Skoré príznaky autizmu: Ako ich rozpoznať u detí?
Maminy ktore mate autisticke dieta, ake boli vase deticky prve roky kym este nemali diagnostikovanu chorobu? Je nejake spravanie ktore si spatne poviete ze uz to tomu nasvedcovalo? V akom veku vam to potvrdili?
Slabý očný kontakt, slabá reakcia na meno, nenapodobňovanie, horšie porozumenie...
Ja poznam dieta uplne opacne, ako hore popisali, dlhsie zaostavalo v motorickom vyvine, zacalo chodit az od 17 mes. Nerozpravalo do 3 rokov. Hra - neporozumenie na co hracky su, len so vsetkym buchalo, pozeralo cudym uhlom na hracky, napr. akoby stvornozky, hlavu opretu o zem a tak kutikom oka pozorovalo hracky hore nohami a to dokazalo aj pol hodinu len takto sledovat hracky. A este okolo 2 rokov akoby nastava regres, ze sa akoby zacne stracat, co to dieta dovtedy vedelo. Casto vela senzorickych veci - na vone, chute casto su to vyberave deti na jedlo. A aj oblecenie moze odmietat - ze hned sa povyzlieka, neznesie ciapku na hlave, ponozky na nohach a pod. Hovori sa ze aj spickovanie pri chodzi, ze nedoslapuje na paty, ked uz sa nauci chodit. A tiez "clapping hands" - pri zvysenej nervozite pri hre, moze zacat akoby tlieskat rucickami do dlani alebo krivit prsty - najdi si to na youtube "clapping hands autism" - neviem to popisat, ale ked to zbadas, bude ti to jasne.
ano bolo toho dost, ale tie priznaky mala aj zdrava dcera len im to ostalo a dcera z toho "vyrastla" proste posunula sa na dalsi vyvinovy stupen
všetky čo napísali prvé tri dámy. Najviac ma prekvapilo že dieťa vôbec nereagovalo na meno, nevedelo jesť, slabý apetít, hračky - 0 bodov, slabý očný kontakt, na prechádzkach ak sedelo dieťa v kočíku tak pozeralo nie okolo seba - ale hore do neba po elektr. vedení. 😨edeli sme že je to zlé, bolo to naše 4 dieťa a predchádzajúce deti boli úplne iné.
Najviac ma prekvapilo že lekár - známy pediater na krajskej úrovni, bol predtým vo veľkej univerz. nemocnici primár na detskom odd - a on vôbec nevedel čo s nami. žiadne rady, žiadne poslanie dieťaťa na odborné vyšetrenie, alebo na centrum včasnej interv.
Takto sme stratili roky. Teraz by sme už určite vedeli čo robiť. Pred 10 r ako keby nebol zo strany lekárov žiadny záujem. Alebo zrovna my sme natrafili na totálny nezáujem . e mi z toho veľmi smutno, ale žiaľ, všetko sme už zmeškali.
Ja som si nic nevsimla na dcere zo zaciatku. Bola vzdorovita, neskor potom aj v skole boli problemy, nerespektovala ucitelky, potrebovala na vsetko logicke vysvetlenie, inak odmietla spolupracovat. Kamaratstva vobec nevedela nadvazovat, bola akoby netaktna, bezcitna. Ale v utlom veku naozaj nic take, tiez som to pripisovala detskemu vzdoru atd.
všetky čo napísali prvé tri dámy. Najviac ma prekvapilo že dieťa vôbec nereagovalo na meno, nevedelo jesť, slabý apetít, hračky - 0 bodov, slabý očný kontakt, na prechádzkach ak sedelo dieťa v kočíku tak pozeralo nie okolo seba - ale hore do neba po elektr. vedení. 😨edeli sme že je to zlé, bolo to naše 4 dieťa a predchádzajúce deti boli úplne iné.
Najviac ma prekvapilo že lekár - známy pediater na krajskej úrovni, bol predtým vo veľkej univerz. nemocnici primár na detskom odd - a on vôbec nevedel čo s nami. žiadne rady, žiadne poslanie dieťaťa na odborné vyšetrenie, alebo na centrum včasnej interv.
