icon

S bábätkom nemôžeme cvičiť cviky od fyzioterapeuta

30. mar 2023

Ahojte, mali ste niektora problem ze sa vam nedalo cvicit cviky s babatkom ktore vam dal fyzioterapeut na doma ? - nam konkretne na podporu stvornozkovania, kedze sa iba plazime.... Za prve dcerka absolutne nespolupracuje, krici len co ju dam do vychodzej pozicie a vystrie sa cela ako doska ,mam pocit ze jej akurat ublizujem lebo kadejako s nou hadze do stran...za druhe, natiahla som si pri tom uz slachu na nohe, manzela tiez z toho rozbolel chrbat , nakolko ju treba fakt tak uplne nasilu drzat a v takej dost blbej polohe pre nas....Je to normalne ? Som z toho frustrovana ze s nou neviem normalne zacvicit, a ze nas pediatricka sprdne na dalsej poradni ze sme necvicili dobre s nou :( ....A to fakt chcem, aj sa snazim len fakt sa iba natahujeme nasilu , ona nezacvici, ja som dopotena jak prasa a pomaly sa nepostavim zo zeme....

autor
31. mar 2023

@beata_k no nie odporucila, ona mi to schvalila ze je to kvalitna fyzio klinika...

autor
31. mar 2023

@oblecenie99 nemyslim si ze je to Vojtovka, je to cvik na podporu stvornozkovania...a ano viac menej to predpisala pediatricka len na zaklade toho ze na 8m prehliadke som jej povedala ze dcera nelozi a nestvornozkuje...na to povedala ze zaostava v hrubej motorike, a musi intenzivne cvicit...2 dni na to zacala lozit a celkovo je dost aktivna ...u ineho dr. sme neboli, iba u fyzioterpeutky

oblecenie99
31. mar 2023

Autorka, sú ešte nejaké cviky na fitlopte, toto môjho aj bavilo.. to stvronozkovanie je naozaj dobre, skúste nepolavit, možno si zvykne.ja som tiež nestvornozkovala a som ináč v pohode a všetko 😁 ale na druhej strane brutálne slabá v jemnej motorike. Neviem, či to je týmto... Ale ja som dosť bazirovala na stbornozkovani u môjho syna. Nech to nevynechá.

lalala94
31. mar 2023

@autorka len zo zvedavosti ma to zaujima, kedze mam dceru, ktora ma 8 mesiacov. To je naozaj nutne, aby uz v takomto veku stvornozkovala? 😳 Mne to pride nejako skoro, ved ta moja sa zacala plazit len pred dvomi tyzdnami. Nemaju deti na toto este cas?

malexandra
31. mar 2023

Pravdepodobne cvičíte Vojtovku no ja mám s ňou dobré skúsenosti.Treba sa cez celé to preniesť a myslieť na to že aj keď dieťatko veľmi moc plače je to normálne a človek cvi cením pomáha dieťatku a čím aktívnejšie budete cvičiť budete skôr stornozkovat a potom chodiť.

autor
31. mar 2023

@lalala94 co som ja vsade citala pisu ze od 7-10 mesiacov je to normalne....ja neviem tiez...prave som citala ze hlavne take vacsie deti so vsetkym zacinaju neskor, tak ja neviem preco sa tvari nasa dr. ako keby sa nasa dcera ani len nehybala a len lezala....

autor
31. mar 2023

@malexandra nie vojtovka je podla mna ine cvicenie...tam drzis dieta v urcitej polohe, ale tuto jej skor robime taky pohyb ktorym sa dostane na styri, asi jej to ma ukazat ako sa dostat do takej pozicie....

9gabi9
31. mar 2023

Ešte ma napadlo poslať ti tento link:
https://fb.watch/jCHs6NEjOT/

Sú tam rôzne typy ako motivovať, podporovať dieťa k stvornozkovaniu. Skúšali sme niektoré hry z tohto videa ale popri tom sme cvicili aj vojtovku aby sa jej spevnili svaly. Najviac nám asi pomohlo hranie na kolienkach, kedy som dcéru istila zozadu (je to cca v 3. minúte videa znázornené)

maciatkolulu
31. mar 2023

Ja neviem, mne nestvornozkovalo ani jedno dieťa z troch. Všetci sú ôk a nikto nás nikam neposielal.

