Riešenie oneskoreného vývoja dieťaťa: Rady pre mamičky
Ahojte milé mamičky,stretli ste sa niekto s tým,že psychomotorický vývoj dieťatka bol zhruba o 4 mesiace oneskorený? Malo to v neskoršom veku nejaké následky?
Mám dcérku, od narodenia jej všetky body "vývinových dotazníkov" idú zhruba o 3-4 mesiace neskôr. Napríklad má takmer 18 mesiacov (korigovaný vek 17 mesiacov) a chodí okolo nábytku, sama sa už v strede miestnosti postaví, chodí aj za jednu ruku ale chôdza je ešte veľmi nestabilná. Rovnako aj vzras je menší (konf. Veľkosť 74 a váha necelých 9kg).
Viem,že každé dieťatko je iné ale niekedy ma prepadne trochu strach. Mám skcelú pediatičku, takže verím,že ak by sa jej niečo nezdalo,hneď by nás poslala na nejaké vyšetrenia ale niekedy mám napriek tomu pochyby.
Ďakujem za Vaše odpovede.
chodíte k odb. lekárom? neurolog?
@monicka811 nemám skúsenosť ale to ozaj nosi 74 a ma 9kg? To musí byt riadne tintitko ☺️ môj syn toľko váži a nosi takú veľkosť a to ma pól roka 😀 a čo dr na oneskorený vývoj?
@anonym_c8c9ff nikoho nezaujima,co tvoj syn.komentar za sto bodov,fakt.
Áno ja mam syna od narodenia ma oneskorený vyvoj
My ale chodime k lekárom
Diagnózu zatiaľ žiadnu nemá
18 mesiacov ale je taka hranica,kde dieťa by malo začať samostatne chodiť -moj začal v 18😃
Veľa trénujte
Stravu ma akú?
Ano, moje deti mali tiez podobne miery a vahy. Chodit zacali presne na 15 m, chlapec si to odlozil na 22 mesiacov- ale zacal rovno behat🫣rec si odlozil tiez az do skolky a teraz sa mu usta nezavru..🫣🫣🫣dolezite.je, byt u lekara, keby cosi, aby sa podchytilo. Ale inac, kazde dieta ma svoj cas....
Centrum včasnej intervencie neskúšate? FYzioterapia?
Urcize by jej to pomohlo.
@monicka811 nemám skúsenosť ale to ozaj nosi 74 a ma 9kg? To musí byt riadne tintitko ☺️ môj syn toľko váži a nosi takú veľkosť a to ma pól roka 😀 a čo dr na oneskorený vývoj?
@anonym_c8c9ff Daj si facku. Taky hnusny komentar. Matka sa sem pride postazovat a ty ju vysmejes, ze ma male dieta na svoj vek. Tvoj syn ma sice tiez 74 velkost, ale chudak ma divnu matku.
Centrum včasnej intervencie neskúšate? FYzioterapia?
Urcize by jej to pomohlo.
@anonym_ef27d3 Na fyzioterapiu sme chodili, určite sme veľa podporili ale aj tam nám povedali,že je to pomalšie ale nič strašné,keďže technika bola dobrá aj sily mala dosť. Len to teda ide pomalšie.
@anonym_ef27d3 Na fyzioterapiu sme chodili, určite sme veľa podporili ale aj tam nám povedali,že je to pomalšie ale nič strašné,keďže technika bola dobrá aj sily mala dosť. Len to teda ide pomalšie.
@monicka811 mizno by som hľadala napr baby plavanie, baby balance
@anonym_c8c9ff No áno,ale tak ja mám tiež 34 rokov a mám 50kg,aj to som pribrala len vďaka pôrodom. Doktorke nemá žiadne podozrenie.
@anonym_c8c9ff Daj si facku. Taky hnusny komentar. Matka sa sem pride postazovat a ty ju vysmejes, ze ma male dieta na svoj vek. Tvoj syn ma sice tiez 74 velkost, ale chudak ma divnu matku.
@anonym_a50c1d Ja toto neberiem ako výsmech ,😀. Viem že je drobnučka. Ale mňa tiež veľa neurástlo 😀
Ano, moje deti mali tiez podobne miery a vahy. Chodit zacali presne na 15 m, chlapec si to odlozil na 22 mesiacov- ale zacal rovno behat🫣rec si odlozil tiez az do skolky a teraz sa mu usta nezavru..🫣🫣🫣dolezite.je, byt u lekara, keby cosi, aby sa podchytilo. Ale inac, kazde dieta ma svoj cas....
@vevesh Ďakujem. Vaša odpoveď ma dosť upokojila.
Nedrz dieta za ruku a bude chodit same
@vevesh Ďakujem. Vaša odpoveď ma dosť upokojila.
@monicka811 ak ide len o motorický vývoj, dobehne to, ak budete cvičiť (fyzioterapeut, cvičenie doma, doplniť baby plávanie alebo baby pohybové "krúžky"). Ako je na tom s rečou, zdieľaním pozornosti, ukazovaním...?
@anonym_a50c1d Ja toto neberiem ako výsmech ,😀. Viem že je drobnučka. Ale mňa tiež veľa neurástlo 😀
@monicka811 Tak, ale pisat kolko ma jej dieta velkost a kg mi pride od veci. Aspon, ze si to od tej osoby zobrala v pohode 🙂.
