Škôlkárske choroby. Čo očakávať v prvom roku?
Ahojte. Dcéra (teraz 2r.) začala chodiť do jasiel v septembri. Veľakrát má soplíky, čo je aj ok podľa mňa, kašeľ nemá skoro nikdy, pľúca a priedušky nikdy nemá chytené, ale už 2x mala zápal stredného ucha s ATB liečbou. Napíšete mi prosím ako u Vás vyzeral prvý polrok/rok po zaradení do kolektívu? Zlepší sa to? Cez leto to bude aspoň trochu lepšie? Najdlhšie sme teraz vydržali mesiac bez choroby, ale je tu zase. Inak každý 2.-3. týždeň soplíky. Najmä ma mrzí zápal ucha, nezdá sa Vám moc, že už mala 2x? Tak ja tu len skúšam či ma nepovzbudíte s nejakými pozitívnymi skúsenosťami :D ďakujem.
@ninka99865 ach joooj, držte sa. Nám lekárka hovorí že je to bežné po zaradení do kolektívu. Ale zdá sa mi že 2x za posledných pár mesiacov ATB je dosť. Tiež neviem čo od čoho očakávať, či z toho vyrastie alebo prečo sa to deje, keďže odsávame poriadne.
Skusila by som ORL či nemá zväčšenú nosnú mandľu.
@vahcaac Ďakujem, skúsime. Aj keď už ju videl ORL lekár na pohotovosti a nič nepovedal, ale radšej sa objednáme.
Časté sople aj zápal stredného ucha môže mať kvôli zväčšenej nosnej mandli. Pozeral jej aj do nosa kamerou? Ak áno, tak to nebude potrebné zrejme absolvovať znovu.
Moj má sople pravidelne, aj hrozný kašeľ a teploty. Zápal stredného ucha nemal, ale má zväčšenú nosnú mandľu. Lekárka sa nás pýtala, či náhodou nemáva zápal stredného ucha často.
@vahcaac pozeral vtedy, ale či to nebral tak že počas choroby je normálne že je zväčšená. Možno by bolo vhodné vyšetrenie aj keď je zdravá.
@vahcaac kolľko má? Tiež nosí všetko zo škôlky?
3 roky. Áno, v tom najhoršom období som mu dala 2 mesiace pauzu od škôlky, tam to vtedy reálne bolo 2-3 dni škôlka a dva týždne doma.
Ahoj,dieťa zbiera imunitu, v predškolskom-poslednom roku škôlky to bolo oveľa lepšie ako na začiatku,teraz v škole je to zase lepšie, chrípka mu trvala 3 dni (ja 6 dní odpalena v posteli), soplik je za víkend vyliečený. Inak za mňa bol imunitne veľký posun k lepšiemu fakt,že ako predškolák chodil celý školský rok na plávanie.
@kikulienkadd To je super 🙂 Plávať chodíme už od 4. mesiaca, takže veľmi dlho, aj do sauny a máš pravdu že určite to pomáha, lebo je pravda že veľakrát má tie sople ale krátko trvajú. Avšak vadí mi ten zápal, ani nie soplíky, lebo neviem prečo, alebo či je to fakt normálne...
A baby ak je ta mandla zväčšená aj za zdravého stavu tak ona spôsobuje zápal ucha?
@ninka99865 môže, ale nemusí.
@autorka keď sa ti niečo nezdá, pokojne sa poraď s pediatrom, čo sa dá pre dieťatko ešte urobiť.
Vsetko mozne bolo, zalezi ake mas stastie. U nas najhorsie bolo RSV, take tie ako 3 dni horucka a vysyp bolo este ok. Prvy rok to bolo zle, druhy uz ok.
U nas v podstate cele skolkarske obdobie dookola choroby, nadchy, prechladnutia, proste vsetky tie "skolkarske" choroby a nezbavili sme sa toho po celu skolku. Az na zakladnej skole sa to zlepsilo.
u nas katastrofa. tolko infektov, ze dcere zvacsili nosnu mandlu a v 6 rokoch isla von. to bolo 2 tyzdne doma liecba, 3-4 dni v skolke, a dokola….vasa situacia je este ok, ja som si aj poplakala. teraz mame prvy rok, co je viac v skole ako doma, je uz tretiacka. mali sme asi smolu na nezodpovednych rodicov, syn v skolke nemal taku chorobnost. takze v nasom pripade zlepsenie az v 3.triede ZS. snad to nebude aj vas pripad. zvycajne je prvy rok zly, a ak nemeni kolektiv, tak uz sa to zvykne zlepsit.
Ja ľutujem že keď mi malý nastúpil do jaslí, že som nepoznala tinktúru kapucinku.... Toľkým ATB sme sa mohli vyhnúť.
Nasad pred tým než začne chodiť do škôlky Arkodefense kids, 5 dnova kura vždy na začiatku mesiaca, ja dávam od októbra do jari teraz a od októbra u nás sme nikto neboli chorý 🙏🏻
Vit c ale lipozamalny
Vit D počas zimy zvýšiť dávku
Teraz mi malý začal chodiť po roku chodiť do škôlky, chodí mesiac a pol a nemal ani len soplik
Za ďalšie už x krát som čítala že niekedy pomohla zmena školky a dieťa už zrazu nebolo ani choré.
@milka1988 ja som presne včera objednala kapucinku, čítala som tu dosť recenzií tak som veľmi zvedavá, a taktiež aj rinogerminu do nosa probiotiká ideme skúšať 🙏 ukladám si aj tip od teba na
Pre mna bol.prvy rok nocna mora, pravidelne nosil sopliky, ja vzdy hned chytene hrdlo a hlasivky tiez, do toho oci zapalene. Ale druhy rok je lepsie.
Syn po nastupe do jasli dostal hned zapal priesusiek, teraz je uz ale skolak.. pamatam si ze v skolke sa to prosto tocilo, hlavne take vselijake zltozelene sople.. tiez mal zapal ucha asi 3x.. zvacsa to zacalo zachripnutim.. preslo do soplikov, ktore mu potom zatekali a tak dookola. Zalezi aj od skolky, ci neriesia chore deti v kolektive. U nas to bola statna skolka od 3 rokov, kde bola kazdy mesiac nejaka infekcna choroba, hlavne sarlach. Ten ale neviem akym zazrakom nechytil. Ako chodi do skoly parada, mal vymeskanych 30 hodin za polrok priemerne.. uz je druhak a stale si to drzi. Deti musia len vyrast z toho.
A jasne u nas nedavaju chore deti do skoly, je mozne, ze niekde to tak rodicia neriesia, ale tu triedna pisala, nedavat dieta chore..radsej nech sa 3 dni prelieci.
Moja dcéra je 2 mesiace zatiaľ v škôlke (mala 2 roky) a chorá ešte nebola, ona si ale skolkarske choroby odkrútila pri staršom súrodencovi od jej pol roka takže už má imunitu ako tak vytrenovanu 😊

Ahoj, môj chodí do jasiel od konca januára a riešime presne to iste. Nádcha a potom to prejde do zápalu ucha. Takže ti neporadím, iba ta povzbudim ze v tom niesi sama 🥲