Reakcia na antibiotiká
Stretol sa niekto s niečím podobným ? Môj syn užíva 3 deň antibiotiká a vychádzali sa mu po tele takéto červené fľaky. Najviac ich má za ušami, na krku a na hrudi. Je to ok ?

@leelu ďakujem pekne. Náhodou mám jeho lekársku kartu doma, tak asi zabehnem na pohotovosť nech sa na to pozru a nápisu iné atb
@lenuska9999 no ja mám iný názor. reakcia na ATB to môže byť, ale ATB by som už nevysádzala. urobíš dobre, ak si pôjdeš pre názor lekára. ATB určite dobrať, ak by sa "ekzém" nezhoršoval. ekzém udržiavať pomocou Fenistilu napríklad. dcéra sa mi tak raz vyhádzala z ATB, ale na hrudníku. brala ich dva dni. lekárka nakázala 2x denne primeraný počet kvapiek fenistilu (to sa dáva od váhy dieťaťa) a pokračovať v ATB jednoznačne. inak si baktéria môže vybudovať rezistenciu a nabudúce vám budú dané ATB na nič... pokiaľ sa dieťa nedusí, nezvracia, nemá krvavé hnačky, nie je dôvod vysadiť ATB, ale ich dobrať. poraď sa určite s lekárom, myslím, že len kvôli tejto vyrážke ti nepovie nič iné...
velmi ma udivuje, aku ma niekto odvahu v tomto
a) pytat sa na radu na MK
b) radit, ak nie je lekar ani farmaceut
@zuzka251 áno pýtam sa na radu na základe skúseností iných mamičiek . Nevedela som posúdiť či sú to potnicky alebo to môže byť reakcia na lieky. Nikdy pred tým som sa s niečím takým nestretla. A myslím , že mamičky tiež opisujú len ich skúsenosť. Samozrejme som na ceste s ním na pohotovosť
Toto je príliš malé dieťa na experimenty,zobrať dieťa a kartu a smer pohotovosť,dr.potrebuje vidieť aktuálne dieťa,ak má príp.predpísať dalšie atb a tiež reakciu na lieky,lebo túto alergiu muíte uvádzať v jeho záznamoch doživotne.
@panelacikova tento postup bez lekára isto nie,môžu nastať oveľa horšie komplikácie ako výsev na koži
@janinah veď píšem našu skúsenosť s tým, že bez odporúčania lekára zatiaľ nerobiť žiadne zmeny. Aj ja som bola vtedy na pohotovosti, akurát slúžila naša dr.a tá zvolila postup, aký opisujem. A povedala, že anafylakticky šok by prišiel tak do hodiny po atb a nie za dva dni. Aj preto atb pokračovali..a dobre urobila. Fenistil zastavil kožnú reakciu a bakteriálne ochorenie sa doliečilo. Dcéra mala vtedy cca 4 roky. Neviem vek autorkinho dieťaťa...
Uplne chapem, ze autorka otazky a ani nikto iny nevie, ci odpoved napisal uplny laik len na zaklade osobnej skusenosti alebo odbornik.
1. Reakcia na atb moze byt rozna - od miernej formy intolerancie, cez rozne kozne ci ine prejavy az po anafylakticky sok
Pokial dieta ci dospely uziva ATB 1x a objavi sa takato reakcia, vysadenie susp. latky z vyvolania reakcie (v tomto pripade ATB) je absolutne opodstatnene, nakolko dalsim podanim sa moze reakcia zhorsovat !!!
2. Vacsina ATB je nasadena nie empiricky (podla skusenosti), ale spravidla podla vysledku kultivacie so stanovenim citlivosti na konkretne ATB.
3. O vytvoreni rezistencie voci danemu ATB pri vysadeni by som v tomto pripade silno polemizovala s @panelacikova, nakolko ATB, ktore vyvolali takuto reakciu, uz nasadene viackrat nebudu pre obavy z recidivy a zvolia sa ine, podla citlivosti adekvatne ATB. A urcite by som takuto reakciu nenazvala "ekzemom", ci "vyrazkou". A dane ATB uz budu pravdepodobne vedene v zdrav. karte.
4. Nevieme dovod nasadenia ATB a ani dlzku uzivania, vek dietata ulohu nezohrava. Taktiez moze ist o skrizenu reakciu.
5. Vysadenie ATB tak, ako som radila ja a aplikacia Fenistil kvapiek je predsa rada na prechodne obdobie, kym sa na reakciu a celkovy stav dietata pozrie pediater a zhodnoti dalsi postup. Podla fotky a opisu predsa nebude ani lekar ordinovat, natoz laik.
Vzdy plati, ze vacsia skoda sa urobi, pokial sa v takejto liecbe napriek reakcii pokracuje, ako ked sa predcasne ukonci, resp prerusi.
Nechcem sa nikoho dotknut, ale niekedy treba naozaj velmi dobre zvazovat, ci je vhodne reagovat na niektore otazky osobnou skusenostou, nakolko mamicky sa mozu odpovedami striktne riadit .... ja sama si to dovolim len v pripade, ze som si ista, ze mojou odpovedou nikomu a nicomu neublizim.