@monicka811 ak ide len o motorický vývoj, dobehne to, ak budete cvičiť (fyzioterapeut, cvičenie doma, doplniť baby plávanie alebo baby pohybové "krúžky"). Ako je na tom s rečou, zdieľaním pozornosti, ukazovaním...?
@anonym_7f16bf Podozrenie na autozmus nemám ani len najmensí ak myslíte na to. (Máme to v rodine,čiže viem ako sa to prejavuje) .
Reč je zatial len základ, mama,tata,baba,dada a take to svoje blabotanie.
Ide ale skor o ten motorivký vývoj.
Nedrz dieta za ruku a bude chodit same
@anonym_4371c8 teda Vys ste múdra/y..fakt.. Nie je to moje prvé dieťa,viem čo mám robiť a čo nerobiť!
@anonym_4371c8 teda Vys ste múdra/y..fakt.. Nie je to moje prvé dieťa,viem čo mám robiť a čo nerobiť!
@monicka811 môjmu práveže veeeelmi pomohlo držať za ruku😃 jedine aby ruka bola vo výške ramena dieťaťa
chodíte k odb. lekárom? neurolog?
@anonym_dc88a7 chodili sme na fyzioterapiu-k 4 lekarom,všetci usúdili že tam porucha nie je. Taktiež chodime na rizikovú poradňu,tam podozrenie nevidia,ani nasa pediatrička- a to je naozaj veľká odborníčka.
Ide o to že jen napr. Prvý zúbok vyšiel až v 11.mesiaci.
Ale čo sa týma psychického vývinu tak podľa mňa nezapstáva vôbec.
@anonym_dc88a7 chodili sme na fyzioterapiu-k 4 lekarom,všetci usúdili že tam porucha nie je. Taktiež chodime na rizikovú poradňu,tam podozrenie nevidia,ani nasa pediatrička- a to je naozaj veľká odborníčka.
Ide o to že jen napr. Prvý zúbok vyšiel až v 11.mesiaci.
Ale čo sa týma psychického vývinu tak podľa mňa nezapstáva vôbec.
@monicka811 uvidíš. Snažila by som sa ju viac stimulovať, skúste plávať, pripadne niečo, čo ju baví robiť. Skus nejaké krúžky v materských centrách.
@anonym_7f16bf Podozrenie na autozmus nemám ani len najmensí ak myslíte na to. (Máme to v rodine,čiže viem ako sa to prejavuje) .
Reč je zatial len základ, mama,tata,baba,dada a take to svoje blabotanie.
Ide ale skor o ten motorivký vývoj.
@monicka811 tak by som sa netrapila, dobehne 🙂
@monicka811 zaradila by som nejaké cvičenie, určite fyzioterapie, vážne skús aj plávanie, babybalance. Okolo toho 18m by sa mali pustiť do chôdze samostnatnej. Mne by to ako matke nedalo a riešila by som neurológa a nečakala, kedy to príde samé a že dieťa to dobehne. Môže a nemusí, preto sa nespoliehaj na takéto rady. Iniciatívne rieš, ukazuj, intelektuálne a čo sa týka iných schopnosti nezaostáva? Vie ake zvuky robia zvieratká? Napodobňuje ta? Ukazuje na veci? Snaží sa viacslabičné slova hovoriť? 18 mesačne deti nemusia cele vety rozprávať, ale už by toho malo byt viac ako mama, tata
@anonym_c8c9ff No áno,ale tak ja mám tiež 34 rokov a mám 50kg,aj to som pribrala len vďaka pôrodom. Doktorke nemá žiadne podozrenie.
@monicka811 ja som to vôbec nemyslela ako výsmech, ani ako urážku alebo čo.. skôr som to myslela tak že ma to prekvapilo že dieťa v 1,5roku je take maličké a nosi takú veľkosť. Ale áno dosť závisí od toho aký sú rodičia.
@monicka811 skúste chodiť aj na nejaké cvičenie čo su pre detičky hravou formou skupinové, plávania ak nejaké je v okolí.
@monicka811 Tak, ale pisat kolko ma jej dieta velkost a kg mi pride od veci. Aspon, ze si to od tej osoby zobrala v pohode 🙂.
@anonym_a50c1d sama autorka napísala miery a váhu svojho dieťaťa, zároveň som sa aj pýtala či to neriešila s lekármi.. ja som na autorku vôbec ani neutocila ani nič, žiadny výsmech v tom nebol..
V prvom rade neviem prečo u predčasne narodeného dieťaťa riešiš 3-4 mesiace pozadu
To je úplne bežne -vo vacsine doženú deti neskôr .mozes ho podporiť terapiami -playwiseli alebo všade možné je teraz babybalance .ja mám moju v 24 tt -500g ma 6 rokov a stále je rok pozadu. .rok nie tri štyri mesiace .dolezite je nech sa dieťa stále posúva dopredu horšie by bolo keby o rok bolo napríklad už cca 6-7 mesiacov pozadu.nakontaktuj sa na centrum včasnej intervencie vo vašom okoli a aj oni tá budú smerovať .a tiež veľa veci dokážeš s dieťaťom doma robiť aj sama