Takto sme stratili roky. Teraz by sme už určite vedeli čo robiť. Pred 10 r ako keby nebol zo strany lekárov žiadny záujem. Alebo zrovna my sme natrafili na totálny nezáujem . e mi z toho veľmi smutno, ale žiaľ, všetko sme už zmeškali.
@anonym_05b60e diagnostika bola pred 10 rokmi slaba, ja mam este starsie dieta (uz dospele) a ked bola mala bolo to v plienkach u nas. Diagnostikovana bola az v dospelosti aj napriek tomu, ze sme navstivili v detstve niekolko psychiatriciek, psychologov, centra pedag.psychol.pomoci… nikto nic, u psychiatricky uzvarete ako opozicny vzdor.
@anonym_05b60e ono to ma nejaky vplyv na priebeh/zavaznost ak sa to podchyti skor?
ako všetko čo sa podchytí zavčasu. Aspoň rodič by mal vedieť ako čo treba s dieťaťom. Ja som pred viac ako 10 rokmi vlastne 15 r, ozaj nevedela čo s tým dieťaťom. Vedeli sme že je to zlé, ale čo robiť sme nevedeli.
O mš , zš školách a pod inštituciach škoda písať.
@anonym_05b60e ono to ma nejaky vplyv na priebeh/zavaznost ak sa to podchyti skor?
@anonym_autor samozrejme, dnes sú všelijaké terapie, aktivity, ktoré občas veľmi pomalými krokmi, občas rýchlejšie vedia pomôcť. Čím skôr sa začne, tým lepšie. Na fb je skupina PAS. Tam sa dá veľa dozvedieť.
Ja poznam dieta uplne opacne, ako hore popisali, dlhsie zaostavalo v motorickom vyvine, zacalo chodit az od 17 mes. Nerozpravalo do 3 rokov. Hra - neporozumenie na co hracky su, len so vsetkym buchalo, pozeralo cudym uhlom na hracky, napr. akoby stvornozky, hlavu opretu o zem a tak kutikom oka pozorovalo hracky hore nohami a to dokazalo aj pol hodinu len takto sledovat hracky. A este okolo 2 rokov akoby nastava regres, ze sa akoby zacne stracat, co to dieta dovtedy vedelo. Casto vela senzorickych veci - na vone, chute casto su to vyberave deti na jedlo. A aj oblecenie moze odmietat - ze hned sa povyzlieka, neznesie ciapku na hlave, ponozky na nohach a pod. Hovori sa ze aj spickovanie pri chodzi, ze nedoslapuje na paty, ked uz sa nauci chodit. A tiez "clapping hands" - pri zvysenej nervozite pri hre, moze zacat akoby tlieskat rucickami do dlani alebo krivit prsty - najdi si to na youtube "clapping hands autism" - neviem to popisat, ale ked to zbadas, bude ti to jasne.
@anonym_a82221 moj presne pred 2 r. isiel do regresie! Nereagoval na meno, spickovanie, nezdielal nic, neukazoval prstom, odmietal vsetky ovocie a zeleninu a rukami trepotal ked sa tesil,..toto vsetko preslo pred 3 rokom a vratíl sa do normalu❤️ teraz je sikovny v skole, vyborne mu idu vsetky logicke predmety, vyhrava olympiady..som stastna, ze u nas sa to zmenilo a je v poriadku, lebo vsetky priznaky, ktore mal viedli k autizmu.

@anonym_autor fuha bolo toho dost. Ale do troch rokov sa to pripisuje veku. Chodili sme po psychologoch a nic nezistili..
Syn si napr.buchal hlavu o zem, bol hlucny a agresivny nedal sa odtrhnut od cinnosti, velmi narocny na sustavnu interakciu, vybuchy zlosti na inej urovni ako bezne, vyrabal dramy nedokazal byt v pohode a ticho, stale dovod na nejaku scenu atd....