@leelu vieš mi potom takto pekne odborne vysvetliť, ako je možné, že moja dcéra sa z rovnakých ATB raz vysypala a raz nie? ale fakt, úplne rovnaké, rovnaká strava, žiadne pomaranče, žiaden ananás a neviem aké ovocie. veci, ktoré jedáva bežne. ATB podané v priebehu cca 2 rokov. raz výsyp, druhý raz v pohode. ako je to možné?
napokon, stále si myslím, že najvhodnejšie (a to píšem od začiatku) je, aby autorka šla s dieťaťom k lekárovi, v tomto prípade aby šla odkonzultovať na pohotovosť, aby vedela, ako postupovať ďalej. nič zlé som jej nenapísala. len svoju skúsenosť a radu, aby šla k lekárovi. ja keby som aj lekár bola, neopovážila by som sa cez MK uviesť inej mamičke, ab vysadila to či ono a nasadila niečo iné... absolútne.
@panelacikova samozrejme
Pretoze vo vasom pripade neslo o alergicku reakciu, ale vysoko pravdepodobne o skrizenu reakciu. Kedze islo o druhe podanie v priebehu 2 rokov, logicky nemohlo ist o "úplne rovnaku situaciu, rovnaká strava, žiadne pomaranče, žiaden ananás a neviem aké ovocie. veci, ktoré jedáva bežne" tak, ako pises. Preto u vas raz s reakciou a druhy raz bez.
Ak by islo o regulernu alergicku reakciu, pri druhom podani by sa situacia zopakovala (samotny Fenistil sa pouziva na symptomaticku liečbu alergií na lieky a potraviny, nedokaze jej zabranit).
Toto sa v pripade autorky povedat na zaklade jedneho mini obrazku neda. Vzdy je nutne predpokladat horsi variant a reagovat nan, ako lepsi a riskovat pripadne zhorsenie (ano, v extremnom pripade pri opakovanom podani latky vyvolavajucej alergicku reakciu moze uz pri nasledujucej aplikacii telo reagovat anafylaktickym sokom).
V zasade si my dve neprotirecime, obe a spravne radime zhodnotenie pediatrom, avsak tvoju radu povazujem za aktualnych, autorkou opisanych okolnosti, (prepac, ak to vyznie neprijemne) za svojim sposobom nebezpecnu. Preto ten dovetok na zaver a stale plati, ze som sa nechcela nikoho (teba nevynimajuc) dotknut.
V medicine plati ako alfa a omega "zlata formulka" = cost/benefit. V autorkinom pripade je vacsi benefit z vysadenia (prechodneho ci trvaleho) atb ako je riziko z ich opatovnej aplikacie.
Cize ano, - vysadit atb a zhodnotit stav dietata - zvazit, ci pokracovat alebo vymenit atb.
A stale je to len rada a autorka sa zariadi podla vlastneho uvazenia.
Zelam krasny podvecer.
Takže bola som na pohotovosti, lekárka kázala okamžite prestať dávať atb, plus pokračovať s fenistilom a probiotikami. Napísala malému (14m) lieky od hnačky, lebo to mával od včera v hojnom mnozstve... Len mi trocha nejde do hlavy, že nekazala brat nejaké iné atb, lebo tieto užíval dva dni kvôli streptokokovi.. ale tak hádam vie čo robí, keď je lekárka.
@lenuska9999 hnačky si vôbec nespomínala :( v každom prípade, nech mu to čím skôr prejde. ako reakcia, tak i ochorenie... prajem veľa zdravia!
@leelu nemyslela som to v zlom. ale celý život počúvam od lekárov - a to i pri dcére, keď bola menšia, že ATB keď už je načatá liečba, je vhodné a potrebné, aby bola ukončená. tak ja už neviem. a ako spomínam, tiež sa mi vysypala a liečba prerušená nebola. ale vtedy mala 4 roky, nevedela som, že autorkin má rok.... možno je lekárka opatrná, aby predišla nejakým zbytočným problémom. plus tie hnačky, tie autorka nespomínala vôbec. moja dcéra nemala žiadne hnačky, len výsyp... a ten po podávaní fenistilu sa postupne tuším do cca 3-4 dní strácal - ale pokračovala v ATB...
@panelacikova jasne, ze kazda sa snazime poradit najlepsie, ako vieme 😊
A mas absolutnu pravdu v tom, ze ATB liecba ma byt kontinualna a podla moznosti plne vyuzivana. Ale to plati len v pripade, ze sa neobjavi nejaka komplikacia.
A samozrejme nie je vysev ako vysev. Ono ak sa objavi a ATB sa nechaju, je to vzdy tak trochu risk, co to spravi. Vo vasom pripade to vyslo dobre, v autorkinom to bolo zas uplne ina situacia.
Kazdopadne zelam, aby ich nikto nepotreboval a aby sa autorkinmu dietatu cim skor polepsilo 🍀
Ďakujem vám veľmi pekne 🙂
@lenuska9999 dcére tiež pri takejto reakcií ATB hneď vysadili (po 3 dňoch) a iné ani nepredpisali
@gabulienka623 ďakujem za odpoveď.. v pondelok máme ísť aj tak k našej pediatričke, tak hádam mu zoberú novy výter a hádam bude ten bacil aj preč ..

Vyzera to na alergicku reakciu - atb vysadit, podla vahy fenistil kvapky, poradit sa s pediatrom ohladom vymeny atb (podla toho na co a ako dlho boli tie prve nasadene)