ouwecka
31. mar 2023

Cvicite vojtovku? To nie kzdy zvladne cvičiť ak necvici iba bojujete nema to vyznam treba ine cvicit alebo zaplatit fyzio

ouwecka
31. mar 2023

@lalala94 nie,v 9max 10 by mala

euka210
31. mar 2023

A aky je dovod, ze chodite s 8mes cvicit? Ani jeden z mojich 3 synov do 9mes nelozil, az okolo 9mes a prvy baculo az okolo 10mes. A prve kroky robili uz okolo 1r.a potom sa pustili raz dva chodit.
Pokial sa plazi, tak pride aj k tomu, ze dvihne ten zadok. Motivovat hrackami.

autor
31. mar 2023

@9gabi9 wow, vdaka to vyzera super 🙂 urcite skusime co sa da z toho....

lenagawel
31. mar 2023

neboj vsetko bude dobre 🙂 kopu deti ani nestvornozkovalo a uz beha chodi a vsetko pekne dohnali 🙂 Moja na 8 a pol mesiaca tiez a tiez nestvornozkuje este ale kazde dieta je individualne a ma svoje tempo tak isto ako kazde ine sa narodi inak ked to citi…ja za nutenie teda vobec niesom len skusaj pokial sa da a ked to nepojde mozno treba par dni oen pockat a mozno ta prekvapi ked to zacne robit urazu sama od seba 🙂 ja som tiez tak stresovala a nakoniec ked som ju prestala nutit tak to prislo samo. 💁🏻‍♀️

breznica
31. mar 2023

Ak dieťa nemá diagnózu, len ešte nerobí to,čo podľa dr. robiť má a cvičenie ho stresuje, vyprdni sa na to. Kopa detí nestvornozkovalo a sú z nich normálni ľudia,štvornozkovanie je dôležité u detí predčasne narodených, u detí s nejakým neurologickym alebo iným problémom. Niečo o tom viem, trinásty rok sa v tejto oblasti pohybujem

petrooshka
31. mar 2023

Mne obe dcerky zacali v 9m aj cosi 4nozkovat...dava sa ti na 4? Skús ju dat holym bruchom na podlahu..niektorym pomohlo aj to 😃 mojim sice nie,ony sa rozbehli same,ale v 8.5m som to nejak neriesila...ak ti neplazi uz napr 2 mesiace,tak ok...ale ved dr vie.ak to ma nejake "vaznejsie" tak ano,cvicit aj cez plac...nasilu..bohuzial...place,lebo nechce byt tak,ako chcete vy...ona uz si ide svoje a vy jej v tom branite,tak to da patricne najavo 🙂

kristinka109
31. mar 2023

Ahoj. Tiež som mala tento problém. Obe dcérky cvičili vojtovu metódu až od roka. V tom veku sa už vedeli aj dosť brániť, mali veľa sily, o to to bolo ťažšie. Občas nám pomohlo ak som pustila obľúbenú rozprávku. Keď nevydržala ani pri tom, skúsila som to neskôr zasa. Treba aspoň 3x za deň nám bolo povedané. Fyziotetapeutka povedala, ze ak nebude spolupracovať, môžme skúsiť iné alternatívy napr. cviky na fitlopte, cviky s malou loptou, sklapacky na mne, nech chodí/lozí hore dole po schodoch a pod. Skúste sa aj vy informovať o iných možnostiach. Nie je to síce až tak účinné ako vojtovka a iné cviky ale keď už nič tak aspoň toto. Držím palce 🙂

janapeterjana
31. mar 2023

Keď môj syn ryčal ako divý pri cvičení, fyzio mi to takisto ukazovala na bábike. Aby sme sa aspoň počuli. Čiže úplne rozumiem. Súhlasím so ženami, aby ste išli ešte raz zacvičiť a aby vám to ešte raz poriadne ukázali.

malexandra
31. mar 2023

Všetko trápenie raz pominie aj cvičenie cvičte čo Vám kázali ak ho správne robiť neviete kľudne si zavolajte vašej fyzio prídete zaplatíte ukáže vám ešte raz aj 10 krát a treba sa hlavne veľa pýtať počúvať poprípade ak vám dovolí nakamerovat si cviky somnou musel manžel chodiť dnu ako psychická podpora do budúcna viem že so sebou by som zobrala starych rodičov aby si vypočuli od fyzio a nekazili silno odredete

zuzudrnda
31. mar 2023

My sme mali predpísané cviky,vojtovka. Priznala som aj fyzioterapeutke,že tento a tento cvik sa mi necvicil dobre s dcérou. Zle ho znáša. Fyzio z toho nerobila drámu,zopakovala som iné cvičenia viac. Dcéra dobehla to,na čo boli cviky určené. Osobné urýchľovať individuálny vývoj dieťaťa v 8m mi príde úplne zbytočne ak je to trápenie na oboch stranách. Ak dcérka inak je ok, skúsila by som zábavnejšie hravejsie cvičenia s dieťaťom,nie to dávať cez zuby a plač...toto dobrá cesta zrejme nie je

