icon

S bábätkom nemôžeme cvičiť cviky od fyzioterapeuta

30. mar 2023

Ahojte, mali ste niektora problem ze sa vam nedalo cvicit cviky s babatkom ktore vam dal fyzioterapeut na doma ? - nam konkretne na podporu stvornozkovania, kedze sa iba plazime.... Za prve dcerka absolutne nespolupracuje, krici len co ju dam do vychodzej pozicie a vystrie sa cela ako doska ,mam pocit ze jej akurat ublizujem lebo kadejako s nou hadze do stran...za druhe, natiahla som si pri tom uz slachu na nohe, manzela tiez z toho rozbolel chrbat , nakolko ju treba fakt tak uplne nasilu drzat a v takej dost blbej polohe pre nas....Je to normalne ? Som z toho frustrovana ze s nou neviem normalne zacvicit, a ze nas pediatricka sprdne na dalsej poradni ze sme necvicili dobre s nou :( ....A to fakt chcem, aj sa snazim len fakt sa iba natahujeme nasilu , ona nezacvici, ja som dopotena jak prasa a pomaly sa nepostavim zo zeme....

Strana
z4
thoughtfulweirdo
1. apr 2023

Neviem ti poradiť s vojtovkou, ale naozaj ti odporúčam nekašľať na to, lebo nás s neštvornožkujúcou dcérou nikto nikam neposlal a cvičeniu sme sa nevyhli, dobehlo nás neskôr. A priviesť k spolupráci 2 ročnú naozaj nie je ľahšie, než manipulácia s bábätkom 😬😅 a teda odhliadnuc od toho, to zlepšovanie vo vyššom veku je značne pomalšie.

katus226
1. apr 2023

Sucitim, poznam to. My sme s dcerkou 1,5rocnou cvicili bobatha. Niektoré cviky mi nesli doma ani za svet. Väčšinou mi vsak nasa fyzio poradila fintu, kde ako zatlacit, aby napr. sama pokrcila nozku. A tiez nam pri cviceni revala strašne 🤭

katus226
1. apr 2023

A na margo stvornozkovania, ano, je velmi dolezite. Bola to jedna z prvych otazok, ktoré nam kladli psychologovia pri vysetreni na PAS.

zibi
1. apr 2023

Napis mi IP ja som malou rok cvičila..a nelutujem

vladi4444
1. apr 2023

@katus226 to je síce pravda, ale keby dieťa nestvornožkuje, neznamená to, že to PAS môže spôsobiť. Skôr je to ako jedno z diagnostických kritérií, i keď PAS je široké spektrum. (pracujem v poradni).

lucopeda
1. apr 2023

@mikadooo zaujimave ako vsetko so vsetkym suvisi. Viem ze pohyb pomaha rozvoju reci, ale ze aj stvornozkovanie ma taky silny dopad som nevedela 😊

breznica
1. apr 2023

@aurora33 určite je dôležité, ale uvediem ako príklad mňa a môjho brata- ja som stvornozkovala, on nie.obaja sme boli úplne v poriadku, žiadne problémy s motorikou,s učením neboli.pisem,že je dôležité u detí, ktoré majú nejaké problémy, pohybujem sa medzi takými a tu je to dôležitý míľnik. Autorkino dieťa má 8 mesiacov, ja som bola tabuľkové dieťa a začala som stvornozkovat medzi 8.a 9.mesiacom,takže panika zo strany lekárky sa mi zdá prehnaná, keď uvádza, že fyzioterapeut nevidel žiadne patológie ani oneskorenie

katus226
1. apr 2023

@vladi4444 nemyslela som tym, ze nestvornozkovanie je pricinou pas. Len ze je to dolezity milnik vo vyvoji a pri detoch s pas je vyvoj naruseny.

9gabi9
2. apr 2023

Ešte pre povzbudenie, obidve naše deti začali stvornozkovat neskôr ako "píšu tabuľky" 😉 Syn ako 11- a dcéra 12-mes. Chodiť začali presne 6 mesiacov potom. A sú v úplnom poriadku, fyzicky aj mentálne. Takže hlavne žiadny stres 🤗 Ono to príde a potom sa na tom budeš smiať 😆

srnka79
3. apr 2023

nie som lekar a nepoznam vase dietatko, ci ma nejaky vazny zdravotny problem a potrebuje cvicit, alebo len proste meska za tabulkami. v prvom rade odporucam nestresovat (tak ako ja zakazdym, ked ma pediatricka stresovala, ze toto uz podla tabulky mal vediet a nevie - nasledne vzdy do tyzdna, mesiaca, dvoch to uz vedel...). po dalsie, kazde dieta je ine. niektore stvornozkuju, ine nie (priklad - moja neter nikdy nestvornozkovala. presuvala sa kotulanim. dnes ma 11, je v skole velmi dobra, ziadne problemy a co sa gymnastiky tyka, tak perfektne ovlada svoje telo a zbiera ocenenia. moj syncek sa uz ako miminko pokusal plazit a zuril, ze sa nevedel niekam dostat, nasledne stvornozkoval ako besny - priam stvornozkovanim bezal. ale co sa tyka chodze, tak to nevedel. on proste len utekal a utekal a nonstop padal hadam do 4 rokov, caste urazy, ani ruku mi podat nechcel. teraz ide mat 7 a uz vie kracat uplne normalne, aj bezat, aj za ruku drzat, nepada🙂 je tvrdohlavy a takmer vzdy odmieta cvicit, trenovat, logopediu, atd., proste chce robit len to, co jeho bavi a nie co sa mu snazia vnutit rodicia, hoci aj hravou formou. jemnu motoriku ma uplne v pohode - perfektne sklada lego, uz aj celkom pekne kresli a ja sa ho snazim zakazdym pochvalit, lebo to je najlepsia motivacia). takze ak to naozaj nie je medicinsky problem v zmysle korekcie kostry, nejake svalove problemy, ktore by mal asi sledovat ortoped, fyzioterapeut a podobne, tak by som celu rodinu netyrala (osobna skusenost, ze sa da pri dietati znicit chrbat, takze plne chapem) a dietatko radsej motivovala nejakymi hrackami, nech sa samo hybe, ide za niecim, ale kludne svojim sposobom. proste vy rodicia najlepsie vidite, ci sa hybe normalne alebo nie... netrapte sa ani negativnymi reakciami, syty hladnemu neveri, to je fakt. mnohi ludia nemaju dostatok empatie a miesto konstruktivnej rady a povzbudenia radsej na cloveka utocia. pritom dotycny sa citi bezmocne, preto tu ziada o radu a nie preto, aby mu bolo nalozene. ja mam velmi malo informacii, preto radim len klud - dietatko citi vasu nervozitu a samo je potom nervozne. ak to budete skusat v klude s usmevom a za tym mozno nejaka drobna odmena (piskotik), mozno to pojde lahsie. alebo sa zacnite stresovat az potom, ked bude mat problem s chodzou. hlavne drzim palce a vela trpezlivosti.

domcikeee1
28. aug 2024

@ildiko36 zdravim, viem ze stara tema ale zaujimalo by ma ci mate este tie cviky?

Strana
z4