icon

Šigelióza u dojčaťa. Aký má priebeh?

ralau
23. feb 2011

Dobrý deň, som tu viac-menej nová. Doma mám 6 ročného prváka a v októbri sa nám narodil Matúško. Chcela by som touto cestou poprosiť všetky maminy,ktoré majú nejakú skúsenosť so šigeliózou u dojčaťa ☹ . Nám ju našli po vyšetrení na gastre, kde sme boli pre časté koliky, respektíve bolesti bruška, uzv bruška OK, krvička negatívna až pri výtere z konečníka nás navštívila pani z hygieny, že malý ma šigelu. Skoro som odpadla 😲 , v živote som o tom nepočula a keď som si o tomto ochorení prečítala na nete, tak som sa išla od hanby prepadnúť, proste cigáni a ostatní menej sa umyvajúci ľudia a JA, resp. môj syn. Gastroložka nam povedala, že zatiaľ nám ATB nedáva, lebo je rezsitentný na všetky, berieme len probiotika dofilus 3xdenne a tiež enterol, to je na hnačky. Ja som si nevšimla žiadne popisované príznaky tejto choroby až na riedku stolicu, ktorá je u dojčených detí niekedy aj bežná. Dokonca nám vyšiel aj prvý zúbok, tak som tu redšiu stolicu pripisovala aj tomu.Proste neviem odkiaľ, ako a kde sme to nachytali 😲 😲 Aký to má priebeh a ako dlho sa to drží takaá potvora? Vo štvrtok budúci týždeň máme ísť na kontrolný výter. Ďakujem za každú odpoveď. Tina

traktor
23. feb 2011

ŠIGELÓZA

- je vysoko nákazlivé črevné ochorenie, ktorého pôvodcom sú Shigelly, najčastejšie: Shigella dysenteriae, Sh. flexneri, Sh.sonnei

- maximum výskytu ochorení je v neskorom lete. Shigely sú značne citlivé na vonkajšie prostredie, sú poškodzované vyschnutím.

Inkubačná doba je 1 – 7 dní, najčastejšie 3 dni

Prameňom nákazy je chorý človek alebo rekonvalescent.

Prenos: ochorenie špinavých rúk, šíriace sa priamym kontaktom, kontaminovanými potravinami a vodou..V teplých mesiacoch roka a v teplom zemepisnom pásme má význam pasívny prenos muchami.

Klinické príznaky: ochorenie začína náhle zimnicou, celkovou slabosťou, nechutenstvom, nauzeou, bolesti brucha, ktoré sa menia na kolikovité bolesti s nútením na stolicu / tenezmy /. Čoskoro sa zjavuje hnačka, niekedy majú postihnutí až 30 stolíc denne, stolica je hlienovitá s prímesou krvi.

Liečba: rehydratácia, črevné dezinfencia, analgetiká, ATB len v nevyhnutných prípadoch

Vylučovanie šigel je masívne v akútnom období choroby, ale niekedy pretrváva ešte týždne po skončení príznakov.

strapco13
23. feb 2011

@ralau daj vysetrit celu rodinku..mozno starsi doniesol zo skoly ..to mohol chytit na nejakej klucke od menej cistotnych spoluziakov
nic si nevycitaj...ale dories, ci je maly jediny v rodine..o com silne pochybujemňrovnako ak mate vlastnu studnu ..tak dat vysetrit vodu

ralau
autor
24. feb 2011

Studňu nemáme, bývame v bloku. A až by bol niekto z nás tiež nakazení, nemali by sme hnačky alebo zvracanie??? ☹
Proste neviem odkiaľ, všetko v byte som vydrhla, vydezinfikovala s tým svinstvom, čo práve ide v reklame, nejaký sanitol, všetky hračky vyvarené, prckové veci väčšinou periem na 60 stupňov. Ráno ešte je redšia stolica, vodnatá, taká žltohnedá a potom cez deň už nie veľmi, aj menej a viac žltá, čo predtým bolo do každej plienky taká ako ráno. Hádam nám liečba zaberie.Stále ho len kojím.Tina

strapco13
24. feb 2011

@ralau super, ze ho kojis 😉
ono niekto z rodiny moe byt ia prenasac..cize je zdravy, len ich roznasa kolo seba....najskor tipujem ze syn nieco dovliekol zo skolky

ralau
autor
24. feb 2011

Práve som ho prebalila a našla som v plienke vlásočnice krvi. Volala som gastrologičke a ta mi povedala, že pri tejto diagnóze je to normálne, len ďalej podávať probiotika a vo štvrtok na kontrolný výter. Strašne sa bojím 😨 ako dlho sa takto potrápime. Môžeme vôbec ísť von?Tina

estterka
24. feb 2011

@ralau a ako na to ta pani k hygieny prisla??

estterka
24. feb 2011

@ralau teda,myslim to tak,robili beznu kultivaciu alebo specialne testy na toto?

ralau
autor
24. feb 2011

Vraj labak ich hned kontaktoval, ked vykultivoval tuto potvoru. Vlastne my sme sli len kvôli kolikam, ale lekarka sa vyjadrila, že keď už sme tam, že urobi zakladné odbery a vyter z konečníka, a baaaac mame potvoru, no som na vjetvi.

strapco13
24. feb 2011

@ralau a vysetrili aj zvysok rodiny? lebo si to mozte tocit medzi sebou

ralau
autor
24. feb 2011

Nie nevyšetrovali nikoho, vlastne za kým by som mala ísť, až by som chcela, aby vyšetrili mňa. Ja nemám žiadne príznaky ani nikto z rodiny, ale je pravda, že nemusíme, ale môžeme byť nositeľom 😖

strapco13
24. feb 2011

@ralau deti vysetri pediater, dospelych obvodak ... rovnako ako pediater vysetril drobceka 😉