86katka
31. mar 2023

Aj ja som s nasim cvicila vojtovku zacali sme od 7 mesiacov a bol to boj. Muž odmietol s nim cvicit tak som sa trapila sama. Bolo to tazke a hlavne keď som chcela ho dat do zakladnej pozicie aby som mohla zacat cvicit. No skuslai sme dookola az som sa to naucila a hlavne rychlo dat do danej polohy tzv. Zablokovat aby sa z nej nedostal a islo to ano revla ale musela som sa odosobnit je to pre jeho dobro.
Odporúčam chodte znova k fyzio nech vam to ukaze ja som chodila casto kym sme sa nenaucili cvik dany. Je to ťažké alw myslite na to je to pre jeho dobro. A ano stvornozkovanie je dôležité.

autor
31. mar 2023

@zuzudrnda vdaka za pochopenie...aj ja si myslim...pozeram ine cvicenia ktore vyzeraju menej narocne pre nu aj pre nas, a budeme robit to nakolko sa len da 🙂 hej dcerka je inak v poriadku velmi ziva a zvedava...len napriklad plazi sa stale iba jednou nohou, to mna osobne najviac trapi...ale fyzioterapeutka nevyzerala ze by ju to trapilo , tak neviem...

niqua
31. mar 2023

Ahoj...dcerka ma 8 mesiacov ? Niekde som to tu postrehla..tak len napisem svoju skusenost...moja dcerka zacala v 11 mes. uplne sama...chodit v 15 mes..rozpravat v 3 rokoch...je sikovna chodi na gymnastiku a huba sa jej nezavrie od siestej rana do deviatej vecer kym nezaspi...uz ma 9 rokov...nikde som s nou nechodila...ak ma dcerka 8 mes. Tak podla mna to je este skoro...naozaj..netrap sa..kazde dietatko je ine .. drzte sa

lienka.7
31. mar 2023

@autorka v prvom rade ona place preto, lebo sa jej to nepáči. Nic ju neboli. Pokial to nedokážete s mužom, zaplaťte si fyzio, ktorý Vas to poriadne naučí. Netreba sa báť, treba myslieť ze to robite pre Vašu malu.

ropucha6
31. mar 2023

Cize dobre chapem, ze ste vobec neboli u rehabilitacnej lekarky? Vypytaj si vymenny listok. Moja pediatricka je tiez trosku premotivovana (ale v dobrom) a rehabilitacna to vsetko koriguje. Tiez je uplne zle, ze fyzio nie je schopny odcvicit s dietatom cvik a chce to po Vas? Nasa fyzio vsetko vzdy sama odcvici…2x tyzdenne. Najdite si niekoho ineho.

luccija
31. mar 2023

V 8 m má čas, ale tak asi pediatricka vie čo robí.
Moja nikdy nestvornozkovala plazila sa a potom na nohy a je v poriadku

sono2
31. mar 2023

Moja napríklad zacala štvornožiť, keď k nám prišla návšteva čo štvornožila. A tiež liezla dcérka hrozne dlho. Druhá zase opačne

lulu1812
31. mar 2023

Mame asi tiez tie iste cviky od fyzio jedna je na styroch a drzim nozicky a panvu a musi si chytit alebo sa dotknut hracky a potom na boku drzim panvu a kolienko a mal by sa dvihnut na ruckach. Tiez to mame miestami take ale cvicime vzdy len fotmou hry, necham ho len v plienke a podavame hracky aby sa niecim zaujal. Niekedy je to horsie ale da sa. Tiez mam problem s chrbticou a silne bolesti ale viem ze musim a chcem mu kusok pomoct. Moj bude mat 7mes.

rik01lulaka
1. apr 2023

...moja prvá dcéra ani neplazila ani nestvorkovala a hneď sa postavila a chodila. Doktorka na to nič nepovedala, druhá dcéra a syn aj plazili aj stvorkovali 🤷

aurora33
1. apr 2023

@breznica ja si myslím, že stvornozkovanie je veľmi dôležité pre všetky deti. Zase to netreba až tak zľahčovať. Mozno tam doktorka vidí aj nejaký iný problém keď ich poslala k fyzio. Stvornozkovanie je prirodzená súčasť motorického vývoja, čiže ak sa ako píšeš pohybuješ v tej oblasti tak sa cudujem tomu čo si napísala.