icon

Rotavírus - skúsenosti

denaalubos
30. dec 2013

Koho dietanprekonalonrotavirus, ako dlho ste s touto chorobou bojovali a kolko trvalo zotavenie.. Moja Lianka uz 3ti den nic nepapa aspon uz sama pije nie je uz na infuzke ale stale je malatna a spava a horucky tiez uz presli... kolko jej tento stav moze pretrvavat? Mam o nu strach. Moc ju lubim a chcem aby bola uz doma ☹

Strana
z2
kamca25
30. dec 2013

pred dvoma rokmi som s oboma cerkami stravila vianocne sviatky v nemocnici, boli sme tam tyzden. malatna je z infuzky, ze neje, tak to az tak nevadi, hlavne aby pila

denaalubos
autor
30. dec 2013

Viete co je zvlastne,zeny? Ze v kazdej teme pisete,rypete,pozorujete....ale ak noekto potrebuje radu, zrazu sa nik nenajde... :-/

denaalubos
autor
30. dec 2013

@kamca25 tyzden? Aj si pamatas ponkolkych dnoch uz nebola taka spava? A ze kedy sa rozpapala?

zuzi0110
30. dec 2013

@denaalubos moja to tiež mala. Čo som sa vtedy dočítala bolo že bifidus je nepriateľ rotavírusu a že dôležitý je príjem tekutín a že jesť soletky.

kamca25
30. dec 2013

tak par dni, uz neviem presne, no mladsia mala aj reflux, tak ked vypila flasu mlieka tak to bol potom gejzirik, starsia trocha jedla ale ako maciatko, no po tyzdni to bolo lepsie

zuzi0110
30. dec 2013

@denaalubos inak ona bude infekčná ešte 9 dní aj keď nebude mať prejavy ochorenia. V stolici bude mať množstvo rotavírusov. Treba si poriadne umývať ruky mydlom pod tečúcou vodou aspoň 20 sekúnd po tom ako bude na wc a hlavne sa snaž držať od nej trochu ďalej keď bude na wc ak sa to dá. Lebo je to dosť infekčné tak aby ste to nechytili aj vy.

tenerifka
30. dec 2013

@denaalubos Moje dcery to mali obidve naraz, jedna mala 2 a druha 4 roky. Mladsia bola viditelne lepsie uz na 3.den, starsia doslova prespala cely tyzden. My sme vsak neboli v nemocnici, takze nemyslim, zeby na to mali infuzky vplyv. Nebrali nijake lieky, len rehydratacny roztok.

tamarka
30. dec 2013

@denaalubos rotavirusovú infekciu prekonala moja staršia dcéra keď mala 18 mesiacov. V nemocnici sme ležali týždeň. Len ležala, nechcela jesť piť, proste nič. Nasilu som do nej striekačkou pchala vodu a čaj. Jediné čo ešte ako tak, aj to asi až na tretí deň bola schopná soletky papať, tak ako píše @zuzi0110. A doma veľa bielych jogurtov, ja som jej kupovala activiu. Dokonca som musela poctivo zapisovať do papiera koľko ml som do nej dostala, koľko kakala, koľko cikala. Bolo to strašné. Keď sa po týždni postavila bola ako čerstvo vyvrhnuté teliatko. Nedokázala sa udržať na nohách. Spavá a malátna bola ešte pár dní po prepustení. Treba dávať obrovský pozor na hygienu, ja som všetko dezinfikovala, aj hračky, ktoré sa dali. Nočník som oblievala dezinfekciou. Držím ti palce, viem aké to je.

denaalubos
autor
30. dec 2013

@zuzi0110 ja uz to mam....a preto ma poslali domov...aby na stiedacku ma vymenil muz lenze ten je v praci 300km daleko z prace jo nemozu pustit tak je tam moja mama.... ja som strasne bezmocna a citim sa zlenkednsi predstavim ako len lezi a nic sa nezlepsuje a zr ja som ju tam takto nechala ... je mi stale do placu..chudiatko moje ☹ ☹ ☹

denaalubos
autor
30. dec 2013

Nikomu toto nezelam...je to hrozny pohlad na dieta ☹

akramgad
30. dec 2013

ahoj naša si to užívala v dvoch rokoch a nám práveže hovorili že musí aspoň trocha papať a sestrička nám vtedy aj z domu doniesla mrkvovú šťavu že tá je najlepšia na ukľudnenie bruška a aj nás stále kontrolovali a musela som zapisovať čo a kolko zjedla a vypila . Na infúzkach bola najprv 24 hodín stále jej tiekla a potom už neviem tuším ešte dva dni boli sme tam os soboty a v útorok som sa už vpýtala domov výsledky mala v poriadku a v pondelok večer mi prvý krát sa s chuti najedla moju večeru čo m doniesol muž 😀 rezeň a zemiaky asi má ozaj niečo do seba mrkva neboj rýchlo sa dá do poriadku uvidíš držím palčeky a čím skôr uzdravenie prajem

denaalubos
autor
30. dec 2013

@akramgad dakujem, dostala aj ona v nemocnici pyre s rozmixovanou zeleninkou a troska zjedla pomaly si zacina pytat ale zje ozaj malilinko.

