Riešenie chronicky zväčšených krčných mandlí u detí
Ahojte, máme doma päťročného chlapčeka s chronicky zväčšenými krčnymi mandľami. Už tri roky ich má rovnako zväčšené a nik nám operáciu nenavrhol. Býva často chorý, angínu ešte nemal. Riešili ste niekto v takomto prípade zmenšenie alebo úplné odstránenie krčných mandlí?
@klaudiak23 má tam stále zlatého stafylokoka. Nepreliečujú ho, nazývajú ho “bežnou flórou”.
tak napr. u nas deti so zlatym stafylokokom nasadime liecbu, ak nezaberie a su opakovane anginy, prechadza sa k vyberu mandli. ale ak je napr. zlaty stafylokok alebo aj ina bakteria, ktora v mandliach je, ale nesposobuje ziadne problemy (teda opakovane tonzilitidy (anginy- zapale mandli), tak taktiez to nechavame ako "beznu" floru. Takze ak syn nema problemy, nema opakovane zapaly mandli, tak je to v poriadku. Pripadne skuste zajst za inym krciarom a vypocut si viac nazorov. Ale osobne by som silou mocou do operacie u takeho maleho dietata nesla, ak nema problemy.
@klaudiak23 ďakujem vám za odpoveď.
@klaudiak23 ja osobne mam taktiez roky v mandliach betahemolytickeho streptokoka a nesposobuje mi ziadne problemy. Ak by som o nom nevedela z vyterov, tak ani neviem, ze tam je 😊 a teda mandle mam tiez zvacsene, ak niesu doslova ako ping pongove lopticky, nie su na nich biely povlaky, capy. Myslim,ze je to ok.
@klaudiak23 sú veľmi zväčšené, budeme musieť dať aspoň zmenšiť a tiež nosnú mandľu asi bude treba vytiahnuť. Ono z tých sterov to podľa mňa aj tak prd vyjde. Viem že až keď sa posiela tkanivo na rozbor je vidno aký sajrajt tam bol.

Krcne mandle maju svoju imunitnu funkciu. Ked nebol synovi najdeny nejaky bacil, ktory je rezistentny (teda,ze synovi nanho nezaberaju antibiotika) tak vam operaciu asi nikto nenavrhne. Ked sa vyberu mandle, casto aj bezne respiracne choroby sa zvyknu uchytit az na dolnych dychacich cestach. To je aj ta funkcia mandli, ze "drzia" infekciu v hornych dych. cestach. Ak je syn casto chory, nemusi to byt z mandli. Z mandli by bola angina. Mozno su zvacsene prave preto, ze je casto chory a oni to drzia aki filter.