolo kvázi zbytočné, tak som to aj tak preverila keďže ma podozrenie..aj tak už zvažujem iného pediatra, tak asi este toto s ňou poriešim a potom idem inde.

luckajozko21
28. máj 2025

Ja si tu dovolim tagnut @majamat ako najvacsiu frajerku na modrom konovi ohladom rastu deticiek. Tuto je aj skupina, kde som sa velmi vela dozvedela https://www.modrykonik.sk/group/4386/. Nasa dr to takto nehroti a vysku nekomentuje. Moj mal tiez v roku tusim 73. A pribera uplne minimalne stale. Kazdy cm 'taham ocami' len aby rastol, ale ide svojim tempom okolo 5percentilu.

dadak89
autor
28. máj 2025
@luckajozko21

Ja si tu dovolim tagnut @majamat ako najvacsiu frajerku na modrom konovi ohladom rastu deticiek. Tuto je aj skupina, kde som sa velmi vela dozvedela https://www.modrykonik.sk/group/4386/. Nasa dr to takto nehroti a vysku nekomentuje. Moj mal tiez v roku tusim 73. A pribera uplne minimalne stale. Kazdy cm 'taham ocami' len aby rastol, ale ide svojim tempom okolo 5percentilu.

@luckajozko21 Ďakujem. Uvidíme teda..Ako ja to neriešim, lebo viem že každé dieťa je ine a ma aj svoje tempo, len ma to znepokojilo, keďže všetko ok, len tá výška a tie odbery ma znepokojili, nestretla som sa s tým ešte, popravde som ani neratala s takym niečím že by to bol problém, nepoviem keby je problém vo vývine.

majamat
28. máj 2025
@dadak89

@luckajozko21 Ďakujem. Uvidíme teda..Ako ja to neriešim, lebo viem že každé dieťa je ine a ma aj svoje tempo, len ma to znepokojilo, keďže všetko ok, len tá výška a tie odbery ma znepokojili, nestretla som sa s tým ešte, popravde som ani neratala s takym niečím že by to bol problém, nepoviem keby je problém vo vývine.

@dadak89 tusim si uz pisala vskupine, tam som ti odpisala.

majamat
28. máj 2025
@luckajozko21

viera012345
1. jún 2025

@dadak89 ...ja som pred mnohými rokmi stresovala, lebo syn, keď dovŕšil rok,nemal trojnásobok pôrodnej váhy,ako uvádzala literatúra.Podla tabuliek by mal mať 10,5 kg a on mal len 9, 5kg.lekar ma však ubezpečil,že výsledky krvi sú ok, mentálne tiež, čiže aj keď je štíhlejší, ale prospieva