pink_lady
30. dec 2013

@denaalubos my sme mali pred rokom v auguste, maly mal 3 roky, 4 dni lezal uplne bezvladne so 40tkami horuckami na infuziach, stolic asi 30-40x za den...zotavil sa asi za dva tyzdne ale imunitu mu to pos*alo minimalne na pol roka...

zuzi0110
30. dec 2013

@denaalubos to mi je ľúto ☹ chápem ťa. Moja bola v nemocnici s manželom lebo najmladšia mala vtedy 3 mesiace a veru aj ja som si poplakala... Stále som mužovi volala. Ale nakoniec to super zvládli. Manžel sa jej ukážkovo venoval a bola som na nich veru hrdá. Moju to rýchlo prešlo. V nemocnici bola 2 dni a keď prišla tak hneď chcela všetko jesť. Úplná zmena. Tak ako to malo rýchly nábeh tak sa to aj rýchlo stratilo takže to asi záleží aj na organizme ako sa rýchlo vie zotaviť.

zuzi0110
30. dec 2013

@denaalubos teraz nech si hlavne dáva mamka pozor aby to aj ona nedostala. Držím silno palce nech je malá čím skor prepustená domov a posielam srdiečko na potešenie 🙂

ninusiak86
30. dec 2013

Je to svinstvo, aj my sme to uz absolvovali ako 12 mesacni a paradoxne sme si to doniesli z nemocnice tak o par dni sme tam prisli spat. Nnastastie to mala celkom dobre zvladla. Ja som bola totalna troska. Drzim vam palce nech ste rychlo doma spolu

nykushka6
30. dec 2013

aj nasa dcerka bojovala s rotavirusom v july tento rok, ako 15mesacna, bola som s nou v nemocke :( ked jej napichavali infuziu plakala najviac z celeho oddelenia, aj primarka hovorila :( strasne to bolo, boli sme tam 5dni, tiez moc nepapala a taktiez mi kazali, aby hlavne pila, aby nemala vysoke ketony v moci ... ale je to bojovnicka a doma sa pekne rozpapala postupne, miluje slizikovu polievocku - vyvar a ten by jedla aj 6x denne, tak ten jej dal silu 🙂 ... neboj zvladnete, nieje to nic prijemne a hlavne prajem skore uzdravnie, vsetko chce svoj cas a coskoro bude fit 🙂

brinzulka
30. dec 2013

@denaalubos u nas zotavovanie v nemocnici trvalo 4 dni na infuzkach...a 2 tyzdne doma.. Zregenerovanie sliznice tenkého creva moze trvat aj 2 mesiace... Niekto odporuca vynechat mlieko a niekto hovori, ze netreba vynechavat. Ale vseobecne rotavirus znici sliznicu, klky...Ja odporucam- vynechaj v strave po navrate domov mlieko a postupne zavadzajte... - pripadne "natravene" kyslomliecne vyrobky. Deticky byvaju potom este prenasacmi rotavirusu v stolici cca 10-30dni- je vhodne si umyvat ruky dezinfekcnym mydlom. A pridajte do stravy probiotika.

Ona to zvladne...super, ze pije... do povodnej vahy sa nas maly dostal cca do 3mesiacov...mal vtedy 5 rokov a po nemocnici som ho nosila na rukach prve 2-3 dni, co zoslabol Vela sil.

tyssa
31. dec 2013

zazila som s mladsim v lete-hnackoval 2 tyzdne, prvy den 40 /som utekala v noci na pohotovost,aby mu dali inekciu, lebo teplota neklesala/, 2 dni potom uz len 38 /panadol a vlazne kupele/, popritom zacal hnackovat, ale vkuse aj v noci sa budil, bolo to hrozne raz hlieny, raz voda, potom kusok normalna-len on jedol normalne /samozrejme davala som ryzovu kasu, mrkvu,proste dieta..atd, nic mu na hnacku nezaberalo ani smecta,../ pil tiez normalne, ale ja som ho este nutila kazdu hodinu salku vody, potom som zacala davat kulisek, po dvoch tyzdnoch hnacka prestala - bola som 2x u lekara-nebol dehydrovany, vobec nevyzeral ze ma hnacku, nemal ani tvrde brusko a ani ho nebolelo-preto sme neboli v nemocnici, ster po 1,5 tyzdni bol negativny, po mesiaci som dala spravit nakomlet odbery, aj stery-tiez vsetko negativne, ale 2x ho prehnelo po ovoci, tak sme sli na gastro- ako radi brindzulka treba aj 2 mesiace vynechat mlieko, kym sa neobnovi sliznica, pretoze moze mat docasnu intoleranciu laktozy,..ja som maleho dala zaockovat, takze preto sme mali takyto lahsi priebeh /ale stacilo mi, napriek jedeniu schudol 1 kg/

luciaq
31. dec 2013

syn mal rotavirus teraz v septembri. jedna katastrofa. do par hodin grcal tak,ze bol totalne dehydrovany a skoncili sme v nemocke. na infekcnom nas nenechali,ze ved on len grcia tak sme sli na normalne detske oddelenie do nemocky. mna tam nenechali ostal sam, cele dni som sedela pri nom na stolicke a na noc chodila domov. som prerevala asi sto litrov slz. hned ho dali na infuzky bol na nich dva dni a ked nas mali prepustit domov zacal hnackovat, zobrali mu vzorku stolice a zistili rotavirus. dcera to paradoxne nedostala a pili z jedneho pohara to som sa cudovala. zotavovanie trvalo hadam aj tri tyzdne. bal sa cokolvek zjest. spojil si to s mliekom,ktore pil dovtedy dva litre denne. vobec ho nechcel co sa ho bal. potom sme mu to vysvetlili a zacal postupne papat a aj pit mlieko.ale bolo to hrozne vidiet ako dieta neudrzi v sebe ani deci vody je hrozne. bol uz uplne malatny z grcania. neprajem nikomu

denaalubos
autor
31. dec 2013

@luciaq presne ako j nas aj v nemocke sme neboli na infekcnom a tiez mala grcala 20hodin co sme boli aj na pohotovosti a povedali nam ze to je v poriadku ze v noci lenpo lyzickach pit a rano dietu...ja som to ale uz vtedy tak bledo nevidela....ja som tam sla so zbalenou kabelou...poslali nas domov ako nic, mala ma20mesiacov...a rajo o 10tej sme boli nanovo lebo total vsetko grcala aj lyzicu vodu a uz bola chudiatko taka smadna ze pytala syale vodu nestacila lyzicka a le vse islo zas von...a na infuzkach bola od rana cely den az do rana takze aj celu noc ...a potom este s dneskom su to uz 4 dni co zje za den asi najprv 2piskoty ale dne ked prisla rano z nemocky zjedla z lupacky trocha a este aj z bananu..ale...po spanku sa zobidila total v zlej nalade asi ubolena stale plakala len stat a na rukach som s nou musela byt a precbadzat inac stale plac ked len som si sadla...jest nic pit nic nik na nu nesmel prehovorit hned plac na mne ako repic...teraz zase spinka a ja dufam ze ked sa zobudi bude chcet troska papat a pit aby som jej aspon tu vodu nemusela davat na silu :-/

A ak mozem vedet kolko ma maly...nechapem ze ste tam nemohli s nim byt.asi je uz vacsi ze?

luciaq
31. dec 2013

@denaalubos syn mal dva a pol roka ked sme boli . ona sa pomaly chyti jest, neodporucaju davat mliecne vyrobky a mlieko,ze zahlienuje. ono sa to postupne zlepsi,len to chce vydrzat. v bb nechcu nechavat maminky s detickami aj ked je to podla mna na hlavu. syn prisiel z menocky totalne zdeptany . chory pristup.este sa tam cudovali,ze je tak naviazany na mna. no trubky ved som s nim stale tri roky tak nechapem preco by nemal byt. ach skore uzdravenie prajem

tenerifka
31. dec 2013

Je to hnusna infekcia, ale nemyslim, ze zivotu nebezpecna. Moje decka v nemocnici neboli, ani nikto z deti co poznam a prekonali rotavirus, pritom starsia naozaj cely tyzden prespala a dostala som do nej minimum tekutin, prve 3 dni som ju brala kazdy den na pohotovost, kde ju len prezreli a skonstatovali, ze nie je dehydrovana a ze musime byt trpezlivi, ze to prejde. Mladsia mala prve 2 dni strasne vysoke horucky, hnacku, vracanie (vsetko ovela intenzivnejsie ako starsia), a na 3.den to prechadzalo a uz aj co to zjedla....
Ono vela robi aj psychika, a pobyt v nemocnici na nu urcite vplyva negativne, ked odozneje to najhorsie, pytala by som sa domov

denaalubos
autor
31. dec 2013

@luciaq no to je zaujimave a dost blbe teda ked tomu dieta maminky pomahaju....a maly bol tiez taky spavy po nemocnici aj doma?

epsonka45
31. dec 2013

My ked sme mali rotavirus tak sme boli v nemocke 4 dni. A to primar ma tam pekne vytrapil ze mame rotavirus len kvoli tomu ze nemala vakcinaciu. Ved je to moje rozhodnutie. A potom ako nas pustili domov tak mala este mesiac bola taka ako keby omamena. Mala mala 5 mesiacov ked sme mali rotavirus

brinzulka
31. dec 2013

@epsonka45 dieta dostane-moze dostat rotavirus, aj ked je zaockovane. Je viac GP typov rotavirusov. Vakciny su usposobene na ten, kt. sa opakuje najcastejsie (u nas sa typológiou zaobera ustav v BA). Hovoria, ze najhorsia je prva infekcia...- preto sa odporuca dieta ockovat v mladom veku do 24m zivota (dvojkombinaciou a trojkombinaciou- Rotarix, Rotateq)..aby v case, ked by sa mohlo dostat do kontaktu s kontamin.vodou, predmetom, dietatom, prebalovacim pultom, pri hospitalizacii v nemocnici- ktore obsahuju rotavirus... Aby uz bolo predtým v "kontakte". Je to vec rodicov, lekar ma pravo informovat... a vakcina je oralna- cez usta a platena rodicom.

brinzulka
31. dec 2013

Podla mojich posledných info a nasho labaku- rotavirus.antigen sa dokaze v stolici (vzorke- 3ml stolice), ktoru treba odobrat co najskôr a zaniest do laboratoria (alebo ulozit v chladnicke). Obdobie, kedy sa rotavirus objavuje u nas (SR) vo vacsom mnostve je zima, resp. zimne mesiace.. Nie je pravda, ze sa nanho neumiera- umiera sa na dehydrataciu, kt.rotavirus spsobuje. U nas mame nemocnice a zdroj cistej vody a nahradne WHO/SZO roztoky (Kulisek)- ktore mozme dietatku dat. I tak sa sem tam objavuju info, kedy rodicia prinesu dehydratovane dietatko az vtedy, ked je neskoro a dieta ma rozvrat vnútorného prostredia a je dehydratovane. V Afrike a v statoch, kde deticky nemaju pitnu cistu vodu a dostupnu zdrav.star.- tieto deti na infekciu- dehydrataciu zomieraju.

brinzulka
31. dec 2013

Neviem, ci to niekomu pomoze- ak Vam dietatko vracia, hnackuje... Odvazte ho na vahe- kolko je povodna vaha...Ak ma dieta viac ako 10% stratu hmotnosti- chodte s nim lekarovi a tuto informaciu mu povedzte. Je potrebne si zapisovat Bilanciu tekutin- to nie je o buzeracii....ale "paradna" vec, kedy viete, kolko dietatko stratilo tekutin- hnacka, vracanie, teplota- kolko vypotilo+ zapisat si, kedy mocilo- farba mocu (moc tmavy a malinko nie je dobre). Ak chcu dietatku brat krv- fain vec, kde sa zisti aku ma hladinu mineralov K, Na, Cl- ktore je mozno treba doplnat...ABR- aku ma acidobazicku rovnovahu v tele (odobera sa do malej pipetky z prsta alebo ucha)... pecenove testy... atd.

S tym mliekom je to tak- podla knih, ze sliznica strati na isty cas "schopnost" spracovavat laktozu z mlieka, nakolko nemate v tom case enzym laktaza... Ale ono sa to po case vrati- crevo sa zregeneruje. Treba sledovat dietatko po podani mlieka, ci ho neprehnalo, nenafukuje, nema bolesti- ak ano: riesenie je vynechat, alebo podavat lakto free vyrobky, pripadne natravenu "laktozu" v kyslomliecnych vyrobkoch. Doma umyvat ruky, vetrat, nasadit si probiotika... Drzim palce.

epsonka45
31. dec 2013

@brinzulka ja viem o tom vsetko ale ten pristup ze kebyze to ma tak to nedostane ked mne tam mila sestricka povedala ze ona to tiez nedala ani jej sestra kedze je tolko typov rotavirusov

brinzulka
31. dec 2013

@epsonka45 to ma mrzi, ze pan Dr. ma taky charakter.

Strana
z2